Реклама
Реклама
Реклама

Проект заміського комплексу «Болотов.Дача» під загрозою закриття

Влада Тульської області забороняють нове будівництво. Хоча власники запевняють, що всі дозволи у них є. Чим чиновникам не догодила «Болотов.Дача» і чому схожі проекти в Росії не можна назвати успішними? Влада Тульської області забороняють нове будівництво

фото: Bolotov Dacha / Facebook

У 130 кілометрах від Москви в селі Дворяніново на півночі Тульської області розкинулося невелике готельний комплекс. На березі річки Скніга варто готель на 48 місць, ресторан, магазин, а неподалік розташована невелика ферма.

Неподалік знаходиться головна визначна пам'ятка - музей-садиба агронома Андрія Болотова, який входить до плеяди основоположників вітчизняної сільськогосподарських наук. Його ідеями і надихалися засновники «Болотов.Дачі» - керівник проекту «Циферблат» Іван Мітін і девелопер Олександр Гончаров. Наприклад, кожен з номерів готелю названий на честь рослин, які вирощував Болотов в своєму саду: «Княженіка», «Жимолость», «Черемуха» і «Барбарис», окремі будиночки «Артишок», «Топінамбур» і так далі.

За два роки в готелі побували понад десяти тисяч чоловік. Гості розповідають, що відвідувачі «Болотов.Дачі» живуть у своєрідній комуні - навіть їдять все разом за одним столом. При цьому чіткого цінника на обіди немає: хто скільки хоче, стільки і платить. Відвідувачів ненав'язливо запитують, чи задоволені вони своїм життям в мегаполісі і не хочуть переїхати жити і працювати до них, в готельний комплекс. Тим, хто зацікавиться, запропонують почитати один з номерів журналу «Щасливі люди»: його герої якраз ті, хто кинув все, оселився в Дворяніново і не шкодує.

Власники готелю будували наполеонівські плани: збільшити кількість кімнат, побудувати кафе, майстерню, пекарню, молочну та гусячу ферми, навіть сироварню. Однак фермерські господарства зіткнулися з забороною місцевої влади. Нове будівництво довелося заморозити, незважаючи на те, що всі минулі споруди були узгоджені і з владою, і з музеєм. Влада не дають розширювати проект, каже співзасновник Іван Мітін:

За словами Мітіна, зараз все в руках чиновників. Якщо ж говорити про музеї, то він зовсім не проти «Болотов.Дачі» - навіть навпаки: після відкриття готелю відвідувачів у музею додалося. Але для місцевої влади все це не аргумент, і тепер зрив бізнес-плану може закінчитися зупинкою всього проекту.

Доля у подібних стартапів в Росії незавидна. Так, в чомусь схожу громаду в 2010 році під Псковом створював колишній головний редактор Esquire Філіп Бахтін. У його дитячих, а також дорослих таборах «Камчатка» люди повинні були реалізувати проекти, які подобаються їм самим. При цьому всі учасники табору мали бути нарівні, тобто навіть до вожатого дитина звертався виключно на «ти».

Правда, вік подібної творчої комуни виявився недовгим. Партнери спершу обросли боргами, а потім і зовсім вирішили розлучитися. Вся справа в тому, що подібні проекти незатребувані широкою аудиторією, і коли ентузіазм людей спадає, починається валитися і сам бізнес, коментує виконавчий директор VSK Group Максим Тищенко:

Якщо Бахтін виїхати організовувати новий табір в Естонію, то творці «Болотов.Дачі» нікуди переїжджати не збираються - чекають нової постанови влади. Воно повинно було вийти ще в лютому, але потім строки неодноразово переносилися. А як розвивати бізнес, коли така невизначеність?

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Дача» і чому схожі проекти в Росії не можна назвати успішними?
А як розвивати бізнес, коли така невизначеність?
Ru в ваші джерела новин?