Реклама
Реклама
Реклама

Мальтезе (Мальтійська Болонка)

  1. Історія породи
  2. Основні особливості
  3. характер мальтезе
  4. Догляд за мальтійськими болонками
  5. Читайте також:
  6. Російський той тер'єр
  7. Померанський (Німецька) Шпіц
  8. Йоркширський тер'єр (Yorkshire Terrier)

Величезне віддане серце в крихітному аристократичному тілі

Величезне віддане серце в крихітному аристократичному тілі - це, напевно, найточніший опис собачок породи мальтезе. Вірні і доброзичливі, що відрізняються відмінним здоров'ям і лагідною вдачею, готові до тривалих подорожей і неспішним тихим вечорам в затишному кріслі, мальтійські болонки здатні довести, що тисячі років любові і визнання вони заслужили абсолютно справедливо.

Історія породи

Незважаючи на те, що письмових свідчень про точну дату походження цієї породи до сьогоднішнього дня не збереглося, сумніватися в тому, що, однією з перших територій, освоєних собакою цієї породи, був острів Мальта, мабуть, годі й говорити. Понад дві тисячі років тому перша відома представниця мальтезе радувала своїм зовнішнім виглядом і милим характером імператора Мальти, який, як свідчать перекази, душі в ній не чув.

Величезною популярністю користувалися представники цієї аристократичної породи і серед давньоєгипетської знаті. Статуетка мальтезе була знайдена в гробниці Рамзеса II. Славнозвісні і найвпливовіші люди того часу вважали мальтійських болонок членами своїх родин. Справжньою сенсацією, яка підтверджує давнє походження мальтезе, стала недавня археологічна знахідка у вигляді майстерно виконаною фігурки мальтійської болонки, яка, як припускають фахівці, була іграшкою дитини, який жив вісім тисяч років тому.

З неменшим трепетом і повагою ставилися до представників породи мальтезе стародавні греки, починаючи з п'ятого століття нашої ери, грецька кераміка рясніла зображеннями цієї аристократичної собаки. Любов древніх греків до мальтезе була настільки велика, що вони зводили своїм померлим вихованцям гробниці.
Відомо, що в першому столітті нашої ери Мальтезе потрапила на територію Стародавнього Китаю. Припускають, що виявилася вона там в якості дорогого товару, який призначався для обміну на китайський шовк, який користувався величезною популярністю і порівнюваний за ціною з вартістю золота.

Мальтезе протягом століть вважалася одним з найцінніших дипломатичних подарунків, від яких не відмовлялися ні особи королівської крові, ні придворна знать.
Швидше за все, мальтійська болонка вперше потрапила в країни Європи саме в якості знака найвищої поваги. Вже за часів правління Марії Стюарт Мальтезе доставлялися до Британії з території Франції, де їх активно розводили.

До наших днів збереглося ім'я улюбленого собаки королеви Вікторії - Мальтезе Чіко, який змусив розтанути навіть неприступне серце Її Величності. XIX століття стало для мальтійської болонки початком тріумфу на території Великобританії, про що свідчать численні зображення представників цієї породи поряд з впливовими людьми того часу.
Перша виставка собак, в якій брала участь і Мальтезе, пройшла в Англії в 1859 році.

Сьогодні мальтійська болонка користується заслуженою любов'ю майже у всіх країнах світу, проте, найбільшу популярність вона здобула серед жителів Америки Японії, Великобританії і Канади, Чехії та Китаю. У Росії це чудове крихітну істоту всього за останні два десятиліття підкорило тисячі сердець цінителів декоративних собак і, судячи з усього, збирається залишатися там надовго.

Основні особливості

Середня вага мальтійської болонки не перевищує 3-3,1 кг, а зріст дорослої особини відповідає 20-25 см.

Шерсть мальтезе шовковиста і довга, пряма, без підшерстя, забарвлення білосніжно-білий, допускається лише легкий відтінок слонової кістки.
На пропорційної голові з помірним переходом від лобової частини до морди розташовані темні очі. Висячі вуха трикутної форми складно розглянути під звисає шерстю. Корпус має майже квадратну форму, компактний, груди добре виражена, живіт підтягнутий, кінцівки прямі, лапи округлі, подушечки пофарбовані в чорний колір.

характер мальтезе

Мальтійська болонка відрізняється привітністю і умінням бути лагідною і слухняною. Вона здатна відповісти відданістю тільки на щиру любов, хоча до всіх членів сім'ї буде ставитися з любов'ю і повагою.

Мальтезе прекрасно піддається вихованню, проте, щодо цієї декоративної собачки слід проявляти терпіння і повагу, так як вона досить чутлива і вразлива. Вроджена недовірливість до сторонніх не дозволяє мальтезе взяти з рук незнайомої людини навіть улюблені ласощі. Мальтійську болонку можна навчити стрибати крізь кільце, танцювати, повертатися навколо своєї осі, навіть грати в «квача».

Примітно, що Мальтезе дому та Мальтезе в суспільстві разюче відрізняються, навіть, якщо мова йде про одну й ту ж собаці. Опинившись на людях, це крихітна кокетка стає таємничої і неприступною, демонструє свою гордовиту поставу і дивиться на оточуючих її з часткою переваги, так властивого аристократії. Залишившись наодинці з господарем, мальтезе є живим втіленням скромності і слухняності.

Оптимізм мальтезе невичерпний, ці домашні вихованці здатні вселяти радість в серця і дарувати свою безмежну любов постійно оточуючим їх людям.

Догляд за мальтійськими болонками

Напевно, більш охайних собак знайти неможливо. Під час прогулянки мальтезе завжди обходить всі негідні її лап перешкоди, будь то калюжа або бруд. Навчити користуватися лотком її не представляє особливих труднощів.

Окремої розмови заслуховує головне надбання мальтезе - її шерсть. За своєю структурою шерсть мальтійської болонки дуже подібна до структури людської волосини, відсутність підшерстя визначає і відсутність періодів линьки.

Досить двічі на тиждень ретельно розчесати шерсть і два рази в місяць викупати Мальтезе з зволожуючим шампунем, щоб домашній вихованець виглядав розкішно і доглянуто. Після прогулянки слід помити лапи, при необхідності вичесати застрягли смітинки, присипати шерсть сухим шампунем.

Оскільки здоров'я і краса цієї декоративної собачки безпосередньо залежить від якості харчування, йому слід приділяти особливу увагу. Досить годувати мальтійську болонку двічі-тричі на день, пропонуючи, крім спеціального корму, м'ясо або фрукти, в залежності від харчових пристрастей тварини.

Цуценята мальтезе в перші місяці життя потребують калорійне харчування з високим вмістом протеїнів, мінералів і вітамінів. Після шести місяців обмінні процеси дещо сповільнюються, відповідно, змінюється і харчовий раціон цієї тварини.

Найстрашнішим для будь-якого представника породи мальтезе є неувага господаря. Крихке серце цього вихованця жадає любові і визнання, отримавши які воно готове зробити все, щоб віддячити за теплі почуття.

повернутися в розділ

Читайте також:

Величезне віддане серце в крихітному аристократичному тілі   Величезне віддане серце в крихітному аристократичному тілі - це, напевно, найточніший опис собачок породи мальтезе
карликовий Пудель

Про породу декоративних собак Карликовий пудель. Про характерні Оссобенності цієї породи собак, стрижці, здоров'я і у ході за чарівним мініатюрним вихованцем.

Російський той тер'єр

Інформація про особливості породи декоративних собак Російський той. Історія і варіанти назви, особливості та стандарти тієї тер'єрів. Цікаві факти з життя тієї тер'єрів

Померанський (Німецька) Шпіц

Про декоративну породу собак Померанський (Німецька) Шпіц, виведеної в Німеччині, яка вважається однією з найменших і відноситься до роду собак-компаньйонів. Є предком багатьох сучасних порід.

Йоркширський тер'єр (Yorkshire Terrier)

Все найважливіше і цікавіше про Йоркширських тер'єрів на Mini-Dogs, мініатюрних собачок захоплюючих своєю бездоганною формою, що вражають своєю красою і активністю, що відповідає всім тер'єрам.