Реклама
Реклама
Реклама

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки - Fun - 15 номерів за день, характер по речах, важливість шкарпеток і зручний спосіб вийти заміж | СЬОГОДНІ

  1. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки Покоївка. Богиня чистоти. Прибрати...
  2. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  3. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  4. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  5. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  6. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  7. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  8. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки
  9. "Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

"Заходьте, я не соромлюся!", Або один день із життя покоївки

Покоївка. Богиня чистоти.

Прибрати номер в готелі - справа не така проста, як здається. У праці покоївок є два непростих моменти: жорсткі правила і не завжди адекватні клієнти. Робота хаускіпери (слово покоївка нині вважається застарілим, частіше користуються англійським варіантом. - Авт.) Покрита чималим нальотом таємності - власники готелів забороняють поширювати інформацію про внутрішнє життя готелю. Але "Сегодня" вдалося розкрити кілька таємниць, на один день влаштувавшись працювати хаускіпери в престижний чотиризірковий готель столиці.

КОГО БЕРУТЬ. Кожен готель дорожить своєю репутацією, тому за роботу в такому місці треба позмагатися, навіть якщо є рекомендації і досвід - треба пройти кілька співбесід. "Нам потрібно побачити якість вашої прибирання, ставлення до роботи, - пояснює керівник господарської служби готелю Наталія Юріївна. - Швидкість для нас не так важлива. Обмежень за віком покоївок у нас немає, як і по підлозі. Але чоловіки на таку роботу не хочуть йти категорично. Одного разу до нас прийшов хлопець, але коли дізнався, що потрібно і туалети мити, відмовився. Професію покоївки більшість українців вважає жіночої. А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків ".

А за кордоном, особливо в Туреччині, багато покоївок-чоловіків

День хаускіпери. Все починається з перевдягання і отримання завдань.

Коли я зайшла в кімнату до старшої, дівчина в білій сорочці і чорних брюках махнула мені рукою, мовляв, почекайте хвилинку, і продовжувала говорити по телефону: "Валечка, пиши: 501, 502, 505, 506. Піди зараз, а Таня нехай чекає білизна. Комплектація на два: заїжджають гості ". Вона дивилася на монітор із зображенням строкатою таблиці, де кожен кольоровий квадратик з номерком щось позначав. Червоні квадратики - це виїзні номера (з яких клієнти повинні виселитися), зелені - в яких ще живуть, а сині - прибирання на замовлення. Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування? Я Ірина, старша покоївка. Насамперед новеньким ми видаємо форму і ключі від шафки - тримайте. Я вас проведу на ваше робоче місце".

ГОРНОСТАЙНАЯ. Кімнатка, де переодягаються хаускіпери (ми жартували, що її потрібно називати "горностайная"), дуже маленька, але з прекрасним видом на центр столиці з вікон. У кожної покоївки є свій шафку, і його дверцята підписаний його ім'ям - дуже нагадує антураж американських шкіл, як їх показують у фільмах. Мені дістався шафка під номером 27. Видали форму коричневого кольору - штани і сорочку - і бейдж з написом "Стожари". "Це для того, щоб у гостей не виникало питань, хто ви і чому перебуваєте в його номері", - пояснила мені Ірина. Я заколола волосся, підмалювала губи і в повній бойовій готовності вийшла до старшої. "О, добре сидить форма, але ви ж без шкарпеток! - обурилася вона. - Та ще й у взутті з відкритими пальцями! Я не можу пустити вас в номери. Або терміново знайдіть собі білі шкарпетки і нормальне взуття, або приходьте завтра. Є стандарти і вимоги до виду покоївок: у них обов'язково повинні бути закриті ноги, заколоті волосся, неприпустимий яскравий макіяж, манікюр і велика кількість аксесуарів ". Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках.

Довелося йти і купувати шкарпетки, щоб знову стати до ладу хаускіперов - але вже в шкарпетках і балетках

Візок. Інвентар та білизна.

"Для новеньких у нас обов'язкове стажування - три дня мінімум, - розповіла Ірина. - Кожна покоївка повинна знати види збиральних робіт, все про миючих засобах, механізмах і інвентарі, а також технології використання хімікатів. Крім того, є стандарти прийому замовлень на пральню, комплектації номерів, процедура перевірки і здачі номера і багато інших. у готелі три види прибирання. у виїзному номері - капітальна після виїхав гостя, в поточному, зі зміною білизни - власне, заміна його, а також рушників і халата при необхідності, винос му ора і оновлення засобів гігієни.

Готель забезпечує співробітників обідом: в проміжок з 12:00 до 15:00 покоївка може викроїти собі 20 хвилин, щоб поїсти в їдальні для персоналу та знову повернутися до роботи. Адже цей час - пік прибирань після виселень. Графік роботи покоївок плаваючий - все залежить від завантаження. В середньому за день одна працівниця прибирає 10-15 номерів. Всього ж готелі 372 діючих номера ".

Всього ж готелі 372 діючих номера

Міні-склад. У покоївок зберігаються готельні засоби гігієни.

Дедукції. Прибираючи в номерах, розумієш, що речі можуть багато чого сказати про людину. Можна навіть відчути себе детективом: в одному з номерів по одязі і дорогій косметиці з функцією "скластися" я припустила, що тут живе жінка років 50, яка часто буває у відрядженнях. "Точно, Холмс! - посміхнулася моя колега Тетяна. - Я бачилася з нею вчора, так і є".

В одному номері на ліжку лежали 200 російських рублів. Моя колега розцвіла: "Чайові! Сьогодні це рідкість!". Виявилося, що чайові прийнято залишати або на ліжку, або віддавати в руки персоналу. Якщо ж гроші будуть на столику або в іншому місці, брати їх покоївка не має права.

Крадіжка в п'яти- або чотиризіркових готелях зустрічається рідко. "Але якщо гість все-таки відвіз, наприклад, рушник або халат, ми складаємо про це акт, і готель погашає втрату сама, - каже старша покоївка. - Виключено, щоб ми дзвонили гостю і просили повернути речі. Була у нас постоялець-клептоманка , яка кожного разу везла з собою то стакан, то рушник. Ми вже знали її в обличчя і розуміли, що після виселення чого-небудь не дорахуємося ".

Для гостей. Свіжа постільна.

НЮАНСИ ПРИБИРАННЯ: ВІД занудою ДО нареченого

Я думала, що покоївка повинна виглядати, як довгонога дівчина в чорному короткому платтячку з білим фартухом і на височенних підборах. Виявилося, все інакше: одяг просто повинна бути зручною, чистою і у відмінному стані. "У деяких готелях прийнято одягати покоївок сексуально, але це не означає, що вони надають там нетрадиційні для хаускіперов послуги, - каже Наталя. - Просто цим трюком готелі намагаються заманити клієнтів. За 25 років існування нашого готелю ми змінили кілька форм, від гарних суконь до тунік з брюками, і зупинилися на костюмчику, який зараз на вас. Перш за все ми думаємо про комфорт наших співробітників. Їм же треба постійно рухатися, нахилятися і дотягуватися до чогось. Робота покоївки - це не просто свято, вона ро від, у якого головний інструмент - сильні і спритні руки, здатні добре прибрати 15 кімнат. Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я ".

Після першого прибраного номера ви зрозумієте, про що я

В дорогу. З візком по коридорах.

"Навіть якщо форма покоївки сувора, чоловіки все одно задивляються, іноді навіть пристають. Добре, що у нас охорона є, - розповідає Галина, заступник керівника господарської служби готелю, покоївка з 18-річним стажем. - Без курйозів не обходиться. На ніч в готелі обов'язково залишається одна чергова - хіба мало, гість кави пролив на ліжко, і потрібно поміняти, або праска треба, щоб погладити речі на завтрашній ранок. Було кілька разів, коли гість дзвонив серед ночі і говорив: "Надішліть покоївку, хочу, щоб поміняли ліжко ". Приходиш до НЕ у, а він відкриває двері в чому мати народила і радо запрошує: "Ви тут прибирайте, я не соромлюся". Просимо одягнутися, якщо відмовляється - викликаємо охорону.

Першим ділом. Перевірка ТВ.

Перевірка ТВ

Пилососимо. Потрібно почистити всі килими в кімнаті.

Буває і таке, що наші дівчатка знайомляться в готелі з хорошими іноземцями. Деякі виходять за них заміж і їдуть. Причому все відбувається так тихо, що ми дізнаємося найостаннішими. Про зустрічі вони в основному домовляються поза готелем ".

Туалет. Чистимо грунтовно.

ПРИБИРАННЯ. Мене підвели до номера, в якому вже прибирали. "Танечка, ми тобі стажиста привели, прикріплюємо на цілий день. Дай-ка глянути твій наряд, - каже Ірина і показує мені аркуш паперу. - У Тетяни сьогодні коштує 13 поточних і 7 виїзних номерів. Навпаки тих, де вона вже встигла прибрати, варто плюсик ".

Візок. Загороджує номер.

Нас з Тетяною залишили удвох. "Цей номер дуже чистий, - говорить жінка. - Швидше за все, людина тут тільки ночував - навіть відро для сміття в кімнаті пусте". Ми з нею перевіряємо справність техніки і розеток, заглядаємо в холодильник, продукти, що залишилися, куплені гостем, викидаємо, провітрювати кімнату, перевіряємо сейф. Потім міняємо постільну білизну, прибираємо в ванній, пилососимо і протираємо пил. Обов'язково включаємо лампу, щоб гість ввечері заходив в освітлений номер, а не блукав у темряві. "Іноді зустрічаються люди, які спеціально обливають ліжко пивом і вином і кидають пляшки на ліжко, залишають сміття де попало, щоб у покоївки була робота, - каже Тетяна. - А ще є люди, які спеціально залишаються в номері і спостерігають за твоєю прибиранням. всяке буває, але я все одно задоволена роботою. Перш працювала у видавництві, але майже в 50 років потрапила під скорочення. Пішла в покоївки від безвиході, а тепер навіть подобається. я всього п'ятий місяць тут, а ось деякі мої колеги багато років працюють. Хтось навіть знає дві іноземні мови! ".

Скло. Шукаємо відбитки пальців.

Уже після збирання четвертого номера я відчула втому. Начебто ноги не боліли, та й в руках була сила, а хотілося сісти і не вставати. Прибираючи в п'ятому, я вже мріяла про перепочинку, і навіть думати не хотілося, що попереду ще 5 ... Під кінець дня я зрозуміла, що робота хаускіпери не набагато легше, ніж дорожнього робітника. На наступний день все тіло боліло, і пересуватися я могла насилу.

Ванна кімната. Потрібно не тільки вимити, але і протерти насухо.

ТРУСИ-ТАЛІСМАНИ І ГОРИ СМІТТЯ

"Найчастіше в номерах забувають рвані шкарпетки і труси, рідше - бритви і інші засоби гігієни, - говорить старша покоївка Ірина. - Все забуті речі ми не викидаємо, а збираємо і зберігаємо три місяці. А раніше вони лежали по півроку. Так-так , навіть рвані шкарпетки! Адже гості трапляються різні. У нас були випадки, коли клієнти говорили: "Це мої улюблені шкарпетки, я збирався їх зашити!" або "Ці мереживні труси мій талісман, вони приносять мені удачу". Тому абсолютно все забуте доводиться зберігати. Хіба мало, може, гість повернеться і виявиться, що це білизна він покуп ал на якомусь аукціоні за 2 тисячі доларів, хоча їм червона ціна буде 15 гривень в базарний день. Але у нас 4-зірковий готель, репутація вкрай важлива, і нашими гостями ми дорожимо. Тому створюємо всі умови і продумуємо все до деталей.

Кілька років тому в ресторані нашого готелю святкували весілля, а після гості розійшлися по номерах спати. На наступний день в одному з них покоївка біля сміттєвого відра виявила брудне рване чорне плаття. Подзвонила мені - мовляв, що робити? Я спустилася в номер. Футболка дійсно було схоже на лахміття. Іноді відвідувачі, в поспіху викидаючи сміття, не потрапляють у відро, є і такі, які просто лінуються відкрити відерце і залишають гори сміття прямо у ванній. Нас цим не здивуєш, тому я дозволила покоївки викинути то плаття. Добре, що у покоївки в візку відро для відділення було завантажено повністю, тому я забрала його, щоб по дорозі викинути, потім забігає і залишила на своєму робочому місці. Ви не уявляєте, який "кіпіш" підняла власниця сукні, не знайшовши його в номері! Весь готель чув, що це "її улюблену сукню, з яким вона не повинна розлучатися ніколи!". Це просто диво, що ми не встигли його викинути. З тих пір ми вкрай обережні. Ще прикро, що коли у відвідувача щось пропадає або він просто втрачає якусь річ, а звинувачує в цьому покоївку ". Іноді таким чином клієнти намагаються вибити собі знижку при платі за номер. Довести крадіжку складно. Камер же в номерах немає, та й виклик правоохоронців не завжди вирішує питання. Адже коли клієнт заявляє, що у нього з номера пропали золоті сережки, потрібно довести, що вони там були взагалі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування?
Подзвонила мені - мовляв, що робити?
Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування?
Подзвонила мені - мовляв, що робити?
Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування?
Подзвонила мені - мовляв, що робити?
Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування?
Подзвонила мені - мовляв, що робити?
Дівчина відірвалася від монітора і подивилася на мене: "Ви на стажування?
Подзвонила мені - мовляв, що робити?