Реклама
Реклама
Реклама

Чи не залишитися без всього: як купити нерухомість в Болгарії

Купити квартиру в Болгарії може дозволити собі практично кожен росіянин. Як не залишитися і без грошей, і без нерухомості, які тонкощі повинен знати кожен інвестор і скільки буде коштувати покупка і оформлення житла - на ці та інші запитання відповідає Антонія Вірт, керуючий партнер Crystal Realty, член правління FIABCI International. Купити квартиру в Болгарії може дозволити собі практично кожен росіянин

з сайту ee24.ru

Купити квартиру в Болгарії може дозволити собі практично кожен росіянин. З одного боку це добре, з іншого - досить небезпечно. Як не залишитися і без грошей, і без нерухомості, які тонкощі повинен знати кожен інвестор і скільки буде коштувати покупка і оформлення житла - на ці та інші запитання відповідає Антонія Вірт, керуючий партнер Crystal Realty, член правління FIABCI International.

Як переїхати до Болгарії і не залишитися без грошей

- Ваша компанія працює в основному на південному узбережжі Чорного моря і пропонує елітне житло, комерційні об'єкти і земельні ділянки, в тому числі на першій лінії від моря. Давайте спочатку поговоримо про ризики, які існують при покупці житла в Болгарії, адже є випадки обману російських покупців ...

- Купівля нерухомості в Болгарії через інтернет, за оголошеннями і фотографій, без "живих" візитів, здається, починає йти в минуле. Раніше в таких оголошеннях часто брехали про площі, а фотографії не давали уявлення про реальний стан справ. Що ж відбувається зараз? Буває, що при укладанні попередніх договорів продавці умовчують про непогашений іпотечний кредит. А як покупцеві в поодинці дізнатися про наявність боргу? Тільки при вселенні в свою квартиру він отримує "приємний" сюрприз. При фінансових спорах продавець може оголосити себе банкрутом, банк накладає арешт на вже ваше, але все ще закладене майно, і ви опиняєтеся без грошей і житла. Допомогти - дуже складно, запобігти - легко. Обговоріть в договорі поетапну оплату, а погашення відсотків, та й будь-які значущі операції робите за участю нотаріуса.

Деякі забудовники спеціально затягують введення будинку в експлуатацію (отримання акта 16), особливо коли у них багато непроданих квартир. Покупці не можуть жити в своїй оселі, а також у них виникають труднощі з отриманням віз.

Частішають випадки, коли покупці не можуть зареєструвати власність. Ви знаходите ідеальну квартиру в Болгарії в будинку на стадії будівництва, підписуєте попередній договір, вносите суму і чекаєте, коли ж ця будівля нарешті добудують. Зазвичай після закінчення будівельних робіт ви домовляєтеся з забудовником, йдете до нотаріуса і підписуєте основний договір. Але іноді на цій стадії з'ясовується, що на це приміщення (а ви вже там можете жити) є борг по іпотеці або інші обтяження, а тому оформлення у власність неможливо.

Іноді на один і той же об'єкт полягає кілька попередніх договорів з різними особами. Пам'ятайте, що це лише договір про наміри, а укласти основний договір і купити нерухомість можете зовсім не ви, а хтось інший. Іноді краще взагалі уникати підписання попередніх договорів.

Зверніть увагу на одну особливість покупки нерухомості в Болгарії: в попередньому договорі нотаріус посвідчує не закон самої угоди, а тільки ваші підписи і дату договору. І якщо що - це можна оскаржити в суді, наприклад, на вимогу банку, що видав забудовникові кредит, забезпечений цією будівлею. З іншого боку, майбутнім покупцям важливо знати, що попередній договір є зобов'язанням між продавцем і покупцем.

- Як відбувається процес купівлі нерухомості в Болгарії?

- Ви укладаєте попередній договір, потім основний договір, оплачуєте мита від 2% до 3%, а також нотаріальний збір в 1% (але не більше 3700 євро).

Після покупки протягом двох тижнів подаєте заяву про видачу єдиного ідентифікаційного коду, подаєте відомості до податкової, а також міняєте на своє ім'я рахунки на електрику, воду та інші комунальні послуги. Це буде коштувати ще близько 100 євро. Також доведеться переподпісать договір управління, якщо він є. У комплексах це коштує від 6 до 15 євро, в "звичайних" квартирах - близько 200 євро.

І всі ці витрати в порівнянні з тими, які росіяни оплачують в Росії чи Західній Європі, дуже невеликі. Тому все, включно з російськими пенсіонерів, можуть спокійно купити квартиру в Болгарії і проживати в цій сонячній країні на свою російську пенсію.

Читайте докладніше на ee24.ru.

Що ж відбувається зараз?
А як покупцеві в поодинці дізнатися про наявність боргу?
Як відбувається процес купівлі нерухомості в Болгарії?