Реклама
Реклама
Реклама

Квартирний ринок: ситуація в регіонах. Бобруйськ і Борисов

«НБ» підготувала огляд квартирних ринків деяких міст республіки за станом на кінець липня 2013 року. У першій частині матеріалу ми звернулися до другого за чисельністю населення містом країни - Гомеля. Продовжують наш огляд міста Бобруйськ і Борисов. «НБ» підготувала огляд квартирних ринків деяких міст республіки за станом на кінець липня 2013 року

Панорама Бобруйська

Бобруйськ - найбільше місто країни, що не є обласним центром. За даними статистики в ньому проживає 217 тис. Осіб. У місті є 9 коледжів і філія Білоруського державного економічного університету. Бобруйський театр драми і комедії імені Дуніна-Марцинкевича має статус Могильовського обласного театру.

пам'ятник боброві

У місті працює більше 50 різних промислових підприємств, в тому числі Білоруський шинний комбінат ВАТ «Белшина». За даними Національного статистичного комітету номінальна нарахована середньомісячна заробітна плата жителів Бобруйська склала 4 477,9 тис.грн. За перше півріччя 2013 року в місті введено в експлуатацію 19 149 кв.м житла.

Як повідомили в Бобруйську філії ТОВ «Центр торгівлі нерухомістю« ПАКОДАН », що в місті практично не ведеться комерційне будівництво житла. Новобудови на первинному ринку пропонуються в середньому за ціною 870 дол.США / кв.м, при цьому квартири мають «солідні» площі, наприклад однокімнатні - понад 60 кв.м.

на вторинному ринку середня ціна однокімнатної квартири становить 23 тис. дол.США, двокімнатної - 34 тис., а трикімнатної - 42 тис. дол.США. Фахівці відзначають зростання ціни «квадрата», в середньому квартира обійдеться покупцеві близько 600 дол.США / кв.м.

БорисовБорисов

- велике промислове місто на річці Березина в 76 км від Мінська. У ньому налічується 42 заводу і фабрики, 16 спільних підприємств, 613 підприємств торгівлі та громадського харчування. У Борисові проживає понад 145 тис. Чоловік.

За даними Національного статистичного комітету в першому півріччі 2013 року номінальна нарахована середньомісячна заробітна плата жителів Борисівського району склала 4 030,6 тис.грн. За цей період в районі введено в експлуатацію 27 136 кв.м житла.

За даними філії ТОВ «Центр торгівлі нерухомістю« ПАКОДАН »в Борисові, за перше півріччя 2013 року ціни на нерухомість в місті виросли на 15-20%. На ринку відчувається дефіцит пропозиції квартир в будинках, побудованих після 1990 року. Середня ціна квадратного метра на вторинному ринку склалася на рівні 820 дол.США для одно- і двокімнатних квартир і 760 дол.США для трикімнатних квартир. При цьому за однокімнатну квартиру продавці просять в середньому 27 тис. Дол.США, за двокімнатну - 38 тис., За трикімнатну - 47 тис. Дол.США. Цього літа в Борисові щомісяця укладалося близько 150 угод купівлі-продажу квартир.

Цього літа в Борисові щомісяця укладалося близько 150 угод купівлі-продажу квартир

З початку року в місті відзначено зростання вартості оренди житла. Якщо взимку в Борисові можна було зняти однокімнатну квартиру за 100 дол.США в місяць, то до серпня ціна наблизилася до 150 доларів. Можливо, це спровокував дефіцит квартир, що здаються в оренду квартир в Мінську - транспортна доступність столиці і розвинена інфраструктури великого міста приваблює людей, які не можуть зняти квартиру в Мінську і готові витратити додатково пару годин в день на дорогу до місця роботи.

Н.Александров.

13.08.2013

переглядів: сьогодні 0, за останні 7 днів 5, за місяць 19

Коментарі:

Матеріали номера 32/2013