Реклама
Реклама
Реклама

Швейцарські банки починають обмін з податковою службою РФ

Не секрет, що у вересні 2017 р парламент Швейцарії схвалив автоматичний обмін податковою інформацією з Росією. Можливо, до кінця року уряду укладуть двосторонній договір і Швейцарія стане першою країною, з якою ФНС Росії почне отримувати інформацію про рахунки своїх громадян.

Зараз швейцарські банки вже збирають інформацію про податкових резидентів 38 країн-партнерів, з якими у Швейцарії діють взаємні угоди. Перший обмін з цими країнами відбудеться в 2018 році (за попередній звітний рік). У червні Швейцарія також схвалила початок підготовки угод про автоматичне обміні з другою групою з 41 країни і території.

Яку інформацію надсилатимуть швейцарські банки в Росію?

номер рахунку;
ім'я, адреса, дата народження клієнта;
ІПН;
Докладний стейтмент про рух коштів по рахунку

Хто в зоні ризику?

У зоні ризику - російські податкові резиденти, які мають незадекларовані рахунки в швейцарських банках
Ризикують і бенефіціари незадекларованих контрольованих іноземних компаній, а так само трастів.
А також - російські бенефіціари пасивних компаній, більше половини доходів складають дивіденди, відсотки та інші пасивні доходи.

Дані будуть передаватися і про компанії, і про її російському власника. Компанія може бути зареєстрована в будь-якій юрисдикції, для обміну досить, щоб вона працювала через швейцарський банк.

штрафи

З 2013 року в Росії за вчинення незаконних валютних операцій Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі від 75% до 100% від суми такої операції. Якщо російським валютним резидентом (позбутися цього статусу можна, безперервно проживаючи за кордоном як мінімум 1 рік) здійснені такі операції, податківці протягом 2 років з моменту їх вчинення, можу спробувати вилучити всю суму за ним цілком.

Останній штрих

Для того щоб обмін почався, Росії, як і в випадку зі Швейцарією, ще належить зробити висновок з кожною державою двосторонні домовленості. У РФ поки немає жодної такої домовленості, але з'явитися вони можуть дуже швидко.

висновки

У зв'язку з тим, що двостороння угода може бути підписана раптово, і в зв'язку з тим, що всі швейцарські банки технічно вже готові до обміну інформацією, то процес піде по добре налагодженому маршруту без перебоїв.

Так само варто врахувати, що у кожного швейцарського банку існує ще й своя власна політика, яка може прискорити момент обміну інформацією з Росією, наприклад, по небажаним клієнтам, або по клієнтам, які не надали необхідну інформацію за походженням коштів або інформацію по їх податкової резиденції і т.д.

***

Нагадаємо, що першою країною, що оголосила про можливість автоматично ділитися з ФНС Росії даними про російських клієнтів банків, був Кіпр. У червні 2016 року Кіпр опублікував список країн, з якими хотів би автоматично обмінюватися інформацією, серед них була і Росія. З тих пір новин з цього приводу не надходило.

Яку інформацію надсилатимуть швейцарські банки в Росію?