Реклама
Реклама
Реклама

По живому, або Як загальмувати Східний швидкісний діаметр

ВСД залишить без землі власників сотні ділянок, потіснить зелену зону і позбавить спокою тисячі петербуржців. Майбутнім сусідам широтной магістралі впору заздрити мешканцям єдиного засудженого до знесення будинку, але без бою вони не здаються. ВСД залишить без землі власників сотні ділянок, потіснить зелену зону і позбавить спокою тисячі петербуржців

Петро Ковальов / Інтерпресс

Проект планування двох перших ділянок Східного швидкісного діаметра дістався до громадських слухань і передбачувано уперся в опір. Транспортна екологія центру втрачає привабливість, коли її запорукою стає сусідство з галасливою трасою. Бізнес і Росгвардія теж не задоволені: одні ризикують втратити виробництв, другі - штаб-квартири. Один раз Смольний вже поступився, але тепер відступ коштує вдесятеро дорожче.

«Тільки давайте без гасел», - попросили на слуханнях 6 вересня жителів Фрунзенського району. Паралельно дискусія йшла в Кіровському, напередодні про те ж саме говорили в Невському і Московському районах. У кожному разі сценарій один: вступне слово представника проектувальника, потім питання. Відрізнялися заходи градусом обурення і наповненістю залу.

Східний швидкісний діаметр повинен з'єднати вже діючу платну магістраль (ЗСД) і КАД. Загальна протяжність трохи не дотягує до 23 кілометрів, 14,7 з яких прошиють місто. Від Благодатної до кільцевої передбачається будувати шестисмугову трасу, яка в області буде звужена до чотирьох. Проект перших двох ділянок - плід праці компанії «Інститут« Будпроект ». В її документах через Неву в створі фаянсової і зольних вулиць перекинутий міст, хоча йти над або під Невою офіційно ще не вирішено. Де і як мають намір пустити ВСД, громадськості показали в серпні .

«Першочергове - це додаткова переправа через Неву на самому протяжному ділянці без мостів. Місто в ній дуже потребує », - наголошував на плюси головний інженер проекту Сергій Авесалома.

За його словами, ВСД відведе з історичного центру транзитні потоки, залишивши дороги тим, хто їздить туди на роботу або в пошуках розваг. Траса розвантажить Володарський міст, міст Олександра Невського, знизить напруженість на південній ділянці кільцевої, надасть нові розв'язки і, в основному, пройде по «сірому поясу». Винятком став Невський район, де широтну магістраль хочуть пустити поруч з парком імені 30-річчя Жовтня. Автори проекту запевняють, що дерев і без того не сама зелена частина міста не втратить, але жителів не влаштовує навіть сусідство.

«Тут школярі та дорослі займаються бігом, катаються на лижах. Іншого місця для занять спортом в мікрорайоні немає! »- обурюються вони в колективній заяві, розісланому в Закс, адміністрацію і віце-губернатору Ігорю Албіну. він солідарний з Невським районом і бачить переправу під, а не над Невою.

В іншому випадку траса знищить дитячий майданчик, прітіснется до гімназії, спортивно-оздоровчого комплексу та будинкам на проспекті Обухівської Оборони. У комітеті з розвитку транспортної інфраструктури обіцяють шумоізоляційні щити, але приклад канонерського острова, ЗСД і моста Бетанкур довіри не вселяє. Екрани називають неефективними, шум і вібрацію - нестерпними. Крім того, з естакади на голову впасти можуть як гайкові ключі, так і будівельна техніка.

Розробникам пред'явили також панораму Неви і Фінляндського залізничного моста і вид на відроджується храм в ім'я ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» разом з діючою поруч каплицею. Все це є об'єктами культурної спадщини і буде загороджений мостом.

Погодитися на ВСД під боком в Невському районі готові тільки при заміні моста на підземний тунель, а краще і зовсім змінити пріоритети.

«Вимагаємо перенести терміни початку оцінки проектування магістралі до моменту закінчення будівництва Великого Смоленського моста», - звертаються жителі до Смольного. Великий Смоленський, на їхню думку, не тільки важливіше, але і дешевше. Нинішню ж трасування ВСД ніякими благими намірами виправдати не можна.

На цьому тлі інші слухання пройшли хоч і нервово, але тихо. Особливою реакції не викликало навіть заяву про знесення житлового будинку у Фрунзенському районі. «Будинок Салова, 30, на жаль, потрапляє під конструктив самої магістралі. Демонтаж і розселення », - винесли вирок проектувальники. Жителі відзначили плачевний стан чотириповерхівка і, здавалося б, не засмутилися.

«Зараз починається підготовка постанови по вилученню. Частина будинку - це соціальне житло, їм через житловий комітет буде підібрано аналогічне. А інша частина будинку - власники, їм буде запропонована грошова компенсація за ринковою вартістю », - описали перспективи в КРТІ.

Чи не мовчали і промзони. Заради нової магістралі без землі мають намір залишити власників 65 ділянок на першому і 48 на другому етапі. Даних по третьому етапу поки немає. Під дорожній бульдозер в числі іншого можуть догодити гаражі, майданчик німецької компанії Liebherr на Вітебськом проспекті, діючі цехи заводу «Електросила» і шестиповерховий будинок на Варшавській вулиці, де квартири відділ позавідомчої охорони по Московському району. У Росгвардіі не зраділи, але проти наказу не пішли:

«З урахуванням ситуації, що склалася, Головне управління Росгвардіі по Петербургу і Ленінградській області готує звернення до влади міста про підбір адміністративної будівлі для розміщення відділу позавідомчої охорони по Московському району з урахуванням вимог, що пред'являються до об'єктів даного типу».

ПАТ «Силові машини» відреагувало гостріше. Автомобільні потоки збиралися пустити над їх цехами, але не вийшло. На парній стороні Московського проспекту діють містобудівні обмеження, пов'язані з висотною забудовою - естакади не підняти. Вилучення ж земельної ділянки зірве «Силовим машинам» виконання державного оборонного замовлення.

«Це неприпустимо», - зазначила компанія в зверненні до адміністрації. Єдиним виходом там вважають виняток своєї території з передбачуваного маршруту ВСД.

Для інших власників переселення якщо і не таке проблемне, то не менше небажане. Смольний обіцяє компенсувати, але як і в якому розмірі, буде визначено лише на стадії проектування.

«Скільки нам відміряно?» - з розпачем запитували у Фрунзенському районі. Домоглися практично точного - три роки на вилучення після затвердження проекту. Воно має відбутися в грудні. Георгій Полтавченко вже висловив надію, що до будівництва приступлять в 2019 році і оптимістично додав, що до швидкісних трасах городяни звикли .

Тим часом в адміністраціях чекають зауважень і пропозицій від тих, хто зараз стоїть на шляху ВСД. Виграти бій проти чиновників можна, що вже довели жителі Невського району . Але тепер їм потрібно не відсунути трасу від вікон, а переконати Смольний витратитися. За даними КРТІ, тунель рази в три дорожче моста, а в розрізі столітньої експлуатації - в 8-10 разів. У Невському районі розраховують докричатися до глави «Газпрому» Олексія Міллера. Жителі сподіваються на його небайдужість до гімназії №330, випускником якої він є. А поки майбутні учні готуються освоювати міри довжини, розраховуючи відстань від школи до планованої шестисмуговій траси.

Тетяна Ціпуштанова, «Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

«Скільки нам відміряно?