Реклама
Реклама
Реклама

Не по-дитячому «дитяче» Послання

Не по-дитячому «дитяче» Послання

Автор: Олена Ніколаєва ,

Численні зарубіжні аналітики і журналісти сприйняли нещодавнє Послання Президента Федеральним Зборам (а точніше, його основну тему, обрану Медведєвим), як відповідь на «запитання-2012». І чомусь одностайно зійшлися на думці, що Дмитро Медведєв своїм Посланням відповів на «питання-2012» негативно. Мовляв, діти, багатодітні сім'ї, інваліди та інша «соціалка» - тема «неполітична", "не програмна», «несерйозна» - саме такі епітети прозвучали в іноземній пресі. Один журналіст навіть пожартував, що президент переплутав 30 листопада з 1 червня.


«Там» від Медведєва дійсно чекали гучного, навіть скандального «меседжу», а отримали Послання, наповнене виключно рутинної внутрішньою політикою (якщо, звичайно, не брати до уваги блоку про майбутнє системи європейської безпеки).
Авгієві стайні російської «соціалки» з висоти світового політпроцесу виглядають вкрай не значно, тому за кордоном вирішили: Медведєв почав готуватися до зміни ролі за сценарієм популярного політичного анекдоту про ранок 2025 року.
І рішуче, на мій погляд, не вгадали.
Не знаю, чи слід вважати соціальну тему Послання «передвиборної» чи ні. Але те, що в умовах нашої країни, вона є основною для політичного лідера, який розраховує увійти в історію, - в цьому сумніватися не варто. Наша «соціалка» знаходиться в такому критичному стані, що якщо керівнику держави вдасться витягнути її з болота хоча б на метр, то народне визнання йому забезпечено.
Медведєв відноситься до числа сучасних освічених людей і прекрасно розуміє, що потужні політичні перетворення залишаться лише порожньою риторикою, якщо за ними не буде перетворень соціальних.
Підтримка сім'ї та дитинства, здоров'я нації, допомога людям похилого віку та інвалідам, розвиток освіти - це ті складові, від яких залежить самопочуття суспільства і кожного окремого громадянина. Голодний, хворий і малоосвічена людина навряд чи почне цікавитися тонкощами побудови демократії і своїми політичними правами. Принижений, озлоблений і розтоптаний убогістю він стане не «перетворювати» і «налагоджувати», а буде рубати з плеча.
Слабка соціалка - це ахіллесова п'ята Росії як повноцінної держави. Це видно неозброєним поглядом як чиновникам Держдепартаменту США, так і простий російської мамі Дарині Макарової з Новосибірська, у якій з вини лікарів на руках померла восьмимісячна дитина. Чи буде ця мама народжувати другу дитину? Чи буде ця мама народжувати другу дитину в Росії?
Те, що Президент доручив направити серйозні ресурси саме на дитячу охорону здоров'я, дає надію мільйонам батьків і тим, хто тільки збирається ними стати.
Ще одна проблема - відсутність даху над головою. Яким би сильним не був материнський інстинкт жінки, кожна росіянка замислюється про те, в яких умовах буде рости її дитина. Все-таки більшість потенційних батьків в Росії - соціально зрілі люди і, плануючи сім'ю, розуміють, що у сім'ї повинен бути вогнище. Ідея про виділення землі багатодітним сім'ям, яка прозвучала в Посланні, дасть людям шанс створити такий осередок. Я б тільки додала до неї необхідність розвитку програм житлового кредитування і по-справжньому доступного житлового будівництва, а також прописала б критерії таких земель, щоб люди отримували не тільки голу ділянку, а й необхідну інфраструктуру.
Але навіть якщо з житловими умовами і з медичною допомогою все буде в порядку, то це не гарантує дитині щасливого дитинства. Сьогодні Росія в лідерах за кількістю злочинів проти дітей: починаючи від побутового насильства і закінчуючи сексуальною експлуатацією. Дитина не захищений від цих загроз навіть в таких місцях, як школа і власний будинок. Органи опіки та піклування неефективні в існуючому вигляді, а міліція розводить руками, посилаючись на недосконалість законодавства.
Читаємо новини: «Омський вихователь отримав десять років за зґвалтування неповнолітньої», «В Москві охоронець дитячого садка заарештований за підозрою в педофілії», «Двоє співробітників міліції згвалтували школярку, затримавши її на вулиці під час комендантської години». Ми хіба потім комендантську годину для неповнолітніх ввели, щоб менти їх гвалтували ?!
Громадська палата і, зокрема, моя колега Ольга Костіна, рік за роком «просуває» в законодавство поправки, що посилюють відповідальність за подібні злочини. Частина наших пропозицій вже введена в закон. Але цього мало, і добре, що Президент розуміє різницю між жорсткістю покарання за злочини проти дітей і загальним вектором на гуманізацію судово-виправній машини.
У Росії живе одна тендітна жінка і багатодітна мати, яка, мабуть, як свою особисту перемогу повинна сприймати слова Медведєва про необхідність звільнення адресної благодійної допомоги від оподаткування. Хочеться низько вклонитися Чулпан Хаматової за її завзятість, з яким вона «відбивала» пожертвування на лікування хворих дітей від державних податків. Всім, хто працює в дитячій темі, добре відомо, що перемога здорового глузду в цьому питанні - її персональна заслуга.
Для тисяч матерів це можлива перемога їхніх дітей над важкими недугами. А для нас - громадських працівників - це ще й перемога голосу громадянського суспільства. Для всіх, хто хоч щось намагається змінити в своїй країні на краще, це приклад того, що така діяльність здатна принести реальні плоди.
Громадська палата регулярно нагадує владі про те, що державі потрібно активніше використовувати можливості громадянського суспільства у вирішенні соціальних проблем. І в цьому Послання Медведєва стало для нас якщо і не революційним (про громадянське суспільство багато говорилося і раніше), то дуже обнадійливим. Нарешті, слідом за прийнятими поправками про соціально орієнтованих НКО, з вуст лідера країни прозвучало намір підключити некомерційні організації до реалізації державної соціальної політики. Ми давно чекали такої заяви.
Зараз нам потрібно якомога швидше визначити, яку діяльність НКО вважати соціально орієнтованої, а також прийняти ряд підзаконних актів, що регламентують державну підтримку для таких організацій. Потрібно ретельно продумати і механізм взаємодії держави з соціально орієнтованими НКО, щоб їх діяльність була дійсно корисною, а бюджетні кошти не витрачалися даремно. Над своїми пропозиціями в цій області Громадська палата вже працює.
Некомерційні організації, зокрема, можуть бути задіяні в роботі з дітьми, позбавленими батьківського тепла. У Посланні Федеральним Зборам Дмитро Медведєв докладно торкнувся теми сімейного влаштування таких дітей. На жаль, на практиці завдання влаштування сиріт в сім'ї стикається з опором тих, хто нагріває руки на фінансуванні сирітських держустанов і з елементарним байдужістю органів опіки.
У Росії загублено на корені таке явище, як патронатного сімейне пристрій, за яке, до речі, Громадська палата боролася з моменту свого створення. На майбутньому 27 грудня президентському Держраді з питань дитинства, в числі інших, я планую підняти і цю проблему.
Резюмуючи, я хотіла б підкреслити, що діти - це не тільки наше майбутнє, але й сьогодення. Про це чомусь всі забувають. Дітям потрібна наша любов і захист сьогодні, зараз, а не в світлому міфічному завтра.
Якби я була політологом, то я б побачила в президентському посланні програмну промову. Але я не політолог, а жінка і мати.

Чи буде ця мама народжувати другу дитину?
Чи буде ця мама народжувати другу дитину в Росії?
Ми хіба потім комендантську годину для неповнолітніх ввели, щоб менти їх гвалтували ?