Реклама
Реклама
Реклама

Чому блокування в твіттері Медведєва є законною

політолог Михайло Карягин

політолог Михайло Карягин

Співробітник ФБК Георгій Албурі подав позов проти Дмитра Медведєва за те, що той обмежив йому доступ до свого облікового запису в Twitter.

На думку Албурова, аккаунт в Twitter є офіційним каналом зв'язку Медведєва, а значить повинен бути доступний всім. Опозиціонери посилаються на статтю 3 ФКЗ «Про уряд Російської Федерації» і статті 2, пункт 6 8-ФЗ «Про забезпечення доступу до інформації про діяльність державних органів і органів місцевого самоврядування».

Однак проблема полягає в тому, що ні державні органи, ні чиновники за законом не зобов'язані вести соціальні мережі. 8-ФЗ, на який посилаються опозиціонери, описує перелік інформації, яка повинна бути розміщена на сайті органу влади, і посилання на аккаунт держоргану або співробітників держоргану в соцмережах серед цього списку немає. Соцмережі для держорганів продовжують залишатися кращими практиками, яка не є обов'язковою, і що важливо, соціальні мережі не є офіційним каналом розміщення інформації. Таким каналом є офіційний сайт, адреса якого фіксується в регламентах держоргану. Кожен держорган зобов'язаний публікувати, наприклад, свої рішення. І якщо він зробить це на своїй сторінці в соцмережах, а на сайті рішення не буде опубліковано, то це буде порушенням закону.

Тому навіть вказівку посилання на акаунт Медведєва в Twitter не робить його офіційним аккаунтом уряду. А це означає, що бан здійснений з особистого облікового запису, що законом не заборонено. А цивільні права Георгія Албурова не порушені, так як він має право ознайомитися з інформацією на сайті, а по 59-ФЗ запросити інформацію, яка йому необхідна, в зверненні до уряду або особисто Медведєву.

Юристи ФБК чудово розуміють безперспективність цієї справи і використовують його виключно дли залучення додаткової уваги до фільму «Він вам не Дімон». Але, як мені здається, для позову до суду можна було придумати більш вагома підстава.