Реклама
Реклама
Реклама

Оренда житла в різних містах України: ціни і прогнози експертів (інфографіка)

Ціни можуть зрости у зв'язку з сезонним подорожчанням. Фото: bm.img.com.ua

Ринок нерухомості - лакмусовий папір всієї економіки країни, кажуть фахівці. ціни на оренду житла не індексувалися після стрибка курсу долара і залишилися на рівні 2013 року. Українці бояться різкого подорожчання квартир, в той час як експерти скаржаться, попитом користується тільки дуже дешеве житло, а ринок нерухомості перебуває в "стабільно поганому становищі".

Чекати подорожчання?

Голова комітету статистики і аналітики Асоціації експертів нерухомості України Едуард Бразас впевнений, економічних обгрунтувань для стрибка цін на оренду квартир немає. Найближчим часом, на думку фахівця, житло може подорожчати в випадках різкого зростання економіки, або ж навпаки, після девальвації гривні. При це восени традиційно спостерігається сезонне зростання цін.

"Щоб ціни підскочили, має щось статися. Якщо у нас щось станеться, наприклад, долар стане 50, економіка почне зростати семимильними кроками, то ціни можуть зростати, це не проблема. У доларах вони за останній час просіли досить сильно. З падінням гривні індексації цін ніхто особливо не проводив. Але потрібен привід. Якщо ні того, ані другого я не бачу, немає і приводів для будь-яких стрибків цін ", - говорить експерт.

За словами Бразаса, ціни на оренду квартир залишилися на рівні 2013-року і тримаються стабільно.

"Коли в 2013-му році почалися валютні" гойдалки ", ті ціни, які ще тоді були, десь на тому рівні і залишилися. Зросли лише на 10-15%. З 2013-го року ціни на житлову оренду, згідно зі звітами і графіками, стоять досить стійко ", - вважає Едуард Бразас.

Ріелтори кажуть, поки українці не мають можливості орендувати дороге квартири, розвиватися буде тільки сегмент дуже дешевого житла. Монополіста на ринку нерухомості в Україні немає, працюють правила конкуренції. Якщо власник житла хоче підвищити вартість оренди своєї нерухомості, він ризикує залишитися без квартирантів

"У нас немає монополії на ринку оренди. Немає таких собі Васі і Петі, які можуть сказати:" Ми хочемо тепер грошей брати в два рази більше і все ". Такого немає, і не може бути. Центр прийняття рішень відсутній, і ринок досить конкурентний. Будуть користуватися попитом ті, хто пропонують оренду актуальну. Відповідно, щоб ціни змінилися на ринку, потрібно економічне обґрунтування. Економічних обгрунтувань немає ", - говорить ріелтор.

Для багатьох пропозицій стало більше

Кількість пропозицій на ринку зросла. Власники квартир, які збиралися продавати нерухомість, через складну економічну ситуацію шукають квартирантів і відмовляються від продажу майна.

Експерти кажуть, при цьому кількість пропозицій росте тільки в сегменті дорого житла. Знайти мешканця в квартиру вартістю від 10 тисяч гривень на місяць складно навіть в Києві, а регіонах такі пропозиції зовсім не користуються попитом.

"Стабільно погана ситуація на ринку. Попит зосереджений в найдешевшому сегменті. Всі хочуть краще і дешевше. Для того, щоб щось продавалося, потрібна людина з доходом, який може це купити. Коли касир в супермаркеті заробляє 2,5-3 тисячі гривень і він іногородній, він не може дозволити собі квартиру за 8 тисяч ", - пояснюють в Асоціації експертів нерухомості.

Вартість оренди в різних регіонах країни

Експерти стверджують, ринок нерухомості тісно пов'язаний з усією економікою, а ціни на нерухомість в кожному місті безпосередньо пов'язані з рівнем доходів городян. Високі ціни на оренду житла спостерігаються в курортних містах, в містах з високим середнім заробітком.

Курортні міста: дорого, але красиво

Оренда квартири в центральному районі Львова обійдеться від 3 тисяч гривень на місяць, крім цього, квартирантам доведеться повністю оплачувати комунальні послуги (К.у). Квартира з ремонтом - від 5 тисяч гривень. Орендувати житло в одному з нових мікрорайонів міста можна на 500 гривень дешевше. Великим попитом користується подобова оренда квартир - ціни починаються від 250 грівеен за добу.

При цьому, за даними Держстату, середня зарплата у Львівській області - 3660 гривень. За даними статистики одного з великих спеціалізованих сайтів з тредоустройству, середня зарплата у Львові - 5067 гривень.

В Одесі 1-кімнатна квартира в центрі обійдеться в три тисячі гривень на місяць, окремо доведеться платити за комунальні послуги. Для тих, хто готовий жити у віддалених від центру квартирах, можна знайти житло за 2400 гривень на місяць. Квартира з хорошим ремонтом коштує від п'яти тисяч гривень на місяць.

За даними Держстату, середня зарплата в області - 3894 гривні на місяць. У той же час, згідно з даними на одному з найбільших сайтів з працевлаштування, в Одесі середня зарплата - 6234 гривень.

На Донбасі ринок обвалився

У Луганську, який на даний момент знаходиться під контролем сепаратистів, однокімнатну квартиру в центрі міста можна зняти лише за 1200 гривень на місяць. Квартира з хорошим ремонтом обійдеться всього в 2 тисячі гривень. Квартири у віддалених районах здають по 600 гривень, окремо доведеться платити за "комуналку".

Дані по середній зарплаті в регіоні у Державної служби статистики застаріли. На одному з найбільших сайтів з працевлаштування розмістили всього 111 вакансій, в той же час, наприклад, в Дніпропетровську на цьому ж сайті пропонують майже 5 тисяч вакансій. Зарплати затримують місяцями.

Не краща ситуація і в Донецьку. За 1 тис. Грн можна зняти квартиру в будь-якому районі міста. У центрі Донецька можна знайти однокімнатну квартиру за 650 гривень в місяць. Зарплати не платять навіть бойовикам.
Міста-мільйонники: високі зарплати і дорогі квартири

У Дніпропетровську однокімнатна квартира в центрі обійдеться в 3 тисячі гривень в місяць + к.у. Квартира з хорошим ремонтом - від 5 тисяч гривень на місяць. При цьому без пральної машинки і необхідної техніки квартири пропонують за 2500 гривень на місяць. Найдешевше "гостинки", в них можна жити за 2 тисячі гривень на місяць.

За даними Державної служби статистики, середня зарплата в області - 4547 гривень. У той же час, згідно зі статистикою сайту з працевлаштування, складеної в результаті аналізу декількох тисяч оголошень, середня зарплата в обласному центрі - 5599 гривень на місяць.

Однокімнатна квартира в центрі Харкова обійдеться в 3 тисячі гривень, окремо потрібно платити за "комуналку". Для тих, хто не прагне жити в центрі, можна знайти варіант за 2400 гривень на місяць. Квартира з хорошим ремонтом коштує від 3800 гривень в місяць.

За даними Держстату, середня зарплата в області - 3742 гривень. За даними сайту по трудоуйству, в обласному центрі середня зарплата досягла 5523 гривень.

дорога столиця

У Києві однокімнатна квартира недалеко від станції метро обійдеться від 3500 гривень, в центрі міста - 4 тис. Грн. Крім цього, окремо доведеться платити за комунальні послуги. Квартиру з ремонтом пропонують орендувати за 7 тисяч гривень, також попитом користуються квартири з "дизайнерським ремонтом", такі обійдуться від 10 тисяч гривень на місяць.

Середня зарплата в Київській області, як повідомляється на сайті Держстату, - 4209 гривень, а в самому Києві - 6609 гривень. У той же час за даними сайту з працевлаштування, середня зарплата в столиці - 6470 гривень.

А що в інших регіонах

В Запоріжжя однокімнатну квартиру в центрі міста можна зняти за 1700 гривень + "комуналка". Квартира в одному зі спальних районів може обійтися в 1400 -1500 гривень. Апартаменти з хорошим ремонтом в середньому дорожче на 500-600 гривень.

Згідно з інформацією Державної служби статистики, в регіоні середня зарплата - 4284 гривень. А по даний сайту по трудоуствойству, середня зарплата в Запоріжжі - 5290 гривень.

1-кімнатну квартиру в Чернігові можна орендувати за все за 2 тисячі гривень, квартирант сам платить за "комуналку". Квартира у віддаленому районі - 1400 гривень. Апартаменти з хорошим ремонтом обійдуться в 4 тисячі гривень.

При цьому, за даними Держстату, середня зарплата в регіоні - 3345 гривень, а середня зарплата в обласному центрі, за інформацією сайту з працевлаштування - 4326 гривень.

У Хмельницькому однокімнатна квартира в центрі обійдеться в 1600 гривень за місяць. Квартира у віддаленому районі коштує 1400 гривень на місяць. За апартаменти з ремонтом доведеться заплатити на 600 гривень більше. "Комуналка" оплачується окремо.

За даними державної статистики, середня зарплата в регіоні - 3329 гривень, а в обласному центрі, за даними сайту з працевлаштування - 4996 гривень на місяць.

Однокімнатну квартиру в центрі Миколаєва можна орендувати за 2 тисячі гривень на місяць. Квартира у віддаленому районі - 1800 грн / місяць. За житло з гарним видом з вікна і хорошим ремонтом доведеться заплатити від 3 тисяч гривень.

Середня зарплата в області, як повідомляє Держстат, 3914 гривень, а середня зарплата в Миколаєві, за даними сайту з працевлаштування, 5564 гривні.

До слова, в 90% випадків, як каже Едуард Бразас, квартиранта доводиться окремо платити за "комуналку", яка дорожчає з кожним рокам. Тому житла дійсно буде обходитися дорожче, але тільки за рахунок плати за лічильниками і за "тепло".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Чекати подорожчання?