Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення за власним бажанням

  1. Звільнення працівника за власним бажанням
  2. Терміни процедури звільнення за власним бажанням
  3. Причини звільнення за власним бажанням
  4. Розрахунок при звільненні за власним бажанням
  5. Як розрахувати виплати за нереалізовані дні відпустки
  6. Порядок звільнення за власним бажанням
  7. Звільнення за власним бажанням: статті ТК РФ
  8. Зразки та приклади оформлення наказу та трудової книжки при звільненні персоналу за власним бажанням

Звільнення за власним бажанням, тобто з ініціативи співробітника, одне з поширених підстав розірвання трудового договору. В даному випадку припинення трудових відносин не передбачає схвалення з боку роботодавця, проте, згідно з трудовим законодавством, при звільненні повинен бути дотриманий певний порядок.

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • як проходить звільнення працівника за власним бажанням;
  • які бувають причини звільнення за власним бажанням;
  • як проводити розрахунок при звільненні за власним бажанням;
  • який загальний порядок звільнення за власним бажанням;
  • які є статті ТК РФ щодо звільнення за власним бажанням.

Порядок звільнення працівника з займаної ним посади регулюється Трудовим кодексом РФ, зокрема звільнення за власним бажанням - статтями 77 і 80 ТК. Працівник може виявити бажання розірвати як строковий трудовий договір, так і укладений на невизначений термін. І в тому і в іншому випадку процедура буде однакова.

Звільнення працівника за власним бажанням

процес звільнення персоналу контролює фахівець відділу кадрів або інша посадова особа, яка виконує на підприємстві обов'язки кадровика. Ухвалення співробітником рішення про звільнення не означає автоматичне звільнення його від посадових обов'язків.

Існує встановлена ​​законом процедура, дотримання якої обов'язково, незалежно від причини звільнення. Порушення даної процедури може спричинити судові розгляди щодо винної сторони.

Терміни процедури звільнення за власним бажанням

Згідно з трудовим законодавством, якщо співробітник має намір звільнитися за власним бажанням, він повинен поставити в Згідно з трудовим законодавством, якщо співробітник має намір звільнитися за власним бажанням, він повинен поставити в   популярність роботодавця за два календарні тижня до необхідної дати популярність роботодавця за два календарні тижня до необхідної дати. Двотижневий термін починає відраховуватися з наступного дня після пред'явлення працівником керівнику заяви про звільнення.

Однак Трудовий кодекс передбачає можливість скорочення двотижневого строку відпрацювання, якщо роботодавець і працівник прийдуть до такої угоди. Варто врахувати, якщо співробітник в момент подачі заяви хворіє (оформлений лікарняний лист) або перебуває у відпустці, термін відпрацювання не змінюється.

Із загальної положення про відпрацювання в 2 тижні є законодавчо встановлені винятки:

  • Якщо співробітник знаходиться на випробувальному терміні, то його період відпрацювання з дня подачі заяви складе всього 3 дні.
  • Якщо йде з посади керівник підприємства, йому необхідно буде відпрацювати до остаточного звільнення один місяць.

Причини звільнення за власним бажанням

Серед можливих причин звільнення співробітника за власним бажанням можна виділити два вагомих підстави, на які роботодавцю слід звернути особливу увагу:

  • незадоволеність оплатою або умовами праці;
  • відсутність для співробітника перспективи кар'єрного росту в компанії.

Якщо в співбесіді при звільненні працівник озвучує будь-яку з цих причин, необхідно негайно відреагувати на дану обставину і проаналізувати систему кадрової політики підприємства. Якщо цей випадок не залишиться одиничним в організації, фахівцям з персоналу потрібно буде розробити комплекс заходів щодо усунення проблеми плинності кадрів.

серед причин звільнення співробітника за власним бажанням можуть бути і цілком життєві ситуації:

  • звільнення працюючого пенсіонера, який вирішує остаточно піти на заслужений відпочинок;
  • напрямок чоловіка чи дружини співробітника на нове місце служби;
  • переїзд сім'ї в інше місто;
  • захворювання, що перешкоджають роботі на даній посаді;
  • необхідність догляду за непрацездатним членом сім'ї (інвалідом, хворим) та ін.

Розрахунок при звільненні за власним бажанням

Згідно з трудовим законодавством, розрахунок при звільненні за власним бажанням виконується в останній день роботи, тобто при наявності відпрацювання - в останній її день. Відповідно до статті 140 ТК РФ повний розрахунок передбачає виплату працівникові всіх належних йому на день звільнення сум, перш за все, останній заробітної плати.

Також при наявності днів невикористаної відпустки співробітнику повинна бути нарахована за них грошову компенсацію. Якщо ж минає працівник, навпаки, авансом використовував відпустку, то виконується перерахунок виплачених відпускних і відповідна сума утримується з остаточного розрахунку якого звільняють.

Додатково до розрахунку включаються виплати, передбачені трудовим і колективним договором. Розрахунок видається на руки працівникові в день звільнення або в будь-який день пізніше.

Як розрахувати виплати за нереалізовані дні відпустки

При звільненні працівника за власним бажанням порядок розрахунку належних йому компенсаційних виплат за нереалізовані дні відпустки виглядає наступним чином:

  • при довжині відпустки, згідно з трудовим договором, в 28 днів за кожен повний відпрацьований місяць співробітнику повинно бути нараховано по 2 календарних дня відпустки;
  • якщо від свого останнього витраченого відпустки співробітник відпрацював 6 місяців, значить, компенсація буде розраховуватися за 12 днів невикористаної відпустки.

Даний порядок встановлений в Постанові Уряду про порядок розрахунків середньоденної заробітної плати та оплати за дні відпустки. Варто врахувати, що за несвоєчасний розрахунок зі співробітником тим же Постановою Уряду прописуються штрафні санкції.

Читайте також:

Порядок звільнення за власним бажанням

Порядок звільнення співробітника за власним бажанням, перш за все, передбачає написання ним заяви на звільнення. Форма викладу вільна, але правильну заяву на звільнення має бути написано на ім'я генерального директора чи іншого керівника організації. Обов'язково в ньому вказується дата звільнення і підстава, в даному варіанті - «за власним бажанням». Заява підписується працівником особисто і в кінці ставиться дата його написання.

Причину звільнення за власним бажанням вказувати в заяві необов'язково. Заява може бути подана співробітником особисто до відділу кадрів або посадовій особі, яка виконує обов'язки кадровика. Також заяву можна надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Після отримання кадровою службою заяви на звільнення починається процедура розірвання трудового договору. Першим кроком складається наказ про звільнення працівника. Для цього потрібно використовувати уніфіковану форму наказу № Т-8 (зразок дивіться нижче).

Кадровий фахівець зобов'язаний відобразити в наказі підстава звільнення, в даному випадку - за власним бажанням. Для цього необхідно зробити посилання на п.3 ч.1 статті 77 ТК РФ, а також вказати реквізити заяви співробітника. Після складання наказу він підписується роботодавцем і доводиться до відома співробітника, що звільняє під розпис. Якщо той відсутній, наприклад, через хворобу і не може завізувати своє ознайомлення з наказом, на документі кадровий фахівець залишає відповідний запис.

На завершення всієї процедури звільнення в трудовій книжці вже колишнього співробітника залишається відповідний запис, ставиться печатка організації і підпис посадової особи. Трудова книжка видається на руки який звільнився разом з остаточним розрахунком в останній день періоду його так званої відпрацювання або в будь-який час пізніше.

Звільнення за власним бажанням: статті ТК РФ

Процедура звільнення за власним бажанням регулюється статтями 77 і 80 глави 13 ТК РФ. Однак кадровикам важливо чітко розуміти, яка стаття вказується в трудовій книжці при звільненні за власним бажанням. Незважаючи на наявність відсилань законодавства до статті 80 ТК РФ, оформляти звільнення за власним бажанням на будь-якого співробітника можна тільки за пунктом 3 частини 1 ст. 77 ТК РФ. Як і в 2016 році, стаття для звільнення за власним бажанням не змінилася.

Зразки та приклади оформлення наказу та трудової книжки при звільненні персоналу за власним бажанням

Зразок бланка звільнення за власним бажанням

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Зразок наказу на звільнення працівника за власним бажанням.

Зразок наказу на звільнення працівника за власним бажанням

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Приклад оформлення трудової книжки працівникові при звільненні за власним бажанням.

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

На закінчення слід зауважити, що будь-який звільнення персоналу, навіть при відсутності претензій з обох сторін трудових відносин, має проводитися в суворій відповідності з встановленим порядком. Найменше відхилення від процедури правильного звільнення за власним бажанням загрожує роботодавцю штрафами та іншими витратами.