Реклама
Реклама
Реклама

Зразок договору поставки товару 2014 року

  1. Претензія за договором поставки
  2. Договір поставки для державних потреб
  3. Позовна заява за договором поставки
  4. Приклад договору поставки
  5. Додаткова угода до договору поставки
  6. Дивіться відео Договір поставки, що потрібно знати
  7. Завантажити договір поставки товару
  8. Бланки договору поставки

Договір поставки товару - окремий випадок договору поставки. Згідно з умовами договору постачальник - перша сторона, бере на себе зобов'язання з поставки товарів, перерахованих в договорі, в обумовлений термін покупцеві - другій стороні. Покупець зобов'язується прийняти цей товар і сплатити за нього суму, обумовлену контрактом.

Договір поставки товару містить перелік товарів, його кількість, ціну, умови доставки, поставки та приймання, штрафні санкції, що стягуються за невиконання зобов'язань.

Умови виконання обговорюються 506 статтею Цивільного кодексу РФ. Відповідно до ЦК, договір поставки продавець зобов'язується передати покупцеві товари в обумовлений термін.

Договір поставки товару має ряд особливостей, які вирізняють їх в окремий вид договорів поставки. Основна ознака такого договору - використання отриманих товарів з метою, що відрізняються від побутових. Договір поставки є консенсуальним, двостороннє зобов'язуючим і оплатним.

Форма договору поставки має на увазі зміст інформації тільки товар, який призначений для комерційної діяльності або інших цілях, не пов'язаних з особистим використанням.

Кожен з подібних договорів може відрізнятися тими чи іншими умовами, обговорювати окремо, але при цьому основний зміст містить ряд обов'язкових пунктів, з якими ви можете ознайомитися, завантаживши його за посиланням: Типовий договір купівлі >>>

Претензія за договором поставки

Претензії складаються у випадках відступу або невиконання контрагентом за договором викладених в угоді умов. У число порушень може входити порушення термінів поставки або оплати, некомплектність або невідповідність якості товару і т.д.

У ролі порушника договору може виступити будь-яка зі сторін. Порушення обговорених умов дає право іншій стороні приступити до претензійної врегулювання спору і вимагати від контрагента усунення наявних порушень.

Так як договір поставки товару не має на увазі його використання в домашніх, сімейних, особистих або інших подібних цілях, до нього не можуть бути застосовані норми права, які стосуються захисту прав споживачів.

Регламентується даний різновид угод Цивільним кодексом РФ, Указами Президента, Постановами Уряду, інструкціями та положеннями, що належать до окремих видів поставки.

Порядок претензійного врегулювання спорів, як правило, встановлюється умовами договору. Після його підписання правила досудового врегулювання обов'язкові для обох сторін угоди.

Претензія за договором поставки складається по одному примірнику для кожної сторони і складається в письмовій простій формі. Доставляється протилежному боці будь-яким способом.

Слід враховувати, що відповідальність за належну доставку лежить на ініціатора, саме він повинен буде доводити, що претензія була направлена, якщо протилежною стороною буде затверджуватися інше.

Найбільш поширені способи доставки:

  • - телеграфне повідомлення з повідомленням;
  • - напрямок цінного листа.

В обов'язковому порядку додаються копії документів, які є підставою для претензії. У деяких випадках подібне досудовий розгляд фіксується в договорі або передбачається вимогами закону.

У такому випадку воно стає обов'язковим, і звертатися до суду потерпіла сторона має право тільки після того, як претензійний розгляд спору буде завершено.

Якщо контрагент не реагує на отриману претензію в зазначений термін, у сторони, її виставляє, з'являються підстави, що дають право звернутися до суду.

Завантажити зразок претензії за договором поставки товару >>>

Договір поставки для державних потреб

Дані правовідносини мають свої особливості, так як в них в якості учасника фігурує держава (Російська Федерація або якийсь із її суб'єктів) як суб'єкта цивільного права. Такі договори регулюються 1 234 статтею ГК РФ.

Сфера дії подібних договорів - відносини, з в'язані з постачанням товару, призначеного для задоволення потреб РФ, її суб'єктів, забезпечення безпеки здоров'я і життя громадян і країни, забезпечення обороноздатності і т.д.

Це відносини регулюються 2 пунктом 525 статті ГК РФ про постачання товару для державних потреб.

Визначення потреб держави виходить з:

  • - реалізації державних федеральних програм;
  • - формування матеріальних державних резервів;
  • - необхідного рівня обороноздатності.

Поставка товару для муніципальних або державних потреб здійснюється на основі державних контрактів або договорів поставки, розроблених на їх підставі.

Зразок договору поставки для державних потреб >>>

Позовна заява за договором поставки

Перш ніж звертатися до суду з позовом, в обов'язковому порядку проводиться робота з досудового врегулювання конфлікту. У разі якщо були порушені умови договору або було скоєно неналежне виконання договору поставки, стороні-порушнику відсилається претензія за договором поставки до вимог виконання зобов'язань.

Якщо ж зусилля не приносять позитивного результату, слід звертатися з позовною заявою до арбітражного суду. Право на таке звернення є у індивідуальних підприємців та юридичних осіб.

Перед подачею позову необхідно враховувати терміни позовної давності. Термін давності, який визначається для подачі позову, на даний момент становить період, що дорівнює трьом рокам з моменту закінчення виконання умов договору.

У позові необхідно вказати вимоги до контрагента, описати фактичні порушення, до нього додаються всі необхідні документи, в тому числі і відправлена ​​претензія за договором з повідомленням про вручення.

Зразок позовної заяви >>>

Приклад договору поставки

Особливості договорів поставки - розбіжність моменту укладення і виконання зобов'язань. Згідно 506 статті ГК РФ, постачальник зобов'язується передавати товари в термін (або терміни), обумовлений договором.

Нерідко з цього роблять висновок про те, що термін є істотною умовою договору поставки товару. Але за згаданою статтею ховається триваючий характер договору - це відповідає правилам Цивільного кодексу.

Так, договором можуть бути визначені періоди поставки (що стосуються окремих партій, що відносяться до конкретного договору) і графіки поставки (часовий, добовий, (декадний і т.п.).

Дострокова поставка зараховується в рахунок товару, який повинен бути поставлений в наступному періоді. І, навпаки, недопоставка, відповідно до загального правила, може поповнюватися в наступному періоді в межах всього терміну дії договору.

При укладанні угоди необхідно враховувати цей факт і, при необхідності, прописувати, що термін поставки окремої партії не може бути порушений, а сам товар повинен бути поставлений в строго певний час.

Ще один нюанс укладення договору ставиться до того, що сфера договорів поставки товару - підприємницька або господарська.

Це обумовлює особливість конструкції.

В якості одержувача може виступати і покупець, і інша особа, яка вказується в договорі.

Так само можливі варіанти, коли одержувачами є кілька різних осіб, зазначених покупцем.

Вказівки про таких поставках (відвантажувальні рознарядки) виписуються окремо від договору, але направляються продавцеві в термін, їм зазначені. Якщо ж це не прописано окремо в договорі, термін відправки рознарядки становить не менше 30 днів до того, як настане період поставки.

Інакше постачальник має право відмовитися від виконання умов договору і вимагати оплати товарів від покупця. Він так само має право вимагати відшкодування збитків через неподання відвантажувальної рознарядки. Цей пункт обговорюється 509 статтею ГК.

Завантажити бланк договору поставки >>>

Додаткова угода до договору поставки

Довгострокові договори поставки можуть потребувати доповнення та виправлення, так як обставини, що відносяться до асортименту, зміни термінів поставки, вартості товару і т.п. на поточний момент так само змінюються.

Додаткова угода до договору поставки складається для того, що б уникнути зайвих операцій: розірвання попередніх документів, складання нового договору.

У додатковій угоді зазначаються пункти і умови, які змінюються в існуючому договорі, інші ж аспекти, актуальні для даного моменту, залишаються в силі.

Для цього може бути використаний стандартний бланк договору поставки. У нього вписуються назва і номер основного договору і вказується нова редакції відповідних пунктів, які скасовують пункти, відповідні їм в тексті основного договору.

Така угода дозволяє оперативно приводити умови договору до відповідності з реальним станом справ без його переукладання.

Перелік змінених пунктів і доповнень складається так, щоб було неможливо невірне або подвійне їх тлумачення.

Завантажити зразок додаткової угоди до договору поставки >>>

Дивіться відео Договір поставки, що потрібно знати

Дивіться відео Договір поставки, що потрібно знати

Завантажити договір поставки товару

Договір поставки має специфічні риси, які визначаються статтею 506 ГК:

  • 1. Суб'єкти подібного договору - підприємницькі структури.
  • 2. Предметом договору можуть служити тільки товари, які будуть використовуватися тільки для здійснення статутної підприємницької діяльності.
  • 3. Терміни початку договору, зазначені при його укладанні, рознесені за часом з термінами виконання зобов'язань сторонами.

Типові договори поставки товару мають кілька різновидів, обумовлених матеріальним об'єктом (предметом угоди), переданим постачальником замовнику:

  • - товари технічного або виробничого призначення;
  • - сировина і матеріали і для переробки;
  • - планові поставки, які стосуються прямим довгостроковими договорами;
  • - поставки через посередників (третіх осіб);
  • - товари народного споживання, призначені для реалізації.

Кожен з видів цих договорів може бути складений окремо, а може бути використаний і типовий договір поставки, завантажити зразок якого можна тут >>>

Бланки договору поставки

Типові бланки для укладення договору поставки товару складаються згідно 161 статті ГК, заповнюються в письмовій простій формі. Але при їх заповненні слід враховувати деякі умови договору, узгоджена позиція по яким обов'язкове.

1. Терміни договору повинні враховувати час, необхідний на підготовку, транспортування і приймання товару.
2. Спосіб виконання, який визначає форму доставки: самовивозом, транспортом перевізника або постачальника. Залежно від цих умов настає і виконання договору: при здачі товару покупцеві на його території, при отриманні товару покупцем на території постачальника, при передачі товару перевізнику.
3. Порядок контролю якості та приймання визначається замовником товару.
4. Форма розрахунків і їх порядок визначає прийнятне угоди для обох сторін: графік платежів, наявність передоплати, оплата за фактом, дострокова оплата тощо.

Ці умови обов'язково повинні бути обговорені і вписані в типовий зразок договору про поставки товарів , Скачати який можна тут >>>