Реклама
Реклама
Реклама

Штатний розклад на 2018 рік: зразок

  1. Форма штатного розкладу: зразок
  2. уніфікована форма
  3. неуніфікованих форма
  4. Як вказати підрозділ в штатному розкладі: зразок
  5. Зразок заповнення посади в штатному розкладі
  6. Зразок заповнення оплати праці в штатному розкладі
  7. Відрядна або змішана оплата праці
  8. надбавки
  9. Посада однакова, зарплата різна
  10. районний коефіцієнт
  11. Штатний розклад на 2018 рік: нестандартні ситуації
  12. сезонні робітники
  13. Сумісники в ШР
  14. Директор-єдиний засновник

У кожного роботодавця має бути штатний розпис, без нього не може обійтися жодна кадровик, ні бухгалтер. Читайте, як заповнити штатний розклад на 2018 рік. Дивіться зразки заповнення в простих і нестандартних ситуаціях.

З цієї статті ви дізнаєтеся

  • Форма штатного розкладу
  • Як вказати підрозділ в штатному розкладі
  • Зразок заповнення посади в штатному розкладі
  • Зразок заповнення оплати праці в штатному розкладі
  • Штатний розклад на 2018 рік: нестандартні ситуації

Форма штатного розкладу: зразок

Для оформлення штатного розкладу роботодавці можуть використовувати уніфіковану форму або розробити свій власний бланк.

уніфікована форма

Уніфікована форма Т-3 затверджена наказом Мінстату України від 05.01.2004г. №1. Покажемо приклад заповнення штатного розкладу на бланку Т-3.

У шапці документа заповнюють найменування організації. Далі вказують номер і дату складання штатного розкладу. Потім пишуть період дії штатка і дату початку цього періоду. У законодавстві не визначено, з якою періодичністю можна змінювати штатний розклад. Тому період дії може бути будь-яким: 1 рік, півріччя, квартал, місяць або будь-яку кількість місяців.

Наприклад, багатьом компаніям довелося внести зміни до штатного розпису у зв'язку зі збільшенням МРОТ з 1 травня 2018 року. Трудовий кодекс (ст.134) вимагає проводити щорічну обов'язкову індексацію зарплат. Якщо інших змін штату не передбачається, можна затвердити оновлене штатний розклад з 1 травня 2018 року на період 8 місяців (з травня по грудень). З 1 січня 2019 року потрібно буде проіндексувати зарплату і затвердити змінену штатка.

Також в шапці документа вказують реквізити наказу про затвердження штатного розкладу і загальна кількість штатних одиниць. У штатному розкладі можуть бути неповні одиниці, наприклад, якщо приймаються сумісники на 0,5 ставки. Тоді загальна кількість штатних одиниць може вийти дробовим числом, наприклад, 11,5 або 21,25 одиниць.

Порядок заповнення табличній частини документа ми докладніше розглянемо нижче. Штатний розклад підписують керівник і головний бухгалтер.

Чистий бланк штатного розкладу >>> Чистий бланк штатного розкладу >>>

Зразок штатного розкладу >>> Зразок штатного розкладу >>>

неуніфікованих форма

Використовувати уніфіковану форму Т-3 необов'язково, роботодавець може розробити свій бланк штатного розкладу. У нього потрібно включити обов'язкові реквізити:

  • Назва, дата і номер документа,
  • Назви посад,
  • Кількість штатних одиниць,
  • Тарифні ставки або оклади,
  • надбавки,
  • Підписи відповідальних осіб.

Можна піти по більш легкому шляху: взяти за основу уніфіковану форму Т-3 і змінити її під специфіку своєї організації. Наприклад, прибрати зайві реквізити і додати відсутні. В результаті такої модифікації ви отримаєте бланк, який буде відповідати вимогам законодавства, а значить, не викличе претензій перевіряючих. У той же час цей бланк буде відповідати потребам саме вашої компанії. Ось один з варіантів подібної модифікації:

Як вказати підрозділ в штатному розкладі: зразок

Чи не в кожній організації виділені окремі структурні підрозділи. Особливо, якщо мова йде про мале підприємство. При заповненні першої і другої графи потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Якщо в складі компанії виділені окремі підрозділи, їх найменування вкажіть в штатному розкладі. Назви вписуйте так, як вони визначені в документах про створення підрозділу. Це можуть бути відділи, цехи, дільниці, філії, представництва тощо (П. 16 постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 17.03.2004 р № 2 «Про застосування судами Трудового кодексу РФ»),
  • Коди підрозділам організація привласнює самостійно. Код може складатися з цифр, букв та інших символів, законодавством це ніяк не регламентується,
  • Якщо в складі організації немає підрозділів, можна вибрати один з варіантів:
    • Проставити в відповідних графах прочерки,
    • Розробити свою форму штатного розкладу без графи «Підрозділ».

Код може складатися з цифр, букв та інших символів, законодавством це ніяк не регламентується,   Якщо в складі організації немає підрозділів, можна вибрати один з варіантів:   Проставити в відповідних графах прочерки,   Розробити свою форму штатного розкладу без графи «Підрозділ»

Зразок заповнення посади в штатному розкладі

Тепер розповімо, як правильно вказати посади. Питань перевіряючих не буде, якщо назва посад відповідають одному з документів:

  • Класифікація професій робітників, посад службовців і тарифних розрядів ОК 016-94 (Постанова Держстандарту Росії від 26.12.1994 р № 367),
  • Кваліфікаційний довідник посад керівників, фахівців та інших службовців (Постанова Мінпраці РФ від 21.08.1998 р № 37),
  • Професійний стандарт (розробляються для конкретних професій).

Однак перші два документа застаріли і не містять найменувань сучасних посад. А професійні стандарти прийняті не для всіх професій. Тому в списках ви не знайдете, наприклад, офіс-менеджера, тьютора і т.д. А іноді в компаніяхобичним посад можуть давати незвичні назви. Наприклад, «квитковий менеджер» замість звичного кондуктора. У магазинах касира можуть назвати господинею каси. А звичайну прибиральницю назвати зовсім екзотично - майстер клінінгу.

Згідно ст.57 ТК РФ посади в трудовому договорі повинні відповідати штатним розкладом. Якщо посаду в трудовому договорі не відповідає штатним розкладом, то пріоритет залишається за договором (ст.8 ТК РФ). І в цьому випадку компанії загрожує адміністративний штраф за ст.5.27 КоАП РФ. Тому, якщо компанія приймає на роботу квиткового менеджера, саме ця посада повинна бути вказана у всіх документах:

  • Штатний розклад,
  • Наказ про прийом на роботу,
  • Трудова книжка.

Роботодавець не може називати посади на свій розсуд в двох випадках:

  1. З посадою пов'язано надання пільг і компенсацій,
  2. У законодавстві визначено обмеження, пов'язані з прийомом працівника на певну посаду.

На вимогу ст.57 ТК РФ для пільгових категорій працівників найменування посади повинно бути зазначено відповідно до класифікаційним довідником або професійним стандартом. Наприклад, робота по певній посаді дає праводосрочного виходу на пенсію або на санаторне лікування. Якщо посада не відповідає класифікатору або професійного стандарту, працівник позбавляється права на пільгу. Роботодавцю в цьому випадку загрожує штраф за ст.5.27 КоАПР РФ.

Зразок заповнення оплати праці в штатному розкладі

Оплата праці в штатному розкладі складається з двох частин:

  • Тарифна ставка або оклад,
  • Надбавки.

Розмір тарифних ставок або окладів визначає роботодавець. Якщо в організації прийнято виплачувати фіксовані оклади і надбавки, проблем із заповненням штатного розкладу не виникає. Просто вкажіть розміри окладів в графі 5, а в графах 6-8 проставте розміри надбавок.

Відрядна або змішана оплата праці

Як заповнити відомості про оплату праці, якщо зарплата працівника крім окладу включає змінну частину, розмір якої не зафіксовано? Наприклад, менеджерам продажів часто платять невелику окладну частина і відсоток від виручки або прибутку. А виробничим робочим можуть нараховувати зарплату за відрядними розцінками зовсім без окладної частини. Як вказати в штатка таку оплату праці?

Варіант 1. Прийнята в організації система оплати праці дозволяє визначити фіксований щомісячний рублевий розмір оплати праці або її частина. В цьому випадку фіксовану частину вказують в графі 5 «Тарифна ставка (оклад)», а змінну частину - у графах 6-8 «Надбавки».

В цьому випадку фіксовану частину вказують в графі 5 «Тарифна ставка (оклад)», а змінну частину - у графах 6-8 «Надбавки»

Варіант 2. Якщо в зарплаті зовсім немає фіксованої частини, наприклад, у менеджерів продажів зарплата може складатися тільки з відсотків від продажів без окладної частини. Або в організації прийнята відрядна система оплати праці.

У графі 5 «Тарифна ставка (оклад)» ставлять прочерк, а в примітці пишуть «Відрядна оплата праці» та роблять посилання на локальний акт, в якому визначено порядок розрахунку зарплати, наприклад, положення про оплату праці.

надбавки

В уніфікованій формі Т-3 для надбавок виділено три графи: 6, 7, 8. При необхідності графи можна додавати. Якщо у вашій компанії надбавок працівники не отримують, в графах 6-8 проставте прочерки.

Надбавки можна вказувати в фіксованих сумах або відсотках, наприклад, від окладу. Розмір надбавки може залежати від інших нефіксованих показників, наприклад, виручки. Як оформити такі надбавки, ми показали вище.

Обережність слід проявляти при заповненні преміальних виплат в штатному розкладі:

  • Якщо премія виплачується щомісяця в фіксованому розмірі і незалежно від будь-яких обставин, вкажіть її в штатному розкладі,
  • Якщо премія носить нерегулярний характер, її розмір визначається за результатами праці або в залежності від інших обставин, то не вказуйте її в штатка.

Системою оплати праці, прийнятої в компанії, може бути передбачено встановлення індивідуальних надбавок. Тоді кожну одиницю внесіть до штатного розпису окремим рядком з індивідуальними надбавками.

Посада однакова, зарплата різна

Надбавки допомагають вирішити ще одну складність складання штатного розкладу. Як бути, якщо два працівника на однакових посадах отримують різну зарплату?

Згідно ст.22 ТК РФ роботодавець зобов'язаний однаково оплачувати працю рівної цінності. Тому «вилки зарплат» в штатному розкладі не може бути. Цю ситуацію легко вирішити за допомогою індивідуальних надбавок, зразок ми показали вище.

районний коефіцієнт

У багатьох регіонах Росії законодавством встановлені надбавки за особливі умови праці. Це районні коефіцієнти і північні надбавки. Як їх відобразити в штатному розкладі?

У графі 5 «Тарифна ставка (оклад)» вкажіть оклад без районного коефіцієнта. В одній з граф 6-8 «Надбавки» вкажіть назву «Районний коефіцієнт» і його розмір. Районний коефіцієнт і північні надбавки можна вказати у відсотках або у фіксованій сумі.

Зразок штатного розкладу з районним коефіцієнтом може виглядати так:

Або так:

Штатний розклад на 2018 рік: нестандартні ситуації

Покажемо зразки заповнення штатного розкладу в деяких нестандартних випадках.

сезонні робітники

Потреба в сезонних працівниках виникає у організації в певні періоди, сезони. Наприклад, садових працівників наймають на період з весни до осені. Або штат продавців збільшують в грудні, коли проводять передсвяткові розпродажі. Як такі одиниці відобразити в штатному розкладі?

Варіант 1. Можна вносити зміни в штатка перед початком сезону. А після його закінчення знову міняти штатний розклад, щоб прибрати сезонні посади. Недоліком цього варіанту є необхідність постійно вносити зміни.

Варіант 2. Заповнити посади в звичайному порядку, а в графі «Примітка» вказати, що посада є сезонною. У цього варіанту інший недолік: між сезонами посаду буде вважатися вакантною і про неї необхідно повідомляти в службу зайнятості населення (п. 3 ст. 25 Закону РФ від 19 квітня 1991 № 1032-1). В іншому випадку організацію чекає штраф по ст.19.7 КоАП РФ.

Сумісники в ШР

Сумісників приймають на роботу на неповну ставку. Не важливо, про які сумісників йдеться: внутрішніх або зовнішніх, в штатка вони відображаються однаково. Нагадаємо, що ці працівники отримують зарплату пропорційно відпрацьованому часу, тому таблична частина заповнюється в такому порядку:

графа

як заповнити

4 «Кількість штатних одиниць»

Частка ставки, наприклад, 0,5 або 0,25

5 «Тарифна ставка (оклад)»

Повний оклад в розрахунку на повну ставку

6 - 8 «Надбавки»

У звичайному порядку

9 «Всього»

Твір граф 4 і 5 плюс сума граф 6, 7, 8

Штатний розклад з сумісниками може виглядати так:

Штатний розклад з сумісниками може виглядати так:

Або так:

Або так:

Директор-єдиний засновник

Якщо керівник організації є її єдиним засновником, то трудовий договір укладати не потрібно (лист Міністерства охорони здоров'я Росії від 18 серпня 2009 р № 22-2-3199). В цьому випадку не потрібно нараховувати і виплачувати зарплату. Не потрібно і вказувати посаду керівника в штатка.

Разом з тим, укладення трудового договору з директором - єдиним засновником законодавством не заборонено. І для підстраховки або уникнення плутанини в багатьох компаніях укладають трудовий договір, нараховують та виплачують зарплату. В цьому випадку посаду керівника вказуйте в штатному розкладі в звичайному порядку.

Третій варіант - виплата зарплати без укладення трудового договору. Відносини, які виникають в результаті обрання або призначення на посаду, характеризуються як трудові (ст.16-19 ТК РФ, п. 2 роз'яснень, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 8 червня 2010 року № 428н). Навіть при відсутності укладеного трудового договору керівник має право отримувати зарплату, лікарняні та інші виплати в рамках трудових відносин. В цьому випадку посаду керівника заповнюйте в штатному розкладі в звичайному порядку.

Як вказати в штатка таку оплату праці?
Як бути, якщо два працівника на однакових посадах отримують різну зарплату?
Як їх відобразити в штатному розкладі?
Як такі одиниці відобразити в штатному розкладі?