Реклама
Реклама
Реклама

Довіреність на отримання матеріальних цінностей

  1. Довіреність на отримання матеріальних цінностей Як правило, директор підприємства або інша особа,...
  2. Заповнення бланка довіреності
  3. Довіреність на отримання матеріальних цінностей: дії після отримання цінностей

Довіреність на отримання матеріальних цінностей

Як правило, директор підприємства або інша особа, яка має всі необхідні повноваження, може видати довіреність на отримання матеріальних цінностей одному або декільком своїм підлеглим. Працівник, на якого видано такий документ, може не тільки отримати важливі цінності, але і підписувати інші документи, необхідні для отримання цінностей, а також виконувати інші дії.

Правила оформлення довіреності

Законодавство вказує, що такий вид довіреності оформляється на спеціальному бланку. Такий бланк має назву М-2 і складається з корінця та відривної частини. І корінець і відривна частина заповнюється бухгалтером. Корінець обов'язково залишається у бухгалтера, який підшиває і реєструє його.

оформити довіреність для отримання певних матеріальних цінностей можна лише на працівника, який працює безпосередньо в компанії. Тобто працівник повинен працювати на підприємстві офіційно і займати конкретну посаду в штатному розкладі даного підприємства.

Важливий аспект при заповненні довіреності - зазначення дати її складання. Довіреність на отримання матеріальних цінностей без вказівки числа її оформлення не має юридичної сили.

Заповнення бланка довіреності

Крім дати, всі інші графи бланка довіреності теж повинні бути обов'язково заповнені правильно. На лицьовій стороні вказуються:

  • ІПН;
  • термін дії довіреності (на практиці він практично завжди не більше 15 днів);
  • назва споживача товару, його адреса;
  • розрахунковий рахунок підприємства;
  • дані паспорта співробітника;
  • найменування постачальника;
  • назва документа, на підставі якого буде відбуватися передача певних матеріальних цінностей (товару).

Зі зворотного боку, слід вказати: які саме цінності планується отримати, в якій кількості і в якій одиниці виміру вони повинні бути. Якщо в довіреності залишилися порожні рядки - в їх осередках ставлять прочерки.

В заповнений документ, нижче переліку одержуваного товару, підлеглий залишає свій зразок підпису. Завершальний етап - підписи директора і головного бухгалтера.

Довіреність на отримання матеріальних цінностей: дії після отримання цінностей

Якщо цінності були благополучно отримано працівником від постачальника, працівник не пізніше наступного дня, після прибуття від постачальника, повинен звернутися в бухгалтерію. Відповідно до бухгалтерії він подає документи про виконання дорученого завдання і про здачу отриманих товарів на склад підприємства.

У ситуації, коли довіреність на отримання матеріальних цінностей була виписана, але до їх фактичного отримання справа так і не дійшла, така перестав затребувана довіреність повинна бути повернута на зберігання в бухгалтерію. Так буває, наприклад, якщо постачальник у останній момент відмовився від укладення угоди.

Закон вимагає зберігати все використані та невикористані довіреності протягом 5 років.

На перший погляд, заповнення доручення не викликає складнощів. Але, на жаль, суперечки пов'язані з неправильним оформленням довіреностей на одержання різних цінностей все ж трапляються. Якщо у вас виникають якісь сумніви при заповненні такого бланка - краще зверніться до професіоналів, адже навіть незначна помилка може призвести до негативних наслідків.