Реклама
Реклама
Реклама

бланк довіреності

  1. Навіщо потрібен бланк довіреності
  2. Чим керуватися при складанні бланка довіреності
  3. Як скласти бланк довіреності

Діяти без довіреності від імені організації може тільки її керівник. Але деяку частину своїх повноважень він може делегувати іншим посадовим особам або окремим співробітникам на підставі довіреності. Уникнути помилок при заповненні цього документа допоможе готовий бланк довіреності, в якому вже будуть вписані і реквізити довірителя і ті права, якими він наділяє повірених осіб. Як скласти бланк довіреності, розповідається в статті.

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • для чого потрібен бланк довіреності;
  • ніж слід керуватися, складаючи бланк довіреності;
  • як скласти бланки довіреності для організації.

Бланк довіреності - готова форма, яка може використовуватися для делегування тих повноважень, якими наділений керівник організації, особам, які представляють її при вирішенні деяких питань. Оскільки до оформлення та заповнення довіреності пред'являються підвищені вимоги, готовий бланк довіреності дозволяє скоротити кількість помилок, що допускаються при її написанні.

Навіщо потрібен бланк довіреності

Діяти від імені організації, не оформлюючи при цьому довіреність, має право тільки її керівник. Але він просто фізично не може бути учасником всіх господарських і юридичних операцій, які супроводжують діяльність будь-якої компанії. Тому, як правило, він є довірителем, тимчасово передає частину своїх повноважень на підставі відповідним чином оформленого доручення. І, хоча зараз довіреності не мають терміну дії, якщо інше не зазначено в самому документі, все одно досить часто доводиться оформляти їх у зв'язку зі звільненням повірених осіб або необхідністю передачі додаткових повноважень іншим представникам.

Нова гербова печатка, нові бланки і печатки структур

Основна частина тексту доручення, що передбачає передачу того чи іншого права, має стандартний зміст, це ж стосується і реквізитів організації, і паспортних даних довірителя. Тому є прямий сенс в тому, щоб організація розробила бланки довіреностей на вчинення повіреними особами різних видів операцій, що дозволить виключити більшу частину помилок, що допускаються при заповненні, які можуть стати причиною визнання документа недійсним. Юридична значимість довіреності також втрачається, якщо вона заповнена з виправленнями і помарками, але якщо необхідні відомості тільки вписуються в готовий бланк, коригувань можна буде уникнути.

Що стосується довіреностей, які, відповідно до вимог закону, дійсні тільки при нотаріальному завіренні, їх бланки нотаріуси складають і заповнюють самостійно.

Чим керуватися при складанні бланка довіреності

Бланк довіреності повинен бути складений так, щоб всі необхідні реквізити цього важливого документа були вказані по-максимуму, це дозволить мінімізувати помилки при його заповненні. Зміст її має відповідати визначенням, яке в ст. 185 Цивільного кодексу РФ, згідно з якою «довіреністю Бланк довіреності повинен бути складений так, щоб всі необхідні реквізити цього важливого документа були вказані по-максимуму, це дозволить мінімізувати помилки при його заповненні визнається письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Письмове уповноваження на вчинення правочину представником може бути надана подаються безпосередньо відповідному третій особі ». Тобто, довіреність, яка може бути оформлена тільки в письмовому вигляді, це документальне підтвердження односторонньої угоди, учасниками якої є довіритель, від імені якого вона відбувається, і представник - повірена особа, наделяемое довірителем правом діяти від його імені.

Односторонній характер угоди не передбачає отримання згоди представника, він має право використовувати даний документ по своїй волі. Але щоб виключити ризик підробки та можливість використання довіреності сторонніми особами, в ній повинні бути вказані не тільки паспортні дані повіреного особи, але і бути присутнім зразок його підпису. Для того, щоб оформлена довіреність не могла бути використана неправомірно, відомості про довірителя і повіреного особі повинні бути максимально докладними і повними.

При складанні бланка довіреності слід керуватися положеннями статті 10 ЦК РФ «Представництво. Довіреність », в якій викладено правила оформлення цього документа. Порядок видачі його був істотно спрощений після введення в дію відповідних поправок у Цивільному кодексі України з 1 вересня 2013 року. Так, наприклад, довіреність тепер може бути видана особою, уповноваженою на це згідно із законом, навіть якщо в установчих документах організації відповідної вказівки немає.

Інструкція з діловодства. Оформляємо документи правильно

У пункті 4 ст.185 ГК РФ, що регламентує порядок видачі довіреності від імені юридичної особи, відсутня і вимога про наявність на виданому документі печатки організації. Скасовано вимогу, раніше чинне в деяких випадках, про наявність підпису головного (старшого) бухгалтера на дорученнях, якими передбачається отримання або видача грошових коштів або інших майнових цінностей.

Як скласти бланк довіреності

У ролі довірителя, коли мова йде про юридичну особу, як правило, виступає керівник організації. Тому при складанні бланків довіреностей наділяють повірених різними правами, перша частина з реквізитами довірителя буде однаковою для всіх подібних документів. Крім найменування, в ній необхідно обов'язково передбачити поля для зазначення місця і дати видачі довіреності. Як реквізитів підприємства вказуються: ІПН, ОГРН, юридична адреса, найменування посади, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка є довірителем. Крім того, необхідно вказати документи, на підставі яких діє довіритель.

Відомості про фізичну особу-поверенном, крім його прізвища, імені та по батькові, повинні містити паспортні дані та адресу проживання (постійної реєстрації). Якщо довіреність оформляється на кількох людей, вони вписуються в нумерованих список із зазначенням тих же реквізитів., Тому в бланку колективної довіреності необхідно передбачити кілька рядків для внесення відомостей про повірених.

Втрата довіреності працівником організації

Права, які делегуються довіреній особі повинні бути вказані з максимальною точністю і повнотою, достатньою і необхідною для наділення його передбаченими повноваженнями. Так, при оформленні довіреності на отримання поштової кореспонденції на ім'я організації, необхідно надати довіреній особі і право підпису необхідних документів, інакше співробітник просто не зможе отримувати рекомендовані листи і бандеролі.

Зразки бланків довіреностей, що наділяють повірених різними правами, можна знайти в інтернеті. Але деякі з них вже можуть втратити свою актуальність, тому краще скласти необхідні в діяльності підприємства бланки довіреностей самостійно відповідно до норм чинного на даний момент законодавства.