Реклама
Реклама
Реклама

Скандальне благоустрій: калужане виступили проти дитячого майданчика

Мешканці будинку № 29 по вулиці Салтикова-Щедріна стверджують, що їхній двір увійшов в федеральну програму «Комфортна міське середовище» за підробленими документами.

У маленькому дворі будинку на Салтиковці розгорілися неабиякі пристрасті. По один бік барикад опинилися Міськуправа і комунальники, які задумали ощасливити місцевих жителів нової дитячим майданчиком, а також частина власників - в основному батьки маленьких дітей. По інший - ті, хто не бажає бачити гойдалки з гірками у себе під вікнами.

«Спокійно, бабки!»

На перший погляд, така позиція здається нерозумної і навіть дивною: двір виглядає, м'яко кажучи, непрезентабельно, про колишню ігровій зоні нагадує тільки скелет гойдалок в чагарниках.

Все, що залишилося від колишньої ігрової зони. Десь є ще турнік, але його ми не знайшли.

- Розмова про встановлення дитячого майданчика йде років зо три, - розповідає Аліна, одна з місцевих мешканок. - До єдиної думки так і не прийшли. Ми, наприклад, проти майданчики. Але не взагалі, а конкретно в нашому дворі. Справа в тому, що у нас в окрузі немає жодної ігрової зони. І, якщо її встановлять під нашими вікнами, тут гулятимуть діти з усіх будинків. А у нас двір і так прохідний. Тут і жителі Первомайської ходять, і хлопці з 8-ї школи - і всі вони будуть на цьому майданчику! Поруч є земельна ділянка, він знаходиться на відстані і від проїжджої частини, і від житлових будинків - чому б не поставити майданчик там?

Втім, охочих зайнятися цим питанням впритул не знайшлося, і він до пори до часу завис, поки на початку липня у дворі не з'явилися якісь люди, які почали робити заміри території.

- Коли наші бабусі підійшли і поцікавилися, що відбувається, їм відповіли: «Спокійно, бабки. Тут буде дитячий майданчик », - продовжує Аліна. Ті, хто стоїть поруч з нею сусідки-пенсіонерки кивають головами: мовляв, так все і було.

У розмові з'ясовується, що про встановлення майданчика стало відомо приблизно за тиждень до того, як у дворі з'явилися заміряють. Цій темі було присвячено збори власників, яке проводили представники Міськуправа.

- Ці люди ходили на нашу двору, показували: сушилку знесемо - навіщо вона вам? Дерева спиляємо, тут зробимо парковку, - обурюються мешканці 29-го будинку. - Але ж прибудинкова територія - це наша власність. На якій підставі хтось приходить і розпоряджається нашої землею ?!

- Чому ви не задали ці питання на зборах? - цікавлюся я.

- Нас там не було, - чую у відповідь. - Воно рано почалося, в 5 вечора, коли багато ще з роботи не прийшли.

- Воно рано почалося, в 5 вечора, коли багато ще з роботи не прийшли

підроблений протокол

Активні дії - причому з обох сторін відразу - почалися 9 липня, після того, як у дворі з'явилися робітники і стали пиляти дерева. Спиляли три. Два дерева, за словами Аліни, були здоровими.

- Ніяких документів на обпилювання ці люди не пред'явили, - каже дівчина. - Коли ми стали обурюватися, заявили: «Дзвоніть в Міськуправа». Знаєте, як я їх зупинила? Встала під деревом і сказала: «Не пиляйте!» Вони зібралися і поїхали, звинувативши мене в тому, що я заважаю їм працювати, і пообіцявши неустойку повісити на мене.

Власне, тільки після цього Аліна з сусідами почали розбиратися, з якого дива Міськуправа взялася встановлювати дитячий майданчик і чому власники нічого про це не знають. Тоді-то і з'ясувалося, що їхній двір потрапив в муніципальну програму з благоустрою в рамках федерального проекту «Комфортна міське середовище».

- Ми звернулися до міської управи з проханням пояснити, на якій підставі нас включили в програму, адже для цього потрібна згода більшості власників, - розповідає Аліна. - На що було сказано, причому в грубій формі: «Нічого не знаємо! 75% підписів зібрано - ось і замовкніть! ».

»

Незабаром після цього у дворі будинку пройшло стихійне збори власників, яке вилилося у взаємну суперечку тих, хто за майданчик, і тих, хто проти неї. Однак деяка користь від зустрічі все ж є: один із сусідів показав протокол, на підставі якого будинок увійшов у федеральну програму. Аліна запевняє, що цей документ, підписи під яким вони збирали ще в 2016 році, стосувався установки в під'їздах нових вікон і опиловки дерев. Тоді під протоколом підписалися практично всі жителі.

- Ми побачили, що до цих двох пунктів приписаний від руки третій: установка дитячого майданчика, за який ми не голосували. Виходить, документ підроблений! Звичайно, ми обурилися і відразу ж звернулися в Міськуправа і прокуратуру з проханням визнати протокол недійсним і припинити роботи.

«Нам не потрібна така благоустрій!»

Під зверненнями, які відправили в прокуратуру і в Управління житлово-комунального господарства, підписалися навіть ті мешканці, які раніше виступали за появу ігрової зони. Попереднє рішення вони змінили, дізнавшись про умови участі в програмі «Комфортна міське середовище», - саме про те, що тягар утримання майданчика ляже на їхні плечі. Люди стверджують, що про це представники Міськуправа їх не попередили.

- Тобто тусуватися на майданчику будуть всі, кому не лінь, а платити за неї тільки нам? - обурюється народ.

- Особисто я на це згодна, - каже Женя. У неї двоє дітей, і вона обома руками за те, щоб у дворі нарешті з'явилися гірки з гойдалками. - Там же не мільйони рублів, а якась невелика сума.

- Яка різниця, скільки це коштує? - не погоджується її сусідка тітка Лариса. - Ми пенсіонери, у нас квартплата і так скажена. І весь час підвищується і підвищується. Не вистачало нам ще цього майданчика! І взагалі, чому благоустрій складається тільки з неї? Невже не можна спочатку поставити нормальні лавочки, посадити нові дерева замість старих, квіти? За таке благоустрій ми обома руками!

За таке благоустрій ми обома руками

бардак

Незважаючи на численні заяви, спрямовані жителями 29-го будинку і в Міськуправа, і в прокуратуру, роботи у дворі не припинялися. Уже при їх проведенні раптово з'ясувалося, що колишній проект потрібно терміново корегувати, оскільки робити тут асфальтобетонне покриття із захистом з гумової крихти не можна.

- На місці будівництва об'єкта проходять три кабельні лінії, тому «Калузький електричні мережі» заборонили підряднику виконання робіт, - прокоментував нам інженер МБУ «Калугаблагоустройство» Костянтин МАРТИНОВ. Він є куратором цього проекту. - У минулу п'ятницю було зібрання жителів, на якому вони вирішили, що майданчик буде встановлено на піщаній підсипання. Устаткування розмістять там, де немає кабельних ліній.

На питання про те, чи був протокол, на підставі якого двір будинку № 29 увійшов до програми благоустрою, підробленими, мій співрозмовник відповів:

- Тут я нічого не можу сказати. Ми виконавці. Документ нам направляла міська управа.

За словами Мартинова, згідно п'ятничного протоколу, за майданчик проголосували вже чоловік 20, проти - всього 5-7.

спроба компромісу

Втім, мешканці, які не згодні з примусовим благоустроєм свого двору, так просто здаватися не збираються і навіть готові йти до суду. І до фіналу конфлікту, можливо, ще далеко. Але ось відповідь на питання, хто винен в цій ситуації, здається, очевидний: самі мешканці, які довгий час не бажали помічати загальних проблем і йти на компроміси. Вони і зараз не хочуть цього робити, весь час сваряться і ображають один одного.

Наприклад, рік тому сусіди, які мають дітей, пропонували спиляти частину старої сушарки та облаштувати дитячий майданчик на місці, що звільнилося. Але бабусі не дозволили. Батьки спробували зайти з іншого боку - і тут не дали: «У нас тут квітник!»

- Ви зрозумійте: двір загальний, повинні бути і лавочки для бабусь, і гойдалки для дітей, - намагаюся я виступити «голубом миру». - Треба якось домовлятися.

- Ми просто не хочемо, щоб тут гуляли діти з усіх будинків і влаштовували бардак у нас під вікнами! - переконують мене жителі.

- Ну тоді Обгородіть двір, повісьте замок, щоб майданчиком користувалися тільки діти з вашого будинку, - кажу я.

У відповідь чую:

- Ну це теж якось ... не по-людськи.

Ця стаття була опублікована в №32 газети «Калузький перехрестя» від 08.08.2018.Ще більше цікавих матеріалів можна знайти в паперовій версії або в електронному архіві видання .

Фото автора. Фото автора


Коментарі читачів: 29 шт.

Поруч є земельна ділянка, він знаходиться на відстані і від проїжджої частини, і від житлових будинків - чому б не поставити майданчик там?
Ці люди ходили на нашу двору, показували: сушилку знесемо - навіщо вона вам?
На якій підставі хтось приходить і розпоряджається нашої землею ?
Чому ви не задали ці питання на зборах?
Знаєте, як я їх зупинила?
Тобто тусуватися на майданчику будуть всі, кому не лінь, а платити за неї тільки нам?
Яка різниця, скільки це коштує?
І взагалі, чому благоустрій складається тільки з неї?
Невже не можна спочатку поставити нормальні лавочки, посадити нові дерева замість старих, квіти?