Реклама
Реклама
Реклама

Літній благоустрій охопить 186 вулиць, парків і зон відпочинку міста

  1. Парки та місця масового відпочинку
  2. Території поруч з МКЖД
  3. Території на місці знесених об'єктів самобуду
  4. Список зелених зон для проведення благоустрою в 2016 році

У Москві триває робота зі створення якісного суспільного міського простору. У програму на 2016 рік увійшли як традиційні напрямки - благоустрій вулиць, парків, підходів до станцій метро і місць відпочинку біля води, так і ряд інших.

Зокрема, порядок наведуть на територіях, прилеглих до МКЖД. Це пов'язано з підготовкою до початку пасажирського руху. Будуть також впорядковані місця, де розташовувалися об'єкти самовільної забудови. Тут з'являться нові міські площі та інші громадські простору.

Всього в цьому році в столиці впорядкують 186 вулиць, парків, зон відпочинку, а також території навколо МКЖД. Масштаб робіт приблизно відповідає обсягам минулого року.

«У цьому році ми припускаємо облаштувати близько 180 громадських просторів, включаючи вулиці, сквери, народні парки, парки культури і відпочинку, величезний простір, який з'являється навколо Малого кільця залізниці, по якому буде запущено пасажирський рух», - сказав Сергій Собянін на засіданні Уряду Москви.

За його словами, благоустрій громадських просторів - це одне з головних напрямків діяльності міста. «Витрати на благоустрій міста - це не найбільша стаття міського бюджету. Проте це далеко не другорядне завдання. Вважаю, що одним з головних напрямків роботи міської влади, однією з їхніх основних обов'язків є благоустрій громадських просторів », - додав Мер Москви.

Як і в минулі роки, у москвичів була можливість оцінити проекти благоустрою окремих об'єктів і висловити свої пропозиції в ході голосувань в системі електронних референдумів «Активний громадянин» .

З доповіддю про підсумки реалізації заходів щодо створення та благоустрою громадських просторів в місті Москві і плани на 2016 рік виступив заступник Мера Москви з питань житлово-комунального господарства та благоустрою Петро Бірюков .

«Реконструкція громадських просторів Москви - наймасштабніший проект щодо зміни способу міста за останні три десятиліття», - заявив заступник мера.

Благоустрій кратно (мінімум в два, а іноді в чотири-п'ять разів) збільшує число пішоходів на міських вулицях, росте популярність велоруху, збільшується число кафе, ресторанів, магазинів і інших об'єктів обслуговування на перших поверхах будинків. З'являється можливість для проведення масових фестивалів та міських свят.

Благоустрій парків відроджує моду на відпочинок і заняття спортом на відкритому повітрі. Завдяки благоустрою Москва стає більш популярною не тільки у самих москвичів, але і у туристів з російських регіонів і зарубіжних країн.

Парки та місця масового відпочинку

У 2016 році планується упорядкувати 79 зелених територій. Серед них - 49 нових парків за місцем проживання, де після робіт з'являться дитячі та спортивні майданчики, майданчики для тихого відпочинку, велодоріжки, дорожньо-тропиночная мережу, освітлення, додаткове озеленення, пристрій квіткових клумб і газонів.

Буде облаштовано великий міський парк - дитячий ландшафтний парк «Південне Бутово». Тут, крім дитячих і спортивних майданчиків, зон тихого відпочинку і велодоріжок, зроблять фонтани, зони барбекю, фітнес-стежки, естрадні майданчики. У парку з'явиться нове освітлення, до того ж територію додатково озеленять.

У програму також увійшли наступні об'єкти:

- сім парків культури і відпочинку (комплексний благоустрій);

- один пляж з купанням «Лівобережний» (будівництво кафе з панорамним видом на Химкинское водосховище, створення зони купання і водних розваг для дітей, обладнання роздягалень, душових та туалетів);

- сім зон відпочинку біля води без купання (благоустрій берегової лінії для масового відпочинку);

- 14 природних територій (створення умов для прогулянок і занять спортом на відкритому повітрі).

За найбільш великих об'єктів благоустрою завершити роботи планується в 2017 році.

Починаючи з 2011 року в Москві впорядкували на новому якісному рівні близько 450 зелених територій і зон відпочинку (парки, природні території, зони відпочинку біля води):

- 93 міських (районних) парку, скверу та бульвару (загальною площею 1,2 тисячі гектарів);

- 57 парків культури і відпочинку і дитячих парків (1,6 тисячі гектарів);

- 161 парк за місцем проживання (329,6 гектара);

- 89 рекреаційних територій в складі особливо охоронюваних природних територій (349 гектарів);

- шість зон відпочинку біля води з купанням (65 гектарів);

- 42 зони відпочинку біля води без купання (386,5 гектара).

«З центру міста нові парки вийшли на периферію. Робота в цьому напрямку не припиняється. Разом з тим ми почали активно упорядковувати вулиці Москви », - повідомив Петро Бірюков.

Разом з тим ми почали активно упорядковувати вулиці Москви », - повідомив Петро Бірюков

У 2016 році планується упорядкувати 73 міських простору:

- 52 вулиці в історичному центрі Москви;

- сім в'їзних груп в місто на перетині МКАД і вильотну магістралей;

- 14 площ перед станціями метро.

Зокрема, благоустрій торкнеться таких важливих для міста вулиць, як Тверська (частково), Таганська, Велика Якиманка, Мохова, Новий Арбат, а також Бульварного і Садового кільця (частково).

«На південній стороні Нового Арбата з'явиться зелений променад, що ідеально підходить для прогулянок по центру столиці. На більш компактною північній упорядковані майданчики для відпочинку. На вулиці буде висаджено понад 150 дерев різних сортів прямо в грунт, буде реорганізована парковка », - зазначив заступник Мера Москви.

При розробці проектів благоустрою особливу увагу приділяли висадці дерев (всього 2400 штук). Так, знамениті липи, вироблення більш 20 років тому, повернуться на Тверську вулицю. Велика кількість дерев буде висаджено вздовж Садового кільця, яке знову стане зеленим поясом міста.

Роботи з благоустрою міських територій в рамках програми "Моя вулиця" завершаться 1 листопада. «До сьогоднішнього дня затверджена вся проектна документація, і на початку травня приступаємо до будівельних робіт. Завершити сезон ми плануємо 1 листопада. При цьому об'єкти центральної частини міста будуть здані до 1 вересня. В випереджаючому порядку на об'єктах програми "Моя вулиця" ведеться робота з модернізації інженерних мереж, міських комунікацій, що дозволить привести в порядок підземний простір вулиць, виключити розриття по завершенні благоустроітельние робіт », - сказав Петро Бірюков.

З 2011 по 2015 рік у столиці упорядкували 142 міські вулиці і громадських простору загальною протяжністю близько 200 кілометрів.

«Загальна протяжність модернізованих територій склала 193 кілометри. Якщо в 2011 році були реконструйовані дві вулиці, то в минулому році було оновлено 47 вулиць протяжністю майже 100 кілометрів. Тут тенденція очевидна », - додав заступник мера.

Території поруч з МКЖД

Масштабним проектом 2016 року стане благоустрій територій загальною площею 1,1 тисячі гектарів, прилеглих до Малому кільцю Московської кільцевої залізниці (МКЖД).

«На Малому кільці буде розташована 31 зупинка з повноцінними ТПУ. Це означає величезний потік москвичів, які будуть користуватися територією кожен день. Зараз наше завдання - провести розширене благоустрій протягом усього кільця - це 54 кілометри - в рамках єдиної концепції », - уточнив Петро Бірюков.

Тут будуть створені комфортні та безпечні умови для майбутніх пасажирів МКЖД. Крім того, в ході благоустрою почнеться формування єдиної стилістики МКЖД як нового наземного кільця метро.

В першу чергу фахівці зроблять зручні під'їзди і пішохідні доріжки, що ведуть до станцій і транспортно-пересадочних вузлів МКЖД.

Заплановані роботи включають:

- створення нових і ремонт існуючих тротуарів і доріг;

- створення заїзних кишень, зупинок, місць висадки та посадки пасажирів наземного транспорту, паркувальних майданчиків;

- влаштування газонів, висадку дерев;

- створення системи вуличного освітлення;

- установку лавок і інших малих архітектурних форм.

Крім того, заплановано ремонт 74 житлових будинків, розташованих уздовж МКЖД.

Території на місці знесених об'єктів самобуду

На місці знесених в лютому 2016 року об'єктів самобуду Уряд Москви планує створити комфортні громадські простору.

Є пропозиції щодо створення дев'яти комфортних міських площ (наприклад, відродження Сухаревской площі), відновлення історичного вигляду чотирьох територій (наприклад, Тургенєвській площі), благоустрою 21 території, прилеглої до перехрестя на магістралях.

Основними видами робіт стануть мощення, додаткове озеленення та установка малих архітектурних форм.

Перелік конкретних робіт з благоустрою територій на місці знесених об'єктів самобуду буде визначений з урахуванням пропозицій москвичів, висловлених в рамках електронних голосувань в системі «Активний громадянин».

«Ці території - невід'ємна складова міських вулиць. Тому робота по їх благоустрою буде вестися з урахуванням потреб москвичів. Ми вже отримали понад 600 тисяч пропозицій від городян за допомогою проекту "Активний громадянин". Наше завдання - зробити ці місця безпечними, зручними і функціонально корисними », - зазначив Петро Бірюков.

Список зелених зон для проведення благоустрою в 2016 році

Парки за місцем проживання

ЦАО

  1. Климентовський провулок, володіння 1-3.

САО

  1. Озеленена територія, Петровсько-Розумовський проїзд, володіння 29.
  2. Старопетрівське сквер, вулиця Клари Цеткін, будинок 31.
  3. Вулиця Зорге, володіння 9.
  4. Сквер на Коровінском шосе, володіння 34.
  5. Волоколамське шосе, будинок 13.
  6. Бескудніковскій бульвар, володіння 31.

СВАО

  1. Озеленена територія в заплаві річки Яузи, Чукотський проїзд - вулиця Ленська.
  2. Територія по вулиці Новгородській, будинок 32.
  3. Сквер між вулицями Бестужевих і Римського-Корсакова.
  4. Сквер на вулиці Сєдова.
  5. Сквер на вулиці Бажова.

ВАО

  1. Південна алея.
  2. Вулиця Плеханова (бульвар).
  3. Синиця сквер.
  4. Сквер № 2 біля станції метро «Ізмайлівська».
  5. Технічний ставок, вулиця Сталеварів, будинок 16.

ЮВАО

  1. Вулиця Кузьмінська.
  2. Парк 1 Травня.
  3. Жулебинский бульвар, будинок 9.
  4. Сквер «Дубовий гай».
  5. Сквер імені Кузнєцова.

ЮАО

  1. Парк 30-річчя Перемоги, вулиця Кіровоградська, будинки 20-22.
  2. Шкільний сквер по вулиці Кіровоградській, будинок 6.
  3. Територія навколо Бірюлёвскіх ставків.
  4. Донський сквер.
  5. Електролітний проїзд, будинок 1в.
  6. Вулиця Борисовські Ставки, будинок 6, корпус 1.

ЮЗАО

  1. Парк біля ставка на Ленінському проспекті, будинок 111.
  2. Перетин вулиць Теплий Стан і Академіка Виноградова.
  3. Вулиця Обручева, будинки 6-28, корпус 3.
  4. Парк в ландшафтному заповіднику «Теплий Стан».
  5. Парк в 3-му кварталі Тропарёвского лісопарку.

ЗАТ

  1. Паркова зона на ділянці в межах Сколковского шосе, вулиця Вяземская, вулиця Біловезька.
  2. «Ніжинський бульвар», вулиця Ніжинська, будинок 13, корпус 2.
  3. Мічурінський проспект, будинок 46.
  4. Озеленена територія, прилегла до ставка по вулиці Кравченко (2-й етап).
  5. «Асгард парк».

СЗАТ

  1. Сквер на Планерній вулиці навпроти будинку 12, корпусу 1.
  2. Пятницкое шосе, 1-й мікрорайон, від будинку 7 до будинку 13.
  3. Територія вздовж лівого берега річки Сходні від Ризького напрямку залізниці до Волоколамського шосе.
  4. Пятницкое шосе від будинку 13 до будинку 17.
  5. Сквер на вулиці Твардовського, будинок 14, корпусу 1-3.

Зелао

  1. Парк «Живі камені», парк 1446-1471, від корпусу тисячі чотиреста п'ятьдесят один до корпусу тисячі чотиреста шістьдесят-два (3-й етап).
  2. Парк у корпуса 820 (сквер імені О. С. Пушкіна).

Тіна

  1. Поселення Рогівське, вулиця Шкільна, будинок 2.
  2. Поселення Сосенскій, Липовий парк.
  3. Поселення Московський, між 3-м мікрорайоном і селищем Інститут Поліомієліту.
  4. Селище Мосрентген, вулиця Заводу Мосрентген, будинок 20.

Міський парк

Дитячий ландшафтний парк «Південне Бутово».

Парки культури та відпочинку

  1. Ландшафтний парк «Мітіно».
  2. Дитячий парк імені Прямікова (дитяча територія ПКіВ «Таганський»).
  3. Зона відпочинку «Терлецька діброва».
  4. Парк 850-річчя Москви (2-а черга).
  5. Зона відпочинку «Лівобережний» (2-а черга).
  6. Червоногвардійські ставки.
  7. Ходинському полі.

Зони відпочинку біля води з купанням

Пляж «Лівобережний».

Зони відпочинку біля води без купання

  1. У Терлецького парку.
  2. Пенягінскій ставок (ландшафтний парк «Мітіно»).
  3. У парку 850-річчя Москви.
  4. Парк «Дружба» (капітальний ремонт ставків 1-6).
  5. Ленінський проспект, між владними 123, корпусами 4, 5 і володінням 129 в 9-му мікрорайоні Теплого Стану (відновлення та екологічна реабілітація ставків).
  6. Вулиця Айвазовського (відновлення та екологічна реабілітація ставків).
  7. Ставок в ландшафтному заказнику «Лианозовский».

природні території

  1. Вулиця Мосфільмовская, будинки 11, 34 (територія природоохоронної зони «Долина річки Сетунь»).
  2. Шипіловській проїзд, навпроти будинку 63.
  3. Територія природно-історичного парку «Битцевский ліс», 7-й квартал.
  4. Пристрій дерев'яних настилів з елементами дорожньо-тропиночной мережі в природно-історичному парку «Ізмайлово».
  5. Територія природно-історичного парку «Битцевский ліс», 16-й квартал (облаштування території з влаштуванням прогулянкового маршруту для активного відпочинку).
  6. Територія природно-історичного парку «Кузьменко-Любліно» (облаштування території з влаштуванням прогулянкового маршруту для активного відпочинку).
  7. Територія природно-історичного парку «Тушинський», 9-й квартал.
  8. Охороняється природний комплекс № 22 «Митинському лісопарк» і ландшафтний заказник «Долина річки Сходні в Куркино».
  9. Ландшафтний заказник «Теплий Стан», 16-й квартал, володіння 2.
  10. Яузскій лісопарк, 54-й квартал (національний парк «Лосиний острів»).
  1. Прилегла до ставка територія планованого ландшафтного заказника «Лианозовский».
  2. Природно-історичний парк «Косинський» (північ, 3-й квартал).
  3. Природно-історичний парк «Косинський» (південь, 3-й квартал).
  4. Створення парку «Сад здоров'я».