Реклама
Реклама
Реклама

Журнал реєстрації інструктажу з техніки безпеки і охорони праці на робочому місці

  1. Для чого потрібен журнал реєстрації
  2. Як правильно вести журнал
  3. Схожі документи

Держава уважно ставиться до питань охорони праці (ОП) і завжди готове проконтролювати, як виконує роботодавець вимоги законодавства. Журнал реєстрації інструктажу на робочому місці допомагає йому в цьому. Документ фіксує, що співробітники підприємства були проінформовані про техніку безпеки, що захищає їх життя і здоров'я.

Документ фіксує, що співробітники підприємства були проінформовані про техніку безпеки, що захищає їх життя і здоров'я

Для чого потрібен журнал реєстрації

Журнал по ТБ підтверджує, що роботодавець, дотримуючись Трудовий кодекс, своєчасно і регулярно проводить різні види інструктажу підлеглих. Всього їх п'ять:

  • вступний (проводиться при прийомі на роботу нових співробітників);
  • первинний (організовується безпосередньо на робочому місці, якщо воно пов'язане з підвищеною небезпекою або ризиком для здоров'я);
  • цільової (під конкретну ситуацію, яка вимагає знання певних правил - наприклад, на час заміщення треба навчити їм співробітника, який зазвичай виконує зовсім інші професійні обов'язки);
  • повторний (для закріплення і уточнення отриманої раніше інформації з ОП);
  • позаплановий (потрібно в силу обставин, що склалися: аварії на виробництві, переобладнанні цехів, нещасний випадок, що стався з працівником і т.д.).

)

Відомості про проведені інструктажі обов'язково заносяться в журнали з охорони праці. Документ є доказом не тільки самого факту навчання співробітника основам ВІД і техніки безпеки (ТБ), але і показує його періодичність. Її потрібно дотримуватися, якщо закон встановлює для інструктажу по ТБ та охороні праці чіткі терміни.

Зміст журнальних сторінок, їх оформлення упереджено вивчаються при різних перевірках з боку контролюючих відомств. Наявність даного документа і його грамотне ведення свідчать про видачу інструкцій по ВІД і по ТБ працівникам підприємств.

Як правильно вести журнал

Видачею інструкцій з охорони праці займається окремий кадровий співробітник - фахівець (інженер) з ОП. Знайомити працівників з правилами безпечної трудової діяльності він може як в усній, так і в письмовій формі. Оформити і вести журнал інструктажу з техніки безпеки на робочому місці доведеться теж йому.

Форма журналу уніфікована, тому довго роздумувати над його складанням не потрібно. Зразок документа представлений в додатку нового ГОСТу (12.0.004-2015). Таблицю рекомендується розбити на 12 граф:

  1. Дата інструктування.
  2. ПІБ працівника, якого навчають.
  3. Рік його народження.
  4. Посада в організації, професія.
  5. Вид проведеного інструктажу.
  6. Підстава для позапланового навчального заняття (якщо воно було таким).
  7. Посада та ПІБ особи, яка проводила інструктаж.
  8. Підписи інструктора з ОП і співробітника (для кожної - окремий стовпчик).

Ще 3 графи присвячені стажуванні, організованої на раб. місці. вказується:

  • кількість змін;
  • розпис працівника, який засвідчує, що стажування пройдена;
  • підтвердження інструктора, що співробітник допущений до роботи.

кількість змін;   розпис працівника, який засвідчує, що стажування пройдена;   підтвердження інструктора, що співробітник допущений до роботи

У графах не повинно бути порожнеч. Якщо якийсь із стовпців не заповнюється, потрібно поставити прочерк. Записи в таблицю вносяться від руки. Журнал обов'язково прошивають. Кінці використаного шнура і утворився вузол, заклеюються з тильної частини документа.

Перед тим, як прошити журнал, його сторінки нумеруються, починаючи з титульного аркуша. На ньому повинні бути такі реквізити:

  • найменування організації-роботодавця;
  • найменування структурного підрозділу;
  • назва документу;
  • дати початку і закінчення ведення документа.

Коли журнал повністю заповнений, він передається на зберігання відповідальній особі. Зберігається документ 10 років.

Схожі документи

Крім журналу інструктажу співробітників на робочому місці, існує ряд документів по ТБ з аналогічними назвами:

  • журнал обліку інструкцій з охорони праці;
  • книга обліку перевірки знань норм і правил роботи електроустановок (або реєстрації інструктажу з електробезпеки);
  • журнал реєстрації вступного інструктажу з ОП;
  • книга реєстрації та обліку цільового інструктажу;
  • журнал обліку інструктажів працівників з пожежної безпеки тощо

Всі подібні документи мають особливу табличну структуру. Однак є у них і кілька подібних пунктів. Зокрема, в кожному журналі повинні бути присутніми:

  • дата організованою перевірки;
  • ким і щодо кого вона була проведена (вказуються посади, ПІБ);
  • вид інструктування співробітника (позачергової, первинний і т.п.);
  • особисті підписи інструктора і інструктували працівника.

Набір граф в журнальній таблиці відрізняється в залежності від призначення документа. Зокрема, журнал вступного інструктажу з охорони праці містить графу, що повідомляє назву підрозділу, де буде працювати співробітник, проінструктований фахівцем з ОП. При проведенні вступного інструктажу з пожежної безпеки аналогічний стовпець теж потрібно.

Журнал реєстрації інструктажу з пожежної безпеки фіксує тему навчального заняття. Якщо інструктування проводилося позапланово, то вказується причина, по яким в ньому виникла необхідність.

Журнал реєстрації інструктажу працівників свідчить про відповідальне ставлення роботодавця до підлеглих. Невиконання вимоги по його веденню при перевірці буде розцінено як допуск співробітників до роботи без необхідного інструктажу. За подібну недбалість можуть оштрафувати як організацію, так і посадова особа, яка відповідає за наявність документа (стаття 5.27.1 КоАП). Максимальна штрафна санкція досягає 130 тис. Рублів. Крім того, в разі нештатної ситуації на виробництві наявність журналу доведе, що роботодавець зробив необхідні дії по її запобіганню. Тому до його оформлення слід поставитися серйозно.