Реклама
Реклама
Реклама

Пожежна безпека в школі: способи запобігання трагедії

  1. профілактична робота
  2. Інструкція
  3. евакуація
  4. Загальні правила безпеки
  5. Позашкільні заходи

Відправляючи свою дитину в школу, батьки зазвичай спокійні і впевнені в його безпеці. Вони навіть не підозрюють, яка велика робота для цього проводиться. Одне з основних напрямків діяльності з охорони здоров'я учнів - пожежна безпека в школі.

профілактична робота

Профілактичні заходи щодо попередження пожеж на території навчального закладу проводяться ще до початку навчального року. У літній період класи, в яких навчатимуться діти, обстежуються спеціальними комісіями. Працівниками пожежного нагляду виноситься рішення про визнання школи безпечним місцем.

Для того щоб навчальні приміщення залишалися безпечними, не варто захаращувати їх зайвими предметами: меблями, приладами, посібниками й іншими товарами Для того щоб навчальні приміщення залишалися безпечними, не варто захаращувати їх зайвими предметами: меблями, приладами, посібниками й іншими товарами. Число парт також має відповідати нормам проектування. Якщо в кабінеті, майстерні або лабораторії проходили заняття з використанням пожежонебезпечних або вибухонебезпечних речовин і матеріалів, їх необхідно прибрати в призначені для їх зберігання приміщення.

Крім того, в бесідах з учнями потрібно роз'яснювати, що пожежна безпека в школі залежить в першу чергу від них самих. В даний час розроблені пізнавальні інструктажі для учнів різних класів. Вивчення основ пожежної безпеки для молодших класів проводиться цікаво, в ігровій формі.

Зі старшими класами організовуються бесіди про важливість відповідального ставлення до шкільного майна, підкреслюється небезпека вогненебезпечних та вибухонебезпечних матеріалів для здоров'я і життя дітей.

Інструкція

Директор школи стверджує і стежить за виконанням інструкції про заходи пожежної безпеки. У ній висвітлюються норми вмісту школи і її території, а також коридорів, за якими буде проходити евакуація.

Підвал і всі виходи зі школи необхідно підтримувати вільними від сторонніх предметів. Ключі від них зазвичай зберігаються в канцелярії, а також у персоналу, що працює на першому поверсі.

Передбачаються місця куріння, а також заходи безпеки при проведенні технологічних і вогневих робіт. Докладно розглядаються дії і обов'язки працівників школи під час пожежі.

До даної інструкції буде доречно прикласти пам'ятку «Порядок дій при пожежі». Крім того, дана пам'ятка повинна бути в кожному приміщенні школи. Також в додатку розміщується план евакуації учнів, педагогів та іншого персоналу з будівлі школи в разі пожежі.

Порядок дій при пожежі в школі

евакуація

Організація порядку евакуації учнів і персоналу передбачає призначення педагогів, які несуть відповідальність за порядок виходу з будівлі на випадок пожежі. Зазвичай вони відповідають за регуляцію потоків людей на кожному поверсі школи. Якщо пожежа виникає в навчальному кабінеті, спортивному залі або майстерні, евакуацію проводить педагог, провідний в даний момент заняття.

Під час масових спортивних та культурно-розважальних заходів в школі відповідальність за пожежну безпеку покладається на організатора. Відповідальний співробітник також повинен до початку заходу перевірити стан шляхів можливої ​​евакуації учнів.

Протягом року з тими людьми, які були призначені відповідальними за евакуацію при пожежі, проводяться спеціальні заняття та інструктажі. Класні керівники вносять до плану виховної роботи бесіду з учнями про важливість дотримання норм пожежної безпеки. Крім того, вчитель курсу «Основи безпечної життєдіяльності» під час навчальних занять вивчає і відпрацьовує з дітьми правила поведінки в разі виникнення пожежі.

План евакуації вивішується на помітному місці у вигляді таблички на всіх поверхах школи. Він містить словесний опис і графічну схему поверху зі шляхами евакуації, місцями зберігання засобів зв'язку і пожежогасіння. Обов'язкова наявність підпису відповідального за пожежну безпеку і директора.

Загальні правила безпеки

Трагедії можна уникнути, якщо правила пожежної безпеки будуть відомі і неухильно дотримуватися всіма - від самого молодшого школяра до управлінської ланки. Якщо кожен під час пожежі дотримуватиметься правильних дій , Подбає не тільки про збереження свого життя, а й про безпеку інших, загибелі людей можна уникнути.

Всі кошти, необхідні для гасіння пожежі, повинні бути в наявності і прямий доступності. До обов'язків кожного відноситься виклик пожежників, евакуація людей з приміщення і по можливості запобігання поширенню вогню. Не варто прагнути рятувати матеріальні цінності, якщо життя людей під загрозою.

Позашкільні заходи

Надзвичайну ситуацію в школі буде легше попередити, якщо протипожежна профілактика буде простежуватися в різних навчальних заняттях та позашкільних заходах. Уроки ОБЖ залучать учнів, якщо в ролі вчителів виступлять, наприклад, начальник пожежної частини або безпосередньо бійці-пожежники.

Потужний профілактичний заряд принесе урок-екскурсія у пожежній частині. Конкурси, свята, естафети, сценки на тему пожежної безпеки можна включати в будь-який етап спортивного змагання. Наведемо деякі приклади організації подібних заходів:

Таким чином, засвоєння дітьми правил безпечної поведінки, дбайливого ставлення до навколишнього світу відбувається під час гри, творчої та суспільно-корисної діяльності.

Інші корисні статті: