Реклама
Реклама
Реклама

Комп'ютер. Техніка безпеки і організація робочого місця

  1. Цікаві факти про комп'ютери
  2. Комп'ютери бувають різні
  3. Чим небезпечний комп'ютер?

На попередньому уроці ми поговорили про метод координат, роботі з таблицями і двійковому поданні чисел.

Сьогодні ми поговоримо про те, що ж таке комп'ютер. Дізнаємося, з яких частин він складається. Крім того, ми поговоримо про дуже важливу річ: техніка безпеки і правила роботи за комп'ютером.

З давніх часів люди намагалися полегшити свою працю, створюючи різні машини і механізми, що підсилюють фізичні можливості людини.

Перше автоматичне обчислювальний пристрій (рис. 1) розробив в 1834 р Чарльз Беббідж.

Мал. 1. Машина Беббіджа ( джерело )

З тих пір пройшло багато років, і зараз рівень розвитку комп'ютерів вийшов на кардинально інший рівень. Це вже не обчислювальні машини і не машини для виконання нескладних алгоритмів (рис. 2).

2)

Мал. 2. Сучасний ПК ( джерело )

Комп'ютер зараз - це багатофункціональний пристрій для роботи з інформацією, яка дозволяє людині вирішувати найрізноманітніші завдання.

Архітектура ЕОМ - опис пристроїв і принципів роботи комп'ютера, достатня для користувача і програміста (т. Е., Без подробиць технічного характеру, а саме електронних схем, конструктивних деталей і т. Д.)

Архітектура визначає принципи дії, інформаційні зв'язки і взаємне з'єднання основних логічних вузлів комп'ютера.

Схему пристрою комп'ютера запропонував Джон фон Нейман (рис. 3) в 1946 р, її принципи роботи багато в чому збереглися в сучасних комп'ютерах.

3) в 1946 р, її принципи роботи багато в чому збереглися в сучасних комп'ютерах

Мал. 3. Джон фон Нейман ( джерело )

Принципи Джона фон Неймана: 1. принцип програмного управління (програма складається з набору команд, які виконуються процесором один за одним в певній послідовності); 2. принцип однорідності пам'яті (програми і дані зберігаються в одній і тій же пам'яті); 3. принцип адресності (пам'ять складається з пронумерованих осередків, і процесору в будь-який момент часу доступна будь-яка осередок).

Персональний комп'ютер (ПК) - універсальна електронно-обчислювальна машина (ЕОМ), призначена для індивідуального користування. Зазвичай ПК проектується на основі принципів відкритої архітектури:

1. опис принципу дії ПК і його конфігурації, що дозволяє збирати ПК з окремих вузлів і деталей;

2. наявність в ПК внутрішніх розширювальних гнізд, в які користувач може вставляти різні пристрої, що задовольняють заданому стандарту.

Для роботи на комп'ютері необхідно мати:

Hardware (залізо) - Апаратне забезпечення, т. Е. Фізичні пристрої, якими людина управляє за допомогою програм і отримує інформацію від комп'ютера (рис. 4).

4)

Мал. 4. «Залізо» ПК ( джерело )

Software - Програмне забезпечення, т. Е. Сукупність необхідних програм для обробки різних даних (рис. 5).

Мал. 5. ПО ПК ( джерело )

Головним в комп'ютері є системний блок, що включає в себе процесор, пам'ять, накопичувачі на гнучких і жорстких магнітних дисках, блок живлення і ін. Часто в побуті системний блок і називають комп'ютером (рис. 6).

6)

Мал. 6. Системний блок ПК ( джерело )

Для того щоб побачити результати цих операцій, до системного блоку підключається монітор (рис. 7).

Мал. 7. Монітор ПК ( джерело )

Щоб ввести інформацію, до системного блоку підключається клавіатура і / або комп'ютерна миша (рис. 8, 9).

8, 9)

Мал. 8. Клавіатура ( джерело )

Клавіатура (   джерело   )

Мал. 9. Комп'ютерна миша ( джерело )

Останнім часом широкого поширення набули бездротові клавіатури і миші, які взаємодіють з системним блоком без допомоги проводів.

До персонального комп'ютера можуть підключатися додаткові пристрої:

  • Принтер (для виведення інформації на папір, рис. 10);

10);

Мал. 10. Принтер ( джерело )

  • Акустичні колонки (для виведення звукової інформації, рис. 11);

11);

Мал. 11. Акустичні колонки ( джерело )

  • Джойстик (для управління комп'ютером під час гри, рис. 12);

12);

Мал. 12. Джойстик ( джерело )

  • Дисководи CD-ROM, DVD-ROM (для читання і запису даних з дисків) - зазвичай вбудовані в системний блок (рис. 13);

13);

Мал. 13. Дисковод CD-ROM, DVD-ROM ( джерело )

  • Сканер (для введення графічних зображень в пам'ять комп'ютера безпосередньо з паперового оригіналу, рис. 14).

14)

Мал. 14. Сканер ( джерело )

Існують і інші пристрої. Всі вони складають апаратне забезпечення комп'ютера.

Більш детально пристрій комп'ютера ми розглянемо на наступному уроці.

Давайте уважно розглянемо шкільні комп'ютери. Вони пов'язані один з одним і підкоряються найголовнішою машині - сервера - тієї, яка стоїть на вчительському столі. Кажуть, що всі ці комп'ютери об'єднані в локальну комп'ютерну мережу (рис. 15).

Мал. 15. Локальна комп'ютерна мережа ( джерело )

Комп'ютерні мережі (локальні і глобальні, що об'єднують користувачів різних країн) отримали в даний час широке поширення, тому що дозволяють дуже швидко передавати інформацію на будь-які відстані і відкривають кожному доступ до величезних інформаційних ресурсів.

Запам'ятайте! До кожного комп'ютера (робочого місця) підведено небезпечне для життя напруга.

Під час роботи слід бути гранично уважним.

Щоб уникнути нещасного випадку, ураження електричним струмом, поломки устаткування рекомендується виконувати наступні правила:

  • Заходьте в комп'ютерний клас спокійно, не поспішаючи, не зачіпаючи меблі й устаткування і тільки з дозволу викладача.
  • Не вмикайте і не вимикайте комп'ютери без дозволу викладача.
  • Не чіпайте живлять дроти і роз'єми з'єднувальних кабелів.
  • Не торкайтеся до екрану і тильній стороні монітора.
  • Не ставте на робочому місці сторонні предмети.
  • Чи не вставайте зі своїх робочих місць, коли в кабінет входять відвідувачі.
  • Не намагайтеся самостійно усувати несправності в роботі апаратури; при неполадках і збої в роботі комп'ютера негайно припиніть роботу і повідомте про це викладача.
  • Працюйте на клавіатурі чистими, сухими руками; легко натискайте на клавіші, не допускаючи різких ударів і не затримуючи клавіші в натиснутому положенні.

Запам'ятайте! Якщо не вживати заходів обережності, робота за комп'ютером може виявитися шкідливою для здоров'я.

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, необхідно дотримуватися ряду простих рекомендацій:

  • Неправильна посадка за комп'ютером може стати причиною болю в плечах і попереку. Тому сідайте вільно, без напруги, що не сутулячись, не нахиляючись і не навалюючись на спинку стільця. Ноги ставте прямо на підлогу, одна біля одної. Не витягуйте їх і не підгинайте.
  • Якщо стілець з регульованою висотою, то її слід відрегулювати так, щоб кут між плечем і передпліччям був трохи більше прямого. Тулуб має перебувати від стола на відстані 15-16 см. Лінія погляду повинна бути спрямована в центр екрана. Якщо ви маєте окуляри для постійного носіння, працюйте в окулярах.
  • Плечі при роботі повинні бути розслаблені, лікті - злегка торкатися тулуба. Передпліччя повинні перебувати на тій же висоті, що і клавіатура.
  • При напруженій тривалій роботі очі переутомляются, тому кожні 5 хвилин відривайте погляд від екрану і дивіться на що-небудь, що знаходиться далеко.

На цьому уроці ми познайомилися з комп'ютером. Ми дізналися, що таке комп'ютер, його основні частини, а також правила техніки безпеки при роботі за комп'ютером.

На наступному уроці ми детально поговоримо про те, як влаштований комп'ютер.

Цікаві факти про комп'ютери

З комп'ютерами пов'язана велика кількість цікавих фактів:

  • за останні 12 років компанія IBM отримала більше 30 000 патентів, це більше, ніж будь-яка інша організація або приватна особа.
  • коли вперше винайшли CD, розробники намагалися визначити, який же обсяг для нього потрібен і вирішили, що CD диск повинен бути таким, щоб вмістилася Дев'ята симфонія Бетховена, яку можна програвати в будь-якому темпі. А це займає приблизно 72 хвилини.
  • відстань, яке знаходиться між записуючої головкою дисковода і блоком диском, становить 1 мікродюймів. При цьому ширина волоса людини становить 4 тисячі мікродюймів.
  • в 1996 році головною сенсацій в Японії стало винахід Тамагочі - це простенька відеогра з трьома кнопками, де потрібно виховувати і піклуватися про електронний вихованця. Тамагочі з японської мови звучало як "яйце, яке вимагає любові", а автором ідеї стала 31-річна японка Акі Маїта, яка продала свою концепцію електронної іграшки однієї з найбільших в Японії компанії-виробнику іграшок BandaiCorporation. Доходи від продажів принесли компанії більше 240 мільйонів доларів.
  • середній користувач, який проводить час за комп'ютером, блимає 7 разів на хвилину.
  • тетріс був винайдений в 1982 році, гра була продана 40 мільйонами екземплярів по всьому світу.
  • значна частина сучасних кольорових принтерів друкує на кожному аркуші паперу свій серійний номер, а також дату і час друку в закодованому вигляді жовтими точками, ледь видимими неозброєним оком. Ці дані були опубліковані правозахисною організацією ElectronicFrontierFoundation в 2005 році, після чого виробники принтерів визнали, що така міра була впроваджена за угодою між ними, найбільшими банками і урядом США для боротьби з фальшуванням. З найбільших виробників тільки принтери Samsung не друкують жовті точки.

Як працював шаховий комп'ютер 18 століття?

У 1770 році угорець Вольфганг фон Кемпелен сконструював шаховий «комп'ютер» - апарат у вигляді шахового столу і механічного турка, пересуватися руками фігури. Апарат вигравав більшість партій, серед повалених були і Наполеон з Бенджаміном Франкліном. Безліч вчених ламали голову над принципом роботи «турка», і лише через 50 років викрили обман - під столом переховувався живий оператор машини.

Комп'ютери бувають різні

Швидкість розвитку комп'ютерів за останні десятиліття зростає. Так, буквально за 10-15 років, звичні нам стаціонарні комп'ютери були витіснені ноутбуками. Ноутбук (від англійського Notebook- зошит, книга для записів) - це комп'ютер, у якого системний блок, монітор, клавіатура, колонки і багато інших частин об'єднані в єдине ціле (рис. 16).

Мал. 16. Стаціонарний комп'ютер і ноутбук ( джерело )

Розміри ноутбука досить компактні, тому його набагато зручніше використовувати, ніж звичайний комп'ютер. Справа в тому, що ноутбук можна легко переносити з місця на місце. Крім того, ноутбук може тривалий час працювати без підключення до електричної мережі (за допомогою акумулятора), що зробило його незамінним в різних поїздках і відрядженнях.

Крім того, в ноутбуках реалізована система TouchPad - своєрідний замінник комп'ютерної миші. TouchPad являє собою виділене поле, переміщення пальця по якій призводить до переміщення курсора по екрану (еквівалентно руху комп'ютерної миші). Крім того, під цим полем розміщені дві клавіші, які замінюють звичайні клавіші миші (рис. 17).

Мал. 17. Панель TouchPad ( джерело )

Однак до ноутбука можна підключати і звичайну комп'ютерну мишу.

Крім ноутбуків, з'явилися нетбуки. Нетбук - це зменшений ноутбук. При цьому нетбук відрізняється від ноутбука як продуктивністю і можливостями, так і розмірами і сферою використання. В основному, нетбуки використовуються для роботи в Інтернеті, з не дуже «крутими» додатками і т. П. Тобто, в поїздках, для перегляду фільмів і т. П. Розмір нетбука значно менше, ніж ноутбука (рис. 18).

Мал. 18. Нетбук ( джерело )

Крім того, з'явився новий вид ноутбуків - ультрабуки. Вони відрізняться від ноутбуків товщиною, масою (в сторону зменшення), проте не поступаються їм у продуктивності (рис. 19).

19)

Мал. 19. Ультрабук ( джерело )

Але і це ще не все. Якщо ще в 2000 році звичайний кольоровий мобільний телефон в нашій країні здавався чимось надприродним, то вже після 10 років ми навіть не замислюємося про те, що смартфон - це телефон, який за продуктивністю не поступається деяким комп'ютерам.

З іншого боку, в моду увійшли КПК, які потім були витіснені планшетами. Це міні-комп'ютери, які за розмірами вже близькі до смартфонів, але не мають функції телефону (рис. 20-22).

Однак, з огляду на тенденції, незабаром провести грань між планшетами і смартфонами буде дуже важко.

Швидкість розвитку комп'ютерної техніки така, що протягом декількох років з моменту запису даного уроку, він може практично повністю втратити свою актуальність. Швидкість розвитку комп'ютерів не просто росте. Вона росте з ще більшою швидкістю.

Чим небезпечний комп'ютер?

Розвиток комп'ютерів привело до вивчення проблем, які викликає робота з ними. Виявляється, що неправильний режим роботи з комп'ютером може призвести до найрізноманітніших проблем зі здоров'ям.

По суті справи тільки тривала робота за комп'ютером може зробити істотний вплив на здоров'я людини. У наш час використання комп'ютерів у всіх сферах життя стає все ширше, і тому все більше людей змушені проводити цілі дні біля моніторів комп'ютерів.

Працюючий за комп'ютером людина тривалий час повинен зберігати відносно нерухоме положення, що негативно позначається на хребті і циркуляції крові у всьому організмі (застій крові).

Читання інформації з монітора викликає перенапруження очей. Виникає це головним чином тому, що під час читання з монітора відстань від тексту до очей постійно залишається одним і тим же, через це м'язи очей, що регулюють акомодацію, перебувають в постійній напрузі.

Тривала робота на клавіатурі призводить до перенапруження суглобів кисті і м'язів передпліччя.

Робота за комп'ютером передбачає переробку великого масиву інформації і постійну концентрацію уваги, тому при тривалій роботі за комп'ютером нерідко розвивається розумова втома і порушення уваги.

Все частіше з'являються повідомлення про виникнення комп'ютерної залежності. Дійсно, тривала робота за комп'ютером, робота в Інтернеті і комп'ютерні ігри можуть викликати подібні психічні розлади.

Робота за комп'ютером нерідко поглинає всю увагу працюючої людини, і тому такі люди часто нехтують нормальним харчуванням і працюють впроголодь весь день. Неправильне харчування призводить не тільки до порушень роботи органів травного тракту, але і до виникнення мінеральної і вітамінної недостатності.

Список літератури

  1. Босова Л.Л. Інформатика та ІКТ: Підручник для 5 класу. - М .: БИНОМ. Лабораторія знань, 2012.
  2. Босова Л.Л. Інформатика: Робочий зошит для 5 класу. - М .: БИНОМ. Лабораторія знань, 2010 року.
  3. Босова Л.Л., Босова А.Ю. Уроки інформатики в 5-6 класах: Методичний посібник. - М .: БИНОМ. Лабораторія знань, 2010 року.

Додаткові рекомендовані посилання на ресурси мережі Інтернет

  1. Інтернет-портал Nsportal.ru ( джерело ).
  2. Інтернет-портал School.xvatit.com ( джерело ).
  3. Інтернет-портал Ppt4web.ru ( джерело ).

Домашнє завдання

  1. §2.1., 2.2 Босова Л.Л. Інформатика та ІКТ: Підручник для 5 класу. - М .: БИНОМ. Лабораторія знань, 2012.
  2. Згадайте принципи пристрою комп'ютера, запропоновані Джоном фон Нейманом.
  3. Складіть пам'ятку безпечної роботи за комп'ютером.

Як працював шаховий комп'ютер 18 століття?
Чим небезпечний комп'ютер?