Реклама
Реклама
Реклама

Супутниковий зв'язок і інтернет від Inmarsat, Iridium, Globalstar, Thuraya

  1. Мобільні пристрої
  2. Стаціонарні термінали Iridium, Inmarsat і морської VSAT

Супутниковий інтернет та зв'язок для моря, і моряків

Йдучи в далеке плавання, морякам і любителям морських подорожей необхідно залишатися на зв'язку із зовнішнім світом, новинами, подіями.

Мобільні пристрої

Спробуємо розглянути кілька варіантів супутникового зв'язку і супутникового інтернету для моряків. Раніше ми вже писали про переносному супутниковому модемі-терміналі Iridium Go , Який добре підходить під використання його в море, так що розглянемо аналогічні пристрої мобільного супутникового інтернету.

Почнемо з простого і функціонального варіанта, конкурента Iridium Go - переносний Wi-Fi роутер Thuraya Hot Spot . Це переносний маршрутизатор, що працює в парі з будь-яким телефоном Thuraya, що забезпечує доступ до супутникового інтернету на швидкості до 60 Кбіт / сек, чого цілком достатньо для роботи з поштою і перегляду сторінок. Звичайно, завантажити "важкі" файли не вийде, але це ж стосується будь-яких пристроїв подібного роду, будемо сподіватися що в майбутньому технології будуть і далі крокувати вперед, і ми все-таки побачимо переносний супутниковий інтернет зі швидкістю близької до традиційного.
На даний момент хороші швидкості доступні тільки у терміналів серії BGAN (Швидкість доступу до 1 мб / сек), але вони можуть працювати тільки в нерухомому стані (морська хитавиця і інші рухи будуть заважати нормальній працездатності пристрою).
Але повернемося до теми. Модем Thuraya Hot Spot використовується тільки в зв'язці з телефоном Thurya - XT, Lite або Dual, тобто само по собі пристрій працювати не буде. До модему можуть підключитися одночасно кілька користувачів. Так само, при виборі супутникового модему зверніть увагу на зону покриття мережі Турайя . Hot Spot - хороший девайс з приємною ціною, відмінною якістю і тарифами, але якщо у Вас немає супутникового телефону Thuraya - він марний.
Також, у Thuraya є аналог - Thuraya IP , Більш важкий (1.3 кг), більш потужний і як наслідок - більш дорогий. Це повноцінний термінал супутникового зв'язку, працює самостійно і є непоганим аналогм терміналів серії BGAN - швидкість доступу до 450 кб / сек. Якщо Вас устарівает локальна зона покриття Thuraya, їх тарифи Вас приємно здивують.

Звичайно, оскільки Ірідіум і Турайя випустили свої переносні супутниковий термінали, Inmarsat не став відставати. І випустив iSatHub iSavi . Терміналу присвоєно назву iSavi, а iSatHub є назвою сервісу Инмарсат, який, до речі, обслуговується супутником Инмарсат-4. Девайс досить легкий у використанні, як втім і аналоги, не вимагає ніяких спеціальних технічних знань. Оснащений традиційним модулем Wi-Fi, з радіусом дії до 30 метрів, що дозволяє підключатися абсолютно будь-яких пристроїв підтримують звичайний вайфай. Пристрій дає можливість здійснювати дзвінки, відправляти sms і використовувати передачу даних. Швидкість доступу досить хороша - до 384 Кбіт / сек + можливість одночасного підключення кількома користувачами. Але, як і у інших переносних терміналів супутникового зв'язку - якість сигналу і працездатність в русі не гарантована. Управління та налаштування терміналу відбувається через мобільні додатки (є версія для iOS і Android).

Управління та налаштування терміналу відбувається через мобільні додатки (є версія для iOS і Android)

Хорошим попитом у моряків користується телефон Inmarsat IsatPhone 2 , Даний телефон впринципі "заточений" під використання в морському середовищі, але одним з його плюсів є непогана швидкість передачі даних (60 кбіт / сек), в порівнянні з Ірідіум (2.5 кбіт / сек) як з основним конкурентом. Цієї швидкості впринципі досить для завантаження файлів погоди і роботи з поштою. Але якщо купити до телефону роутер RedPort Optimaizer (вартість в районі 200-250 $, роутер розроблений спеціально для роботи із супутниковим зв'язком - стискає і оптимізує трафік), крім того, що буде доступний Wi-Fi, швидкість роботи з інтернетом збільшиться в 2 3 рази, що робить даний набір кращим рішенням для мобільного супутникового інтернету в море.

Iridium RedPort Aurora . Це 100% покритті Землі супутниковим зв'язком. Iridium Aurora змогу порівняти різні надає Вашому планшету / смартфону / ноутбука доступ до голосового зв'язку, даними і GPS моніторингу. Якщо порівнювати з конкурентами даного терміналу - ціна досить прийнятним. Власники морських суден встановлюють собі більше кількість обладнання - антени, док-станції, окремі супутникові телефони, термінали різного виду і т.п. При цьому все це не дозволяє використовувати Ваш смартфон, а прив'язує до конкретного пристрою. Так що, якщо Ви шукаєте подібні пристрої для обладнання яхти або судна - придивіться до Iridium Aurora. Простота в установці, доступність, супутниковий інтернет, супутниковий зв'язок і Геомоніторинг в одному приладами з глобальним покриттям.

Стаціонарні термінали Iridium, Inmarsat і морської VSAT

Якщо ж для Ваших цілей мало вищеописаних варіантів бюджетних рішень супутникового інтерент / зв'язку в море - розгляньте стаціонарні пристрої супутникового зв'язку та інтернету - це пристрої Iridium Pilot або Inmarsat Sailor 150 / 250 / 500 (Відрізняються моделі набором додаткових функцій, таких як кількість портів, телефонних ліній і т.п. Але основна відмінність - це швидкість доступу до інтернет. На стаціонарних пристроях швидкість доступу варіюється від 130 до 450 кбіт / сек. В масі, цього цілком досить для використання в морських і не тільки метою. Вартість обладнання тут природно вище, ніж вищеописані мобільні варіанти, але і набір можливостей і швидкість доступу до інтернет не співмірні. Ці термінали працюють по всій планеті і таріфакція не залежить від місця розташування . Єдиним мінусом є вартість трафіку, у даних пристроїв немає безлімітних тарифів і тарифікація по-мегабайтная. Це означає що прийдеться добре стежити за використанням трафіку, відключати зайві поновлення на пристроях, використовуючи інтернет тільки на необходмимі речі. Але це вирішується одноразової налаштуванням firewall або подібних систем.

Ще однією альтернативою може бути морські термінали VSAT ( морський VSAT ). Відмінною особливістю терміналів Sailor 600Ka і Sailor 900Ka VSAT - всі тарифні плани безлімітні, вартість абонплати залежить тільки від необхідної швидкості прийому / передачі даних. Тарифна сітка досить велика і можна підібрати необхідну швидкість саме для ваших завдань (швидкість доступу від 51 кбіт / сек до 24 Мбіт / сек). Мінусом є те, що морські термінали VSAT коштують у кілька разів дорожче, ніж Pilot / 150/250/500 і має локальну зону покриття (можна подивитися тут ). Але якщо планруется постійне використання інтернет з'єднання - переплата за обладнання VSAT окупиться досить швидко, тому що вартість одного мегабайта в тарифікації у Pilot / 150/250/500 варіюється від 1.5 $ до 27 $ за мегабайт в залежності від купується обсягу трафіку.

Як підсумок, можна підвести:
> Якщо вам необхідна голосовий зв'язок і можливість доступу в інтернет тільки з метою пошти і погодних файлів - Найлучшіх варіантом буде IsatPhone 2 або Iridium GO
> Якщо необхідна голосвая зв'язок + повноцінний інтернет для певних завдань без великого споживання трафіку - розглядайте варіанти Iridium Pilot або Inmarsat Sailor 150/250/500
> Якщо необхідний постійний інтернет в море з хорошою швидкістю або для роботи з великими обсягами даних - розглядайте морської VSAT

Якщо у Вас є будь-які питання щодо супутникового зв'язку або вам необхідно підібрати обладнання для певних завдань - зв'яжіться з нами будь-яким зручним чином зазначеним в контактах . Ми з радістю допоможемо вам у цьому питанні.

супутникова зв'язок

Ще буквально 5-7 років тому супутниковий зв'язок була доступна за ціною більшості людей, і використовувалася тільки в дуже обмеженому числі підприємств. Але з ростом технологій, ціна супутникового зв'язку почала зменшуватися, що відкрило можливість всім бажаючим купити супутниковий телефон або супутниковий модем для доступу в інтернет і бути на зв'язку незалежно від зовнішніх умов. І якщо раніше вартість хвилини розмови по супутниковому зв'язку іноді доходив до 50 доларів, то зараз ціни в десятки разів менше, від 0.7 долара, що часто дешевше, ніж зв'язок у роумінгу, особливо у віддалених від цивілізації місцях, не кажучи вже про зв'язок в море , горах, лісах і т.п.

І так, ви вирішили купити супутниковий телефон . Твердо вирішили, що супутниковий телефон Вам потрібен для полювання, риболовлі, яхти, бизнесса, подорожей ... Більш-менш розібралися з критеріями для чого купити супутниковий телефон, підібрали кілька варіантів і ось все що залишилося вибрати це оператора супутникового зв'язку. Оскільки на даний момент ми займаємося тільки супутниковим зв'язком Ірідіум, Інмарсат, Турайя і Глобалстар, спробуємо розповісти про деякі нюанси, плюси і мінуси і подібному.

Супутниковий зв'язок Inmarsat. Инмарсат - перевірений часом оператор супутникового зв'язку, на ринку вже більше 25 років, кілька разів міняв систему зв'язку, удосконаливши її, зараз працює вже третє покоління системи. Зона покриття - глобальна, без шапок полюсів, забезпечується 4 геостаціонарними супутниками. Система Инмарсат використовується для моніторингу морських суден (офіційна система забезпечує безпеку мореплавання) і авіаційного сполучення, так що це дійсно надійний оператор. Вартість дзвінків трохи дорожче, ніж у конкурентів, але за надійність і якість потрібно платити.

Супутниковий зв'язок Iridium. Використовує нізкоорбітальине супутники і покриває 100% земної поверхні, так що можете бути впевнені що будете на зв'язку в будь-якій точці світу. Випускає дуже якісні і "стресостійкі" супутникові телефони (Iridium 9575 Extreme). Конкурентна вартість дзвінків теж радує, від 1,1 долара за хвилину розмови. З мінусів можна відзначити тільки те, що мінімальний ваучер на 75 хвилин коштує 200 доларів і діє всього 30 днів, тобто передбачає досить активне використання супутникового зв'язку.

Супутниковий зв'язок Thuraya. Має відносно не велику зону покриття (межа на півночі Росії і у південних берегів Африки), досить стабільну, якісну зв'язок і випускає відмінні апарати, з останніх - Thuraya XT і Satsleeve . У Турайя цілком доступні тарифи, від 0.6 $ за хвилину, стабільну і якісну зв'язок. Ваучер діє протягом 2-х років, що дозволяє не поповнювати рахунок досить тривалий час. Так що до мінусом супутникового зв'язку Турайя можна віднести тільки обмежену зону покриття, але, впевнений, в найближчому майбутньому це буде виправлятися.

Супутниковий зв'язок Globalstar. Доступна майже по всіх країнах, тому що спочатку планувалася як зв'язок, що взаємодіє зі звичайними стільниковими мережами. У Глобалстар запущено і успішно забезпечують роботу супутникового зв'язку 48 низькоорбітальних супутників. Коли Ви робите дзвінок через Глобалстар, сигнал надходить відразу на кілька супутників, звідки передаються на наземну станцію сполучення, де вибирається найбільш підходящий канал і по наземних мережах перенаправляється до абонента, якому телефонують. Це і є основна відмінність супутникового зв'язку Глобалстар. Також відрізняється досить легкими і портативними телефонами, тому що не передбачає використання в екстримальних ситуаціях. Вартість зв'язку від 1.4 $ за хвилину і ще дешевше, якщо використовувати стільниковий канал). Останнє, але не менш важливе - це практично ніякої затримки голосу і відлуння, особливо в порівнянні з операторами, які використовую среднеорбітальних і геостаціонарні супутники. На даний момент Globlastar відчуває проблеми зі зв'язком в європейському регіоні через вихідна з ладу кількох супутників в зв'язку з пошкодженням їх сонячною радіацією.


Анонсовані нові пристрої для використання в море на базі Iridium Certus. Детальніше .