Реклама
Реклама
Реклама

3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації / ТехноПортал

  1. 3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації підключення
  2. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  3. Зручність використання
  4. Вартість послуг
  5. Висновки і враження
  6. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  7. Зручність використання
  8. Вартість послуг
  9. Висновки і враження
  10. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  11. Зручність використання
  12. Вартість послуг
  13. Висновки і враження
  14. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  15. Зручність використання
  16. Вартість послуг
  17. Висновки і враження
  18. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  19. Зручність використання
  20. Вартість послуг
  21. Висновки і враження
  22. Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
  23. Зручність використання
  24. Вартість послуг
  25. Висновки і враження

3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (1473 грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (тисяча чотиреста сімдесят три грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (тисяча чотиреста сімдесят три грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (тисяча чотиреста сімдесят три грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (тисяча чотиреста сімдесят три грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


3 місяці з МТС-коннект: враження, тарифи, досвід експлуатації

підключення

На офіційному сайті МТС в умовах підключення до послуги «МТС Коннект» зазначено, що для цього достатньо підписати контракт з компанією в одному з салонів МТС і придбати CDMA-модем. Оператор, в свою чергу надасть покупцеві стартовий пакет з RUIM-карткою. Варто звернути увагу на те, що користувач не може придбати картку без модему, наприклад, якщо модем у нього вже є. Купівля модему - обов'язкова умова підключення до «МТС Коннект». При підписанні контракту потрібен паспорт. При цьому потрібно придбати модем за повну вартість або по знижці, яка надається при додатковій угоді. У кореспондента «ТехноПортала» при підключенні послуги в паспорті була тимчасова реєстрація, дійсна на момент укладення контракту. Менеджер в центральному відділенні МТС кілька разів радився з начальством, після чого повідомив, що укладати з нашим кореспондентом додаткову угоду не будуть, оскільки реєстрація закінчується через 2 місяці, знижку відповідно теж не нададуть. Пояснили це тим, що нібито він входить в якусь групу «ризикових» клієнтів, і може підключитися зі знижкою, тільки внісши авансовий платіж в розмірі близько 3 тисяч гривень, які потім можна витрачати на послуги інтернет-доступу. Що найцікавіше, пропозиція підключитися на стандартних умовах і придбати модем за повну вартість менеджер спростував, і тільки після тривалих доводів вирішив порадитися з начальством. В результаті нас все-таки підключили, але довелося придбати модем за повну вартість (1170 грн), беручи до уваги 100 грн. авансового платежу (тариф «Коннект 50»). При підключенні іншого тарифу сума, природно, буде змінюватися.

Послуга працює на основі технології EVDO (1x Evolution-Data Optimized) - еволюціонував оптимізованої передачі даних, що працює на основі мереж третього покоління CDMA 1x. Перша версія цього стандарту була розроблена ще в 1999 році і спочатку мала назву HDR (High Data Rate) - високошвидкісна передача даних. Спочатку канали EVDO призначалися для передачі не голосового трафіку, однак на початку 2002 року випробували бездротовий широкосмуговий передачу через мобільну мережу в стандарті EVDO Release 0 (максимальна швидкість до 2,4 Мбіт / с). Потім з'явився новий стандарт - EVDO Revision A, що дозволив збільшити швидкість завантаження даних до 3,1 мегабіт в секунду і передавати потокове відео з одночасною передачею голосу і даних. На цьому стандарті заснована послуга «МТС Коннект» (частота 450 МГц), а також послуги передачі даних PEOPLEnet (частота 800 МГц), але оскільки вони використовують різне устаткування, картку PEOPLEnet не можна використовувати з «МТС Коннект».

Нещодавно розробили наступну версію - EVDO Revision B, але її комерційний запуск відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу цього року.

Максимально можливі швидкості

Швидкість вихідного трафіку (upload)
Швидкість вхідного трафіку (download)
EVDO Release 0
0,6 Мбіт / с
2,4 Мбіт / с
EVDO Revision A
1,8 Мбіт / с
3,1 Мбіт / с
EVDO Revision B
9,3 Мбіт / с
4,9 Мбіт / с
EDGE
474 Кбіт / с



Якість з'єднання і швидкість

На сьогоднішній день покриття «МТС Коннект» є в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку. Покриття міст поступово розширюється. Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці.

Ми мали можливість перевіряти якість мережі тільки в межах Києва, хоча деякі користувачі послуги скаржилися на відсутність прийому вже за межами столиці

«МТС Коннект» не вимагає тривалих установок: з диска, який йде в комплекті з модемом, потрібно завантажити драйвера до модему (їх також можна завантажити на сайті оператора), а потім Easy Wireless Net. Процес займає кілька хвилин, головне прослідкувати, куди збережеться програма. На робочому столі автоматично створюється ярлик і можна починати працювати з мережею.

Швидкість завантаження можна виміряти на сайті МТС http://www.mts.com.ua/rus/speedtest.php , Де завантажується 840 Кб трафіку. Тест демонструє різні показники, можна ще протестувати на сайті http://speedtest.net/ . З моменту підключення «МТС Коннект» демонстрував гарну швидкість. Спочатку у нас були побоювання, що зі зростанням користувачів цієї послуги, швидкість інтернету знизиться, але цього не сталося. Швидкість залишилася стабільною і не змінилася з листопада - 480-600 Кбайт / с. Проте, в межах міста рівень сигналу може змінюватися. Ми спостерігали різний з'єднання навіть в межах однієї кімнати - від середнього показника якості прийому до максимального. Найсильніша сигнал часто біля вікна.

У невеликому віконці підключення сигнал відображається у вигляді горизонтальної смужки, що заповнюється рівнями. Якщо якість прийому сигналу низька, вона набуває сірого кольору, коли прийом сильний - смуга стає кольоровий, від зеленого і синього до червоного відтінків. Зауважимо, що швидкість передачі даних відрізняється від швидкості завантаження. В реальних умовах остання коливається від 500 кілобіт в секунду до 1 мегабіта на секунду. Під час завантаження файлу об'ємом 4 Мб і середньому рівні прийому швидкість завантаження склала 537 Кбіт / с, сам файл завантажувався зі швидкістю приблизно 67 кілобайт в секунду.

Зрозуміло, що швидкість в різних районах Києва може кардинально змінюватися. Працюючи з інтернетом через «МТС Коннект» у їде по дорогах столиці машині, ми спостерігали зміну в швидкості від 250 до 400 кілобайт в секунду. На околицях Києва, а також на Троєщині і на станції метро «Лісова» вдалося зафіксувати 200-350 кілобайт в секунду.

Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?

Звичайно, тарифи на послугу «МТС Коннект» не найнижчі, проте є багато випадків, коли без нього просто не обійтися. Наприклад, ми підключалися до даного сервісу не з цікавості, зіткнувшись з тим, що в столичній новобудові жоден із стаціонарних інтернет-провайдерів ще не встиг забезпечити кабельне підключення. Довелося шукати тимчасові альтернативні варіанти.

Однак це не єдина причина використання «МТС Коннект». Він може стати незамінним помічником, коли для абонента важливо використання Інтернету в різних частинах міста - будинку, в інституті, або якщо потрібно за день об'їздити багато місць, при цьому приймати пошту або замовлення в режимі онлайн.

Крім того, мобільний модем дуже стати в нагоді студентам, які живуть в гуртожитку, або іногороднім, які часто змінюють знімне житло в межах одного міста, в якому не можна або не має сенсу проводити інтернет.

Або, наприклад, при переїзді в новий офіс може затягнутися налаштування інтернету на кілька робочих днів. Щоб не втрачати цей час, можна скористатися одним модемом «МТС Коннект» та за допомогою Wi-Fi-роутера підключити комп'ютери до мережі.

Зручність використання

В процесі експлуатації модему у багатьох виникає побоювання, що його корпус сильно виступає з USB-порту, і може зламатися або буде заподіювати незручності в разі, якщо користувач захоче перенести ноутбук на інший стіл або попрацювати в інтернеті, лежачи на дивані. Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі.

Дійсно, під час тестування ми кілька разів зачіпали модем, відсуваючи ноутбук в сторону на столі або переносячи його в інше місце в квартирі

Користувач може придбати один з двох модемів по однаковій вартості. Вони практично однакові за розмірами, але відрізняються зовнішнім виглядом, а також деякими особливостями. Модель ADU-510A підключається до комп'ютера безпосередньо через USB-порт або кабель передачі даних. Модем ADU-500A підключається через USB-порт, крім того, має спеціальний порт для підключення зовнішньої антени і акумулятор. Другий кращий, коли є проблеми з покриттям, тоді кабель дозволяє винести модем за вікно. А якщо ви користуєтеся не ноутбук, а комп'ютером, буде незручно постійно вставляти модем в USB-порт, розташований в задній частині системного блоку, якщо роз'єм розташований на лицьовій частині блоку - є небезпека постійно чіплятися за нього ногою.

Зручність використання модему з ноутбуком залежить від розташування USB-портів. Як на мене, краще розміщувати модем «МТС Коннект» ззаду - тоді буде менша ймовірність того, що користувач буде часто зачіпати його рукою, адже це призводить не тільки до обривів зв'язку, а й до пошкодження USB-порту.

Один модем «МТС Коннект» можна використовувати для надання послуг передачі даних на декількох комп'ютерах. Для цього потрібно окремо придбати Wi-Fi-роутер в деяких салонах МТС. Зверніть увагу, що продається пристрій не у всіх магазинах (як правило, тільки в центральних офісах (Київ - Хрещатик, 15) тих міст, де є покриття МТС Коннект). Купити Wi-Fi-роутер можна відразу при оформленні контракту «МТС Коннект», або пізніше, докупивши тільки роутер за роздрібною ціною 1716 грн., Або зі знижкою при підписанні додаткової угоди на 12 місяців (тисяча чотиреста сімдесят три грн.) Або 18 місяців (1412 грн ).

Про залишку грошей на рахунку модем не сигналізує, про те, що закінчилася сума, можна тільки здогадатися. Наприклад, при підключенні до мережі може наполегливо повторюватися одна і та ж проблема - після етапу підключення «Перевірка імені користувача та пароля ...» зв'язок обривається. Якщо неправильно підключений модем, програма просто не почне з'єднання, повідомивши користувача, що модем не підключений та інше. Так що якщо процес підключення постійно обривається на одному і тому ж етапі, варто зателефонувати оператору і дізнатися стан засобів на рахунку.


термінал
Ціни на модеми, грн з ПДВ
Роздрібна вартість
За умови укладення додаткової угоди на 12 місяців
За умови укладення додаткової угоди на 18 місяців
Any DATA ADU-500A
1170
716
655
Any DATA ADU-510A
1170
716
655

Вартість послуг

Хотілося б відзначити проблему перевірки залишку невикористаного трафіку. Дізнатися його можна, тільки зателефонувавши оператору за номером 111 або 8 044 240 00 00, але пошук виклику оператора, а потім очікування на лінії займає досить багато часу, що не може не засмучувати. Хотілося б, щоб система перевірки і контролю трафіку була автоматизованої.

Сплачувати рахунки можна в центрах МТС або в банках, а контрактні абоненти МТС, яким при реєстрації в мережі роблять єдиний рахунок, можуть використовувати звичайні картки поповнення рахунку номіналом 10, 25, 50, 100 і 200 гривень.

На початку статті ми навели приклад підключення до найдешевшим тарифом - в нашому випадку підключення обійшлося в 1270 гривень (модем + авансовий платіж). Однак ми ще підрахували, у скільки в загальному обійдеться підключення, якщо абонент вибере найдорожчий тарифний пакет «Коннект 200» за умови додаткового підключення на вісімнадцять місяців. Вартість тарифного пакету становить 200 гривень, до нього додаємо аванс при підключенні (250 гривень) і вартість модему 655 гривень (це при наявності постійної київської прописки). Разом виходить 1105 гривень - що менше, ніж оформлення тарифу «Коннект 50». Це наочно демонструє, як може змінитися сума, якщо користувач не зможе або не захоче підписувати додаткову угоду. В ідеалі, при укладанні додаткової угоди, яка передбачає обов'язкове використання послуги протягом певного терміну, сума нашого підключення зменшилася б до 805 гривень.

Зміна тарифного пакету на пакет з меншим обсягом трафіку пакетних послуг оплачується за вартістю 32 гривні 70 копійок, при цьому зміна тарифу на пакет з великим об'ємом послуг безкоштовна.


Вартість пакета, грн
Обсяг трафіку, включеного в пакет
Ціна за 1 Мб понад пакет
Аванс при підключенні, грн
коннект 200
200
10 Гб
4 коп
250
коннект 150
150
4 Гб
6 коп
200
коннект 100+
120
1600 Мб
8 коп
150 + бонус: модем за 240 грн.
коннект 100
100
1600 Мб
8 коп
150
коннект 50
50 600 Мб 10 коп
100

Висновки і враження

Перевагами з'єднання «МТС Коннект» я вважаю простоту настройки - її може налаштувати на свій комп'ютер кожен член сім'ї, починаючи від мами і закінчуючи младщей сестричкою. Швидкість завантаження і якість з'єднання заслуговує тільки утішних відгуків. За допомогою модему можна користуватися поза офісом там, де немає покриття Wi-Fi, просто за кермом, зупинившись на узбіччі дороги. Якість з'єднання і швидкість відмінна. Хіба що переплачувати трохи доводиться за мобільність - тарифи стаціонарних контент-провайдерів часто набагато більш вигідні. З недоліків послуги хочеться виділити складну схему визначення неизрасходованного трафіку і невелику карту покриття.


Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?
Коли «МТС Коннект» може замінити стаціонарне дротове підключення?