Реклама
Реклама
Реклама

Найцікавіше з життя нафтогазової промисловості Росії: Аналітика Накануне.RU

  1. Найцікавіше з життя нафтогазової промисловості Росії

Найцікавіше з життя нафтогазової промисловості Росії

2 вересня 143 року виповнюється російської нафтової і газової промисловості. Дата вельми умовна - може випадати на будь-який день з першого по сьоме число - головне, на першу неділю вересня. Вважається, що саме в цей день в 1864 році вперше в Росії почалося буріння нафтової свердловини роторним способом, ознаменувавши собою перехід ручних засобів праці на механічні.

Перші свердловини були пробурені на Кубані, а першим нафтовиком можна вважати Ардаліон Миколайовича Новосильцева - гвардійського полковника, під чуйним керівництвом якого в 1866 році в долині річки Кудако зі свердловини №1 забив перший російський нафтовий фонтан. У цьому місці в 1937 році нафтовики спорудили пам'ятник, а Росія до цих пір "купається" у відкритому нафтовому фонтані.

Пізніше до нафти приєдналося блакитне паливо, що створює затишок на кухнях і проблеми з державами-імпортерами (правда, не з усіма, а все більше з прикордонними, зате із завидною постійністю). І все-таки нафту і газ, яких в надрах нашої величезної країни ще досить багато, даються Россі не просто: спочатку в місця, де не ступала нога людини відправилися геологорозвідники, на зміну їм прийшли роботяги-вахтовики, які побудували барачні селища, які виросли в молоді, красиві міста. Поки тата пропадали на свердловинах, мами ростили дітей. Діти вирушали на "велику землю" вчитися, деякі з них поверталися, щоб продовжити сімейну традицію. Поки покоління нафтовиків і газовиків не надто довгі - максимум дід-батько-син, та й сама професія молода. Але і перспективи привабливі - за прогнозами, нафти в Росії, при нинішніх обсягах видобутку, вистачить ще на 50 років, газу - на 100, і це тільки на вже існуючих родовищах. Але ж є ще практично не освоєний арктичний шельф, та й на суші "неходжених" місць вистачає. Так що професії навряд чи загрожує вимирання.

Напередодні Дня працівника нафтової і газової промисловості Накануне.RU вирішило дізнатися цікаві факти і цифри з "життя" російських нафти і газу.
Найперша свердловина
Перша письмова згадка про отримання нафти в Россі з'явилося в 16 столітті - мандрівники описували, як племена, які жили на берегах Ухти на півночі Тимано-Печерського району, збирали нафту з поверхні річки і використовували її в медичних цілях і в якості мастильних матеріалів. У 1702 році, в першому номері першої регулярної російської газети "Ведомости" була опублікована інформація про те, що на річці Сік в Поволжі виявлена ​​нафта. Перша не тільки в Росії, але і в світі нафтова свердловина була пробурена в Баку, на Бібі-Айбатском родовищі в 1846 році. Російська імперія більше ніж на 10 років випередила США. Саме з першої нафтовою свердловиною пов'язують початок сучасної нафтової промисловості.
перший газопровід
Пошуки нафтогазових родовищ на Елшано-Курдюмской газоносної площі в Саратовській області почалися в 30-і роки 20 століття. У 1941 році в районі селища Елшанка під Саратовом була пробурена перша газова свердловина з добовою продуктивністю 800 тис. Куб. м газу. У червні 1942 року була пробурена ще одна свердловина, яка, як і перша, виявилася високопродуктивної, що дозволило фахівцям зробити висновок про відкриття родовища з промисловими запасами природного газу. Уже в жовтні 1942 року по газопроводу "Елшанка - Саратов" протяжністю 16 км було подано перші кубометри газу в топки Саратовської ГРЕС. Незабаром на місцевий газ перейшли електростанції, провідні промислові підприємства, хлібозаводи і побутові установи Саратова. В кінці 1944 року Державний Комітет Оборони СРСР прийняв рішення про будівництво 843-кілометрового газопроводу "Саратов - Москва" для забезпечення газом промисловості і населення столиці.
Регіони-передовики
Найбільше нафти і газу в Росії видобувають два регіони, що входять до складу Уральського федерального округу - Ямало-Ненецький Автономний округ і Ханти-Мансійський автономний округ-Югра.
У ЯНАО видобувається понад 90% російського газу і більше 14% російської нафти. Видобувають газ в регіоні 36 підприємств, нафта - 14 підприємств. У 2005 році на Ямалі було видобуто понад 565 млрд куб. м газу і 50,5 млн т нафти. У ХМАО-Югрі видобувається 57% всієї російської нафти (це 7,2% світового видобутку) і 4% російського газу. Видобуток нафти і газу на території округу здійснюють 59 підприємств. З початку розробки нафтових родовищ в автономному окрузі (1964р.) До 1 січня 2007 р накопичена видобуток нафти склала 8604,9 млн т. За 2006 р на території округу видобуто 275,6 млн т нафти.
Найбагатший нафтовик і найуспішніша компанія

Поки за місце найбагатшої людини Росії зі змінним успіхом борються Роман Абрамович і Олег Дерипаска, друге місце у всіх рейтингах подібного роду займає Вагіт Алекперов - президент ВАТ НК "ЛУКОЙЛ", найбагатший нафтовик країни. Правда, до недавнього часу найбагатшим нафтовиком був Роман Абрамович, але з продажем "Сибнефти" він втратив і цей статус. Стан Алекперова оцінюється в $ 12,7 млрд, а його компанія вважається найуспішнішою приватною нафтовою компанією.
"ЛУКОЙЛ", в свою чергу, теж може похвалитися великими цифрами. Сьогодні компанія у компанії 1,3% загальносвітових запасів нафти і 2,3% загальносвітового видобутку нафти; 16,6% загальноросійського видобутку нафти і 18,1% її переробки; "ЛУКОЙЛ" займає друге місце серед найбільших світових приватних компаній за розміром доведених запасів вуглеводнів і шосте місце за обсягом їх виробництва; "ЛУКОЙЛ" є найбільшою російською нафтовою групою з щорічним оборотом понад $ 60 млрд і, нарешті, це єдина приватна російська нафтова компанія, в акціонерному капіталі якої домінують міноритарні акціонери.
Самий аскетичний нафтовик
Таким, мабуть, є глава "Сургутнефтегаза" - однієї з найбільших приватних нафтових компаній Росії - Володимир Богданов. У своєму щорічному рейтингу "Золота сотня" журналу Forbes оцінив його статки в $ 4,4 млрд і віддав йому 20-е місце в рейтингу найбагатших людей Росії. Тим часом, живе Володимир Богданов нема на Рубльовці і не в Лондоні, а в звичайній квартирі в багатоповерхівці в Сургуті. В одному з інтерв'ю в минулому році Богданов зізнався, що вперше за 20 років роботи пішов на лікарняний на три дні. Загалом, копійка рубль береже. Це ж, до речі, відноситься до його компанії - "Сургутнафтогаз" за роки своєї роботи нічого не набував, що не поглинав інші компанії, а тільки стабільно нарощував обсяги виробництва. Зараз аналітики почали говорити про швидкий продаж компанії державі, в самому ж "Сургутнафтогаз" ці припущення не коментують і продовжують працювати як ні в чому не бувало.
Найбільш невдачливий нафтовик
Таким, безумовно, можна назвати в цьому році Михайла Гуцерієва - екс-главу створеної ним же НК "Русснефть" - однієї з провідних приватних компаній Росії. Весь рік його переслідували нещастя. Неприємності у Гуцерієва почалися ще в минулому році, коли до "Русснєфті" були пред'явлені податкові претензії, а потім були заарештовані 30% акцій компанії. Проти самого Гуцерієва і деяких інших топ-менеджерів завели кримінальні справи. Однак компанія продовжувала успішно працювати. Але на початку літа ситуація погіршилася, а ще через деякий час Михайло Гуцерієв покинув крісло президента компанії. Спочатку він заявляв, що зробив це під тиском з боку правоохоронних органів, потім відмовився від своїх слів. Але навіть після того, як він покинув пост глави "Русснєфті", кримінальну справу не було припинено, навпаки, були арештовані 100% акцій компанії, а буквально через три тижні суд видав санкцію на арешт Михайла Гуцерієва. На момент написання матеріалу він так і не був затриманий.
Тим часом, на компанію Гуцерієва вже знайшовся покупець - "Базовий елемент" Олега Дерипаски. В "Базел", не дивлячись на те, що відбувається з Гуцерієвим і арешт акцій, продовжують не поспішаючи готуватися до операції. Аналітики вважають, що перед операцією арешт буде знятий, і Дерипаска зможе придбати "Русснефть" за заниженою ціною.
Відносно Михайла Гуцерієва поки нічого не відомо, є дані, що зараз він знаходиться або в Лондоні, або в Баку, де недавно він поховав сина - Чингісхана Гуцерієва, що розбився два тижні тому в автокатастрофі. Синові Михайла Гуцерієва був всього 21 рік.
Газовий гігант №1
ВАТ "Газпром" - найбільша газова компанія в світі. Компанія має в своєму розпорядженні найбагатші у світі запаси природного газу - 17% світових запасів і 60% росіян. Поточна вартість запасів "Газпрому" оцінюються в $ 138,6 млрд. Контрольний пакет акцій "Газпрому" - 50,002% - належить державі. 20% світової і 90% російського видобутку блакитного палива доводиться на "Газпром". Крім того, "Газпрому" належить і найбільша в світі система транспортування газу. Її протяжність складає 155 тис. Км.
Компанія експортує газ в 32 країни ближнього і далекого зарубіжжя. Зараз ведеться будівництво найбільших газопроводів в Европу- "Північний потік" і "Південний потік". А на Баренцевому морі "Газпром" освоює Штокманівське родовище. Та й на найближче майбутнє компанія ставить перед собою значні цілі - подальша розробка нових родовищ і збільшення видобутку на вже існуючих, інтеграція в систему європейських розподільних мереж, будівництво нових газопроводів.
Редакція Накануне.RU вітає всіх працівників нафтової і газової промисловості, всіх, чиє життя пов'язане з нелегкою працею на свердловинах і трубопроводах, всіх, хто видобуває з багатих надр країни блакитне паливо і чорне золото!