Реклама
Реклама
Реклама

Підсумки року, тестування чиновників і мамин «Наполеон»: велике інтерв'ю Василя Орлова

  1. Матеріали по темі

- Василю Олександровичу, чим важливий був для регіону, що минає

- Василю Олександровичу, чим важливий був для регіону, що минає? Які його головні підсумки?

- Рік, що минає видався, скажімо так, планово-спокійним. Хоча погода підкинула нашим аграріям черговий сюрприз - останнім часом це часто буває. На території сталося таке явище, як «обводнення» - рясні опади. Звичайно, це принципово відрізнялося від подій 2013 року, тому що тоді був паводок. А тут підкачало небо. Як наслідок - дуже серйозно постраждало сільське і дорожнє господарство. На компенсаційні заходи по сільському господарству з федерального бюджету спрямовано близько 400 мільйонів рублів, приблизно аналогічну суму - на відновлення дорожньої мережі. Незважаючи на те що погодні умови були неідеальні, аграрії показали хороший результат - 1 мільйон 50 тисяч тонн сої. Для такої ситуацій, я вважаю, це відмінний результат.

Друга наша традиційна галузь - золотодобування. У грудні ГК «Петропавловськ» запустила комплекс автоклавного вилуговування. Для області це дуже важлива подія, тому що величезна кількість наполегливих руд, які є на території регіону, можна витягати тільки таким способом. Комплекс працює і створює передумови для роботи підприємства на найближчі десятиліття вперед.

В цьому році продовжено будівництво відразу двох важливих і великих газових проектів. За планом будується трубопровід «Сила Сибіру», який повинен бути запущений в кінці 2019 року - перший газ піде в Китай. Також за графіком зводиться Амурський ГПЗ. На наступний рік він вийде на пікові обсяги будівництва, буде залучено значну кількість іноземної робочої сили. У 2021 році завод повинен запуститися. Також ведеться інтенсивна робота з компанією «Сибур» з питання будівництва газохімічного комплексу. Сподіваюся, компанія прийме позитивне інвестиційне рішення в наступному році.

У цьому році планується розпочати будівництво другої черги космодрому Східний. Цей комплекс робіт передбачає і будівництво стартового столу для ракети важкого класу «Ангара», що дає дуже хороші перспективи з точки зору світової конкуренції в космонавтиці. Періодично йдуть розмови, щоб надалі перенести на Східний і пілотовані запуски - це, звичайно, принципово інша мультиплікація. Це дозволить космічної галузі розвивати систему освіти і підготовки космонавтів тут, на нашій території. У цьому напрямку ми дивимося з великим оптимізмом.

- У регіоні будується один з головних міжнародних проектів - міст через Амур. Ні побоювання за реалізацію цього проекту, все за графіком?

- Так, будівництво міжнародного автомобільного моста в Китай ведеться згідно з графіком. Він повинен бути добудований в кінці наступного року. Зараз активно працюємо з федеральними органами влади з будівництва прикордонних пунктів пропуску на мосту - це велика комплексна робота. Завдання, яке нам поставив президент - синхронізувати запуск моста з роботою пунктів пропуску. Одне без іншого працювати не може.

- Після запуску моста через Амур істотно зросте трафік на мосту через Зею. Тому як ніколи постає питання про будівництво другого мосту через Зею. Яка реальна ситуація з цим проектом?

- Ви знаєте, що проект будівництва другого моста через Зею у нас розроблений. На мій превеликий задоволенню, в федеральному бюджеті на 2021 рік на нього передбачено 4,7 мільярда рублів. Попередньо за проектом 2014 року новий міст коштує близько 18,5 мільярда. Але я думаю, що нам необхідно заздалегідь, вже в 2019 році, організувати конкурсні процедури з вибору підрядника. Він уже зможе почати підготовчі роботи: до 2021 року скорегувати проект і синхронізувати його з знову з'являються мостом через Амур - врахувати трафік, який піде через міжнародний перехід. По-друге, зможе сформувати земельні ділянки, які потраплять під будівництво. Для цього ми маємо намір передбачити частину коштів нашого регіонального дорожнього фонду. Звичайно, будемо працювати з Мінтрансом, щоб максимально пересунути ліміти будівництва. Другий міст через Зею дуже важливий. Як тільки побудуємо його, приступимо до ремонту старого.

- Цього року Амурська область вперше стала учасником програми «Безпечні та якісні дороги». Який ефект це дасть?

2021

рік - попередній термін закінчення будівництва міжнародної канатної дороги через Амур.

- Ця програма ділиться на дві частини. Перша - « дороги агломерації », І ми потрапили в неї з містом Благовіщенському. Тепер, починаючи з 2019 року, з федерального бюджету щорічно протягом шести років місто буде отримувати 405 мільйонів рублів. Це значні кошти, тому що, крім цього, область за традицією буде направляти обласному центру по 300 мільйонів рублів дорожнього фонду. Тобто фінансування розвитку дорожньої мережі буде більш ніж подвоєно. Стримуючим фактором є дуже слабкий стан Благовіщенських комунальних мереж, які знаходяться під дорогами. Ми проводимо роботу з АКС, які є орендарями комунікацій. Ми маємо намір синхронізувати плани будівництва доріг з планами по ремонту мереж. Проте місто Благовєщенськ, на мій погляд, на найближчі роки профінансовано з будівництва доріг з надлишком.

А до другої частини програми - «Регіональні дороги» - ми не потрапили. Тому що свого часу в Росстат відправлялася інформація, що 76 відсотків доріг Амурської області відповідають вимогам безпеки. За статисткою (якщо, звичайно, в цьому випадку їй вірити), ми на другому місці після Москви. А учасниками програми можуть бути лише ті регіони, де цей показник менше 50 відсотків. Я цю тему піднімав на Держраді у Владивостоці під головуванням президента Володимира Путіна, і він дав Мінтрансу доручення провести обстеження дорожньої мережі Амурської області. Такі роботи ми вже ведемо. Сьогодні фахівці Російського дорожнього науково-дослідного інституту кажуть, що частка якісних доріг у нас становить приблизно 27 відсотків. З такими об'єктивними даними ми розраховуємо потрапити в програму. За нашими розрахунками, регіон повинен отримувати близько двох мільярдів рублів. І я дуже на це сподіваюся.

- Ваша улюблена тема - економіка. Ви відразу окреслили пріоритетні проекти - «Золота миля» і канатна дорога через Амур. На якій вони стадії і коли почнеться реальне будівництво?

-У пріоритетного інвестпроекту будівництва канатної дороги з'явився новий сильний інвестор - група компаній «Регіон», яка інвестує в різні сфери в нашій країні. Обсяг інвестицій колосальний - це сотні мільярдів рублів. Цей проект інвестору цікавий і він йому точно під силу. Компанія залучила для проектування провідний проектний інститут країни - конструкторське бюро «Стрілка». До речі, воно займається проектуванням схеми розвитку міської агломерації в Вільному.

Технічна частина - трос, кабінки, механізми - залишиться без змін. А що стосується фундаментів, використання територій під внутрішню логістику, під пункти прикордонного контролю, щоб можна було швидко пропускати пасажирів, зону дьюті-фрі і зону прикордонної торгівлі - цю роботу вони роблять практично з нуля. Уряд області найближчим часом надасть інвестору земельну ділянку - без торгів, це передбачено в законодавстві Амурської області. Ми допоможемо компанії знизити фінансове навантаження, але з умовою, що вона почне будувати канатну дорогу в 2019 році, а закінчити - в 2021-м. Все це буде прописано в угоді.

Все це буде прописано в угоді

Що стосується «Золотої милі». В цьому році виділено 600 мільйонів рублів на добудову центральній частині набережної Благовещенська. Ця робота також ведеться і за планом повинна бути закінчена в кінці 2019 року. На мій погляд, дуже позитивно, що місто провів конкурс на архітектурні проекти намивний території, прилеглої до площі Леніна. Переміг дуже сильний проект. Розробник - компанія «Бюро Москви», яка працює в найбільших містах Росії. Зокрема, московський парк «Зарядье» - це їхній проект. Ті архітектурні рішення, які вони запропонували реалізувати на «Золотій милі», - найсучасніші в архітектурі міст Росії.

- Ви задоволені тим, як сьогодні збудовано взаємодія між владою і людьми? Що рекомендуєте міністрам, головам?

- У нас дуже відчувається нестача зворотного зв'язку від амурчан. А контакт з людьми - принципово важливий момент для влади на будь-якому рівні. Ми в уряді побудували роботу громадських рад - це дуже хороша зворотній зв'язок. Люди, які є фахівцями в своїх областях, підказують дуже важливі рішення, які не видно з кабінетів. Це не піар і не загравання з суспільством, це - можливість безкоштовно отримати цінні думки від експертів. Я б таку роботу рекомендував.

Коли влітку ми об'їжджали всю територію області, було дуже помітно, в яких територіях глава дійсно спілкується з людьми, а в яких працює в кабінеті. І переважна більшість питань на зустрічах з населенням - саме місцевого значення. Ми дали рекомендації, скоро зробимо повторний об'їзд, також будемо збирати людей і подивимося, що змінилося. Уміння чути критику - це дуже важлива компетенція будь-якого керівника.

- Ви з перших днів говорили про кадровий голод в регіональному уряді. Як вирішуєте цю проблему?

- Так, це об'єктивно так. ми налагодили навчання співробітників . У нас регулярно приїжджають фахівці, які ведуть навчання. Курси добровільні, ми не записуємо, хто прийшов, а хто ні, але, звичайно, потім оцінимо цю активність (посміхається). Всі зайняті, вільного часу мало, але якщо ти готовий до саморозвитку, готовий витрачати свій час - значить, у тебе є хороші перспективи. Ми розуміємо, що вчитися, вчитися і вчитися - це дуже важливо.

Друге: в наступному році введемо систему електронного тестування. Зробимо середній зріз по уряду, щоб оцінити самих себе. І при прийомі на роботу все нові співробітники будуть тестуватися в обов'язковому порядку. Таким чином ми підемо від блату. Якщо людина буде набирати відповідні бали, то мені без різниці, чий ти родич або друг. А якщо ні - вибачай. Думаю, це справедливо і буде працювати.

- Василю Олександровичу, ви вже вибрали новорічні подарунки вашій родині?

- Я точно не шопоголік (сміється). Я в магазинах починаю погано себе почувати на 20-й хвилині. Тому все роблю швидко: йду зі списком і точно знаю, що треба купити. Чесно кажучи, намагаюся не робити сюрпризів - бо не люблю дарувати дурні речі, які виявляться непотрібними. Намагаюся у всіх з'ясувати, хто що хоче і потім зі списком йду по магазинах.

- Як будете відзначати Новий рік? Які традиції у вас в родині є?

-Я люблю зустрічати Новий рік вдома, ми збираємося сім'єю. У нас мама чудово пече торт «Наполеон». Увечері непогано погуляти по місту. А після курантів - лягти спати (сміється).

- Схоже, головна мрія губернатора - виспатися?

- Точно.

- Що побажаєте собі в новому році: як губернатору і як людині?

- Знаєте, бажань насправді не так багато. Якби хоча б частина з задуманого вийшла, я б був дуже радий. Інша справа, що не всі речі задумані тільки на 2019 рік - якщо збудеться все, що я запланував на трилітки, то це було б здорово. Побажаю собі терпіння. Тому що, якщо чесно, робота непроста, дає певну емоційне навантаження. Але я абсолютно впевнений, що вистачить сил, щоб з цим впоратися.

- Ви все про роботу! А в людському плані? Сина, наприклад?

- А, ось ви куди ведете? (Сміється.) Гарне побажання, до речі!


Матеріали по темі

Новий губернатор, запуск ракети і дві НС: якими подіями в Амурській області запам'ятався 2018 рік 29.12.2018, 7:00 Кар'єрні злети, нові проекти та онуки: міністри поділилися з «Амурської правдою» підсумками року 28.12.2018, 9:01 Амурський губернатор: «Це був складний, але цікавий рік» 30.12.2017, 8:00 Нова ГЕС, міжнародний хокей, пуск ракети і губернаторська дочка: головні події дня, 2017 року 29.12.2017, 10:20 Спінер, ждунов і «Гра престолів» увійшли в число головних тем року на Далекому Сході 13.12.2017, 11:47 Рік космосу, ведмедів і маленьких історій: головні події дня, 2016- го в огляді «Амурської правди» 31.12.2016, 8:15 7 найгучніших злочинів, що минає 30.12.2016, 8:45 Олександр Козлов: «Багато хто думає, що губернатор - це кабінет і джип, але це не так» 16.09.2016, 7:52 2015: огляд головних подій минулого року 02.01.2016, 7:45 Пам'ятник Дружку і «Золотий гонг»: АП підвела свої підсумки 2015 року 30.12.2015, 13:56

показати ще

Які його головні підсумки?
Ні побоювання за реалізацію цього проекту, все за графіком?
Яка реальна ситуація з цим проектом?
Який ефект це дасть?
На якій вони стадії і коли почнеться реальне будівництво?
Ви задоволені тим, як сьогодні збудовано взаємодія між владою і людьми?
Що рекомендуєте міністрам, головам?
Як вирішуєте цю проблему?
Василю Олександровичу, ви вже вибрали новорічні подарунки вашій родині?
Як будете відзначати Новий рік?