Реклама
Реклама
Реклама

Як в Благовєщенську вирощують щавель, базилік і руколу

  1. Матеріали по темі

У Приамур'ї постачають свіжу зелень з теплиць четвертого покоління

Зелений світ

В кінці минулого року на «Тепличному» запустили теплиці четвертого покоління - в них вирощують зелень і огірки за найсучаснішими технологіями. На реалізацію великого проекту було витрачено не лише гроші інвестора, а й кошти обласного та федерального бюджетів. Зараз в теплиці площею 3 гектара агрономи збирають урожай трьох видів огірків, тут же розташований рассадний відділ, а в теплиці розміром 0,3 гектара щодня знімають урожай зелені. На цих площах в очікуванні відкриття нових теплиць фахівці ставлять експерименти, думаючи, чим здивувати і порадувати покупця.

Відразу кілька новинок вирощують в салатному відділенні. Поки це невеликі партії, які тричі на тиждень розвозять в магазини великих мереж Благовещенська.

- Ми розширюємо перелік зелених культур, правда не завжди наші покупці до цього готові. Якщо раніше це були тільки салат і кріп, то зараз асортимент виріс. Поки зелень - не масове виробництво, попит невеликий. Але якщо буде інтерес, ми будемо вирощувати її в необхідному обсязі, - зазначає гендиректор ТОВ «Тепличний» Світлана Кім.

Але якщо буде інтерес, ми будемо вирощувати її в необхідному обсязі, - зазначає гендиректор ТОВ «Тепличний» Світлана Кім

- Ось такий незвичайний щавель з листям з червоними прожилками - дуже ефектно виглядає в салатах, - показує одну з таких новинок начальник відділу реалізації ТОВ «Тепличний» Сергій Дубодєлов. - Ще одна новинка - рукола «прима», її відрізняє своєрідний гірчичний смак. Правда, з перших відгуків можна сказати, що люди поки її не сприйняли. У неї дуже тонкий лист, вона ніжна, а тому в магазині має дещо інший вигляд. Ще потрібно подумати про упаковку.

250

тонн огірків в місяць збирають зараз на «Тепличному»

Поруч рясніють кріп, петрушка, кінза і два види базиліка - фіолетового і зеленого кольору. Ця зелень користується попитом в кафе і ресторанах. Однак найбільші обсяги на підприємстві віддають раніше традиційного салату, якому покупці давно вірні. До речі, сучасні технології вирощування дозволяють зберегти цю зелень досить довго, а тому амурський салат доставляють і в магазини Хабаровська.

Зараз в «Тепличному» недосвідчена людина може розгубитися - а де ж земля? У прозорих теплицях бетонну підлогу, лотки, в яких дозріває зелень, знаходяться над підлогою, кожен кущик зелені - в окремому посудині зі спеціальним концентратом. Живильна рідина надходить безпосередньо до коренів. У теплицях автоматично підтримується необхідний рослинам мікроклімат.

- Температура, вологість і світло - ось основні складові, необхідні для вирощування як зелені, так і огірків. Завдяки тому що теплиці прозорі, світла тут вистачає, також використовується штучне підсвічування, - пояснюють фахівці.

Ціна питання

Незважаючи на те що сучасні технології економічні, на підприємстві відзначають: левова частка витрат виробництва - тепло і електрику. А це, безумовно, позначається на ціні продукту.

- Звичайно, перше питання у споживача стосується саме ціни. І ми прекрасно розуміємо, що в цьому плані поки не можемо конкурувати з китайським товаром. До речі, навіть стрибок курсу юаня не позначився на вартості їх огірка серйозно, - чесно каже Сергій Дубодєлов. - Але поки вартість наших огірків буде рости і далі, до грудня. Так, відпускна ціна кілограма в кінці листопада минулого року була 150 рублів, в грудні виросла до 170. У торгових точках, з їх надбавками, вона і того вище - за 200 рублів. В цьому році ми спробуємо зберегти ціну на рівні минулого року, так як прекрасно розуміємо, що рік важкий, кризовий.

«Святогор» з пухирцями - на прохання городян

Щоб знизити ціну, на підприємстві продумують різні варіанти - наприклад, пробують нові сорти огірків.

- Зараз ми вирощуємо три сорти огірка. Один - це полюбився покупцям среднеплодний і гладкий. На прохання городян вирощуємо і среднеплодний сорт «Святогор» - це огірок «з пухирцями». Але крім того, ми почали вирощувати довгоплідний гладкий огірок. Справа в тому, що обсяги врожаю цього огірка при тих же витратах, що на огірки меншого розміру, вище. А тому ми можемо врахувати це в ціні. Вже зараз ціна довгого огірка на 10 рублів нижче, ніж середнього. А якщо до нього буде купівельний інтерес, в принципі можемо зробити дешевше і на 20 рублів. Поки покупець бере все-таки середній огірок, до якого давно звик.

Поки покупець бере все-таки середній огірок, до якого давно звик

Позначиться на ціні і введення нових площ амурського підприємства. Уже в грудні тут запланували здати нову частину сучасних теплиць. Всього ж підприємство приросте ще 6 гектарами площ. Цей проект амурским урядом включено до переліку пріоритетних, обсяг інвестицій в будівництво тепличного комплексу складає більше 800 мільйонів рублів.

- Зараз ми працюємо в умовах дефіциту огірка - його не вистачає. Тому в новій теплиці теж посадимо огірок - розсада вже готова, і врожай з нових теплиць піде в продаж в січні, - розповідають на підприємстві. - Останню частину теплиць плануємо здати в наступному році і розмістити в ній томати. Перший урожай, за попередніми прогнозами, піде в магазини в листопаді-грудні 2017 року. Звичайно, зі збільшенням площ повинна змінитися і вартість - будемо брати обсягом, в наших інтересах продати більше, а значить, повинна бути і конкурентоспроможною ціна.

Амурська морква у вакуумній упаковці

Ще один великий проект підприємства - вирощування овочів у відкритому грунті. Вперше в цьому році на площах в селі Іванівка зібрали урожай капусти, картоплі, буряка і моркви. Зараз на «Тепличному» завершується будівництво єдиного в області овочесховища на 14 тонн, яке дозволяє зберігати овочі всю зиму.

- У цьому проекті ми хочемо створити серйозну конкуренцію китайському виробникові, - ділиться планами Сергій Дубодєлов. - Справа в тому, що у амурських фермерів немає можливості зберегти овочі взимку, а тому амурчане на прилавках взимку бачать тільки китайську продукцію. Ми ж хочемо запропонувати амурський товар, причому саме за вигідною для наших покупців ціною. Так як це наш перший рік, пробний, подивимося попит на нашу продукцію. Зараз на прилавках є наші овочі, вирощені у відкритому ґрунті, але під маркою «Амурський АГРОПАРК», це наша друга юридична особа. Поки покупці не співвідносять цю марку з «Тепличний». Але, погодьтеся, дивно писати на моркви «Тепличний», адже люди прекрасно розуміють, що такий овоч ростять в грунті.

Але, погодьтеся, дивно писати на моркви «Тепличний», адже люди прекрасно розуміють, що такий овоч ростять в грунті

Вже найближчим часом підприємство планує порадувати покупців свіжої амурської морквою, зручною упаковкою. «Уже розробили вакуумну упаковку для очищеної моркви і буряка. Зараз працюємо над усіма нюансами, потрібно отримати сертифікат на упаковку. Китайська морква мита, рівна, зате ми відповідаємо за якість вашого товару. Такий подарунок господиням хочемо зробити до нового року - коли багато страв готується до святкового столу, це дуже зручно », - говорить начальник відділу реалізації« Тепличного ».


Матеріали по темі

Нову теплицю на три гектара відкрили в амурської столиці 22.02.2017, 17:25 У лютому Тепличний комбінат почне мити морква 19.01.2017, 12:15 Першої свіжості: в нових теплицях «Тепличного» ростять зелені новинки. Фоторепортаж 06.12.2016, 8:13 У Приамур'ї побудують свинокомплекс на 5 тисяч тонн м'яса в рік 08.11.2016, 11:06 Базилік, петрушка і кріп з нової теплиці з'являться в магазинах Благовещенська в січні 30.12.2015, 7:45 Амурський «Тепличний» отримає 100 мільйонів субсидії з федерального бюджету 12.12.2015, 18:20 У «Тепличному» запустять нову салатну лінію і лушпиння установку. Фоторепортаж з підприємства 25.11.2015, 7:41 Комбінат «Тепличний» почав продавати в магазинах перший урожай з нових теплиць 12.11.2015, 12:26 У Благовєщенську відкрили тепличний комплекс нового покоління 16.10.2015, 16:27 Рожеву гливу почали продавати в Приамур'ї 25.08.2015, 14:34

показати ще

Зараз в «Тепличному» недосвідчена людина може розгубитися - а де ж земля?