Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно утилізувати використані батарейки: як зберігати, куди здавати

  1. Чому не можна викидати батарейки?
  2. Види батарейок, які можна здати в пунктах прийому
  3. лужні батарейки
  4. Літієві і літій іонні
  5. кадмієві
  6. Куди здавати використані батарейки в Одесі?
  7. Чому в Україні не переробляють батарейки?

Використані батарейки та акумулятори - це не звичайне сміття, їх не можна просто викинути в корзину. На корпусі вироби розміщується спеціальний знак, який говорить про заборону утилізації разом з побутовими відходами. Зібрані батарейки передаються в спеціальні пункти з прийому вторсировини і далі переробляються.

Чому не можна викидати батарейки?

У складі батарейки входять небезпечні отруйні елементи: свинець, цинк, марганець, кадмій і ртуть. Алкалінові пальчикові батарейки містять до 10% лугу, яка є найбільш небезпечною і токсичною. При попаданні батарейок в землю відбувається безповоротне зараження грунту і води шкідливими хімічними речовинами. Одна викинута батарейка завдає шкоди площі в 20 кв. м. землі: в лісі на такій території живуть до 3-ох дерев і більше тисячі дощових черв'яків!

Види батарейок, які можна здати в пунктах прийому

Сучасні технології переробки акумуляторних батарей дозволяють отримати на виході цінні концентрати чорних і кольорових металів, які в подальшому використовуються в промисловості. Спосіб переробки залежить від типу зібраних батарейок. Виділяють такі різновиди акумуляторів і батарей: кадмієві, лужні, літієві, літій іонні, лужні.

лужні батарейки

Відносяться до батареям середньої потужності, маркуються позначкою «Alkaline». Їх в народі частот називають алкалінових Термін служби лужних батарей становить в середньому від 3 до 5 років. Якщо забезпечити безперервний розряд, лужні батарейки відпрацьовують в кілька разів більше ніж сольові. Можуть працювати з високими навантаженнями інтенсивності. Тому їх можна застосовувати в дитячих іграшках, плеєрах, ліхтариках. Алкалінові батарейки найпоширеніші. Застосовуються в пультах дистанційного управління, в дитячих іграшках, плеєрах і т.д.

Літієві і літій іонні

Літій - це активний елемент, який при малій вазі забезпечує потужне джерело струму. Пальчикова батарея з літію за своєю потужністю прирівнюється до двох лужним батареям, а за вагою на третину легше.

Завдяки своїй легкості і здатності виготовлення батареї в надтонких розмірах, застосовується в мобільних телефонах, планшетах, ноутбуках і ін. Сучасних пристроях. В літієвих акумуляторних батареях використовуються незаймисті електроліти, що робить прилади безпечними для людей.

Літій може підтримувати працездатність при високих і низьких температурах, стійкий до корозії. Популярні також завдяки тривалому терміну експлуатації без втрати якості.

кадмієві

Нікель-кадмієві джерела живлення застосовуються в пристроях, де використання інших видів батарей неможливо (літаючі моделі, техніка не допускає перегріву акумулятора). Якщо побутові прилади дозволяють використовувати інші види батарейок, крім кадмієвих, виробники давно на них перейшли. Обмеження пов'язане зі шкодою навколишньому середовищу, який завдає кадмій в процесі неправильної утилізації. Міцний товстий корпус нікель-кадмієвих батарей - джерело отримання металу після переробки.

Куди здавати використані батарейки в Одесі?

У великих містах проблема утилізації та переробки батарейок з кожним роком зростає. У побуті використовується тисячі У великих містах проблема утилізації та переробки батарейок з кожним роком зростає приладів і пристроїв, працездатність яких підтримується пальчиковими батарейками, акумуляторами або акумуляторними батареями.

Чи можливо здати в Одесі батарейки в пунктах прийому вторсировини і отримати за це гроші? Яка ціна прийому токсичного вторсировини?

В Одесі налічується близько 70-ти пунктів прийому використаних батарейок. Це магазини комп'ютерної техніки, салони з продажу фотоматеріалів, бібліотеки, майстерні по ремонту побутової техніки, великі супермаркети електроніки. Весь список адрес ви можете знайти в інтернеті.

У точці прийому шукайте спеціальний бокс для використаних батарейок. Він може стояти при вході в магазин, на прилавку або в торговій зоні. Як правило, на ньому є спеціальні розпізнавальні елементи. Якщо ви здаєте батарейки в точку прийому компаній-волонтерів, ви не отримуєте гроші.

Чому в Україні не переробляють батарейки?

В Україні утилізацією батарейок і акумуляторів займається підприємство в м Львів, потужності якого не можуть прийняти всі зібрані обсяги отруйного вторсировини. Тому зібрані пальчикові батарейки тимчасово зберігаються на складах заводу, а потім імпортуються на переробні підприємства в інші країни. В Європі утилізація батарейок є обов'язком заводів-виготовлювачів. Торгові точки, які в рік продають понад 32 кг батарейок, за свої кошти встановлюють пункти прийому і вивозять зібране вторсировину на заводи для переробки. В Україні питання фінансування утилізації батарейок не вирішене на законодавчому рівні. Необхідно вирішити, хто несе витрати на утилізацію - виробник або споживач.

Чому не можна викидати батарейки?
Чому в Україні не переробляють батарейки?
Чому не можна викидати батарейки?
Куди здавати використані батарейки в Одесі?
Яка ціна прийому токсичного вторсировини?
Чому в Україні не переробляють батарейки?