Реклама
Реклама
Реклама

Знакові телевежі Москви і світу

У 2013 році в Москві почнеться будівництво другий телевізійної вежі . Вона дозволить охопити мовленням віддалені райони і території, недавно приєднані до столиці. Вежа цифрового телевізійного мовлення висотою 120 метрів повинна з'явитися поблизу селища Рогово. Зовні "голка" буде являти собою типову металоконструкцію. Поки ж будівництво не почалося, розповімо про найвідоміших вже побудованих вежах Москви і світу.

Шуховська вежа

Шуховська вежа

Фото: ІТАР-ТАСС

Вежа на Шаболовці була побудована на початку 1920-х роках за проектом архітектора Володимира Шухова. Вона виконана у вигляді несучої сталевий сітчастої оболонки. Вежа визнана міжнародними експертами одним з вищих досягнень інженерного мистецтва, є шедевром архітектури російського авангарду.

Шуховська вежа була найвищою будовою в Радянській Росії до появи Останкінської телевежі. Висота вежі на Шаболовці - 160 метрів. Довгі роки зображення вежі було емблемою радянського телебачення і заставкою багатьох телепередач, включаючи знаменитий "Блакитний вогник".

Шедевру інженерного мистецтва 19 березня 2012 виповнилося 90 років. За цей час вежа жодного разу серйозно не реставрувалася, а її метал сильно схильний до корозії. У 2011 році Володимир Путін розпорядився виділити з федерального бюджету до 135 мільйонів рублів на реконструкцію об'єкта. Роботи по реконструкції вежі на Шаболовці планується розпочати найближчим часом і завершити протягом двох років.

В даний час вежа для мовлення не використовується.

Останкінська телевежа

Фото: ІТАР-ТАСС

Ефірне телебачення в Москві на сьогоднішній день забезпечує Останкінська телевежа , Побудована 45 років тому.

5 листопада 1967 роки після чотирьох років будівництва телевежа була здана в експлуатацію. "Голка" в 540 метрів була зведена за проектом інженера Миколи Нікітіна, архітекторів Леоніда Баталова і Дмитра Бурдіна. На той момент і майже до самого кінця XX століття вежа була найвищою спорудою в світі.

Вежа має 45 поверхів, десятки кільцевих майданчиків і балконів. На висоті 328-334 метрів в телевежі знаходиться ресторан "Сьоме небо", який в даний час знаходиться на реконструкції.

Вежа продовжує залишатися одним з унікальних споруд в світі. Зараз вона є п'ятим за висотою спорудою після хмарочоса Бурдж-Халіфа (Дубай), Небесного дерева Токіо, телевежі Гуанчжоу (Гуанчжоу) і телевежі Сі-Ен Тауер (Торонто).

Ейфелева вежа

Фото: ІТАР-ТАСС

Прародителькою багатьох веж світу є Ейфелева вежа в Парижі. Вежа була побудована в 1889 році до всесвітньої виставки в пам'ять столітнього ювілею Французької революції. Її висота становить 300 метрів.

Спочатку планувалося розібрати вежу через 20 років після будівництва. Творча інтелігенція Парижа була обурена зухвалим проектом Ейфеля і називала вежу "марною і жахливої".

Від знесення вежу врятували радіоантени. У жовтні 1898 року було проведено перший сеанс телеграфного зв'язку між Ейфелевою вежею і Пантеоном. А в 1914 році радіоперехоплення дозволив генералу Гальєні організувати контратаку на Марні під час Першої світової війни. У 1921 році відбулася перша безпосередня радіопередача з Ейфелевої вежі. Передача регулярних телевізійних програм почалася з 1935 року.

Вежа є найбільш відвідуваною на планеті - за історію вежі до 31 грудня 2007 року на ній побували понад 236 мільйонів чоловік.

Небесне дерево Токіо

Фото: www.tokyo-skytree.jp

Найвищою телевежею світу є Tokyo Sky Tree, в перекладі на російську - небесне дерево Токіо. Висота телевежі разом з антеною становить 634 метри. Будівництво вежі завершилося 29 лютого 2012 року, а її відкриття відбулося 22 травня.

Зовнішній каркас вежі виконаний зі сталі, через його центр проходить колона. Каркас вежі і центральна колона структурно розділені і можуть рухатися вільно і незалежно один від одного.

Вежа використовується для цифрового теле- і радіомовлення, мобільного телефонного зв'язку і навігаційних систем. Крім того, в башті розміщені понад 300 бутиків, ресторани, акваріум, планетарій і театр. Вежа має два оглядових майданчики, вони розміщені на рівні 350 і 450 метрів.

телевежа Гуанчжоу

телевежа Гуанчжоу

Фото: www.gztvtower.info

"Голка" в Гуанчжоу на сьогоднішній день є другою за висотою телевежею в світі. Висота телевежі становить 610 метрів. Вона побудована в 2005-2010 роках компанією ARUP до Азіатським ігор 2010 року по проекту голландських архітекторів Mark Hemel і Barbara Kuit.

Цікаво, що аналогом вежі послужила вежа на Шаболовці. Гіперболоїдна конструкція сітчастої оболонки телевежі Гуанчжоу відповідає патенту 1899 року російського інженера Шухова. Сітчаста оболонка вежі виконана із сталевих труб великого діаметру. Вежу увінчує сталевий шпиль заввишки 160 метрів.

Вежа призначена для трансляції ТВ і радіо-сигналів, а також для огляду панорами Гуанчжоу і розрахована на прийом 10 тисяч туристів в день. У телевежі знаходяться 4D кінотеатри, бари, обертається двоповерховий ресторан і зовнішні сади.

Сі-Ен Тауер

Сі-Ен Тауер

Фото: www.cntower.ca

Вежа Сі-Ен Тауер в Торонто була найвищою спорудою в світі з 1976 по 2007 рік. Телевежа була побудована за проектом канадського архітектора Неда Болдуїна.

Її висота становить 553,33 метра. На висоті 351 м знаходиться ресторан, що обертається.

На сьогоднішній день вежа є найвищою спорудою в Західній півкулі.

Щорічно Сі-Ен Тауер відвідують понад 2 мільйонів чоловік.

Підготувала Софія Кондрашина

сюжет: Москва архітектурна