Реклама
Реклама
Реклама

Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою

  1. Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою Все частіше про свої порушення ми дізнаємося...
  2. Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою

Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою

Все частіше про свої порушення ми дізнаємося не від інспекторів ДАІ, а з «листів щастя» - квитанцій до постанов, зафіксованих камерами. Поки ми перебуваємо в незнанні, йде дорогоцінний в прямому сенсі слова час. Адже на те, щоб отримати знижку в 50% на оплату штрафу, у порушника є всього 20 днів, а на доказ того, що порушення не було, і того менше - 10 днів. Зараз вже є кілька способів дізнатися про порушення раніше і встигнути скористатися своїми правами.

Кількість порушень, що фіксуються камерами, зростає з року в рік, так, в 2016-м ГИБДД виписала близько 61 млн штрафів, і це на 22% більше, ніж в 2015 році. Пов'язано це не стільки з тим, що ми стали частіше порушувати, скільки з збільшенням кількості самих камер . Адже штрафи - це одна зі статей поповнення місцевих бюджетів, до того ж прийнято вважати, що вони сприятливо позначаються на безпеці. За останні кілька років комплекси відеофіксації навчилися не тільки вимірювати швидкість і її перевищення, але також відстежувати проїзд «на червоний», виїзд на зустрічну смугу або на смуги для громадського транспорту, проїзд під «цеглину» або по узбіччю, стоянку в недозволеному місці, поворот з другого-третього ряду ... Загалом, приводів для штрафів багато, а ми, як правило, про них дізнаємося тільки тоді, коли отримуємо постанову поштою. До цього моменту зазвичай проходить дуже багато часу, і можливість заплатити тільки половину суми зникає.

Знижка 50% поширюється на штрафи за незначні порушення. За водіння в стані сп'яніння, відмова від медичного огляду і заподіяння шкоди здоров'ю потрібно платити за повною ставкою. Також знижка не поширюється на повторні порушення: керування незареєстрованим автомобілем, перевищення швидкості на 40 і більше км / ч, проїзд на заборонний сигнал світлофора, виїзд на зустрічну смугу, рух у зустрічному напрямку по дорозі з одностороннім рухом. Свої пільги і їх відсутність можуть встановлювати місцеві влади по оплаті штрафів за порушення паркування або стоянки в заборонених місцях і на газонах.

Щоб не упустити можливість заощадити, можна скористатися одним із сервісів, які дозволяють перевірити штрафи на автомобіль онлайн: Єдиний портал держпослуг , офіційний сайт ГИБДД , Регіональні портали держпослуг (Москви - mos.ru , Татарстану - uslugi.tatarstan.ru і т. п.), сайти і мобільні додатки банків, мобільних операторів і багато інших.

У всіх онлайн-сервісів є свої плюси і мінуси, але перш ніж в них розбиратися, потрібно зрозуміти, звідки вони беруть інформацію про штрафи. Будь-яке правопорушення, зафіксоване інспектором або камерою, заноситься в базу ФІС ГИБДД-М. У ній зберігаються всі дані - від номера автомобіля до фотографії. Після цього інформація про порушення надходить в ГІС ГМП (Державна інформаційна система про державних і муніципальних платежах), яка створює нарахування на власника автомобіля. Простіше кажучи, це означає, що порушник став винен державі ту суму, яка вказана в ГІС ГМП. Таким чином, відомості про ваших штрафи знаходяться одночасно в двох державних інформаційних системах. Ускладнює ситуацію те, що вони перебувають у віданні різних відомств: ФІС ГИБДД-М - МВС Росії, ГІС ГМП - Федеральне казначейство. Між ними зв'язок не завжди налагоджена: через технічні збої або горезвісного людського чинника не всі штрафи доходять до ГІС ГМП, і, навпаки, інформація про оплату через цю систему не влучає у ГИБДД.

Найбільш повна інформація про штрафи доступна тільки на Єдиному порталі держпослуг , Який отримує відомості про штрафи з ФІС ГИБДД-М і ГІС ГМП одночасно. Причому на держпослуг є дані не тільки про нові порушення, але і зберігається вся історія вже сплачених штрафів.

Для того щоб скористатися сервісом перевірки штрафів на держпослуг, потрібно спочатку там зареєструватися. Зараз цей процес налагоджений настільки, що всю процедуру можна зробити за кілька годин. Спочатку потрібно на сайті ввести всі дані - ПІБ, паспорт, телефон, адреса електронної пошти, СНІЛС і, при бажанні, додаткову інформацію: в нашому випадку це номер посвідчення водія та дані ТЗ. Ці дані зазвичай проходять перевірку на сайті протягом 15 хвилин. Йти в офіс Ростелекома, МФЦ або чекати рекомендованого листа з кодом доступу не потрібно. Для відстеження та оплати штрафів досить «спрощеної» облікового запису, тобто реєстрації за допомогою електронної пошти або смартфона.

Якщо ж є бажання стати повноцінним користувачем порталу держпослуг, то потрібно підтвердити особистість: швидше за все самому сходити в найближчий Центр обслуговування, які зазвичай знаходяться в МФЦ, відділеннях пошти або філіях великих банків. Якщо є час, то можна дочекатися коду активації в листі, який прийде поштою днів через 10. Настільки складний процес реєстрації цілком себе виправдовує, адже держпослуги помітно полегшують життя і економлять час. Наприклад, через сайт можна записатися в ГИБДД для реєстрації автомобіля, причому оплатити послугу зі знижкою (повний комплект з госномерамі, новими ПТС і СТС обійдеться в 2310 руб. - на 990 руб. Менше стандартного тарифу), оформити закордонний паспорт, записатися на прийом до лікаря і т. д. Тільки для кожного користувача потрібна окрема обліковий запис на сайті - родичі або знайомі не можуть оформляти документи один за одного, а ось перевіряти і оплачувати можна. Крім штрафів фізичних осіб на порталі держпослуг можна отримати інформацію про штрафи, виписаних на організацію.

Отже, ви стали користувачем сервісу держпослуг. Для того щоб перевірити наявність штрафів, потрібно зайти на сайт і авторизуватися.

На головній сторінці буде запропоновано декілька найпопулярніших сервісів, з яких потрібно вибрати «Штрафи ГИБДД».

Перехід в наступне вікно, в якому детально описані особливості отримання послуги. Для того щоб нею скористатися, потрібно натиснути кнопку.

Якщо дані водія і автомобіля були внесені при реєстрації на сайті, то форма автоматично надасть список людей і транспортних засобів, які потрібно перевірити. Якщо ж її не було, то потрібно ввести дані вручну. У цьому ж вікні можна вибрати перевірку штрафу за номером постанови.

Після перевірки система видасть список оброблених даних і результат перевірки по кожному пункту.

Якщо штрафи є, то відкриваємо одне з посилань і бачимо подробиці: номер постанови, підрозділ ГИБДД, яке його виписало (це може бути корисно для його оскарження), повний текст статті КоАП, на підставі якої призначений штраф, місце, де відбулося порушення, дані автомобіля .

Коли постанова не викликає питань і від вас не підуть ніякі заперечення, можна відразу перейти до оплати, натиснувши відповідну кнопку. У вікні, що розкрилося буде короткий опис того, що потрібно оплатити, і способи, якими можна здійснити оплату. Причому, для більшості з них відразу вказана комісія.

При оплаті банківською картою великих банків комісія за платіж мінімальна. До системи, що зберігає персональні дані, пред'являються найвищі вимоги безпеки, тому платежі через неї також безпечні. Для проведення операції потрібно правильно внести реквізити і підтвердити свій намір запропонованим способом, наприклад, ввівши код з смс-повідомлення.

Коли платіж виконано, з'являється вікно з такою інформацією. Є можливість зберегти чек для подальшого друку.

Є можливість зберегти чек для подальшого друку

Щоб не перевіряти штрафи кожен день, на сайті держпослуг можна оформити підписку на повідомлення. Залежно від вибору вони будуть приходити у вигляді смс-повідомлення або листом на вказану адресу електронної пошти. Більш того, в Москві, Московській і Ростовській областях доступний сервіс доставки рекомендованих листів в електронному вигляді.

Інший спосіб відслідковувати свої штрафи - перевіряти їх безпосередньо на сайті ГИБДД . На відміну від держпослуг, сервіс не вимагає якоїсь спеціальної реєстрації на сайті, і послугою може скористатися будь-яка людина, яка знає реєстраційний знак автомобіля та номер свідоцтва про реєстрацію.

При цьому сайт ГИБДД не може зробити послугу більш персональної: немає можливості зберегти дані, які кожен раз доводиться вводити заново, також немає ніяких сервісів щодо оповіщення. Перевірку кожного автомобіля потрібно підтверджувати, доводячи введенням комбінації цифр, що ви не робот. Після введення всіх необхідних даних система видає результат.

Сайт ГИБДД також представляє можливість оплатити штраф онлайн, тільки вибір способу набагато вже, і банки-партнери не входять в число великих. Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату.

Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату

Більшість сервісів перевірки штрафів банків і мобільних компаній показують інформацію тільки з ГІС ГМП. На них можна знайти штраф за даними автомобіля і водія або оплатити відома постанова по його номеру. Але якщо цієї інформації немає в базі даних, то сервіс її не побачить, відповідно, штраф не буде сплачено вчасно. І зворотна ситуація - якщо штраф ви оплатили, а банк, через який здійснювалася оплата, ще не вивантажив інформацію про платіж в ГІС ГМП, то заборгованість продовжує висіти. Тільки при оплаті через держпослуги інформація про платіж поступає в ГІС ГМП і може бути передана звідти в ГИБДД через лічені хвилини.

В принципі, якщо ваш штраф закрили в базі ГИБДД, але забули це зробити в ГІС ГМП (цю інформацію в ГІС ГМП зобов'язаний передати банк або ГИБДД), то нічого страшного в цьому немає. Судовим приставам штраф для стягнення може бути переданий тільки з ГИБДД. Але якщо оплата не була проведена вчасно або її не було взагалі, то стягненням заборгованості займеться ФССП.

Термін на оплату штрафу в загальному випадку становить 70 днів з дати винесення постанови: 10 днів на оскарження і ще 60 днів на оплату.

Пристав може накласти арешт на ваш банківський рахунок, а якщо сума боргів перевищує 10 тисяч рублів - заборонити виїзд за кордон або реєстраційні дії з автомобілем . Порталу держпослуг показує пов'язані з неоплаченим штрафом виконавчі провадження. Поки їх немає, можна сильно не хвилюватися. Однак якщо вони з'явилися, краще сплатити штрафи та подати заяву судовому приставу для припинення виробництв. Така функція теж доступна на порталі держпослуг.

Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою

Все частіше про свої порушення ми дізнаємося не від інспекторів ДАІ, а з «листів щастя» - квитанцій до постанов, зафіксованих камерами. Поки ми перебуваємо в незнанні, йде дорогоцінний в прямому сенсі слова час. Адже на те, щоб отримати знижку в 50% на оплату штрафу, у порушника є всього 20 днів, а на доказ того, що порушення не було, і того менше - 10 днів. Зараз вже є кілька способів дізнатися про порушення раніше і встигнути скористатися своїми правами.

Кількість порушень, що фіксуються камерами, зростає з року в рік, так, в 2016-м ГИБДД виписала близько 61 млн штрафів, і це на 22% більше, ніж в 2015 році. Пов'язано це не стільки з тим, що ми стали частіше порушувати, скільки з збільшенням кількості самих камер . Адже штрафи - це одна зі статей поповнення місцевих бюджетів, до того ж прийнято вважати, що вони сприятливо позначаються на безпеці. За останні кілька років комплекси відеофіксації навчилися не тільки вимірювати швидкість і її перевищення, але також відстежувати проїзд «на червоний», виїзд на зустрічну смугу або на смуги для громадського транспорту, проїзд під «цеглину» або по узбіччю, стоянку в недозволеному місці, поворот з другого-третього ряду ... Загалом, приводів для штрафів багато, а ми, як правило, про них дізнаємося тільки тоді, коли отримуємо постанову поштою. До цього моменту зазвичай проходить дуже багато часу, і можливість заплатити тільки половину суми зникає.

Знижка 50% поширюється на штрафи за незначні порушення. За водіння в стані сп'яніння, відмова від медичного огляду і заподіяння шкоди здоров'ю потрібно платити за повною ставкою. Також знижка не поширюється на повторні порушення: керування незареєстрованим автомобілем, перевищення швидкості на 40 і більше км / ч, проїзд на заборонний сигнал світлофора, виїзд на зустрічну смугу, рух у зустрічному напрямку по дорозі з одностороннім рухом. Свої пільги і їх відсутність можуть встановлювати місцеві влади по оплаті штрафів за порушення паркування або стоянки в заборонених місцях і на газонах.

Щоб не упустити можливість заощадити, можна скористатися одним із сервісів, які дозволяють перевірити штрафи на автомобіль онлайн: Єдиний портал держпослуг , офіційний сайт ГИБДД , Регіональні портали держпослуг (Москви - mos.ru , Татарстану - uslugi.tatarstan.ru і т. п.), сайти і мобільні додатки банків, мобільних операторів і багато інших.

У всіх онлайн-сервісів є свої плюси і мінуси, але перш ніж в них розбиратися, потрібно зрозуміти, звідки вони беруть інформацію про штрафи. Будь-яке правопорушення, зафіксоване інспектором або камерою, заноситься в базу ФІС ГИБДД-М. У ній зберігаються всі дані - від номера автомобіля до фотографії. Після цього інформація про порушення надходить в ГІС ГМП (Державна інформаційна система про державних і муніципальних платежах), яка створює нарахування на власника автомобіля. Простіше кажучи, це означає, що порушник став винен державі ту суму, яка вказана в ГІС ГМП. Таким чином, відомості про ваших штрафи знаходяться одночасно в двох державних інформаційних системах. Ускладнює ситуацію те, що вони перебувають у віданні різних відомств: ФІС ГИБДД-М - МВС Росії, ГІС ГМП - Федеральне казначейство. Між ними зв'язок не завжди налагоджена: через технічні збої або горезвісного людського чинника не всі штрафи доходять до ГІС ГМП, і, навпаки, інформація про оплату через цю систему не влучає у ГИБДД.

Найбільш повна інформація про штрафи доступна тільки на Єдиному порталі держпослуг , Який отримує відомості про штрафи з ФІС ГИБДД-М і ГІС ГМП одночасно. Причому на держпослуг є дані не тільки про нові порушення, але і зберігається вся історія вже сплачених штрафів.

Для того щоб скористатися сервісом перевірки штрафів на держпослуг, потрібно спочатку там зареєструватися. Зараз цей процес налагоджений настільки, що всю процедуру можна зробити за кілька годин. Спочатку потрібно на сайті ввести всі дані - ПІБ, паспорт, телефон, адреса електронної пошти, СНІЛС і, при бажанні, додаткову інформацію: в нашому випадку це номер посвідчення водія та дані ТЗ. Ці дані зазвичай проходять перевірку на сайті протягом 15 хвилин. Йти в офіс Ростелекома, МФЦ або чекати рекомендованого листа з кодом доступу не потрібно. Для відстеження та оплати штрафів досить «спрощеної» облікового запису, тобто реєстрації за допомогою електронної пошти або смартфона.

Якщо ж є бажання стати повноцінним користувачем порталу держпослуг, то потрібно підтвердити особистість: швидше за все самому сходити в найближчий Центр обслуговування, які зазвичай знаходяться в МФЦ, відділеннях пошти або філіях великих банків. Якщо є час, то можна дочекатися коду активації в листі, який прийде поштою днів через 10. Настільки складний процес реєстрації цілком себе виправдовує, адже держпослуги помітно полегшують життя і економлять час. Наприклад, через сайт можна записатися в ГИБДД для реєстрації автомобіля, причому оплатити послугу зі знижкою (повний комплект з госномерамі, новими ПТС і СТС обійдеться в 2310 руб. - на 990 руб. Менше стандартного тарифу), оформити закордонний паспорт, записатися на прийом до лікаря і т. д. Тільки для кожного користувача потрібна окрема обліковий запис на сайті - родичі або знайомі не можуть оформляти документи один за одного, а ось перевіряти і оплачувати можна. Крім штрафів фізичних осіб на порталі держпослуг можна отримати інформацію про штрафи, виписаних на організацію.

Отже, ви стали користувачем сервісу держпослуг. Для того щоб перевірити наявність штрафів, потрібно зайти на сайт і авторизуватися.

На головній сторінці буде запропоновано декілька найпопулярніших сервісів, з яких потрібно вибрати «Штрафи ГИБДД».

Перехід в наступне вікно, в якому детально описані особливості отримання послуги. Для того щоб нею скористатися, потрібно натиснути кнопку.

Якщо дані водія і автомобіля були внесені при реєстрації на сайті, то форма автоматично надасть список людей і транспортних засобів, які потрібно перевірити. Якщо ж її не було, то потрібно ввести дані вручну. У цьому ж вікні можна вибрати перевірку штрафу за номером постанови.

Після перевірки система видасть список оброблених даних і результат перевірки по кожному пункту.

Якщо штрафи є, то відкриваємо одне з посилань і бачимо подробиці: номер постанови, підрозділ ГИБДД, яке його виписало (це може бути корисно для його оскарження), повний текст статті КоАП, на підставі якої призначений штраф, місце, де відбулося порушення, дані автомобіля .

Коли постанова не викликає питань і від вас не підуть ніякі заперечення, можна відразу перейти до оплати, натиснувши відповідну кнопку. У вікні, що розкрилося буде короткий опис того, що потрібно оплатити, і способи, якими можна здійснити оплату. Причому, для більшості з них відразу вказана комісія.

При оплаті банківською картою великих банків комісія за платіж мінімальна. До системи, що зберігає персональні дані, пред'являються найвищі вимоги безпеки, тому платежі через неї також безпечні. Для проведення операції потрібно правильно внести реквізити і підтвердити свій намір запропонованим способом, наприклад, ввівши код з смс-повідомлення.

Коли платіж виконано, з'являється вікно з такою інформацією. Є можливість зберегти чек для подальшого друку.

Є можливість зберегти чек для подальшого друку

Щоб не перевіряти штрафи кожен день, на сайті держпослуг можна оформити підписку на повідомлення. Залежно від вибору вони будуть приходити у вигляді смс-повідомлення або листом на вказану адресу електронної пошти. Більш того, в Москві, Московській і Ростовській областях доступний сервіс доставки рекомендованих листів в електронному вигляді.

Інший спосіб відслідковувати свої штрафи - перевіряти їх безпосередньо на сайті ГИБДД . На відміну від держпослуг, сервіс не вимагає якоїсь спеціальної реєстрації на сайті, і послугою може скористатися будь-яка людина, яка знає реєстраційний знак автомобіля та номер свідоцтва про реєстрацію.

При цьому сайт ГИБДД не може зробити послугу більш персональної: немає можливості зберегти дані, які кожен раз доводиться вводити заново, також немає ніяких сервісів щодо оповіщення. Перевірку кожного автомобіля потрібно підтверджувати, доводячи введенням комбінації цифр, що ви не робот. Після введення всіх необхідних даних система видає результат.

Сайт ГИБДД також представляє можливість оплатити штраф онлайн, тільки вибір способу набагато вже, і банки-партнери не входять в число великих. Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату.

Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату

Більшість сервісів перевірки штрафів банків і мобільних компаній показують інформацію тільки з ГІС ГМП. На них можна знайти штраф за даними автомобіля і водія або оплатити відома постанова по його номеру. Але якщо цієї інформації немає в базі даних, то сервіс її не побачить, відповідно, штраф не буде сплачено вчасно. І зворотна ситуація - якщо штраф ви оплатили, а банк, через який здійснювалася оплата, ще не вивантажив інформацію про платіж в ГІС ГМП, то заборгованість продовжує висіти. Тільки при оплаті через держпослуги інформація про платіж поступає в ГІС ГМП і може бути передана звідти в ГИБДД через лічені хвилини.

В принципі, якщо ваш штраф закрили в базі ГИБДД, але забули це зробити в ГІС ГМП (цю інформацію в ГІС ГМП зобов'язаний передати банк або ГИБДД), то нічого страшного в цьому немає. Судовим приставам штраф для стягнення може бути переданий тільки з ГИБДД. Але якщо оплата не була проведена вчасно або її не було взагалі, то стягненням заборгованості займеться ФССП.

Термін на оплату штрафу в загальному випадку становить 70 днів з дати винесення постанови: 10 днів на оскарження і ще 60 днів на оплату.

Пристав може накласти арешт на ваш банківський рахунок, а якщо сума боргів перевищує 10 тисяч рублів - заборонити виїзд за кордон або реєстраційні дії з автомобілем . Порталу держпослуг показує пов'язані з неоплаченим штрафом виконавчі провадження. Поки їх немає, можна сильно не хвилюватися. Однак якщо вони з'явилися, краще сплатити штрафи та подати заяву судовому приставу для припинення виробництв. Така функція теж доступна на порталі держпослуг.

Як швидко дізнатися про штраф і оплатити його зі знижкою

Все частіше про свої порушення ми дізнаємося не від інспекторів ДАІ, а з «листів щастя» - квитанцій до постанов, зафіксованих камерами. Поки ми перебуваємо в незнанні, йде дорогоцінний в прямому сенсі слова час. Адже на те, щоб отримати знижку в 50% на оплату штрафу, у порушника є всього 20 днів, а на доказ того, що порушення не було, і того менше - 10 днів. Зараз вже є кілька способів дізнатися про порушення раніше і встигнути скористатися своїми правами.

Кількість порушень, що фіксуються камерами, зростає з року в рік, так, в 2016-м ГИБДД виписала близько 61 млн штрафів, і це на 22% більше, ніж в 2015 році. Пов'язано це не стільки з тим, що ми стали частіше порушувати, скільки з збільшенням кількості самих камер . Адже штрафи - це одна зі статей поповнення місцевих бюджетів, до того ж прийнято вважати, що вони сприятливо позначаються на безпеці. За останні кілька років комплекси відеофіксації навчилися не тільки вимірювати швидкість і її перевищення, але також відстежувати проїзд «на червоний», виїзд на зустрічну смугу або на смуги для громадського транспорту, проїзд під «цеглину» або по узбіччю, стоянку в недозволеному місці, поворот з другого-третього ряду ... Загалом, приводів для штрафів багато, а ми, як правило, про них дізнаємося тільки тоді, коли отримуємо постанову поштою. До цього моменту зазвичай проходить дуже багато часу, і можливість заплатити тільки половину суми зникає.

Знижка 50% поширюється на штрафи за незначні порушення. За водіння в стані сп'яніння, відмова від медичного огляду і заподіяння шкоди здоров'ю потрібно платити за повною ставкою. Також знижка не поширюється на повторні порушення: керування незареєстрованим автомобілем, перевищення швидкості на 40 і більше км / ч, проїзд на заборонний сигнал світлофора, виїзд на зустрічну смугу, рух у зустрічному напрямку по дорозі з одностороннім рухом. Свої пільги і їх відсутність можуть встановлювати місцеві влади по оплаті штрафів за порушення паркування або стоянки в заборонених місцях і на газонах.

Щоб не упустити можливість заощадити, можна скористатися одним із сервісів, які дозволяють перевірити штрафи на автомобіль онлайн: Єдиний портал держпослуг , офіційний сайт ГИБДД , Регіональні портали держпослуг (Москви - mos.ru , Татарстану - uslugi.tatarstan.ru і т. п.), сайти і мобільні додатки банків, мобільних операторів і багато інших.

У всіх онлайн-сервісів є свої плюси і мінуси, але перш ніж в них розбиратися, потрібно зрозуміти, звідки вони беруть інформацію про штрафи. Будь-яке правопорушення, зафіксоване інспектором або камерою, заноситься в базу ФІС ГИБДД-М. У ній зберігаються всі дані - від номера автомобіля до фотографії. Після цього інформація про порушення надходить в ГІС ГМП (Державна інформаційна система про державних і муніципальних платежах), яка створює нарахування на власника автомобіля. Простіше кажучи, це означає, що порушник став винен державі ту суму, яка вказана в ГІС ГМП. Таким чином, відомості про ваших штрафи знаходяться одночасно в двох державних інформаційних системах. Ускладнює ситуацію те, що вони перебувають у віданні різних відомств: ФІС ГИБДД-М - МВС Росії, ГІС ГМП - Федеральне казначейство. Між ними зв'язок не завжди налагоджена: через технічні збої або горезвісного людського чинника не всі штрафи доходять до ГІС ГМП, і, навпаки, інформація про оплату через цю систему не влучає у ГИБДД.

Найбільш повна інформація про штрафи доступна тільки на Єдиному порталі держпослуг , Який отримує відомості про штрафи з ФІС ГИБДД-М і ГІС ГМП одночасно. Причому на держпослуг є дані не тільки про нові порушення, але і зберігається вся історія вже сплачених штрафів.

Для того щоб скористатися сервісом перевірки штрафів на держпослуг, потрібно спочатку там зареєструватися. Зараз цей процес налагоджений настільки, що всю процедуру можна зробити за кілька годин. Спочатку потрібно на сайті ввести всі дані - ПІБ, паспорт, телефон, адреса електронної пошти, СНІЛС і, при бажанні, додаткову інформацію: в нашому випадку це номер посвідчення водія та дані ТЗ. Ці дані зазвичай проходять перевірку на сайті протягом 15 хвилин. Йти в офіс Ростелекома, МФЦ або чекати рекомендованого листа з кодом доступу не потрібно. Для відстеження та оплати штрафів досить «спрощеної» облікового запису, тобто реєстрації за допомогою електронної пошти або смартфона.

Якщо ж є бажання стати повноцінним користувачем порталу держпослуг, то потрібно підтвердити особистість: швидше за все самому сходити в найближчий Центр обслуговування, які зазвичай знаходяться в МФЦ, відділеннях пошти або філіях великих банків. Якщо є час, то можна дочекатися коду активації в листі, який прийде поштою днів через 10. Настільки складний процес реєстрації цілком себе виправдовує, адже держпослуги помітно полегшують життя і економлять час. Наприклад, через сайт можна записатися в ГИБДД для реєстрації автомобіля, причому оплатити послугу зі знижкою (повний комплект з госномерамі, новими ПТС і СТС обійдеться в 2310 руб. - на 990 руб. Менше стандартного тарифу), оформити закордонний паспорт, записатися на прийом до лікаря і т. д. Тільки для кожного користувача потрібна окрема обліковий запис на сайті - родичі або знайомі не можуть оформляти документи один за одного, а ось перевіряти і оплачувати можна. Крім штрафів фізичних осіб на порталі держпослуг можна отримати інформацію про штрафи, виписаних на організацію.

Отже, ви стали користувачем сервісу держпослуг. Для того щоб перевірити наявність штрафів, потрібно зайти на сайт і авторизуватися.

На головній сторінці буде запропоновано декілька найпопулярніших сервісів, з яких потрібно вибрати «Штрафи ГИБДД».

Перехід в наступне вікно, в якому детально описані особливості отримання послуги. Для того щоб нею скористатися, потрібно натиснути кнопку.

Якщо дані водія і автомобіля були внесені при реєстрації на сайті, то форма автоматично надасть список людей і транспортних засобів, які потрібно перевірити. Якщо ж її не було, то потрібно ввести дані вручну. У цьому ж вікні можна вибрати перевірку штрафу за номером постанови.

Після перевірки система видасть список оброблених даних і результат перевірки по кожному пункту.

Якщо штрафи є, то відкриваємо одне з посилань і бачимо подробиці: номер постанови, підрозділ ГИБДД, яке його виписало (це може бути корисно для його оскарження), повний текст статті КоАП, на підставі якої призначений штраф, місце, де відбулося порушення, дані автомобіля .

Коли постанова не викликає питань і від вас не підуть ніякі заперечення, можна відразу перейти до оплати, натиснувши відповідну кнопку. У вікні, що розкрилося буде короткий опис того, що потрібно оплатити, і способи, якими можна здійснити оплату. Причому, для більшості з них відразу вказана комісія.

При оплаті банківською картою великих банків комісія за платіж мінімальна. До системи, що зберігає персональні дані, пред'являються найвищі вимоги безпеки, тому платежі через неї також безпечні. Для проведення операції потрібно правильно внести реквізити і підтвердити свій намір запропонованим способом, наприклад, ввівши код з смс-повідомлення.

Коли платіж виконано, з'являється вікно з такою інформацією. Є можливість зберегти чек для подальшого друку.

Є можливість зберегти чек для подальшого друку

Щоб не перевіряти штрафи кожен день, на сайті держпослуг можна оформити підписку на повідомлення. Залежно від вибору вони будуть приходити у вигляді смс-повідомлення або листом на вказану адресу електронної пошти. Більш того, в Москві, Московській і Ростовській областях доступний сервіс доставки рекомендованих листів в електронному вигляді.

Інший спосіб відслідковувати свої штрафи - перевіряти їх безпосередньо на сайті ГИБДД . На відміну від держпослуг, сервіс не вимагає якоїсь спеціальної реєстрації на сайті, і послугою може скористатися будь-яка людина, яка знає реєстраційний знак автомобіля та номер свідоцтва про реєстрацію.

При цьому сайт ГИБДД не може зробити послугу більш персональної: немає можливості зберегти дані, які кожен раз доводиться вводити заново, також немає ніяких сервісів щодо оповіщення. Перевірку кожного автомобіля потрібно підтверджувати, доводячи введенням комбінації цифр, що ви не робот. Після введення всіх необхідних даних система видає результат.

Сайт ГИБДД також представляє можливість оплатити штраф онлайн, тільки вибір способу набагато вже, і банки-партнери не входять в число великих. Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату.

Про умови платежу і комісії можна дізнатися тільки почавши оплату

Більшість сервісів перевірки штрафів банків і мобільних компаній показують інформацію тільки з ГІС ГМП. На них можна знайти штраф за даними автомобіля і водія або оплатити відома постанова по його номеру. Але якщо цієї інформації немає в базі даних, то сервіс її не побачить, відповідно, штраф не буде сплачено вчасно. І зворотна ситуація - якщо штраф ви оплатили, а банк, через який здійснювалася оплата, ще не вивантажив інформацію про платіж в ГІС ГМП, то заборгованість продовжує висіти. Тільки при оплаті через держпослуги інформація про платіж поступає в ГІС ГМП і може бути передана звідти в ГИБДД через лічені хвилини.

В принципі, якщо ваш штраф закрили в базі ГИБДД, але забули це зробити в ГІС ГМП (цю інформацію в ГІС ГМП зобов'язаний передати банк або ГИБДД), то нічого страшного в цьому немає. Судовим приставам штраф для стягнення може бути переданий тільки з ГИБДД. Але якщо оплата не була проведена вчасно або її не було взагалі, то стягненням заборгованості займеться ФССП.

Термін на оплату штрафу в загальному випадку становить 70 днів з дати винесення постанови: 10 днів на оскарження і ще 60 днів на оплату.

Пристав може накласти арешт на ваш банківський рахунок, а якщо сума боргів перевищує 10 тисяч рублів - заборонити виїзд за кордон або реєстраційні дії з автомобілем . Порталу держпослуг показує пов'язані з неоплаченим штрафом виконавчі провадження. Поки їх немає, можна сильно не хвилюватися. Однак якщо вони з'явилися, краще сплатити штрафи та подати заяву судовому приставу для припинення виробництв. Така функція теж доступна на порталі держпослуг.