Реклама
Реклама
Реклама

Як безкоштовно отримати землю під дачну ділянку від держави?

  1. Хто може отримати землю під дачну ділянку безкоштовно?
  2. Кому і в яких регіонах Росії видають землю безкоштовно прямо зараз?
  3. Безкоштовно отримати дачну ділянку в Ленінградській області
  4. Безкоштовно отримати землю в Нижньогородській області
  5. Безкоштовно отримати земельну ділянку в Криму
  6. Підводні камені при отриманні безкоштовної ділянки землі
  7. Що потрібно, щоб отримати безкоштовний земельну ділянку?

Дана стаття допоможе вам розібратися в питаннях, щодо отримання земельної ділянки від держави. Ви дізнаєтеся, хто має право безкоштовно отримати дачну ділянку, як на практиці відбувається виділення землі громадянам, в яких саме випадках ділянку можна оформити в приватну власність.

1 березня 2015 року набули чинності зміни в Земельному кодексі РФ - в них чітко прописаний механізм виділення громадянам на безоплатній основі земельних наділів, які перебувають на балансі муніципалітету або держави. Через час суб'єкти РФ повинні розробити необхідні нормативно-правові документи на місцях, за якими більшість російських громадян отримають право безкоштовно отримати землю під дачну ділянку від держави для індивідуального житлового будівництва (наприклад дачі або заміського будинку). На сьогоднішній день лише пільгові категорії громадян мають право на безкоштовні ділянки землі, давайте розберемося в деталях.

Хто може отримати землю під дачну ділянку безкоштовно?

Право на безоплатне отримання земельного наділу і передачі його у власність визначається на законодавчому рівні. Порядок надання землі, перелік категорій громадян встановлюються федеральними законами, Земельним кодексом РФ, а також нормативно-правовими актами, прийнятими на рівні суб'єктів РФ. Згідно зі статтею 39.5 Земельного кодексу РФ, такі категорії громадян мають право на отримання безкоштовного земельної ділянки:

  1. Згідно п.6 ст.39.5 ЗК право є у багатодітних сімей.
  2. Самі суб'єкти РФ встановлюють точний перелік категорій працівників, які після п'ятирічного терміну користування землею на безоплатній основі, мають право перевести ділянку в приватну власність. Відповідно до п.5 ст.39.5 ЗК РФ ділянку протягом 5 років повинен був використовуватися за цільовим призначенням.
  3. Громадянин, який отримав наділ і протягом п'ятирічного терміну безоплатно ним користувався, здійснюючи господарську діяльність відповідно до цільового призначення. Ця ділянка може бути переданий йому в приватну власність. Є одна умова: ділянка повинна бути використаний в подальшому за цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства - про це свідчить стаття 39.5 п. 5 ЗК РФ.

Багато юристів схиляються до думки, що даний проект Земельного кодексу, що дозволяє виділяти безкоштовно землю практично всім російським громадянам без винятку, реалізувати буде не так просто - в процесі передачі землі у власність у громадян буде виникати ряд труднощів. Ось деякі з них:

  • По-перше, регіони на місцях повинні визначити муніципальні освіти, де саме під ці цілі будуть виділені земельні наділи. Крім того, на них зможуть претендувати і пільгові категорії громадян.
  • По-друге, нормативно-правова база з даного питання вже прийнята, але реалізація її процес нешвидкий. Юристи висловлюються з цього питання наступним чином: «Відповідні поправки до Земельного кодексу, що надають російським громадянам можливість безкоштовно отримати ділянку, вже прийняті, але в реалі не кожен бажаючий зможе реалізувати своє право. Це безпосередньо залежатиме від бажання адміністрації регіону і від наявності земельного наділу.

До сих пір спостерігаються величезні черги з пільгових категорій громадян, яким це право було дано задовго до поправок в ЗК РФ. Ясна річ, що звичайним громадянам, які бажають від держави безкоштовно отримати землю під дачну ділянку, доведеться чекати мало не все своє життя ».

На федеральному рівні пільгове право на отримання землі на безкоштовній основі закріплено законом за наступними категоріями громадян:

  1. Герої Російської Федерації.
  2. Герої Радянського Союзу.
  3. Герої Соціалістичної праці.
  4. Герої праці РФ.
  5. Повні кавалери ордена Слави.

Повний перелік категорій громадян, кому покладена безкоштовна земля під дачну ділянку, можна дізнатися, звернувшись до Федерального закону від 09.01. 1997 року №5-ФЗ ( «Про надання соціальних гарантій Героям Соціалістичної Праці, Героям Праці Російської Федерації і повним кавалерам ордена Трудової Слави») і Закону Російської Федерації від 15. 01. 1993 року № 4301-1 ( «Про статус Героїв Радянського Союзу , Героїв Російської Федерації і повних кавалерів ордена Слави »).

Подальше формування пільгових категорій громадян, які мають право на отримання безкоштовної землі в одноосібне користування, а також механізм виділення наділу, відноситься до компетенції місцевої влади суб'єктів РФ - це закріплено в п.7 ст. 39.5 Земельного кодексу РФ. Але правом отримання земельної ділянки на безкоштовній основі можна скористатися лише один раз.

Кому і в яких регіонах Росії видають землю безкоштовно прямо зараз?

На сьогоднішній день Ленінградська область займає лідируючі позиції з питання виділення безкоштовних земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво.

Безкоштовно отримати дачну ділянку в Ленінградській області

Прийнятий у жовтні 2008 року обласний закон Ленінградської області №105-оз «Про надання на безкоштовній основі земельних ділянок окремим категоріям громадян для індивідуального житлового будівництва на території Ленінградської області» надає право передачі землі у власність таким категоріям осіб:

  • Багатодітні сім'ї стоять на першому місці по терміновості отримання землі. А якщо сім'я потребує житлових приміщеннях, то вони повинні без черги отримати ділянку.
  • Громадяни Ленінградської області, які перебувають на обліку в органах місцевого самоврядування як потребують житлових приміщеннях на підставах, передбачених ст. 51 Житлового кодексу РФ.
  • Члени сім'ї Героя Російської Федерації, який загинув.
  • Молоді фахівці, що не досягли 35-ти річного віку, які працюють за трудовим договором на території Ленінградської області. Договір повинен бути укладений на строк не менше п'яти років, і ці громадяни повинні бути визнані такими, що потребують житлових приміщеннях.

Громадяни, які зацікавлені в отриманні землі (не рахуючи молодих фахівців), повинні знати, що законом встановлено мінімальний термін проживання на території Ленінградської області - він дорівнює п'яти рокам. Лише після закінчення цього періоду вони мають право отримати земельну ділянку безкоштовно.

Безкоштовно отримати землю в Нижньогородській області

У Нижньогородській області 4.08.2010 був прийнятий закон №127-3 «Про безкоштовне надання у власність окремим категоріям громадян земельних наділів для індивідуального житлового будівництва на території Нижегородської області». Відповідно до закону, правом безкоштовного отримання землі від держави можуть скористатися 14 категорій громадян, ось деякі з них:

  • Діти сироти.
  • Ветерани Великої Вітчизняної війни.
  • Неповні або молоді сім'ї, які мають 1 дитину і більше.
  • Громадяни, в анамнезі яких є важкі хронічні захворювання.
  • Військовослужбовці, які служать в лавах ЗС РФ понад 10 років.
  • Дільничні поліцейські.

Безкоштовно отримати земельну ділянку в Криму

15 січня 2015 року в Криму було прийнято закон №66-ЗРК / 2015 року, який визначив перелік категорій громадян, які мають право на безкоштовне отримання землі від держави. У нього входять:

  • Громадяни, які виховують трьох і більше дітей, які не досягли повноліття.
  • Інваліди та ветерани ВВВ.
  • Інваліди та ветерани бойових дій.
  • Громадяни, які брали участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і визнані інвалідами.
  • Реабілітовані громадяни, які були визнані жертвами політичних репресій.
  • Сім'ї, які проживають в умовах обмеженого простору, де на кожного члена сім'ї припадає менше 10 м. Кв. житлової площі.
  • Громадяни, які проживають в аварійних будинках.

У даних категорій громадян не повинно бути у власності земельної ділянки під житлове будівництво або житлових приміщень, при цьому встановлено мінімальний термін проживання на території Криму - він становить п'ять років. Якщо розглядати інші російські регіони, то в більшості випадків механізмом отримання безкоштовної землі можуть скористатися, лише окремі категорії фахівців і сім'ї, що мають більше 3 дітей. З огляду на той факт, що 1 березня 2015 року було внесено поправки до Земельного Кодексу, можна розраховувати на те, що законодавство в регіонах зміниться також на місцевому рівні. Його потрібно привести, як мінімум, відповідно до ЗК, який був оновлений. Багато громадян розраховують на те, що тепер процес отримання безкоштовної землі буде здійснюватися набагато простіше і швидше, так як на сьогоднішній день державі необхідно задіяти в господарському обороті як можна більше землі.

У даній публікації ми перерахували лише деякі регіони і умови отримання безкоштовних дачних ділянок на їх території, в кожному конкретному суб'єкті Федерації є свої особливості виділення землі, і ми рекомендуємо звернутися до юристів, що спеціалізуються на земельному законодавстві, за консультацією про те, як оформити земельну ділянку від держави безкоштовно і з мінімальними витратами часу і сил.

Підводні камені при отриманні безкоштовної ділянки землі

Ясна річ, що було б утопією розраховувати на те, що земельні наділи будуть безкоштовно передаватися в районах мегаполісів або прибережній зоні - такі ліквідні ділянки видаватися не будуть. Найчастіше безкоштовна земля виділяється у віддалених районах, де може не бути інженерних мереж і необхідних комунікацій. Деякі громадяни, яким на пільговій основі виділяється земля, відмовляються від її отримання тоді, коли справа доходить до вибору ділянки, так як їх не влаштовує місце розташування і відсутність інженерних мереж. І такі «подарунки» від регіональної влади багатьом просто не потрібні, тому будьте уважні і ретельно знайомтеся з умовами виділення безкоштовного дачного ділянки від держави.

Що потрібно, щоб отримати безкоштовний земельну ділянку?

Громадяни, які вирішили претендувати на отримання безкоштовної ділянки у власність, повинні написати відповідну заяву і звернутися до органів місцевого самоврядування за місцем прописки і проживання. Наказом Міністерства економічного розвитку РФ від 12.01.2015 «Про затвердження переліку документів, що підтверджують право заявника на придбання земельної ділянки без проведення торгів» зафіксований список документів (він залежить від підстави для отримання наділу), які громадянин повинен мати на руках при зверненні до відповідних структур . Ряд регіональних і федеральних законів також визначають пакет документів.

З радістю повідомляємо вам так само, що до 2020 року продовжено дачна амністія!

Хто може отримати землю під дачну ділянку безкоштовно?
Кому і в яких регіонах Росії видають землю безкоштовно прямо зараз?
Хто може отримати землю під дачну ділянку безкоштовно?
Кому і в яких регіонах Росії видають землю безкоштовно прямо зараз?
Що потрібно, щоб отримати безкоштовний земельну ділянку?