Реклама
Реклама
Реклама

Сусідів не вибирають: як жити поруч з циганським табором

Селище Друге Мохової під Конаково мало чим відрізняється від сотень, а може й тисяч, таких же, розкиданих по російськими просторами населених пунктів. Старі хати з різьбленими лиштвами стоять в перемішку з сараями, дачними будиночками і новенькими цегляними котеджами.

Ще за царя тут почалася торфорозробками для Конаковской фарфоро-фаянсової фабрики. Поради виробництво націоналізували, проклали через селище одноколійних залізницю - тупикову гілку від магістралі Москва-Пітер до Конаково ГРЕС - і відкрили станцію з мальовничою назвою Конаковский мох. До XXI століття видобуток торфу зійшла нанівець, але на вимерлих болотах розгорається новий пожежа - міжнаціональний. Кордон конфлікту проходить по залізниці, вже прозвали місцевими Рубіконом.

Перед Олімпіадою 1980 року через Москви за 101-й кілометр відправляли всіх «неблагонадійних». У їх числі опинилася велика циганська сім'я, яку визначили у Другій Мохової. Сьогодні тут проживає вже близько 600 циган, які поділилися на три табори. Всі вони живуть на захід від однопуткі в звичайних, тісно стоять один до одного будинках.

Селище Друге Мохової під Конаково мало чим відрізняється від сотень, а може й тисяч, таких же, розкиданих по російськими просторами населених пунктів

1

Пошта, медпункт і школа знаходяться в одній будівлі

© Ridus.ru

Схід на місце до цього стояли всього кілька хат, було вирішено заселяти в 1989 році. Селище планували збільшити вдвічі, додавши ще 40 гектарів землі. Упорядковані ділянки в обмін на наявне житло тут повинні були отримати заслужені золотошукачі, які працювали на Далекому Сході. Для них мали намір побудувати 600 котеджів на 2 тисячі осіб з усією інфраструктурою - електрикою, газом і водопроводом.

Розвал Радянського Союзу вніс свої корективи: землю виділили, «порізали» її на ділянки, але встигли побудувати і заселити тільки відсотків десять будинків. Потім фінансування припинилося, і поступово більшу частину порожніх ділянок скупили дачники з Конаково, Твері і Москви.

Так і жили «неблагонадійні» і «заслужені» по різні боки залізниці і намагалися один з одним не перетинатися, поки крихкий мир необдуманими діями не порушили чиновники.

2

На станції «Конаковский мох» одополоска розходиться на два шляхи для роз'їзду поїздів

© Ridus.ru

У дерев'яній будівлі сільського клубу відкрили початкову школу, де зараз навчаються 37 циганських і 6 таджицьких дітлахів. Постійні гості із західного боку стали неприємним сюрпризом для місцевих жителів.

Вони ганяють на машинах з шаленою швидкістю, за кермом часто сидять діти десяти-дванадцяти років. Справляють природні потреби на дорогах і стежках, перед нашими парканами - все загиджено. По весні палять траву в безпосередній близькості від наших ділянок - кілька будинків ми ледь врятували від пожежі. Постійно хамлять і на всі зауваження відповідають матом і погрозами, - пояснюють мешканці східного боку.

Ситуація загострилася в 2011 році, коли Дмитро Медведєв підписав закон, за яким багатодітні сім'ї отримали право на безкоштовний земельну ділянку. У Другому Мохової набралося десять таких циганських сімей з усіма необхідними документами. П'ять з них отримали землю на «своїй» стороні, ще п'ять сімей було вирішено поселити на сусідній. Цьому різко стали жителі з «сходу», і селищному старості Олександру Федотову з неймовірною працею, здається, вдалося достукатися до чиновників. Але повної впевненості в цьому немає.

3

Більшість циган не прикрашають свої будинки

© Ridus.ru

Чому ж селян так лякає перспектива тісного сусідства з циганами? В першу чергу, стоїть перед очима приклад стався на західній стороні. Табір розростався як Бог на душу покладе. За словами місцевих, мали місце захоплення землі і самовільне будівництво, частково легалізований вже постфактум. Принаймні жодних документів, які б підтверджували законний відведення землі циганам і дозвіл на будівництво там будинків у відповідних держустановах їм показати не змогли.

Березовий гай, де раніше можна було збирати білі гриби, імовірно цигани самовільно вирубали для опалення своїх будинків і запаскудили так, що її тепер все обходять стороною. Перевірки не підтвердили факту вирубки дерев, але навіть неозброєним поглядом по пеньках в людський зріст видно, що було і що стало.

Перевірки не підтвердили факту вирубки дерев, але навіть неозброєним поглядом по пеньках в людський зріст видно, що було і що стало

4

Березовий гай спеціально не вимкнули повністю, чиновникам, що залишилися дерев досить, щоб ігнорувати факт незаконної вирубки

© Ridus.ru

Позиція чиновників гранично проста і зрозуміла: все ми громадяни Російської Федерації та перед законом рівні. Якщо циганські сім'ї підпадають під дію федерального закону, підстав для відмови у виділенні їм землі немає.

Нас об'єднує тільки колір паспорта. В іншому ми люди з абсолютно різним менталітетом. Вони не можуть існувати по одній-дві-три сім'ї, завжди утворюючи табір з усіма витікаючими наслідками - пояснює Олександр Федотов.

Вказуючи на рівність перед законом, чиновники лукавлять. Циганські дівчинки в дванадцять років виходять заміж і в тринадцять вже народжують. Будь-якого іншого жителя РФ в такій ситуації посадили б за розбещення малолітніх. Виникає абсурдна ситуація, коли дитячі посібники отримують і мати, і дитина.

В армії цигани за рідкісним виключенням не служать. Закон про обов'язкову освіту de facto на них поширюється лише частково - навчання припиняється після четвертого класу, коли діти закінчують початкову школу.

- У нас так прийнято, - коротко пояснив батько п'ятьох дітей, зустрінутий нами близько початкової школи селища Друге Мохової. - У нас так прийнято, - коротко пояснив батько п'ятьох дітей, зустрінутий нами близько початкової школи селища Друге Мохової

5

Цей солідний циган не має наміру віддавати своїх дітей в середню школу.

© Ridus.ru

Нагадаємо, в статті 63 Сімейного кодексу РФ говориться, що «батьки зобов'язані забезпечити отримання дітьми основної загальної освіти і створити умови для отримання ними середньої (повної) загальної освіти». Навчання на дому має на увазі обов'язкову здачу іспитів атестаційної комісії, але про це, звичайно, в даному випадку мова не йде.

Багато питань у жителів Другого Мохової викликають джерела доходу табору. Циганки ходять, як на роботу, гадати і жебрати в електричку, а чоловіки за традицією не працюють. Барон при цьому живе в шикарному будинку і їздить на дорогому Lexus, його наближені теж не бідують.

Різниця в менталітеті і способі життя - це лише півбіди. Найбільше жителів східної сторони турбують загрози, регулярно надходять на їхню адресу.

Мені прямим текстом на зауваження говорять: «Пішла ти, ти завтра вмреш - ми твій будинок займемо!» Або «Так ми твій будинок спалимо!» Я пригрозила поліцією. Вони мені кажуть: «А що нам поліція? Вона у нас ось де », - і плескають себе по кишені. Вони стверджують, що це їхня земля, - розповідає одна з активісток селища Любов Михайлова, обіймаючи свого піврічного лабрадора Ебігайл.

Любов з п'ятнадцяти років працювала в сфері громадського харчування, пройшовши шлях від офіціантки до директора ресторану. З'їхати з квартири на Автозаводській на природу їй довелося за наполяганням лікарів. Вона стверджує, що одного разу в тамбурі електрички їй особисто погрожував циганський барон.

6

Любов Михайлова обурена поведінкою циганської громади

© Ridus.ru

Якусь неприязнь до циган за національною ознакою або прояви шовінізму вона категорично відкидає. Заміж вона вийшла за єврея, з циганами з театру «Ромен» жила душа в душу на одній сходовій клітці. Ніяких конфліктів у них не було - навпаки допомагали один одному, постійно ходили в гості до сусідів.

Виходить, проблема не в національності, а в небажанні циганської громади інтегруватися в російське суспільство. Фактично цигани живуть за власними законами в анклаві, куди простій людині вхід закритий - обнесеного парканом табору просто так не підійти.

Раз вже реалії такі, і розчерком пера їх не змінити, то не треба їх хоча б посилювати, вважає сільський староста. Вимоги селища золотошукачів і дачників прості: покласти на дороги «лежачих поліцейських», щоб роми не ганяли по дорогах; виділити їм землю на західній стороні (логічно було б це зробити в вирубаної ними ж гаю); і перенести за залізницю школу, тим більше, за чутками, цигани готові на свої кошти побудувати будинок для навчання півсотні дітей.

Зараз підписи під вимогою не селити циган на східній стороні поставили тільки постійні жителі селища, тобто близько 80 осіб. У боротьбу за право жити окремо від циган готові вступити і дачники, а це вже більше двох тисяч чоловік. Гарантій, що ситуація остаточно не вийде з під контролю немає ні у кого.

Гарантій, що ситуація остаточно не вийде з під контролю немає ні у кого

7

У Олександра Федотова накопичилася значна папка листів в різні інстанції і невиразних відповідей на них

© Ridus.ru

ru

9

Активісти селища показують околиці, де розгортається протистояння з циганами

© Ridus.ru

ru

10

Олександр Федотов готовий усіма силами відстоювати сові право жити окремо від циган

© Ridus.ru

ru

11

Утворення цього учня місцевої школи обмежиться чотирма класами

© Ridus.ru

ru

12

Школа, покликана нести світло освіти, стала причиною розбрату

© Ridus.ru

ru

13

Циганське поселення охайністю не відрізняється

© Ridus.ru

ru

15

У цьому будинку живе циганський барон - найбагатший і найвпливовіший з трьох

© Ridus.ru

Вони мені кажуть: «А що нам поліція?