Реклама
Реклама
Реклама

Мешканці бараків в Благовєщенську саботують власне переселення з аварійних будинків

  1. Матеріали по темі

зворотне переселення

70

відсотків становить ветхість будинки по результату експертизи від 2006-го року

- У нову квартиру ми переїхали на початку січня, - з тремтінням в голосі розповідає Любов Смущенко. - Витратили гроші на ремонт і меблі, а тепер нам кажуть, що нас можуть повернути назад через те, що сусіди стали проти переселення і мають намір звернутися до суду, щоб визнати наш будинок придатним для проживання.

Любов Смущенко одна з перших мешканців одноповерхового барака на березі Зеї по вулиці Прикордонної, 15/5, яка отримала квартиру в новобудові за програмою переселення. У 2006 році будинок був визнаний аварійним. Цього року влада планувала розселити всіх інших власників в новобудову в 800-му кварталі міста, зведену якраз для цих людей. Слідом за Любов'ю Смущенко сертифікат напередодні нового року повинна була отримати і її сусідка, літня пенсіонерка Ніна Павлова. Однак коли жінка прийшла в адміністрацію поцікавитися про дату переїзду, їй повідомили, що її переселення під питанням. «Мені пояснили, що з першої квартири надходять скарги, що їх переселяють насильно», - поділилася з АП Ніна Павлова.

аварійні жуки

В кінці січня навколо одноповерхового барака на вулиці Прикордонної, 15/5 в Благовєщенську спалахнули неабиякі пристрасті. Власники двох з п'яти квартир барака виявилися не згодні з рішенням Благовіщенських влади. Вони стверджують - будинок не аварійний. В достовірність рішення комісії від 2006 року люди не вірять. У ньому прописано, що ветхість конструкцій будинку перевищує 70 відсотків. За словами мешканців, в технічному висновку сказано, що дерев'яні конструкції пошкоджені жуками-точильниками, хоча стіни і перегородки будівлі виконані з залізобетонних панелей. Крім того, в списках переселенців з аварійного будинку мешканців виявилися двоє людей, померлих більше 20 років тому.

«Аналізуючи документи по вулиці Прикордонної, проглядається певна зацікавленість у звільненні земельних ділянок на березі річки Зеї», - написали свої підозри мешканці в центр громадського контролю в сфері ЖКГ «ЖКГ Контроль». До вирішення проблеми скривджених громадян підключилися і представники регіонального штабу загальноросійського Народного фронту, і Громадська палата Амурської області. Громадські працівники разом з мешканцями направили скаргу прокурору міста. Власники квартир «будинку під знесення» домагаються в суді визнання свого житла придатним для проживання. Як аргумент мешканці мають намір представити рішення незалежної експертизи, де вказано, що будинок аварійний лише на 35 відсотків.

Погляд з середини

На вигляд одноповерховий панельний будинок на Прикордонної не виглядає аварійним. Швидше, він схожий на будівлю, якому потрібен капітальний ремонт. Думка, засноване на побіжному погляді, докорінно змінюється, коли дивишся на будинок зсередини. Щоб потрапити в квартиру Любов Смущенко, доводиться орудувати сокирою. Через просідання фундаменту двері постійно клинить, тому знаряддя дроворуба тут використовують як важіль.

- Коли на спиртзаводі стався вибух, будинок серйозно тряхануло, і, по всій видимості, тріснув фундамент, тому що стіна в квартирі останні 10 років постійно осідає, обсипається льох, - проводить екскурсію по покинутій трохи менше місяця назад квартирі дочка Любові Михайлова Світлана. - В підполі у нас постійно вода - через це нам довелося його засипати до самого верху. У квартирі через вогкість постійно утворюється цвіль на стінах. Скільки ми не робили ремонт - вивести її не виходить.

У чому інтерес?

Власники, приголосні на переїзд, вважають, що їхні сусіди саботують програму переселення, переслідуючи меркантильні інтереси. Пенсіонерка Ніна Павлова каже, що учасники протесту просто не хочуть втрачати прибуток від здачі квартири в оренду. Квартира Ніни Михайлівни в будинку на Прикордонної, 15/5 знаходиться в жалюгідному стані. Через вогкості прогнила, а єдина лампочка працює тільки на кухні. По квартирі членам сім'ї доводиться ходити з ліхтариком. Одна зі стін накренився і ось-ось завалиться зовсім. Чого не скажеш про її сусідів, які не хочуть з'їжджати з насидженого місця.

«Зраділа, що хоч на старість років переїду, але не тут-то було, - нарікає Ніна Михайлівна. - Сусіди не хочуть переїжджати тому, що недавно зробили євроремонт, поставили паркан і зробили прибудову до своєї квартири. Плюс в комунальній квартирі у них не буде земельної ділянки біля будинку. Тому і не бажають втрачати нажите. В іншій квартирі живе бабуся. Вона не хоче переїжджати, тому що у неї курочки і собачки. У нас же в квартирі жити неможливо - як тільки йде дощ, дах тече, а взимку стіни вимерзають. Грошей привести в порядок житло у мене немає.

Технічна помилка

У мерії Благовєщенська АП розповіли, що переговори і листування з незадоволеними мешканцями барака в Астрахановке влада веде вже не перший рік. Ситуацію з жуками-точильниками тут пояснюють технічною помилкою. Як пояснив заступник мера Благовєщенська Володимир Константинов, коли мешканцям надавали документи, на їх будинок разом з паперами в папку потрапило технічний висновок, що відноситься до зовсім іншої хати. «Ми неодноразово зустрічалися з мешканцями цього будинку з цього питання, пояснювали, вибачалися, що випадково до них потрапив цей документ. За цими фактами нас і прокуратура перевіряла, однак мешканці, схоже, нічого не хочуть слухати », - коментує Володимир Константинов.

Щодо померлих переселенців в адміністрації Благовещенська кажуть, що на процес переселення цей факт ніяк не вплине, тому що відповідно до ФЦП житлом населення бараків забезпечується за принципом «квадрат в квадрат», а не за кількістю власників. До того ж обов'язок подавати до Росреестр відомості про кількість проживаючих лежить повністю на громадянах. Те, що в переселенців виявилися двоє померлих, вина власників квартири.

Розселення по закону

Також чиновник спростував чутки, що ділянку під будинком сподобався забудовникам. «Ніяких планів на цю ділянку немає. Я думаю, що для забудовників він ніякого інтересу не представляє - занадто малий. Та й в місті у нас досить більш вигідних ділянок », - зазначив Константинов.

Подальша доля будинку по вулиці Прикордонна, 15/5 буде вирішуватися тільки за законом. «Відмовники» можуть надати висновок незалежної експертизи в мерію, для того, щоб на їх підставі міжвідомча комісія змінила своє початкове рішення. Також власники вправі оскаржити рішення комісії в суді. Якщо будинок визнають придатним для житла, розселення будинку скасують. У стару квартиру доведеться повернутися сім'ї Любові Сумщенко, яка вже переїхала в нове житло.

хибна практика

Практично аналогічна ситуація виникла і з аварійним будинком по вул. Фрунзе, 76А (76/2). Це будівля була також визнана аварійною в 2006 році. Мешканці впевнені, що технічний стан будинку відповідає всім вимогам житлових приміщень, будівля не має ознак руйнувань і пошкоджень. Будинок увійшов до програми капітального ремонту в 2007-2012 роках, і в ньому провели капремонт - за рахунок бюджетних коштів в ньому замінили покрівлю, перекриття, труби, печі та призьби. В рамках закону питання буде вирішуватися і тут.

Володимир Константинов говорить, що практика, коли суд визнає аварійний будинок придатним для житла за заявою мешканців, порочна. Адже особисті інтереси окремих власників загрожують життю решти проживаючих в будинку. Так сталося з бараком по Леніна, 14. Дому більше сімдесяти років. У 2006 році його визнали старим і аварійним. Мали знести, а людей в порядку черги розселити. Всі квартири на той момент були муніципальними. Але в 2011-му мешканці дізналися, що з черги вони вибули, так як за заявою однієї із власниць мешканців суд визнав будинок придатним. Реабілітувати руїну жінка задумала тільки заради продажу квартири. Приватизувати квартири в аварійному і підлягає знесенню житло дійсно не можна. Однак тепер інші проживають в бараку залишилися наодинці зі своїми проблемами. У 2012 році програма з переселення закінчилася, і внести цей будинок в список розселення адміністрація Благовещенська вже не може.

Компетентно

Володимир Константинов, заступник мера Благовєщенська: «Скасувати рішення ми не маємо права»

- Я вважаю, що рішення в 2006 році було прийнято правомірно, і не довіряти комісії приводу немає. Під розселення ми побудували за бюджетні гроші вдома в 800-му кварталі Благовещенська. Квартири в цих будинках ми надаємо власникам старого та аварійного житла. Згодом у власників є право приватизувати житлові приміщення. Якщо мешканці вважають, що рішення комісії було прийнято неправильно, то від них потрібні правовстановлюючі документи, заяви і висновок експертної організації, яка напише, що будинок придатний для житла. Міжвідомча комісія виїжджає на будинок і приймає рішення, питання закривається. Поки ж ми не маємо права виключати цей будинок з реєстру старого та аварійного. Якщо щось зламається і впаде і, не дай бог, призведе до трагедії, відповідати доведеться мені, як керівнику цього напрямку в місті. За те, що я не вжив заходів. Тому поки немає такого висновку, мешканці будуть розселені, небажаючих переїжджати доведеться переселяти через суд. У нас досить аварійного житла, яке перебуває в ще більш жалюгідному стані, але до цих будинків не дійшла черга. Якщо будинок реабілітують, то нам це буде тільки на руку.

Довідка

Пятіквартірний будинок по вулиці Прикордонної, 15/5 в Благовєщенську будувався в 80-х роках минулого століття силами спиртзаводу. Він був призначений для багатодітних сімей працівників заводу. Будинок спочатку був проблемним, так як зводився з порушенням технологій. У підсумку сім'ї, які в'їхали в квартири в 1982 році, протягом трьох років не могли отримати прописку, так як будинок не брали в експлуатацію. У 2006 році за заявою одного з мешканців міжвідомча комісія адміністрації Благовещенська визнала будинок аварійним і включила його в Федеральну програму по переселенню громадян із старого і аварійного житлового фонду.


Матеріали по темі

зворотне переселення   70   відсотків становить ветхість будинки по результату експертизи від 2006-го року   - У нову квартиру ми переїхали на початку січня, - з тремтінням в голосі розповідає Любов Смущенко «Пишаюся тим, що я далекосхідник»: глава Мінвостокразвітія підвів підсумки першого року на посаді 20.05.2019, 18:12 За п'ять років в Амурській області впорядкують понад 200 громадських просторів 06.05.2019, 14:29 Василь Орлов розповів про проблеми сковородинцем і амурських медиків в Мінфіні РФ 24.04.2019, 13:50 За рік 85 сімей із зони БАМу переїдуть із старого житла в новобудови 03.04.2019, 12:45 Закон про переселення з аварійного житла змінять заради північних територій 13.02.2019, 9:56 У Тиндінского районі 30 сімей отримали ключі від нових квартир 28.01.2019, 18:02 «Все робиться якісно»: в Білогірську усувають недоліки в проблемних новобудовах 16.01.2019, 15:39 Дві тисячі амурчан справили новосілля в 2018 році 29.12.2018, 10:40 Дев'ятиповерхову новобудову здали в Вільному для переселенців з аварійного житла 24.12.2018, 9:25 Ключі від нових квартир отримали 12 сімей із селища Єрофій Павлович 19.12.2018, 18:21 Мешканці проблемних Білогірських будинків подали 60 заявок на заміну системи опалення 22.11.2018, 9:40

показати ще

У чому інтерес?