Реклама
Реклама
Реклама

Закон про банкрутство фізичних осіб не врятує боржників

Набуття чинності закону про банкрутство фізичних осіб може бути відкладено - відповідний законопроект минулого тижня внесли кілька депутатів Держдуми. Втім, навіть якщо він і запрацює з 1 липня, як це планувалося спочатку, угрузлим в боргах громадянам не варто розраховувати на полегшення свого становища.

Закон про банкрутство фізичних осіб анонсувався протягом декількох років. Як обіцялося, він стане панацеєю для тих, хто через потреби або просто по дурості набрав кредитів, а потім втратив можливість погашати позики. «Громадяни отримають можливість почати своє фінансове життя з чистого аркуша», - проголошували прихильники прийняття закону. І ось тепер, коли до його очікуваного вступу в силу залишаються лічені місяці, з'ясовується: процедура банкрутства на ділі виявиться дуже дорогою, довгої і майже безглуздою.

дорогі банкрути

Як прописано в законопроекті, пройти процедуру банкрутства зможуть громадяни, чий борг становить 500 тис. Рублів і вище. Заява про визнання громадянина-підприємця банкрутом може подати як сам боржник, так і його кредитори. Але це лише в загальних рисах. При більш пильному вивченні документа стає зрозуміло, що механізм особистого банкрутства мало чим відрізняється від процедури банкрутства юридичних осіб. Власне, це і є перша перешкода до того, щоб громадяни почали масово оголошувати себе неспроможним боржниками.

ТИМ ЧАСОМ

потенційні банкрути

За підрахунками Федеральної служби судових приставів, станом на кінець лютого поточного року в провадженні перебувало 418,2 тис. Виконавчих проваджень щодо стягнення заборгованості на суму понад 500 тис. Рублів. Крім того, за підрахунками Національного бюро кредитних історій, в найближчі три місяці армія боржників-пятісоттисячніков може поповнитися ще 300 тис. Осіб, у справах яких ще не винесені судові рішення, але які за законом мають право оголосити себе банкрутами.

По-перше, написати грамотне заяву в арбітражний суд, зібрати пакет документів, представити можливий графік погашення заборгованості людям без юридичної освіти буде дуже непросто. Тобто швидше за все доведеться звертатися до адвоката. Сьогодні в Москві послуги адвокатів по веденню справ в судах загальної юрисдикції коштують від 30 тис. І вище. Навряд чи у тих, хто залишився без грошей, знайдуться кошти на наймання юриста.

По-друге, банкрутство фізичної особи має відбуватися за участю фінансового керуючого. У законі зазначається, що винагорода цього фахівця складе 10 тис. Рублів плюс 2% від суми стягнутих боргів. Причому фахівці впевнені, що даними сумами справа не обмежиться. «Я не виключаю, що не всі фінансові керуючі будуть готові працювати за подібні винагороди. Як наслідок це може привести до того, що одні керівники швидше за все поставлять подібну роботу на якийсь «конвеєр», інші будуть домовлятися про більш реальні суми оплати послуг », - міркує заступник генерального директора з правових питань юридичного порталу gvatua.ru Тетяна Ліпілін. Зауважимо до того ж, що на сьогодні фінансових керуючих, готових займатися банкрутством фізичних осіб, взагалі не існує в природі. Їх роль на себе можуть взяти арбітражні керуючі, зайняті сьогодні банкрутством підприємств. Але їх просто фізично на всіх не вистачить.

По темі

По темі

2269

Рада з розвитку громадянського суспільства і прав людини направив президенту Росії Володимиру Путіну висновок експертів по закону про блокування недостовірної інформації і образі держсимволів.

Борг буде списаний?

Складнощі з організацією процедури банкрутства не обмежуються тільки лише юридичною казуїстикою.

У разі якщо громадянина оголосять банкрутом, буде розпочато процедуру реалізації його майна. В результаті 80% виручених коштів підуть на погашення заборгованості, 20% - на оплату самої процедури. Заковика, однак, в тому, що просто накласти стягнення на єдине житло, а також одяг, взуття, предмети домашньої обстановки та особисті речі не можна.

«Закон зобов'язує дати людині можливість вийти з ситуації, що склалася і погасити наявні у нього борги шляхом складання плану реструктуризації. Також необхідно враховувати, що для визнання фізичної особи банкрутом суд повинен прийти до висновку, що у боржника дійсно немає постійного джерела доходу або іншого активу, з вартості якого кредитори могли б отримати задоволення », - пояснює Тетяна Ліпілін.

У зв'язку з цим не дуже зрозуміло, чим фактично процедура банкрутства буде відрізнятися від виконавчого провадження. Адже і сьогодні судові пристави в разі невиконання рішення суду про стягнення заборгованості зобов'язані накласти арешт на майно боржника та пустити його з молотка. І сьогодні боржники можуть також надати приставам інформацію про свої доходи та домовитися про те, що будуть погашати заборгованість поступово. І точно так само зараз в разі звернення банків до суду про стягнення заборгованості, як і в випадку з процедурою банкрутства, припиняється нарахування відсотків і штрафних санкцій.

Є тільки одна невелика деталь: якщо в результаті продажу всього майна боржника коштів все одно не вистачить для задоволення всіх вимог кредиторів, то залишок боргу буде списано. Тому тут теоретично можна припустити, що знайдуться деякі недобросовісні громадяни, які заздалегідь підготуються до власного банкрутства, подбавши про те, щоб у них не виявилося ні джерел доходу, ні майна.

До речі, а що втрачає людина, за законом отримав статус банкрута? Йому буде заборонено протягом трьох років керувати юридичною особою і протягом п'яти років - звертатися за кредитами в банк. Чи не така вже й велика втрата для того, щоб розквитатися з боргами, особливо шахрайським шляхом.

думка

Зіннуров Зіннятуллін, адвокат МКА «Князєв і партнери»

- Я вважаю, що вступ в силу закону про банкрутство треба відкласти. Економічна ситуація така, що зараз велика кількість громадян будуть звертатися з вимогою визнання себе банкрутом, для того щоб в результаті не платити. Я вважаю, що закон недопрацьований. Адже, якщо у людини немає ніякого майна, як він буде погашати заборгованість перед кредитором? Я вважаю, що в законі мало б сенс прописати, наприклад, певну кількість годин обов'язкових робіт. Тоді, якщо боржник буде працювати на благо держави і отримувати за це якісь гроші, вони можуть відразу списуватися на рахунок кредиторів. Це був би найкращий варіант, на мій погляд.

Введення такої ось відповідальності у вигляді обов'язкових робіт ще й посприяло б тому, що людина, перш ніж брати в борг, як-то аналізував би свою фінансову ситуацію. А то у нас до кредитів відносяться занадто просто і не розуміють, що це велика відповідальність.

саме

Що можна зробити з боргами по закону про банкрутство:

- Реструктуризувати. Процедура по відновленню платоспроможності громадянина і погашення заборгованості повинна пройти за затвердженим судом планом. В рамках цього документа буде передбачено перегляд умов, порядку і терміну погашення заборгованості. Реструктуризація можлива, якщо у боржника, наприклад, є постійне джерело доходу.

- Погасити борг, виручивши гроші від продажу майна боржника. Після визнання громадянина-підприємця банкрутом всім його майном розпоряджатиметься фінансовий керуючий. Він, зокрема, стане визначати, на яке майно можна звернути стягнення, а що слід пустити з молотка.

- Укласти мирову угоду з кредиторами, де будуть прописані всі умови погашення заборгованості.

Борг буде списаний?
До речі, а що втрачає людина, за законом отримав статус банкрута?
Адже, якщо у людини немає ніякого майна, як він буде погашати заборгованість перед кредитором?