Реклама
Реклама
Реклама

Відгуки про банкрутство фізичних осіб

  1. перелік випадків
  2. застереження ситуації
  3. Нужда в заяві
  4. реальні вимоги
  5. Міфи про банкрутство фізичних осіб за відгуками
  6. важливі доповнення
  7. Обов'язки положення
  8. думки юристів
  9. Що кажуть досвідчені люди?
  10. Ольга
  11. Тимофій
  12. Миколай
  13. Денис

Закон про банкрутство фізичних осіб (Далі - Закон) набрав чинності 1 жовтня 2019 року, однак його застосування на практиці до цих пір викликає безліч питань. Відгуки про банкрутство фізичних осіб свідчать про те, що Закон вирішує більшість проблем боржників і поручителів, регулюючи відносини між ними. Чи так це, спробуємо розібратися в даній статті.

перелік випадків

Положення Закону закріплюють основні моменти щодо здійснення банкрутства.

Уявімо перелік випадків, які регулює Закон:

Оголошувати себе банкрутами можуть індивідуальні підприємці і фізичні особи
  • При цьому сума боргу повинна бути не менше 500 тисяч рублів, а період заборгованості - від 3 місяців і більше. Ініціювати процедуру може як сам боржник, так і Займодатель - організація, банк, що видали кредит, а також податкова служба.
  • Ініціювання починається з процесу подачі заяви в суд . При цьому Закон встановлює можливу періодичність подання заяви про банкрутство - не частіше ніж один раз на п'ять років.
Громадянин стає банкрутом тільки на підставі рішення суду

При цьому заява буде прийнято і при меншому борг, проте справа відкриють тільки після того, як борг по сумі перевищить вартість майна боржника. Звичайно, банкрутство - не єдиний варіант вирішення проблеми.

Крім цього, суд може визначити наступне:

  • Реструктуризація боргу. Даний процес передбачає зміну умов договору позики: строків, суми та порядку погашення. Так, якщо фізична особа взяла кредит, але з якоїсь причини не змогло виплачувати поточні платежі, то банк завжди йде на зустріч і змінює графік платежів. Реструктуризація має велике значення для позичальника, оскільки банкрутом він буде визнаний тільки якщо за новими умовами договору не зможе виплатити кредит, а його майно буде направлено в рахунок погашення боргу Найчастіше збільшується термін кредиту, що дозволяє знизити поточні платежі , Або проводиться відстрочка платежів на термін до 6 місяців.
  • Конфіскація майна. Дана операція можлива, якщо кредит виданий під заставу майна. При цьому, якщо майно відноситься до того, що банк має право конфіскувати за Законом, то воно розпродається на аукціонах , А гроші від продажу йдуть кредитору в рахунок сплати боргу.
  • Мирова угода. Можливо, якщо боржник і кредитор зможуть домовитися один з одним без участі суду. Обидві сторони повинні бути впевнені, що зобов'язання будуть виконані.
призначення фінансового керуючого
  • При визнання боржника банкрутом суд віддає все права на майно боржника керуючому. Така людина здійснює комплексний супровід угод.
  • Після переходу прав, всі інші угоди, які здійснюються без керуючого є недійсними. При цьому розмір винагороди - 10 тисяч рублів.
  • Крім цього, при задоволенні вимог кредиторів керуючий отримує 2% винагороди.

Крім перерахованих вище питань, велика кількість боржників цікавиться тим, чи зможе позикодавець позбавити позичальника житла.

Підстава Закону встановлює, що в разі банкрутства громадянин може оплатити борги коштовностями, транспортними засобами, предметами розкоші і нерухомим майном. Але існує ряд винятків.

Ніжепредставленное майно не може бути вилучено:

  • єдина житлова нерухомість;
  • речі індивідуального користування, побутові предмети обстановки;
  • продукти харчування, грошові кошти при сумі нижче прожиткового мінімуму;
  • домашні тварини та приміщення для їх утримання;
  • призи і виграші, державні нагороди.

Інше майно може бути вилучено. Однак, забороняється переоформлення майна на третіх осіб.

застереження ситуації

чим небезпечне

Закон суворо регулює моменти, пов'язані з порушенням регламентації, адже він захищає не тільки боржника, а й кредитора. Наприклад, боржник щомісяця зобов'язаний виплачувати певну суму банку, але раптом, з огляду на звільнення або хвороби, виявляється не в змозі внести черговий платіж. У цьому випадку суд пропонує реструктуризувати борг або укласти Угода .

З набранням чинності Закону з'явилися випадки фіктивного банкрутства . Суд передбачає кримінальну відповідальність за дану процедуру - до 6 років позбавлення волі. Ця частина необхідна для того, щоб знизити кількість псевдобанкрутства, коли позичальник цілком платоспроможний, або має майно, яке може бути вилучено в рахунок боргу.

Для позичальника процедура банкрутства тягне і інші негативні наслідки. Так, банкрут не може протягом 3 років після визнання банкрутом займати керівні посади. Не може особа і виїжджати за кордон. Також, якщо після банкрутства позичальник знову накопичив боргів, то здійснити процедуру він зможе тільки після 5 років, і тільки в тому випадку, якщо дозволить суд.

Крім того, процедура банкрутства досить затратна в плані фінансів і докладених зусиль, і протягом 5 років після банкрутства позичальник повинен при будь-якому зверненні за кредитом повідомляти банк про статус банкрута.

Нужда в заяві

Для ініціювання банкрутства необхідно подати заяву в Арбітражний суд про визнання банкрутом. Право на таке звернення виникає при обставинах, які очевидно вказують, що боржник не в змозі повернути свої борги. Так, якщо громадянин не заявляє про банкрутство, але за Законом зобов'язаний це зробити, то податкові органи можуть оштрафувати його.

Для оптимізації процесу подачі заяви про банкрутство створений Федеральний центр. Це безкоштовний сервіс підготовки заяви про банкрутство громадян, а також інших документів, необхідних при здійсненні даної процедури. Співробітники центру дадуть відповіді на виникаючі по процедурі банкрутства питання.

реальні вимоги

Судячи з відгуків, Закон вимагає доопрацювань, оскільки вимоги, представлені в ньому, недостатньо точні. Крім того, оскільки Закон діє тільки з жовтня 2019 року, то судова практика у таких справах недостатньо опрацьована.

Наприклад вказується, що сума послуги фінансового керуючого становить 10000 рублів, однак в реальності потрібно доплата в розмірі 6000 тисяч у вигляді держмита.

Також виникає безліч спірних моментів про розрахунок сум виплат. Наприклад, боржник зайняв 3 мільйони. При цьому 1 мільйон є простроченою заборгованістю, а 2 мільйони - термін виплат ще не настав. Постає питання: в результаті банкрутства спишуться все 3 мільйони або тільки прострочена заборгованість?

За відгуками про процедуру, можуть списати тільки ту суму, яку конкретний боржник не може виплатити, а можуть не списати нічого.

Таких питань виникає чимало, що свідчить про необхідність доопрацювання Закону.

Міфи про банкрутство фізичних осіб за відгуками

Законопроект про банкрутство був створений давно, але Закон вступив в силу недавно, проте вже російські боржники створили безліч міфів навколо його застосування:

Міф 1. Банкрутство покликане залишити боржника без засобів до існування

Даний міф не має під собою реального обґрунтування, оскільки в Законі чітко прописано майно, яке не може бути вилучене у позичальника. В першу чергу це стосується єдиного житла. Міф 2. Фінансовий керуючий контролює всі моменти, пов'язані з життям позичальника і розпоряджається його майном на свій розсуд Це подання невірно, так як Закон повністю регулює порядок дій керуючого, його права та обов'язки. Будь-яке порушення Закону може розцінюватися як порушення прав боржника і мати наслідки, аж до кримінального покарання. Міф 3. Боржник не має права виїжджати за межі країни Це твердження частково вірно. Суд накладає заборону на виїзд за кордон, однак заборона може бути знята з поважної причини, наприклад виїзд для лікування і т.д. Після процедури банкрутства позичальник зможе виїжджати куди завгодно. Міф 4. Банкрут не повинен мати ніякого джерела доходу Це не так. Згідно із законом банкрутом може бути визнаний і той, чиї доходи значно знизилися і є недостатніми для оплати зобов'язань. Міф 5. Банкрутом людина може бути визнаний тільки по одному кредиту Дане твердження не так. Банкрутом визнається людина за всіма зобов'язаннями, що включають кредити, розписки та інше. Міф 6. Банкрутство - проста процедура, що вимагає тільки подачі заяви Це не вірно. Банкрутство - витратний і складний процес. Подача заяви є другим кроком після збору пакету документів. Міф 7. За банкрутство розплачуються родичі і діти позичальника Це не так. Зобов'язання можуть виникнути тільки якщо дані особи виступають поручителями за боргами. Міф 8. Якщо під час процедури банкрутства у банку відібрали ліцензію, то кредит автоматично погашається Це не так. Наслідки після відкликання ліцензії звичайно існують, але борг все одно залишається за позичальником. Так, борги банку скуповуються різними установами, і вирішувати питання виплати боргу доведеться тепер з новими кредиторами.

Дані міфи найбільш поширені. Чим більше практика у справах про банкрутство, тим більше сумнівних відгуків з'являється про цю процедуру. Насправді Закон покликаний лише врегулювати відносини між позичальниками і позикодавця.

важливі доповнення

Застереження по закону

Важливими доповненнями щодо застосування Закону є наступні:

  • Законом можуть користуватися боржники, кредитори і податкові служби.
  • Сума боргів повинна складати більше 500 тисяч рублів, при цьому борги підсумовуються.
  • Заяву можна подати і при боргах менше 500 тисяч рублів, однак справа відкриють тільки після досягнення необхідної суми.
  • Якщо єдине житло позичальника знаходиться в іпотеці, то за рішенням банку така нерухомість може бути вилучена.
  • Після визнання громадянина-підприємця банкрутом, будь-які переслідування з приводу боргів - незаконні. Вони можуть бути відновлені за рішенням суду, якщо з'ясується, що громадянин діяв незаконно.
  • Мирова угода може бути укладена тільки після того, як всі вимоги кредиторів першої та другої черги задоволені. Воно повинно бути погоджено з усіма учасниками процесу.

Обов'язки положення

Звичайно, введення Закону викликало безліч суперечок. Так, одні позичальники вважають, що Закон - це реальна допомога, щоб вилізти з боргів, інші - що це навпаки шанс втратити все. Насправді Закон встановлює зобов'язання як для позичальників, так і для кредиторів, що дозволяє врегулювати кредитні відносини.

думки юристів

Введення Закону викликало велику кількість питань і у юристів, які займаються супроводом кредитних угод. Так, основні положення успішно застосовуються в практиці, але іноді виникають питання.

Найбільш часті питання стосуються житлової нерухомості і можливості позбутися її. Існують і індивідуальні запити, що вимагають відмінного знання Закону. Наприклад, питання про те, коли боржник індивідуальний підприємець або фізична особа продає свої борги ТОВ.

За яким Закону в такому випадку повинна здійснюватися процедура банкрутства? Чи має значення в цьому випадку діяльність ТОВ? Або питання про те, чи відносяться штрафи і виплати, призначені судом до банкрутства? Чи будуть вони списані з боржника при визнанні його банкрутом?

Таким чином, відгуки 2019 року про банкрутство фізичних осіб свідчать про те, що Закон викликає безліч питань при застосуванні на практиці. Тому протягом року автори закону вносять поправки, які покликані знизити кількість спірних моментів.

Що кажуть досвідчені люди?

Дмитро

Стати банкрутом, з одного боку, непогано, особливо якщо борг віддавати нічим. Але, з іншого боку, в наступні кілька років людина не зможе скористатися жодної кредитною програмою.

Відповідно до закону, він повинен подати відомості в банк про стан своїх справ.

Жоден банк кредит йому не видасть протягом 3 років. Тому тим, хто хоче оголосити себе банкрутом треба гарненько подумати заздалегідь. Думаю, що краще знайти гроші і повернути борг.

Ольга

Читала, що для подачі документів на банкрутство потрібен борг не менше 500000 рублів. Але коли пішла на консультацію, сказали, що можна менше. Адже багато людей, які мають непідйомні борги, а скористатися законом не можуть.

Хочу порадити всім, звертатися за місцем проживання в суд, там точно скажуть. Потрібно пробувати, якщо прощають великі борги, хіба не можуть анулювати маленькі.

Тимофій

Закон розрахований на звичайних людей, хто бізнес втратив, кредит узяв, а віддати не зміг. Але занадто велика тяганина з документами, та й комісійні керуючому немаленькі, а грошей і так немає.

Мені здається, що більшість людей не зможе скористатися законом. Справи, які вже закрилися, тривали більше, ніж півроку.

За цей час розтрати можуть скласти більше 60000 рублів, крім того, що відразу треба сплатити 10000 винагороду керуючому, а це значить, що можна опинитися в новому кредиті. Ні, мені така перспектива не подобається.

Миколай

У мене документи прийняли без проблем, ось тільки ще не знаю, чим закінчиться. Борг близько 1000000 рублів, бізнес прогорів давно, а з кредитом сам затягнув, треба було відразу якось питання вирішувати. Нарахували, ясна річ, штрафів і санкцій більше, ніж грошей брав.

Кажуть, що можуть анулювати всі, але якщо дійде до продажу майна, залишимося ні з чим.

Документи подав, а тепер сам не знаю, правильно я вчинив чи ні.

Денис

Зараз займаюся збором документів на банкрутство. Надіюсь на краще. Якщо мені борг не пробачать, віддавати нічим і описувати у нас практично нічого. Для оформлення документів довелося не один раз сходити на консультацію до юриста, а це все грошей коштує.

Супроводом процедури банкрутства Супроводом процедури банкрутства

займаються спеціальні організації, послуги яких коштують великих грошей.

Права і обов'язки осіб, які беруть участь у справі про банкрутство, описані тут .

Звідси ви зможете докладніше дізнатися про наслідки банкрутства фізичної особи.

Постає питання: в результаті банкрутства спишуться все 3 мільйони або тільки прострочена заборгованість?
За яким Закону в такому випадку повинна здійснюватися процедура банкрутства?
Чи має значення в цьому випадку діяльність ТОВ?
Або питання про те, чи відносяться штрафи і виплати, призначені судом до банкрутства?
Чи будуть вони списані з боржника при визнанні його банкрутом?
Що кажуть досвідчені люди?