Реклама
Реклама
Реклама

Торги по банкрутству (аукціони) - умови участі, майданчики для продажу

  1. умови
  2. Тип товару і ціни
  3. можливості
  4. законна сторона
  5. Принцип торгів з питань банкрутства
  6. огляд майданчиків
  7. Продаж і купівля
  8. Плюси і мінуси угод

Аукціон з питань банкрутства фактично є торгами, де здійснюється продаж майна боржника, причому, дуже швидко, з метою погашення його боргу перед кредитором. Головна причина, по якій можна стати власником товару - це наявність відповідної суми, яку вносити слід в встановлені аукціоном терміни.

Ініціатором організації торгів є арбітражний керуючий або компанія, що має право на вчинення подібних угод. Процедура продажу майна боржника оплачується ним самим.

умови

Особа, яка має претензії на придбання майна банкрута, подає заявку на участь в торгах в 2 примірниках. Вона повинна бути оформлена у встановленій формі на спеціальних бланках.

Також претендент укладає з організатором торгів угоду, в якому вказується величина авансу. Його необхідно перед проведенням аукціону перерахувати на банківський рахунок організатора. Тим самим претендент заявляє, що в результаті виграшу на аукціоні він доплатить решту за придбаний товар.

Також організатору надається оригінал платіжного доручення або квитанції, які підтверджують платіж, на банківському документі повинні бути печатка та підпис співробітника. Доручення подається не пізніше останнього дня, до якого приймаються заявки на участь в торгах.

У призначений день перед торгами організатор перевіряє заявки учасників і оплати, приймає рішення про допуск кожного, який виконав всі вимоги. Особа набуває статусу учасника, якщо отримало допуск до торгів.

Торги проводяться в призначеному місці, де прибулі учасники реєструються, пред'являючи документ, що засвідчує особу, оформлену у нотаріуса довіреність, що дає право на участь.

Торги проводяться в призначеному місці, де прибулі учасники реєструються, пред'являючи документ, що засвідчує особу, оформлену у нотаріуса довіреність, що дає право на участь

Зареєструвавшись, особа отримує картку учасника, де вказано його реєстраційний номер

Тип товару і ціни

На аукціонах з питань банкрутства можна купити що завгодно, але торгують тут переважно:

  • акціями;
  • виробничими підприємствами, заводами, компаніями;
  • товарними знаками;
  • правами за вимогами;
  • матеріальними цінностями;
  • земельними ділянками під індивідуальне будівництво або сільське господарство;
  • житловою і комерційною нерухомістю;
  • виробничими приміщеннями;
  • виробничим обладнанням;
  • автомобілями;
  • побутової та спеціалізованою технікою.

Вартість товару встановлює загальні збори кредиторів або їх комітет. При цьому враховується і мінова вартість майна, що підлягає реалізації, яка порівнюється з його оціночною вартістю. Зазвичай оцінку майна попередньо здійснюють за вказівкою конкурсного кредитора.

Первісної вартості товару зазвичай спочатку заявляють нижче середньої і встановлюють її за день до аукціону протягом останнього робочого години. Закон «Про банкрутство» в ст. 94 передбачає нормативи, згідно з ними орган управління дебітора встановлює мінімальну вартість, остаточна ціна буде встановлена ​​в кінці торгів.

можливості

Торги по банкрутству дають чимало можливостей, навіть для початківців інвесторів:

  • брати участь може будь-яка особа, для цього необов'язково бути багатою людиною або заможної компанією;
  • проведення електронних торгів дає можливість брати участь в аукціоні в режимі онлайн, не виходячи з дому чи офісу;
  • перелік товару зазвичай досить великий;
  • ціна лотів коливається від 1 рубля до мільйонів, нерідко вдається придбати хороший товар за невеликі гроші;
  • після покупки і вступу в права власності учасник може робити з товаром все що завгодно.

законна сторона

Федеральний закон РФ «Про неспроможності» № 127 переглядає виконання положень діяльності аукціонів або судових торгів, де реалізуються всі види майна юридичних осіб, оголошених судом банкрутами. Закон дозволяє будь-якій особі, яка подала заявку на участь в торгах, купувати об'єкти, що продаються.

Бажаючим взяти участь бажано ознайомитися з ФЗ і його найважливішими пунктами:

Принцип торгів з питань банкрутства

Участь в аукціоні можна розбити на кілька етапів:

  • Для початку слід вибрати об'єкт для покупки, тут важливо правильно поставити мету, поставивши собі запитання: для чого це потрібно?
  • Необхідно визначити свій бюджет, можливо для остаточних розрахунків доведеться вдатися до позики.
  • Слід розглянути всі пропозиції від аукціону по майбутніх торгів. Якщо, наприклад, це нерухомість - точно дізнатися її географічне знаходження, уважно розглянути додаються фото, уточнити «юридичну чистоту» і багато іншого.
  • Далі слід підготувати документи, отримати статус учасника і взяти участь в торгах.
  • Коли учасник стає переможцем, він підписує договір на право власності протягом 5 днів, на внесення решти грошей за товар йому надається 1 місяць.

огляд майданчиків

В останні роки велику популярність придбали електронні торги, для їх організації створені спеціальні майданчики аукціонів, відвідувати які можна в режимі онлайн. У Росії їх досить багато, кожен бажаючий може зареєструватися відразу на декількох в очікуванні цікавого лота.

Але на сьогоднішній день можна виділити найпопулярніші:

Назва ЕТМОсобливості ЕТМ ЕФРС про банкрутство

Займає 1 місце, тому що тут збирається інформація про всі аукціонах. Оповіщення про дату торгів з'являється завчасно, можна заздалегідь підготувати необхідні документи. Торговий портал «Фабрикант» (Fabrikant.ru) Вважається найнадійнішою майданчиком, тут можна знайти велику кількість лотів з найрізноманітнішою вартості. Сбербанк-АСТ Майданчик має зручний інтерфейс. Кількість лотів тут невелика, тому що система призначена для продажу майна боржників Ощадбанку. Центр Реалізації Найбільша майданчик з великою кількістю лотів, в основному, це майно підприємств-банкрутів. ELECTRO TORGI Молода майданчик, яка динамічно розвивається, має простий інтерфейс, що зручно для користувачів. Кількість пропозицій в основному невелика. Займає 1 місце, тому що тут збирається інформація про всі аукціонах

Головна можливість, яку дають аукціони з питань банкрутства його учасникам - це придбання ліквідного товару за заниженими цінами, що в подальшому дозволяє заробити на ньому гроші

Продаж і купівля

Здійснити покупку на торгах з питань банкрутства можна за ціною на 30-50, а іноді і на 90% нижче ринкової вартості. Для участі в електронних торгах, наприклад, знадобиться електронний цифровий підпис та акредитація на електронному майданчику.

Електронний підпис виходить в засвідчувальному центрі, для всіх провідних майданчиків буде достатньо придбати один ключ підпису. Інформацію про що засвідчують центрах можна знайти в Інтернеті. Після цього учасник торгів повинен пройти акредитацію на кожному з майданчиків, якщо він хоче брати участь на декількох, що може зайняти кілька днів.

Для цього необхідно внести встановлений завдаток за лот, відсканувати платіжний документ і відправити разом із заявкою. Коли буде завантажено необхідні документи, статус учасника зміниться.

Механізм продажу-покупки на торгах досить простий:

  • виставлені лоти мають ринкову вартість;
  • коли з'являються заявки від учасників на підвищення ціни, вона піднімається;
  • якщо товар не реалізувався після перших торгів, його вартість знижується на 10-30%;
  • потім знову проводяться торги на підвищення ціни;
  • якщо протягом перших двох торгів лот не був куплений, він виставляється на публічну пропозицію, в цьому випадку проводиться аукціон з пониженням вартості товару;
  • покупцем вважається особа, яка першою зробила ставку на етапі публічного пропозиції.

Етап публічної пропозиції є найцікавішим для інвесторів, він дозволяє купувати хороший товар за ціною набагато нижчою за ринкову. Якщо користувач не виграє торги, гроші йому повертаються в повному обсязі.

Плюси і мінуси угод

Товар та об'єкти, які виставляються на аукціон, необхідно ретельно перевіряти, перш ніж погоджуватися на лот. Але зробити це не завжди просто. Наприклад, в квартирі або будинку, який виставлений на торги, може бути прописаний неповнолітній дитина, або один з подружжя не дав дозвіл на продаж нерухомості.

В цьому випадку оформити договір купівлі-продажу не вийде. Також нерідко у квартир, після здійснення угоди, виявляються великі борги по комунальним платежам, які доводиться оплачувати новому власнику.

Торги - абсолютно легальне і законне підприємство, тому не варто турбуватися про шахрайство. Це незрівнянний плюс. Участь в торгах з питань банкрутства передбачає вивчення юридичних тонкощів заздалегідь, для цього до кожного лоту прикріплений конкурсний керуючий, він відповідає на всі питання учасника ще до проведення торгів.

Угоди можуть здійснювати громадяни, які досягли 14 років, але тільки з дозволу батьків. З 18 років вони можуть це робити самостійно.