Реклама
Реклама
Реклама

Процедура банкрутства фізичної особи: покрокова інструкція процесу, порядок і ціни

  1. Стадії процедури банкрутства фізичної особи:
  2. Скільки коштує процедура банкрутства фізичної особи?
  3. Терміни процедури банкрутства

Процедура банкрутства фізичних осіб супроводжується безліччю нюансів, без знання про які вкрай складно домогтися наміченої мети - звільнення від усіх боргів. У нашому матеріалі - готові інструкції від юристів компанії «Національний центр банкрутств», професіоналів з багаторічним досвідом роботи в цій галузі.

Процедура банкрутства - це визнання громадянина неспроможним в разі нездатності погашення боргів за кредитними зобов'язаннями. Платити людина припиняє через відсутність доходів, або коли його витрати значно перевищують рівень заробітку.

За умови наявності визначених законом ознак повинна бути введена процедура банкрутства для фізичної особи:

  • Розмір боргу громадянина перед кредиторами перевищує 500 тисяч рублів або наближається до цієї суми;

  • Три місяці прострочення платежів.

Однак тут необхідна ремарка: в законі також обмовляється можливість подачі заяви на банкрутство, не обмежуючись тимчасовими рамками. Залишилися без роботи, дізналися про наміри керівництва скоротити, важко захворіли близькі, необхідно термінове і дороге лікування? Список форс-мажорних ситуацій можна продовжувати і продовжувати, і, на жаль, ніхто від них не застрахований. Тому громадянин має право ініціювати процедуру банкрутства відразу, якщо передбачає нездатність надалі виконувати грошові зобов'язання.

На кожному етапі процедури при банкрутство фізичної особи діє встановлена ​​законом і судовою практикою система правил в рамках жорстко обумовлених термінів виконання. Недотримання регламенту тягне за собою несприятливі наслідки: для боржника - прийняття судом рішення на користь опонента і несписання боргів. Досконале знання всіх деталей процесу - запорука успіху розпочатої справи. З цією метою радимо уважно вивчити нашу покрокову інструкцію з порядком дій при процедурі банкрутства.

Стадії процедури банкрутства фізичної особи:

1. Підготовка документів і подача заяви про визнання боржника неспроможним.

На самому початку процедура банкрутства фізичної особи пов'язана зі збором документації. До суду надаються:

  • відомості про майно громадянина, при цьому дані про дружину боржника зараз суд не вимагає;

  • інформація про угоди за останні три роки;

  • виписки рухів за дебетовими рахунками, досконалим протягом останніх трьох років;

  • відомості про наявність доходу або його відсутності.

Процедура банкрутства фізичних осіб супроводжується безліччю нюансів, без знання про які вкрай складно домогтися наміченої мети - звільнення від усіх боргів

гендиректор НЦБ

Дмитро Токарев

  • інформація про цілі взяття грошових коштів, а також з чим пов'язана неплатоспроможність, що людина зробила для виправлення ситуації, що склалася.

Разом з тим в заяві вказується саморегульована організація (СРО), з членів якої арбітражним судом буде призначений фінансовий керуючий.

Неплатоспроможного громадянину також слід запропонувати суду ввести відносно нього найбільш доцільну, на його погляд, процедуру. Основні процедури банкрутства, що застосовуються до боржника, - реструктуризація заборгованості і реалізація майна. Реструктуризація передбачає перерозподіл платежів за вимогами кредиторів на більш тривалий період, реалізація - продаж власності боржника. Кожна з процедур вводиться мінімально на півроку.

гендиректор НЦБ

Дмитро Токарев


Крім того, до заяви додаються дві квитанції:

  • про оплату державного мита, розмір якої становить 300 рублів,

  • про внесення в депозит суду 25 тисяч рублів для оплати послуг арбітражного керуючого.

Повний список документів для подачі на банкрутство можна скачати в спеціальному розділі нашого сайту.

Скільки коштує процедура банкрутства фізичної особи?


Встановлений законом розмір винагороди арбітражного керуючого в 25 тисяч рублів далекий від реалій. На практиці неможливо знайти керуючого, згідного вести справу в суді на протязі не менше 6 місяців за таку суму. Для порівняння: тимчасовий керуючий фінансовими справами, займається неспроможністю юридичних осіб, отримує щомісяця по 40 тисяч рублів. Відповідно, ціна процедури банкрутства громадянина обговорюється окремо. Далекоглядний чоловік вивчає ринок відповідних послуг. Свій вибір зупиняє на компанії, яка гарантує ефективне поетапне супровід процедури, при цьому в її команді присутні як юристи, так і арбітражні керуючі.

Ви можете дізнатися вартість процедури банкрутства за допомогою нашого калькулятора . Докладний розклад по видатках в рамках банкрутства ми робили в окремій статті .

2. Судочинство у справі про банкрутство.

По суті поданих матеріалів суд ухвалює рішення протягом 5 днів. Зокрема, це може бути ухвалу про залишення заяви без руху (боржника вказується необхідність надати відсутні роз'яснення, документи) або про прийняття заяви до провадження. У разі позитивної відповіді перше засідання суду призначається через місяць-півтора.


На першому судовому засіданні суддя задає питання по наданим матеріалами, перевіряє на обгрунтованість ознаки неспроможності боржника, стверджує кандидатуру арбітражного керуючого, вимагає підтвердити наявність фінансування всіх обов'язкових витрат в рамках процедури банкрутства.

У разі визнання громадянина-підприємця банкрутом суд вводить одну з процедур банкрутства - реструктуризацію заборгованості або реалізацію майна боржника. Після цього арбітражний керуючий зобов'язаний протягом трьох днів зробити публікацію в Єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство, протягом семи днів - в «Комерсанті». На цих майданчиках розміщується інформація про всі дії в ході судочинства.

З моменту публікації відомостей про визнання боржника банкрутом починається двомісячний відлік - саме в цей період кредитори повинні встати до реєстру вимог третьої черги. Якщо ж позичальник пропускає встановлений законом термін, то він стає за реєстром і втрачає право голосу на зборах кредиторів. Як наслідок - грошові зобов'язання перед ним задовольняються після всіх інших. Норма діє навіть для заставних кредиторів. У нас в практиці була подібна ситуація. Це дозволило зберегти у власності у нашого клієнта іпотечну квартиру. даний випадок ми описували в розділі «Живі історії».

Терміни процедури банкрутства

Давайте ще раз розпишемо, скільки потрібно часу на банкрутство, покрокова інструкція:

  • збір документів, які додаються до заяви, займає від двох тижнів до 1,5 місяців,

  • суд розглядає подані матеріали 5 днів, перше засідання призначається після 1-1,5 місяців,

  • реалізація майна вводиться на 6 місяців.

Чому термін процедури реалізації майна становить півроку? Такий період виправданий: протягом двох місяців кредитори стають до реєстру, через 1-2 місяці проходить засідання суду, на якому вирішується питання про постановку в реєстр. Потім арбітражний керуючий збирає відповіді від держорганів, щоб підтвердити інформацію, яку надав йому боржник. За підсумками перевірки фінансового стану підприємства, що банкрутує громадянина проводяться збори кредиторів. Після цього керуючий направляє в суд фінансовий звіт. На його підставі суд приймає рішення про списання боргів.

Таким чином, процедура банкрутства в 2017 році в середньому триває 7 місяців. Слід зазначити, що кожен випадок індивідуальний і вимагає окремого вивчення юристами, що спеціалізуються в області неспроможності фізичних осіб.

Коли боржнику чекати результатів від процедури банкрутства

У Вас залишилися питання? Телефонуйте або приходьте на особистий прийом - наші консультації безкоштовні!

Залишилися без роботи, дізналися про наміри керівництва скоротити, важко захворіли близькі, необхідно термінове і дороге лікування?
Скільки коштує процедура банкрутства фізичної особи?
Чому термін процедури реалізації майна становить півроку?