Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство в Німеччині: порядок дій

  1. Закон єдиний для всіх
  2. Хто має право заявити про банкрутство
  3. Що робити, щоб визнати себе банкрутом
  4. Банкрутство або оздоровлення компанії
  5. Список дій і документів, необхідних для оголошення себе банкрутом
  6. Покарання за виявлення прихованих доходів
  7. На закінчення

Коли платоспроможність підприємства чи приватної особи погіршується, а кредитори продовжують вимагати виконання фінансових зобов'язань за договорами і контрактами, виникають борги, погасити які неможливо. Для захисту власних прав та інтересів громадяни користуються послугами юристів, які знають, як правильно ініціювати банкрутство в Німеччині, щоб на законодавчому рівні вирішити всі виниклі проблеми. Коли платоспроможність підприємства чи приватної особи погіршується, а кредитори продовжують вимагати виконання фінансових зобов'язань за договорами і контрактами, виникають борги, погасити які неможливо

Закон єдиний для всіх

Закон про визнання неплатоспроможності (§ 17, 18 Abs. П.1 і 2 InsO) передбачає, що банкрутом може стати як фізичне, так і юридична особа. Оголошення банкрутства відбувається шляхом подання письмової заяви (§ 13 INSO) боржника (юридичної особи) або кредитора, що містить перелік шуканих вимог. Якщо банкрутство стосується приватної особи, то лише приватна особа уповноважена подати таку заяву.

Порядок дій всіх зацікавлених осіб і механізм погашення заборгованості регулює законодавство Німеччини про банкрутство від 1 грудня 2001 року. При правильному підході і дотриманні всіх приписів приватній особі можна позбутися від фінансових зобов'язань за 6 років.

Хто має право заявити про банкрутство

Якщо боржник (юридична особа) і кредитор, зібравшись за одним столом, розуміють, що без суду неможливо залагодити ситуацію, що склалася, виникає цілком логічне запитання: як правильно вчинити, щоб усунути фінансові ризики? Закон говорить, що і кредитор, і боржник мають право скласти і подати в суд письмову заяву, на підставі якого буде відкрито справу і ініційовано виробництво.

Варто відзначити один важливий момент німецького законодавства: якщо керівник компанії розуміє, що насувається загроза неплатоспроможності або вже зафіксована неплатоспроможність підприємства, тоді протягом 3 тижнів він зобов'язаний самостійно подати заяву про відкриття процедури банкрутства. В іншому випадку це може призвести до великим штрафом або тюремним ув'язненням на термін до 3 років.

Заява дозволяє чітко зрозуміти, кому, скільки і коли заборгував потенційний банкрут. Після того як суд вивчив і схвалив заяву, призначається ліквідатор, який консультує керівника компанії по всьому фінансових та юридичних питань і допомагає розрахуватися за всіма зобов'язаннями.

Що робити, щоб визнати себе банкрутом

Німецьке законодавство лояльно ставиться до особам і компаніям, які з різних причин змушені вирішувати фінансові проблеми в суді. Тільки за визнанням судом особа, неспроможність якого підтверджена документально, може бути визнано банкрутом та звільнено від боргового тягаря. Цей процес досить виснажливий, однак ефективний. Німецьке законодавство лояльно ставиться до особам і компаніям, які з різних причин змушені вирішувати фінансові проблеми в суді

Банкрутство або оздоровлення компанії

Для визнання компанії банкрутом існує ряд певних механізмів. Можна повністю ліквідувати компанію, а можна робити кроки для її фінансового оздоровлення. В такому випадку створюється нова фірма - правонаступник, на баланс якої переходить частина майна, працівників, ноу-хау, а діяльність фірми-банкрута припиняється.

За рахунок результатів роботи фірми-правонаступника та майна компанії-банкрута погашаються всі борги. В іншому перелік дій для оголошення підприємства банкрутом схожий з діями для приватних осіб, які вирішили оголосити про свою фінансову неплатоспроможність.

Список дій і документів, необхідних для оголошення себе банкрутом

Оголошення приватної особи банкрутом складається з трьох етапів.

  • Спочатку боржник і кредитор намагаються укласти мирову угоду, згідно з яким спільно (в присутності нотаріуса і адвоката) розробляють план погашення заборгованості або відстрочення платежу. Якщо спроба мирно врегулювати проблему зазнала невдачі, починається другий етап - залучаються судові органи.
  • При направленні заяви до суду боржник зобов'язаний подати довідку, яка підтверджує, що перша досудова стадія пройшла безуспішно (§ 305 Abs. 1 Nr.1 ​​InsO), а також документи, де вказано перелік майна і цінностей, розмір доходів, список кредиторів і розмір непогашеного боргу. Всі кредитори повинні брати участь в розробці документа і строго контролювати, щоб всі їх вимоги були враховані (§ 305 Abs. 1 Nr.3 InsO).
  • Далі слід спрощене виробництво - третій етап оголошення боржника банкрутом. Суд перевіряє оплату судових витрат і призначає конкурсного керуючого, який отримує абсолютне право розпоряджатися майном і частиною доходу потенційного банкрута.

Вимоги кредиторів задовольняються в порядку черги на протязі 6 років. Якщо за вказаний час не було виявлено порушень, заявник має право клопотати про анулювання решти суми боргу (Antrag auf Restschuldbefreiung).

Покарання за виявлення прихованих доходів

Поки розглядається провадження у відкритому справі, особа виплачує борги з отриманого доходу. Однак слід пам'ятати, що захищена від конфіскації сума, яка призначається для першочергових потреб боржника і членів його сім'ї, становить близько 1 073 євро за станом на 1 липня 2015 року; може незначно змінюватися в залежності від складу сім'ї. Поки розглядається провадження у відкритому справі, особа виплачує борги з отриманого доходу

Іноді виникають ситуації, коли боржник взагалі нічого не платить кредиторам через низький доходу, проте все одно через 6 років отримує повне звільнення від фінансових зобов'язань.

Якщо приховані доходи особи, яка ініціювала процедуру банкрутства, будуть виявлені, рішення суду може бути переглянуте, а також накладені санкції, передбачені законодавством Німеччини.

Юристи радять не допускати таких ситуацій, і фіксувати кожне грошове надходження, щоб безболісно пережити цей шестирічний період під назвою Wohlverhaltensperiode.

На закінчення

Визнання банкрутом підприємства чи приватної особи - ефективний спосіб позбутися від боргових зобов'язань. Тому якщо вам не вдалося піти на мирову, можете сміливо складати позовну заяву, подавати необхідні документи в суд і слідувати всім розпорядженням. Законодавство Німеччини чітко регламентує дії кредиторів і боржників, тому при строгому дотриманні всіх правил і норм ви позбудетеся від боргових зобов'язань і зможете почати нове життя.

Банкрутство фізичних осіб в Німеччині: Відео