Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство юридичних осіб 2017 року. Покрокова інструкція

  1. Хто може оформити банкрутство
  2. Поговоримо про суму заборгованості
  3. Процес банкрутства юридичної особи
  4. Покрокова інструкція банкрутства юридичної особи
  5. вартість
  6. держмито

Банкрутство юридичних осіб є досить поширеним явищем. Воно, як правило, має масу різних причин.

  • По-перше, основою причиною фінансової неспроможності юридичної особи може бути економічна криза.
  • По-друге, також до банкрутства може призвести різкий спад попиту на виготовляються тим чи іншим підприємством товари, або послуги.

Результатом цього, буде не тільки зменшення прибутку в кілька разів, але і збитковість самого виробництва. Всі ці причини, в результаті можуть призвести до того, що юридична особа не зможе виконувати свої боргові зобов'язання. В даному випадку, банкрутство послужить одним з найбільш кращих варіантів виходу з ситуації, що склалася з найменшими фінансовими втратами. За Федеральному Закону Про банкрутство (неспроможності), даний процес, як правило, займають досить тривалий період часу. Він також передбачає проведення різноманітних заходів для можливості вирішити проблемні ситуації. Як зробити банкрутство юридичних осіб 2017 року. Вам в цьому зможе допомогти покрокова інструкція, яку ви знайдете нижче.

Хто може оформити банкрутство

Але перш ніж ми розповімо про деякі деталі процесу, варто повідомити про те, хто має право оформити банкрутство. Отже, на сьогоднішній момент, посилаючись на статтю 7 ФЗ «Про неспроможність» ініціювати процес банкрутства, можуть такі компанії і громадяни:

  1. кредитори;
  2. Засновники юридичної особи;
  3. Державні організації, припустимо, податкова служба;
  4. Співробітники організації, за якими числиться борги по заробітній платі.

Поговоримо про суму заборгованості

Отримати статус банкрута може не кожна організація. Така організація обов'язково повинна відповідати необхідним вимогам. В основному дана справа стосується загальної суми заборгованості. Посилаючись на статтю 6 ФЗ Про банкрутство заборгованість повинна бути не менше 300 тисяч рублів. Дана сума була збільшена на початку 2015 року. До цього часу, борг повинен був становити більше 100 тисяч рублів.

Процес банкрутства юридичної особи

Процес банкрутства юридичної особи є досить складним. Він вимагає відповідності організацій певним умовам і ознаками. Час виходу з ситуації, що проблемної ситуації може бути різним, але в даному випадку необхідно враховувати той факт, що воно буде тривати досить довго.

Ознаки.

Основною ознакою банкрутства юрособи служить неможливість здійснення боржником різних фінансових операцій для оплати боргу за кредитом та проведення обов'язкових платежів. Крім цього, виконання боргового зобов'язання обов'язково має бути прострочено не менше ніж на 3 місяці, а загальна сума всіх основних грошових вимог повинна бути більше 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зробити банкрутство з боргами.

У цій статті варто поговорити про те, як зробити банкрутство юридичних осіб. Але якщо за вами числяться борги, то вас також повинні цікавити наслідки для боржника. Провести оголошення банкрутом юридичної особи, за яким числяться борги, можна по упрошенной схемою:

Одна з найперших схем буде досить тривала і недешева;

Якщо слідувати за другою схемою, то вона може дозволити провести реорганізацію підприємства і суттєво здешевити весь процес.

Кожен з цих варантів має і свої переваги, і недоліки. З цієї причини, всі ті громадяни, які є засновниками юридичної особи, має право провести самостійний вибір більш відповідного для них варіанти.

З цієї причини, всі ті громадяни, які є засновниками юридичної особи, має право провести самостійний вибір більш відповідного для них варіанти

А якщо немає майна?

У тому ж випадку, якщо у юрособи відсутнє майно, але компанія повністю відповідає необхідним вимогам, які пред'являються до неї для проведення процедури банкрутства, то вона має право підготувати і подати відповідну заяву до суду, і заявити своїм кредиторам про особисту фінансову неспроможність.

Поговоримо про терміни.

Основні терміни фінансової неспроможності юрособи можуть скласти кілька років, оскільки всі етапи можуть тривати від 6 до 19 місяців. Для того, щоб можна було хоч якось скоротити час цієї процедури, юридична особа може призвести процедуру по більш простою схемою. В даному випадку, засновники компанії можуть отримати статус банкрута вже протягом 1 року.

Покрокова інструкція банкрутства юридичної особи

Інструкція для проведення процесу банкрутства досить проста. Нижче ми опишемо основні моменти цієї процедури.

Збираємо документи.

Ті особи, які мають право ініціювати банкрутства юридичної особи, повинні зайнятися збором необхідної документації, що додається до складеного заявою.

Весь пакет документів повинен бути поданий в Арбітражний суд, який і буде займатися розгляд заяви протягом трьох місяців. Після закінчення даного терміну суд:

  • Може прийняти задовільне рішення за поданою заявою.
  • Може визнати юридична особа не відповідає умовам, які пред'являються до банкрутів.

Подача пакету документів до суду.

Для можливості визнати юрособа банкрутом, потрібно згоряти необхідний пакет документації (згідно зі статтею 38 ФЗ під номером 127). У цьому пакеті повинно бути:

  • Свідоцтво про реєстрацію юрособи;
  • Установчі документи та всі зміни по ним, і всю внутрішню документації даної компанії;
  • Свідоцтво про постановку на облік в податковій інспекції і останній звіт по фінансовій діяльності.
  • Інформацію про громадян, які є засновниками організації.
  • Всі відомості про банківські рахунки;
  • Всі відомості про всіх кредиторів;
  • Інформацію про співробітників;
  • Відомості про дебіторів;
  • Пакет документації з бухгалтерії за п'ять років.

Стадії.

Процедура банкрутства юросіб складається з декількох тимчасових періодів, завдяки яким боржник може повністю розплатитися зі своїми кредиторами. Якщо ж з якихось причин, це не відбудеться в указний період часу, то компанія визнається банкрутом.

Спостереження.

Спостереження є обов'язковою підготовчої стадією, за допомогою якої відбувається аналіз фінансового стану фірми, загальне число її боргів і різних невиконаних зобов'язань перед співробітниками і держструктурами. Саме на цьому етапі проводиться перші збори кредиторів. На стадії спостереження боржник повинен займатися:

  1. Підготовкою документів для подальших дій.
  2. Оприлюдненням всіх зацікавлених громадян.
  3. Даний період триватиме протягом 3-4 місяців.

Конкурсне управління.

Даний етап є завершальним. Він проводиться після визнання банкрутом юридичної особи. Цією процедурою займається керуючий, який, як правило, призначається за рішенням суду:

  • Керуючий займається проведенням відкритих торгів. За допомогою них проводиться розпродаж майна організації;
  • Завдяки отриманим коштам проводиться погашення боргів перед наявними кредиторами, або іншими особами, які пред'являють матеріальні претензії до даного юрособі. Тривалість даного періоду - 1,5 року.

Зовнішнє управління.

Кредитні організації має право вимагати призначити розпорядника майна, який буде займатися ухваленням рішення для поліпшення добробуту компанії протягом 8 місяців. Даний етап не є обов'язковим. З цієї причини, його можна уникнути. Це допоможе істотно скоротити витрати боржника на проведення процедури визнання його банкрутом.

Фінансове оздоровлення.

Протягом 2 років організація може боротися за право існування, за допомогою стадії фінансового оздоровлення. Основне призначення даної стадії полягає в можливості уникнути юридичній особі повної ліквідації. Даний процес досягається, завдяки поліпшенню фінансового стану компанії, а також завдяки велінню реструктуризації боргів. Розміри виплат і графік їх погашення встановлює суд.

Мирова угода.

На кожному етапі проведення процедури банкрутства може бути складено мирову угоду між юрособою і кредиторами. Це можливо зробити тільки після того, як обидві сторони підуть на деякі поступки і зможуть прийти до компромісного рішення щодо погашення заборгованості. В даному випадку, судочинство з питань банкрутства буде припинено.

Чи можна прискорити?

Процес банкрутства юрособи можна буде прискорити лише тоді, коли організація має в своєму розпорядженні величезними боргами перед позабюджетними фондами, або державою. В даному випадку, за судовим рішенням призначається керуючий, який:

  1. Займається створенням нової компанії з активами фірми банкрута;
  2. Виробляє певну кількість акцій, які обов'язково повинні відповідати сумі основного боргу, а також вартості майна. Лише в даній ситуації можна буде зберегти робочі місця для громадян і швидко здійснити погашення боргу.
  3. У тому випадку, якщо керівник не зміг продати потрібну кількість акції на певну грошову суму, і борг не був погашений в призначений час, то організація визнається банкрутом.
  4. Крім цього, доступний інший спосіб спрощеного банкрутства. Він полягає в ліквідації юрособи. Після цього, через 2-3 місяці ліквідатор оповіщає всіх кредиторів і подає в суд заяву з проханням визнати його банкрутом. В даному випадку, Арбітражним судом проводиться призначення лише конкурсне управління, яке триватиме по терміну 6 місяців. Використання системи спрощеного банкрутства допомагає істотно скоротити тимчасові і матеріальні витрати самого банкрута, оскільки в даному випадку він не буде проходити стадію спостереження, зовнішнього оздоровлення та спостереження.

Використання системи спрощеного банкрутства допомагає істотно скоротити тимчасові і матеріальні витрати самого банкрута, оскільки в даному випадку він не буде проходити стадію спостереження, зовнішнього оздоровлення та спостереження

вартість

Процес визнання банкрутом юридичних осіб є не безкоштовним. Для можливості його пройти, необхідно буде оплатити певну грошову суму, яка містить в собі наступні платежі:

  • Оплата державного мита;
  • Щомісячна плата за здійснення спостереження і конкурсного виробництва (за законом - не менш 30000тис руб.);
  • Оплата за публікацію про присвоєння статусу банкрутства;
  • Інші поточні витрати, які не є обов'язковими, припустимо, допомога юриста для збору необхідної документації.

Прочитайте також статтю сайту: Як обнакротіть ВП у 2016-2017 роках. деталі процедури

держмито

Ви зрозуміли, що банкрутство юридичних осіб є не просто процедурою. І додаткові відомості зможе вам надати офіційний сайт податкової інспекції. Вище ми розповідали деталі цієї процедури. Зараз варто поговорити про держмито. Державне мито за банкрутство юрособи складає 6000 тис. Рублів. Вона стягується згідно зі ст. 333.21 НК РФ від 2014 року. У поточному 2016 році дана грошова сума залишається незмінною. Процес банкрутства юрособи можна буде прискорити лише тоді, коли організація має в своєму розпорядженні величезними боргами перед позабюджетними фондами, або державою. В даному випадку, за судовим рішенням призначається керуючий, який:

Займається створенням нової компанії з активами фірми банкрута;

Виробляє певну кількість акцій, які обов'язково повинні відповідати сумі основного боргу, а також вартості майна; Лише в даній ситуації можна буде зберегти робочі місця для громадян і швидко здійснити погашення боргу. У тому випадку, якщо керівник не зміг продати потрібну кількість акції на певну грошову суму, і борг не був погашений в призначений час, то організація визнається банкрутом. Крім цього, доступний інший спосіб спрощеного банкрутства. Він полягає в ліквідації юрособи. Після цього, через 2-3 місяці ліквідатор оповіщає всіх кредиторів і подає в суд заяву з проханням визнати його банкрутом. В даному випадку, арбітражним судом проводиться призначення лише конкурсне управління, яке триватиме по терміну 6 місяців.

Використання системи спрощеного банкрутства допомагає істотно скоротити тимчасові і матеріальні витрати самого банкрута, оскільки в даному випадку він не буде проходити стадію спостереження, зовнішнього оздоровлення та спостереження.

наслідки банкрутства

Банкрутство юридичних осіб є складною процедурою, яка має різноманітні наслідки для директора. Зараз стоїть перерахувати лише деякі.

Отже, після визнання банкрутства юридичної особи:

  1. Директору припиняють нараховувати: неустойки, пені та штрафні санкції.
  2. Дані про матеріальне становище фірми стають не конфіденційною інформацією.
  3. Накладається заборона на укладення угод, які пов'язані з відчуженням майна.
  4. Виконавче провадження припиняється.
  5. Пред'являються нові вимоги неплатнику.
  6. Всі раніше накладені арешти знімаються.

Подивіться відео по темі банкрутство юридичних осіб:

На закінчення

Щоб зробити банкрутство юридичної особи, необхідно знати багато. Сподіваємося, що наші рекомендації вам обов'язково допоможуть дізнатися багато корисної інформації.

А якщо немає майна?
Чи можна прискорити?