Реклама
Реклама
Реклама

банкрутство ТОВ

  1. Причини і ознаки
  2. Як проходить банкрутство ТОВ?
  3. З боргами
  4. Спрощена процедура
  5. особливості процесу
  6. скільки триває
  7. вартість
  8. Наслідки і відповідальність

Заборгованість перед контрагентами або бюджетом може виникнути через об'єктивні причини чи через непродумані дії керівництва компанії.

Якщо прострочення за зобов'язаннями становить 1-2 місяці, підприємство може впоратися з тимчасовою кризою і продовжити господарську діяльність. Коли термін перевищує така межа, ТОВ може бути визнано банкрутом за добровільним рішенням власників, або на вимогу кредиторів. Розглянемо в нашій статті, які нюанси варто врахувати при банкрутство ТОВ, і як воно проходить.

Причини і ознаки

Процедура можлива тільки при виявленні ознак неспроможності, регламентованих Законом від 26.10.2002 № 127-ФЗ.

Керівництво фірми зобов'язана надіслати повідомлення про банкрутство на адресу засновників протягом 10 днів, порушення спричинить штрафні санкції.

До ознак неспроможності і неплатоспроможності ТОВ закон відносить:

  • виникнення прострочення за зобов'язаннями майнового і фінансового характеру протягом трьох і більше місяців поспіль - до складу заборгованості включаються невиконані зобов'язання з податків і зборів, перед трудовим колективом, контрагентами і банками, і т.д .;
  • сукупний розмір боргів - понад 300 тис. рублів.

Зверніть увагу!

Прострочення за грошовими зобов'язаннями розглядається як ознака неплатоспроможності ТОВ. В такому випадку заява на банкрутство може подати будь-який з кредиторів, в тому числі податкові установи.

Виділимо найбільш поширені причини неспроможності:

  • зростання дебіторської заборгованості по боку контрагентів, несприятлива економічна ситуація в країні і т.д .;
  • зростання кредиторської заборгованості з огляду на здійснення ризикованих операцій, схвалених керівництвом або засновниками компанії;
  • умисні дії директора або засновників ТОВ, які спричинили утворення боргу - оформлення кредитних договорів, не забезпечених майном компанії, виведення активів на підконтрольні структури і т.д.

Ще при виявленні ознак неспроможності доцільно звернутися за допомогою професійного юриста. Це не тільки дозволить дотримати всі нюанси і формальності банкротних справи, а й завчасно встановити всі наслідки для засновників або керівного складу.

Як проходить банкрутство ТОВ?

Процес банкрутства ТОВ починається шляхом подачі в арбітражний суд заяви від боржника або кредиторів. Всі обов'язкові стадії процедури зафіксовані в Законі № 127-ФЗ.

Підприємству краще самому звернутися в суд, якщо виявлені ознаки неспроможності.

Справа в тому, що в заяві потрібно вказати СРО, зі складу якої буде призначено арбітражного керуючого. Від дій керуючого залежить порядок виявлення та реалізації активів товариства, тому керівництво може заздалегідь визначитися з його кандидатурою.

Заява повинна містити наступні пункти:

  • найменування судової установи;
  • відомості про боржника і кредиторів;
  • реєстр кредиторської та дебіторської заборгованості;
  • посилання на документи, що підтверджують виникнення боргів за зобов'язаннями - договори, судові акти, постанови і рішення податкових органів і т.д .;
  • докази наявності ознак неспроможності;
  • вимога про порушення банкротних процедури.

Зверніть увагу!

Заява направляється на адресу кожного учасника процесу, а в суд представляються письмові докази повідомлення.

Після отримання документів, суд проводить засідання і виносить постанову про порушення банкротних процедури.

Після отримання документів, суд проводить засідання і виносить постанову про порушення банкротних процедури

зразок претензії

zayavlenie-o-priznanii-bankrotstva-uridicheskogo-lica.docx ≈ 13 КБ

Ми не рекомендуємо вам складати документ самостійно. Зверніться до юриста!

завантажити зразок

З боргами

При наявності у ТОВ непогашених зобов'язань, основною метою банкрутства є виявлення майнових і фінансових активів для розрахунку з кредиторами. До числа обов'язкових стадій закон відносить:

  • формування реєстру кредиторів - суд розглядає кожне їхнє вимога, після чого включає в реєстр за принципом черговості;
  • проведення перших зборів кредиторів - стверджується план майбутніх дій по оздоровленню ТОВ, або погашення заборгованості за рахунок його майна;
  • спостереження і фінансове оздоровлення - проводяться, якщо підприємство не планує припиняти діяльність, і має намір відновити платоспроможність;
  • зовнішнє управління - керівництво компанією переходить до арбітражного керуючого, який має право укладати цивільні угоди, а також зобов'язаний здійснювати стягнення дебіторської заборгованості і виявляти майнові активи боржника;
  • конкурсне виробництво - все майно, виявлене керуючим, підлягає оцінці і виставлення на публічні торги (окремі види майна можуть передаватися безпосередньо кредиторам);
  • після розрахунку з кредиторами, керуючий складає акт про проведені процедури і направляє його на затвердження суду;
  • суд затверджує звіт і виносить постанову про визнання ТОВ банкрутом;
  • на підставі судового акта податкового органу вносить в ЕГРЮЛ запис про припинення діяльності.

Якщо майнових і фінансових активів боржника не вистачило для повного розрахунку з кредиторами, заборгованість буде списана. Якщо майнових і фінансових активів боржника не вистачило для повного розрахунку з кредиторами, заборгованість буде списана

Спрощена процедура

Якщо власники компанії не бачать сенсу в продовженні діяльності, а відновлення платоспроможності неможливо, допускається спрощена процедура банкрутства ТОВ. В цьому випадку всі дії боржника, кредиторів і керуючого будуть спрямовані на розпродаж майна та погашення зобов'язань.

Спрощена процедура характеризується наступними нюансами:

  • початком є ​​звернення в ИФНС за загальними правилами ліквідації;
  • складається проміжний ліквідаційний баланс і виявляється кредиторська заборгованість;
  • ліквідатор повідомляє кредиторів і звертається до суду для ініціювання банкротних справи;
  • спостереження, оздоровлення і зовнішнє управління не проводяться. Керуючий відразу переходить до стадії конкурсного виробництва.

Ключова перевага спрощеної форми банкрутства полягає в стислих термінах проведення. Якщо керуючий буде діяти строго в рамках закону, тривалість справи займе шість місяців.

особливості процесу

Як правило, засновники і керівник не відповідають за боргами своєї компанії. Тому на торги буде виставлено тільки майно, що належить ТОВ. Для цього керуючий проводить оцінку ринкової вартості цінностей і об'єктів, а при заниженні цих показників боржник має право оскаржити оціночний акт.

Розпродаж активів відбувається на публічних торгах. Для їх проведення публікується повідомлення в ЗМІ. Проведення торгів може затягнутися через відсутність покупців.

Зверніть увагу!

Якщо у підприємства відсутнє майно, керуючий складає акт і направляє його до суду для затвердження. Якщо після повного розрахунку з кредиторами залишилися надлишки грошових коштів або проданого майно, вони передаються ТОВ.

скільки триває

При стандартних умовах тривалість процедури може затягнутися на 9-12 місяців. Точні терміни залежать від дій арбітражного керуючого і складу майнових активів боржника. Значно скоротити період можна при банкрутстві за спрощеною формою (в межах півроку). На завершальному етапі податковий орган проведе реєстраційні дії для виключення компанії з ЕГРЮЛ - це займе п'ять робочих днів.

вартість

Проведення банкротних процедури може спричинити суттєві витрати для боржника. Вартість банкрутства ТОВ включає в себе такі обов'язкові витрати:

  • держмито за подачу заяви до суду, за реєстраційні дії в податковому органі і т.д .;
  • оплата обов'язкових публікацій в «Віснику держреєстрації»;
  • виплата винагороди арбітражному керуючому - всі витрати на оплату зобов'язаний нести боржник, а при подачі заяви в арбітраж потрібно внести аванс на депозитний рахунок суду в розмірі 25 тис. рублів;
  • інші обов'язкові платежі.

Ціна може включати і витрати на надання юридичної допомоги. Незважаючи на додаткові витрати, супровід професійного юриста допоможе уникнути випадків притягнення до відповідальності директора або засновника ТОВ, а також забезпечить законність дій керуючого.

Наслідки і відповідальність

Відзначимо наступні несприятливі наслідки, які можуть виникати в рамках банкротних процедури:

  • відповідальність за умисне або фіктивне банкрутство - за заявою кредиторів чи керуючого може порушуватися кримінальна справа, по якому загрожує штраф або тюремне ув'язнення;
  • при виявленні незаконних угод, укладених за вказівкою засновника - стягнення за боргами ТОВ буде звернено в солідарному порядку на майно і грошові кошти колишнього власника;
  • аналогічні наслідки для директора за проведення незаконних операцій, що призвели до неспроможність фірми.

Уникнути зазначених наслідків можна тільки за допомогою досвідченого юриста.

Ще на стадії підготовки заяви до арбітражу він проведе експертизу угод підприємства за останні рік, і своєчасно оскаржить в суді дії арбітражного керуючого при виявлені порушення закону.

За підсумками банкротних процесу ТОВ ліквідується, а відомості про нього виключаються з державного реєстру ЕГРЮЛ. Колишні власники компанії отримають відповідну виписку з реєстру після завершення реєстраційних дій.

Як проходить банкрутство ТОВ?