Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство підприємства, юридичних осіб, організацій в Мінську і РБ

25 січня 2013 року набула чинності нова редакція «Закону про банкрутство», певні моменти якого істотно ускладнили подачу заяви, як кредиторам, так і боржників. Серед нюансів, які представляють складність, слід зазначити:

  • необхідність надання від трьох кандидатур керуючих;
  • збільшення вимог до оформлення пакету документів, змісту заяви, заходам досудового характеру;
  • посилення субсидіарної відповідальності засновників, директорів та інших посадових осіб.

Ці та інші моменти роблять малоприємний процес банкрутства в РБ ще складніше. Компанія «МК-Консалтинг» пропонує послуги з супроводу банкрутства юридичних осіб в Білорусі. За останні два роки роботи нашими фахівцями успішно проведена процедура банкрутства для більш ніж 10 компаній в сфері роздрібної та оптової торгівлі, виробництва та будівництва, надання послуг. Загальна сума стягнутої заборгованості перевищила 15 мільярдів рублів.

На замітку! Під банкрутством юридичної особи розуміють регульовану законодавством процедуру, спрямовану на звільнення неплатоспроможного підприємства від боргів, які неможливо погасити за рахунок активів.

Під банкрутством юридичної особи розуміють регульовану законодавством процедуру, спрямовану на звільнення неплатоспроможного підприємства від боргів, які неможливо погасити за рахунок активів

Надаємо послуги юриста при банкрутстві на всій території Білорусі, незалежно від форми власності суб'єкта господарювання (ТДВ, УП, ВАТ, ЗАТ, ТОВ). Працюємо «під ключ» і гарантуємо максимально можливий позитивний результат для заявника в терміни, передбачені чинним законодавством.

Вартість послуги процедури банкрутства

  • Захист інтересів боржника протягом процедури банкрутства (з залученням адвоката при необхідності) -120 бел.руб. / Год;

Більш детальну інформацію про вартість послуг юриста при банкрутстві у консультантів за телефонами +375 (29) 695-55-36 +375 (29) 311-62-41 або на сайті компанії.

На даний момент наші юристи з питань банкрутства працюють з організаціям з реєстром кредиторів на суму понад 30 мільярдів рублів. Переконатися в компетентності нашої команди і ефективності роботи компанії «МК-Консалтинг» можна, ознайомившись з переліком завершених справ .

Визнання економічної неспроможності і подальшої ліквідації юридичної особи починається з призначення керуючого з питань банкрутства. Основні функції керуючого включають:

  • Проведення остаточного розрахунку з працівниками, звільнення в зв'язку з припиненням діяльності юридичної особи.
  • Організація відповідального зберігання документів і майна компанії.
  • Перевірка законності та обгрунтованості вимог кредиторів.
  • Стягнення дебіторської заборгованості .
  • Складання, а також ведення реєстру вимог кредиторів.
  • Проведення попереднього аналізу фінансового стану юрособи / підприємства.
  • Розробка індивідуального плану ліквідації.
  • Організація незалежної об'єктивної оцінки майна суб'єкта господарювання та проведення відкритих торгів для його розпродажі.
  • Визначення підстав для залучення засновника, директора та інших посадових осіб до субсидіарної відповідальності .
  • Виплата по боргах кредиторам в черговості, встановленої Законом Республіки Білорусь «Про економічну неспроможність (банкрутство)».

Відповідно до законодавства Республіки Білорусь повноваження керуючого припиняються в момент, коли до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців вноситься запис про банкрутство. З цього моменту настає юридична завершення ліквідаційного виробництва, боржник визнається вільним від фінансових зобов'язань перед кредиторами. Порядок проведення процедури регламентується ст. 154 Закону РБ «Про економічну неспроможність (банкрутство). Більш детальну консультацію щодо термінів і процедури банкрутства ТОВ, ВАТ, ЗАТ підприємств іншої форми власності з боргами в РБ можна отримати по телефону у консультантів «МК-Консалтинг». Економте свій час - замовте зворотний дзвінок на сайті!

Часті питання щодо банкрутства організацій в Республіці Білорусь

  1. Хто може подати заяву про банкрутство юр осіб?

Відповідно до ст. 6 Закону «Про економічну неспроможність (банкрутство)», право на подачу заяви про банкрутство підприємства мають: боржник, кредитор (в тому числі, представник працівників боржника), прокурор, орган державного управління у справах про банкрутство, податкові органи, інші уповноважені на те державні органи. Якщо банкрутство підприємства в РБ знаходиться в стадії ліквідації, право подачі заяви про банкрутство має засновник керівник або інший уповноважений орган (ліквідаційна комісія / ліквідатор).

  1. Що потрібно для подачі заяви?

Умови для подачі заяви боржника про банкрутство фірми прописані ст. 7 закону Республіки Білорусь «Про економічну неспроможність (банкрутство)». Підставою для подачі заяви боржника про своє банкрутство фірми (далі - заява боржника) є його неплатоспроможність, що має стійкий характер. Боржник має право подати заяву боржника до господарського суду за наявності обставин, які свідчать про неможливість у встановлений термін виконати свої зобов'язання (в тому числі з оплати праці) з огляду на свою неплатоспроможність, що набуває стійкий характер (в передбаченні банкрутства).

Рішення про подачу заяви про банкрутство ТОВ (фірми, компанії і т.д.), приймається органом, який має право на прийняття рішення про його ліквідацію. Для господарських товариств (ТОВ, ТДВ, ЗАТ, ВАТ) - це загальні збори засновників (акціонерів), для унітарного підприємства - засновник. Протягом 10 днів з моменту подачі заяви про банкрутство підприємства (їм самим або іншими особами) боржник зобов'язаний сповістити свій трудовий колектив.

  1. Коли подача заяви про банкрутство боржником обов'язкове?

Відповідно до ст. 8 Закону Республіки Білорусь «Про економічну неспроможність (банкрутство)», боржник зобов'язаний подати заяву боржника про банкрутство до господарського суду у випадках, якщо:

  • Погашення заборгованості одного (декількох) кредиторів призводить до неможливості повного погашення заборгованості перед іншими кредиторами або припинення діяльності боржника - юридичної особи;
  • Органом (особою) юридичної особи, уповноваженим на прийняття рішення про ліквідацію, прийнято рішення про подання до господарського суду заяви боржника;
  • Органом, уповноваженим власником майна боржника - унітарного підприємства, прийнято рішення про подання до господарського суду заяви боржника;
  • При проведенні ліквідації юридичної особи встановлено неможливість задоволення вимог кредиторів в повному обсязі.

У всіх випадках заяву боржника має бути подано до господарського суду не пізніше одного місяця з моменту виникнення підстави. Неподання боржником заяви в передбачений термін, тягне субсидіарну відповідальність осіб, винних у цьому.

  1. Що таке «Хибна банкрутство» і «навмисне банкрутство»?

Поняття «помилкове банкрутство» і «навмисне банкрутство» точно позначені в статті 9 Закону Республіки Білорусь від 18 липня 2000 р N 423-З «Про економічну неспроможність (банкрутство)»:

- помилкове банкрутство кваліфікується, як здійснюється подача заяви боржника до господарського суду за наявності можливості задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі. Наслідки визнання дій боржника помилковим банкрутством: особа, від імені якого подано заяву, несе перед кредиторами відповідальність за збитки (шкоду, в тому числі моральну шкоду), завдані цією дією;

- навмисне банкрутство - це банкрутство боржника з вини його засновників (учасників), власника його майна або інших осіб, в тому числі керівника, які мають право давати обов'язкові для боржника вказівки або мають можливість іншим чином визначати його дії. У разі визнання судом провини відповідальних осіб, при недостатності майна боржника, суд може покласти на них субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями боржника.

  1. За який термін можна ліквідувати підприємство в Мінську з застосуванням процедури банкрутства?

Термін ліквідації суб'єктів господарювання із застосуванням процедури банкрутства становить від 8 місяців і залежить від розмірів дебіторської заборгованості, кількості і ліквідності майна підприємства, а також інших нюансів.

Супровід банкрутства фахівцями компанії «МК-Консалтинг» - гарантія законності всіх процедур і своєчасного погашення зобов'язань перед кредиторами, співробітниками, державою!

Що потрібно для подачі заяви?
Коли подача заяви про банкрутство боржником обов'язкове?
Що таке «Хибна банкрутство» і «навмисне банкрутство»?
За який термін можна ліквідувати підприємство в Мінську з застосуванням процедури банкрутства?