Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство підприємства (фірми) - що це таке, приклад неспроможності, з боргами

  1. Складна ситуація
  2. Причини і ознаки
  3. Законна та фіктивна неспроможність
  4. Дивіться відео про видах банкрутства
  5. Процедура банкрутства фірми
  6. Подача заяви
  7. спостереження
  8. арбітражне управління
  9. санація
  10. конкурсне виробництво
  11. Важливі елементи процесу
  12. продаж майна
  13. звільнення працівників
  14. Розрахунок з кредиторами

Фірма використовує ресурси для виробництва продукції і надання послуг, переслідуючи комерційні цілі в отриманні прибутку. Вона може володіти або керувати одним або декількома підприємствами, компаніями.

За організаційно-правового становища утворюється в якості товариства, партнерського об'єднання акціонерів, індивідуального підприємця, державного або змішаного підприємства.

Складна ситуація

Фірма утворюється в приватному секторі економіки, в господарської діяльності використовує приватний капітал, не перебуває під контролем держави. Вона класифікується як особливий вид підприємства, що має статус юридичної особи. У цивільному обороті вона відрізняється індивідуальністю господарської діяльності. Однак як дізнатися про банкрутство фірми?

Причини і ознаки

Причини і ознаки

Банкрутство фірми полягає в її неспроможності самостійно виплатити борги кредиторам, тим самим задовольнивши їхні вимоги. Крім того вона не може виконати зобов'язання, які взяла на себе при створенні через обмеження в можливостях.

Його ознаки визначаються за критеріями неспроможність і неплатоспроможність. До юрособам в основному застосовують другий критерій.

Поняття неспроможність і неплатоспроможність в справі про банкрутство відрізняються корінним чином. Фірму можна визнати неспроможною, якщо вона стала тимчасово неплатоспроможна, в зв'язку з перевищенням сукупності її зобов'язань над спільними зобов'язаннями кредиторів.

види причин стану банкрутства підрозділяються на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх причин відноситься неправильна концепція по її розвитку, включаючи помилкову оцінку потреб ринку:

  • недостатність підприємницьких здібностей засновників фірми;
  • неграмотність в розробці сукупності принципів, методів, засобів і форм управління;
  • безконтрольність в акумулюванні позикових коштів в непомірних кількостях всередині фірми;
  • зношеність основного капіталу, включаючи виробниче обладнання, внаслідок якого фірма не здатна оновлювати асортимент товарів і послуг, підтримуючи їх належну якість;
  • раптове і значне зниження споживчого попиту на продукцію, послуги і роботи.

Зовнішні причини характеризуються:

  • підвищенням вартості ресурсів, яке призводить до підвищення витрат виробництва, внаслідок чого підвищується вартість продукції;
  • впливом стихійних лих;
  • нестійкістю і суперечливістю національного законодавства та міжнародних правових норм;
  • посиленням конкурентних зв'язків поза сферою впливу бізнесу;
  • сукупність політичних і макроекономічних обставин, умов, які створили стабільність в зовнішніх ділових зв'язках в даній сфері бізнесу.

Щоб запобігти стан банкрутство фірми не обов'язково її ліквідувати, можна застосувати до неї методи фінансового оздоровлення. Наприклад, провести реорганізацію фірму або змінити її керівництво, якщо воно виявилося некомпетентним.

Законна та фіктивна неспроможність

Всю процедуру у справі про банкрутство регламентує Федеративний закон «Про неспроможність (банкрутство)». За його вказівками банкрутство фірми встановлюється в ході судового розгляду за позовною заявою.

Справа відкривається арбітражним судом за умови наявності у фірми боргу дорівнює 100 тис. Рублів за всіма вимогами, висунутими кредиторами.

Він виносити свою резолюцію, якщо підтверджується неспроможність фірми. Якщо вона не здійснює виплати по заборгованостях, що не виконує зобов'язання щодо бюджету і позабюджетних фондів. Причому не виконуються вимоги кредиторів і зобов'язання в продовження трьох місяців, який починається від дня, коли вони повинні були бути виконані.

Приклад банкрутства: Федеральна служба, яка обслуговує Центральний округ м Братська по Іркутській області подала позов до арбітражного суду, щоб він визнав неспроможність фірми з організаційно-правовим становищем ТОВ «Авто-Шікс». Суд з'ясував невідповідність вимоги заявника нормам закону. Фірма дійсно мала заборгованість по обов'язкових платежах у розмірі 99 058 рублів, але вона виявилася меншою від мінімального розміру заборгованостей призначених для фірм. Дана обставина послужила відмовою для задоволення позову податкової служби.

Керівництво фірми може спровокувати фіктивну неспроможність , Погіршивши своїми діями фінансове становище.

Ознаки фіктивного банкрутства виявляються:

  • в навмисному створенні або збільшенні неплатоспроможності фірми, включаючи прийняття на себе чужих боргів, виступаючи в якості особи, що гарантує виконати її зобов'язання повністю або частково перед кредиторами;
  • заподіяння засновником або керівником шкоди, щоб задовольнити власні інтереси або на користь сторонніх осіб;
  • свідоме виконання не грамотно керівництвом господарської діяльності, наприклад, висновок невигідною для фірми угоди.

Дивіться відео про видах банкрутства


Демонстрація фірмою неплатоспроможності шляхом приховування деякої частини майна, його знищення, фальсифікація бухгалтерської документації діяльності є наслідком фіктивного банкрутства. Якщо виявляються подібні порушення, то арбітражний суд відхиляє пропозицію про визнання фірми неспроможною. Однак прокуратура відповідно до положень Цивільного кодексу може порушити кримінальну справу і притягнути керівника або засновників до відповідальності.

Процедура банкрутства фірми

Процедура банкрутства фірми

Подача заяви

Правом звернутися із заявою до арбітражного суду, щоб фірму визнали банкрутом, мають:

  • сама фірма, яка розцінюється боржником;
  • конкурсний кредитор, на основі проведеного аналізу господарської діяльності;
  • державні органи, які мають певні повноваження.

спостереження

Процедура спрямована на проведення аналізу фінансового стану фірми для виявлення її неспроможності і розробки заходів щодо задоволення вимог кредиторів, вирішення питання її майбутньої діяльності. Щоб провести аналіз на відповідному рівні суд призначає тимчасового керуючого, в обов'язки якого входить здійснення управління діяльністю фірми.

На її проведення виділяється 7 місяців.

Кінцевою метою процедури стає з'ясування питань:

  • про можливі способи відновлення платоспроможності фірми;
  • визначення кількості активів;
  • встановлення боргу із заробітної плати працівників.

Важливою задачею процедури є складання повного реєстру вимог кредиторів , Яке перевіряється тимчасовим керуючим. Кредитори повинні пред'явити їх протягом 30 днів з дня публікації про введення процедури. Він проводить збори кредиторів, куди допускаються особи, включені до реєстру.

арбітражне управління

арбітражне управління

Процедура передбачає відсторонення від управління керівний склад разом з генеральним директором. Всі обов'язки по управлінню господарською діяльністю фірми покладаються на арбітражного керуючого.

Однією з її головних завдань є введення відстрочки щодо задоволення вимог, виставлених кредиторами.

Міра дозволяє фірмі відновити своє фінансове стану без труднощів. Арбітражний керуючий складає план заходів, які передбачають усунення стану банкрутства.

В їх число входять:

  • припинення діяльності збиткових виробництв;
  • продаж майна фірми;
  • реорганізація господарської діяльності фірми;
  • поступка прав вимог.

Процедура арбітражного управління вводиться на півтора року, при необхідності вона продовжується далі на півроку.

санація

санація

Основне завдання процедури санації як фінансового оздоровлення фірми полягає у відновленні господарської діяльності шляхом застосування нових організаційних і управлінських заходів, погашенні заборгованостей перед кредиторами.

Відмінною особливістю даної процедури є:

  • Фірма продовжує свою господарську діяльність під контролем засновників, в колишньому складі залишається керівництво фірми. Але вона не може укладати угоди, пов'язані з відчуженням свого майна.
  • Арбітражний суд при винесенні рішення про фінансове оздоровлення стверджує план, за яким погашаються заборгованості фірми, встановлює тривалість санації.

Якщо протягом двох років вимоги кредиторів не вдається задовольнити, то збори кредиторів може звернутися до суду з проханням про здійснення конкурсного виробництва.

конкурсне виробництво

конкурсне виробництво

Якщо застосування вищенаведених процедур не принесло відповідних результатів, то вводиться остання процедура - конкурсне виробництво.

Його тривалість становить півроку, в деяких випадках за клопотанням одного з уповноважених осіб може бути продовжений.

Конкурсний керуючий проводить повну інвентаризацію і оцінку майна, що належить фірмі, в результаті чого утворюється конкурсна маса. З коштів складають конкурсну масу здійснюються виплати пропорційно вимогам кредиторів. Він складає звіт про виконану роботу, який є підставою для арбітражного суду для винесення рішення про закінчення конкурсного виробництва.

Одночасно він відправляє ухвалу суду в орган державної реєстрації для внесення запису в ЕГРЮЛ про припинення господарської діяльності фірми і його закриття. Слід зазначити, що конкурсне проводиться ставитися до крайнього заходу стягнення боргів з фірми, що потрапила в стан банкрутства. Але залишається ймовірність неповного погашення вимог, пред'явлених кредиторами через недостатність конкурсної маси.

Важливі елементи процесу

Важливі елементи процесу

продаж майна

Майно збанкрутілої фірми розпродається за встановленим законодавством порядком за допомогою проведення:

  • аукціону ;
  • відкритих або закритих торгів;
  • електронних торгів.

Аукціон проводиться методом підвищення спочатку встановленої ціни на «крок аукціону», який зазвичай становить 5-10% від початкової. Процес торгів триває до закінчення півгодини після внесення останнього речення.

До відкритих торгів допускаються всі бажаючі особи, в тому числі і фізичні. Участь в закритих торгах беруть запрошені організатором торгів особи. Переможцем торгів стає особа, що запропонувала найбільшу ціну за продається майно.

Припинення роботи супроводжується реалізацією майна. Читайте про продажу майна при ліквідації.

Ліквідація філії ВАТ має кілька важливих нюансах. Про них дізнаєтеся тут .

Банкрутство банку Зв'язковий в 2019 року не відбулося. Звідки ці чутки ?

звільнення працівників

Фірма внаслідок припинення своєї діяльності звільняє працівників, які працювали у фірмі. Вона повідомляє їх повідомленням, складеним в письмовій формі завчасно, а саме за два місяці до відкриття справи про банкрутство.

До звільнення згідно із законодавчими актами вона виплачує заробітну плату всім працівникам.

До того ж він доводити до відома службу зайнятості населення, куди відправляє лист із зазначенням кількості працівників, їх займані посади, кваліфікацію і базову спеціальність.

Розрахунок з кредиторами

Розрахунок з кредиторами

Погашення заборгованостей за вимогами кредиторів здійснюється відповідно до черговості встановленої законодавством. Відшкодування судових витрат, витрати на публікацію відомостей, за зобов'язаннями, виявленим в ході конкурсного виробництва здійснюється без черги.

Далі погашаються борги в наступній послідовності:

  • здійснюються виплати фізичним особам, за які фірма несе відповідальність за нанесення шкоди їх здоров'ю або життю;
  • виробляються оплати по вихідній допомозі та заробітної плати згідно з трудовим договором, обов'язковим страховим внескам;
  • сплачуються обов'язкові платежі пропорційно вимогам кредиторів;
  • задовольняються вимоги кредиторів за заставними зобов'язаннями;
  • здійснюються розрахунки з рештою кредиторами.

Однак як дізнатися про банкрутство фірми?