Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство IP: особливості, вартість в 2019 році

  1. Підстави визнання ІП банкрутом
  2. Хто може ініціювати банкрутство ІП
  3. Що включає в себе процедура банкрутства
  4. План погашення заборгованості
  5. Стадії банкрутства (неспроможності)
  6. Схема процесу банкрутства у вигляді тимчасової шкали із зазначенням стадій
  7. Результати завершення процедури банкрутства
  8. Що таке банкрутство: Відео
  9. наслідки банкрутства

Ведення будь-якої підприємницької діяльності завжди пов'язане з небезпекою отримати величезні збитки, які не дозволять вести бізнес далі. Тому банкрутство індивідуального підприємця (ІП) не така вже й рідкість. І завжди варто знати, до яких наслідків чекають підприємця в разі краху його бізнесу, а також як будується весь процес.

Зміст статті

Підстави визнання ІП банкрутом

Підстави визнання ІП банкрутом

Законодавчу основу визнання індивідуального підприємця банкрутом становить федеральний закон «Про неспроможність (банкрутство)». Саме в цьому нормативно-правовому акті зазначено, що банкрутом визнається той ІП, який не в змозі задовольнити всі вимоги кредиторів до нього, а також виконати свої обов'язки по перерахуванню платежів в бюджет і в позабюджетні фонди.

При цьому необхідно враховувати, що існують певні особливості банкрутства індивідуального підприємця, які відрізняють цю процедуру від визнання неспроможності юридичної особи. Такі особливості проявляються перш за все в ознаках банкрутства.

Основні ознаки неспроможності ІП в 2018:

  1. Відсутність можливості виконання фінансових зобов'язань, в тому числі і по сплаті обов'язкових внесків і платежів, протягом 3-х місяців з дати, коли ІП повинен був виконати їх.
  2. Розмір фінансових зобов'язань перевершує вартість належить підприємцю майна.
  3. Сукупний розмір незадоволених вимог до ІП повинен бути більш десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наявність всіх зазначених ознак є обов'язковим до виконання для початку процедури банкрутства індивідуального підприємця, яка здійснюється виключно в судовому порядку. Для цього в арбітражний суд за місцем реєстрації індивідуального підприємця подається відповідна заява.

До змісту

Хто може ініціювати банкрутство ІП

Процедура банкрутства ІП може бути ініційована будь-якою зацікавленою стороною, яка вимагає погашення заборгованості, а також самим підприємцем.

Згідно із законодавством, правом зверненням до суду наділені:

Даний коло осіб покликаний захистити права як кредиторів і органів влади, так і самого підприємця в процесі відшкодування заборгованості, що утворилася.

До змісту

Що включає в себе процедура банкрутства

Що включає в себе процедура банкрутства

Відразу відзначимо, що процедура банкрутства індивідуального підприємця вельми тривала і не дозволяє йому одномоментно забути про всі борги. Тому думка про те, що банкрутство - легкий спосіб піти від фінансових зобов'язань , Вельми помилково.

Тим більше, що вартість банкрутства ІП не така вже незначна. Часто розмір витрат на проведення процедури банкрутства перевищує суму заборгованості за фінансовими зобов'язаннями.

Арбітражний суд, куди подано заяву про банкрутство, проводить вивчення всіх обставин виникнення підстав для такого визнання, після чого призначає щодо ІП одну з процедур, які передбачає закон про банкрутство: мирова угода або конкурсне виробництво.

Відзначимо, що дані процедури передбачені ст. 207 зазначеного закону, однак в подальшому законодавець дозволяє використовувати відносно підприємця також інші процедури, які застосовуються при банкрутстві юридичних осіб: спостереження, фінансове оздоровлення, зовнішнє управління. Дві останніх застосовні тільки в відношенні селянсько-фермерських господарств.

До змісту

План погашення заборгованості

Особливості банкрутства ІП передбачають можливість для підприємця разом з позовною заявою надати суду план погашення заборгованості. Даний документ повинен передбачати графік погашення заборгованості щодо кожного кредитора чи іншого одержувача грошових коштів з розбивкою по датам і сумами, також в цьому плані повинна бути вказана щомісячна сума, яку підприємець залишає на власне проживання і утримання утриманців.

При наявності обставин, які підтверджують реальність виконання підприємцем даного плану, суд має право зупинити процедуру банкрутства на термін до трьох місяців, а при виконанні всіх зобов'язань провадження у справі про банкрутство припиняється.

До змісту

Стадії банкрутства (неспроможності)

Існують 5 стадій / процедур банкрутства підприємця, кожна з яких проводиться для досягнення певних цілей:

стадії банкрутства
Цілі Спостереження Збереження майна, аналіз фінансового стану Фінансове оздоровлення Відновлення платоспроможності та погашення заборгованості перед кредиторами відповідно до затвердженого графіка Зовнішнє управління Відновлення платоспроможності (шляхом проведення заходу зовнішнім керуючим з повним відстороненням ІП від ведення справ) і погашення заборгованості перед кредиторами в повному обсязі Конкурсне виробництво задоволення вимог кредиторів за рахунок продажу майна боржника Мирова угода Пре припиненням справи про банкрутство шляхом досягнення угоди між боржником і кредиторами (погашення заборгованості перед кредиторами проводиться відповідно до нових умов, затверджених сторонами) До змісту

Схема процесу банкрутства у вигляді тимчасової шкали із зазначенням стадій

Схема процесу банкрутства у вигляді тимчасової шкали із зазначенням стадій

До змісту

Результати завершення процедури банкрутства

У разі, якщо призначена судом процедура банкрутства індивідуального підприємця не принесла позитивних результатів і фінансові зобов'язання не були виконані, то суд визнає його банкрутом і оголошує конкурсний провадження щодо майна підприємця.

Виручка від реалізації направляється на погашення заборгованості в наступному порядку:

  • аліментні зобов'язання, а також відшкодування шкоди життю або здоров'ю;
  • виплати, що випливають з трудових правовідносин, в тому числі за контрактами і авторськими договорами;
  • вимоги інших кредиторів.

Відзначимо, що не на все майно може бути звернено стягнення. Так, згідно із законодавством не підлягають включенню до складу ліквідаційної маси:

  • Житлове приміщення або його частина, що належить ІП та членам його сім'ї, якщо воно є єдиним придатним для постійного проживання.
  • Предмети побуту, що не відносяться до категорії розкоші і не є дорогими.
  • Речі індивідуального використання, за винятком коштовностей і предметів розкоші.
  • Предмети та обладнання, пов'язані з професійною діяльністю боржника, але за умови, що їх вартість не перевищує 100 МРОТ.
  • Сільськогосподарські тварини, а також приміщення для їх утримання, якщо вони використовувалися для здійснення підприємницької діяльності.
  • Продукти харчування, вартість яких не перевищує величину прожиткового мінімуму з розрахунку на боржника і його утриманців.
  • Паливо для обігріву постійного місця проживання боржника.
  • Засоби реабілітації, включаючи спеціалізовані транспортні засоби, для громадян з обмеженими можливостями.
  • Призи, пам'ятні знаки і нагороди.

Відносно іншого майна індивідуального підприємця, визнаного неспроможним (банкрутом), проводиться процедура продажу з аукціону. Кредитори вправі зажадати виключити з конкурсної маси майно, яке, на їхню думку, не може бути реалізовано, або виручка від його реалізації не зробить істотного впливу на розмір кредиторської заборгованості. При цьому вартість виключеного таким чином з конкурсної маси майна не може перевищувати 100 МРОТ.

Після реалізації майна з громадянина знімаються всі зобов'язання по погашенню заборгованості за винятком фінансових вимог особистого характеру.

До змісту

Що таке банкрутство: Відео

До змісту

наслідки банкрутства

Банкрутство ІП з моменту винесення судом рішення про нього позбавляє громадянина статусу індивідуального підприємця з анулюванням усіх виданих йому ліцензій, дозволів і допусків. Крім того, протягом одного року з моменту винесення рішення про банкрутство громадянин не має права реєструватися як індивідуальний підприємець.

Таким чином, банкрутство ІП з боргами дозволяє подолати безліч труднощів фінансового плану, які можуть виникнути при здійсненні підприємницької діяльності.

У той же час це процедура досить тривала і часто витратна, крім того, її негативний вплив на репутацію громадянина очевидно. Тому варто зайвий раз уточнити у фахівців, як оформити банкрутство інвестиційного проекту в конкретній ситуації, ніж приймати необдумане рішення і звертатися до Арбітражного суду.

Читайте також про перелік документів для закриття ІП