Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство і санація підприємства - причини застосування, умови, тимчасові рамки

  1. Відновлення діяльності організації
  2. особливості прийому
  3. Поняття і головні риси
  4. Суть антикризової стратегії
  5. види
  6. Нюанси використання санації при банкрутстві підприємства
  7. Контроль з боку суду
  8. критерії проведення
  9. План фінансового оздоровлення

Банкрутство підприємства в даний час, коли економічні цикли нестабільні, має актуальний характер. Це визнання арбітражним судом боржника неспроможним погасити всі зобов'язання в повному обсязі. Прийнято вважати, що це кінець діяльності підприємства, його загибель.

Але держава подбала про те, щоб юридичні особи мали можливість відновити свою господарську діяльність навіть після повного розорення. Суть її в тому, що підприємству надається фінансова і організаційна допомога для відновлення функціонування.

Відновлення діяльності організації

Санацією підприємства називається сукупність операцій, вироблених для відновлення нормального рівня функціонування юридичної особи. Основна мета санації - це забезпечення стабільної, результативною економічної діяльності.

Детальна інформація про відновлення діяльності підприємства є в законі «Про неспроможність (банкрутство)» .

Три основні щаблі цього процесу включають в себе:

Три основні щаблі цього процесу включають в себе:

На практиці найчастіше при наявності вагомих підстав для проведення санації, кредитори самостійно визначають яку з перерахованих вище заходів застосовувати, також можливе застосування декількох заходів, але з підвищеною увагою на якійсь одній

Виходячи з визначення терміна «санація», яке є в законі «Про неспроможність (банкрутство)», можна зробити висновок, що оздоровлення фінансового стану - це процес дуже ємний за своїм змістом, і він може в собі поєднувати кілька операцій:

  • фінансова допомога, як організації в цілому, так і її членам (керівництву та іншим учасникам);
  • повне або часткове зміна структури капіталу організації (активів і пасивів);
  • зміна управлінської структури підприємства;
  • інші заходи, зазначені в чинному законодавстві.

особливості прийому

Для того щоб відновити платоспроможність боржника, в процесі санації можуть бути прийняті наступні особливі заходи:

  • ліквідація (повна або часткова) дебіторської заборгованості;
  • погашення всіх зобов'язань підприємства боржника власні адекватні фінансові ресурси або за допомогою третіх осіб;
  • надання юридичній особі допомоги у вигляді фінансової виплати із спеціалізованих фондів для підтримки збанкрутілих підприємств (власниками таких фондів є органи державного управління);
  • зміна процесу виробництва аж до повного перепрофілювання;
  • усунення нерентабельних видів виробництв;
  • реалізація якоїсь частини капіталу підприємства - боржника;
  • допомога з боку держави у вигляді надання субсидій, дотацій або субвенцій;
  • продаж збанкрутілого підприємства на відкритих торгах (Ціна підприємства встановлюється господарським судом);
  • інші заходи.

Поняття і головні риси

Оскільки санація є реорганизационной процедурою, її суть зводиться до того, щоб надати підприємству-боржнику фінансову допомогу в достатньому розмірі для погашення все заборгованостей.

Санація може бути проведена, коли підприємство знаходиться на одному з трьох основних етапів:

  • На стадії, коли кредитор ще не порушив справу про банкрутство боржника. У цьому випадку підприємство повинно якомога швидше повідомити про спробу подолання стану банкрутства за допомогою зовнішньої фінансової підтримки.
  • Коли підприємство особисто звертається до арбітражного суду і заявляє про настання кризового стану і при цьому вже висуває умови і заходи для проведення санації.
  • Коли підтвердження про проведення санації виноситься господарським судом на підставі пропозицій від кредиторів і / або самого підприємства для того, щоб погасити його заборгованість перед кредиторами і витрати власного бюджету.

Крім того, існує два види санації:

  • Санація підприємства, що проводиться без зміни статусу санованого підприємства (за рахунок банківського кредиту та інших зовнішніх позик, за рахунок розподілу зобов'язань з іншими юридичними особами, за рахунок додаткового випуску цінних паперів і збільшення припливу інвестицій).
  • Санація підприємства, яка використовується при глибокому кризовому стані. Статус юридичної особи частково змінюється. Іншими словами, цей вид санації можна назвати - реорганізацією підприємства. У цьому випадку може бути змінена форма власності, організаційно-правова форма або напрям діяльності. У другому випадку мають місце процедури злиття, поділу, передачі в оренду, поглинання і перетворення підприємства в форму власності ВАТ.

Суть антикризової стратегії

Суть антикризової фінансової стратегії управління полягає в тому, щоб швидко відновити платоспроможність підприємства і в найкоротші терміни відновити рівень фінансової стійкості, достатній для нормального ведення подальшої економічної діяльності та уникнення банкрутства.

Основна роль при залученні антикризової стратегії віддається ефективному використанню методів для фінансової стабілізації. Правильний підбір стратегічних ходів допомагає подолати загрозу банкрутства при мінімальних витратах.

Основне завдання на цьому етапі - правильний аналіз всіх платежів поточного періоду і подальше визначення найважливіших для економічної діяльності юридичної особи. Як правило, такими є платежі за матеріали, сировину, комплектуючі деталі, оплата деяких кредитів і заборгованостей.

види

Санація підприємства без зміни статусу юр.особиСанація підприємства зі зміною статусу юр.особи
  • погашення боргу підприємства за рахунок власних коштів;
  • погашення боргу підприємства за рахунок кредиту банку;
  • переоформлення короткострокових заборгованостей підприємства в довгострокові;
  • розподіл боргу підприємства з іншим / іншими юридичними особами;
  • додатковий випуск цінних паперів.
  • злиття з іншими підприємствами;
  • поглинання іншим підприємством;
  • поділ підприємства банкрута між іншими юр. особами.

випадки застосування

Банкрутство і санація підприємства, це процедура, застосовувана в наступних основних випадках:

  • до порушення справи про стан банкрутства , Самим же боржником;
  • якщо арбітражний суд проаналізувавши пропозиції від підприємства з приводу заходів санації, вивчивши ступінь банкрутства все ж дозволяє провести фінансове оздоровлення юридичної особи;
  • якщо кредитори, які бажають отримати виплати по заборгованостях погоджуються з проведенням заходів антикризової стратегії, тим самим продовжуючи терміни погашення заборгованостей для підприємства-позичальника;
  • якщо представник підприємства особисто звертається до арбітражного суду і заявляє про наступив банкрутство (при цьому надається розроблений план антикризової стратегії).

Нюанси використання санації при банкрутстві підприємства

для подолання банкрутства і отримання підтримки держави, необхідно мати правильно розроблений бізнес план (план фінансового оздоровлення).

Підприємство повинно відповідати деяким критеріям і надати про свій стан наступну інформацію:

  • загальну характеристику фінансового стану підприємства;
  • конкретні стратегічні заходи для фінансового оздоровлення, що включають в себе: інформацію щодо реструктуризації економічної діяльності підприємства, найбільш точні терміни виконання заданого плану, необхідну кількість фінансових коштів, період за які буде здійснено погашення заборгованостей, звітність по реалізації плану;
  • надати актуальний аналіз свого фінансового стану у вигляді вільної таблиці з розрахованими фінансовими показниками підприємства і висновками до розрахунків;
  • надати інформацію про плановані заходи для відновлення платоспроможності організації та подальшої ефективної економічної діяльності;
  • досліджувати ринок і свою конкурентну здатність, проінформувати про вид своєї економічної діяльності і своїх результатах, про перспективи;
  • описати стратегію маркетингової діяльності (проникнення на ринок, закріплення позиції на ньому і подальший розвиток (шляху реалізації продукції і розширення бази клієнтів);
  • показати дані про виробництво (виробнича програма, величина штату співробітників, стан фонду оплати праці, кошторису витрат і випуску продукції).

У будь-якому випадку, щоб провести процедуру санації необхідно скласти бізнес-план і економічний прогноз на короткостроковий і довгостроковий період.

Будь-який вид санації - це трудомісткий процес, адже відбувається суттєва перебудова економічної діяльності підприємства.

Чим швидше будуть реалізовані заходи відновлення фінансового стану, тим вірогідніше припинення банкрутства і загибелі

Контроль з боку суду

Банкрутство і санація підприємства розглядаються арбітражним судом за місцем реєстрації юридичної особи, або за місцем проживання власника підприємства АПК РФ. З боку арбітражного суду ведеться контроль процесу санації, а також приймаються рішення про ліквідації підприємства .

Суд виносить свої рішення на основі отриманої інформації про розміри поточних обов'язкових платежів без урахування штрафних санкцій у вигляді пені та інших штрафів. Коли збуджено справу про банкрутство за ініціативою позичальника, в цьому випадку заявник повинен бути повністю впевнений в нездатності боржника погасити всі грошові зобов'язання.

Заява до арбітражного суду про санацію має подаватись не пізніше ніж за 5 днів до визнання підприємства банкрутом. У заяві вказується тип організації, її реєстраційні дані, дата розгляду заяви про банкрутство.

критерії проведення

Всього існує два критерії, при яких відбувається проведення санації підприємства:

Принцип неоплатному

У відповідно до якого боржник визнається банкрутом, якщо сума його заборгованостей більше суми належить його капіталу. Критерій неплатоспроможності Згідно з ним, необхідно визначити конкретні факти, виходячи з яких можна зробити висновок, що боржник не має можливості погасити свої зобов'язання перед кредиторами. Іноді на додаток до цього пункту використовується ще тимчасової критерій який приймається до 3 місяців. Тобто якщо протягом цього періоду не відбувається виплата заборгованостей, то підприємство оголошується банкрутом і в обов'язковому порядку проводиться санація.

План фінансового оздоровлення

План санації повинен передбачати допоміжні заходи для відновлення платоспроможності підприємства і терміни його виконання.

Платоспроможність вважатиметься відновленою, якщо немає підстав для повторного проведення фінансового оздоровлення. Якщо вони все ж є, то можливо буде потрібно ліквідації юридичної особи. У кожен план санації має включатися детальне висновок про економічний стан і ступеня платоспроможності підприємства.

План санації повинен розглядатися на загальних зборах кредиторів. Повідомленні про збори повинно розсилатися кожному учаснику не пізніше, ніж через 80 днів з моменту визнання фінансової нестійкості підприємства.

Після затвердження плану зборами кредиторів, він передається в арбітражний суд в строки не пізніше 5 робочих днів з моменту проведення зборів. В іншому випадку підприємство може бути оголошено як збанкрутілий і ліквідовано.

Крім того, власникам / власнику підприємства заборонено подавати заяву на ліквідацію або санацію до зборів кредиторів. Після дозволу судом проведення санації, заходи щодо фінансового оздоровлення повинні бути прийняті негайно.

особливості банкрутства особливості банкрутства

полягають в тому, що при наявності тільки внутрішніх причин підприємство можна реструктуризувати.

Як проходить процедура банкрутства ВАТ і в якій мірі засновники несуть відповідальність - розповімо тут .

У чому відмінності банкрутства комерційних організацій від благодійних - читайте далі .

План санації повинен бути виконаний в строк не перевищує 18 місяців з дня його прийняття. Але в окремих випадках строки можуть бути продовжені або скорочені.