Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб - наслідки для боржника і родичів

  1. Закон про банкрутство фізосіб - кому він корисний?
  2. Як довести свою неплатоспроможність?
  3. Як підготуватися до суду з банкрутства фізичних осіб?
  4. Які наслідки банкрутства фізичної особи для кредиторів?
  5. Чи існують особливі наслідки для банків?
  6. Позитивні наслідки банкрутства для боржника
  7. Негативні наслідки для боржника під час банкрутства
  8. Обмеження після закінчення судової процедури
  9. Чи загрожує банкрутство наслідками для родичів?
  10. Чи будуть для боржника наслідки, якщо немає майна?

Криза в країні, скорочення на роботі, особисті причини - все це може стати причиною нездатності людини розплачуватися з кредитами. Що робити, куди звертатися за допомогою? Чи є законодавча база для захисту громадян, які потрапили в біду? І з чим доведеться зіткнутися боржника, яка звернулася до суду за дозволом своєї непростої ситуації? Наші фахівці відповідають на ваші запитання.

Закон про банкрутство фізосіб - кому він корисний?

З 1 жовтня 2015 в Росії стала працювати глава X Закону про банкрутство , Що стосується визнання неспроможності фіз осіб.

Для багатьох громадян закон про банкрутство фізичних осіб став єдиним виходом з боргової пастки.

Фізособі закон корисний з точки зору можливості зняти з себе важкий тягар боргових зобов'язань. Для банків та інших кредиторів - це шанс повернути хоча б частину грошей, виданих позичальнику. Заява про банкрутство фіз. особи можуть подати як позичальники, так і кредитори. Однак слід врахувати, що організація, яка видала кредит, може звернутися до суду лише тоді, коли сума заборгованості більше півмільйона рублів, а людина, що розуміє тяжкість свого становища, може зробити це набагато раніше. Навіщо це робити?

  1. ви не заробите таку велику суму боргу - розплачуватися буде набагато легше;
  2. зумієте добре підготуватися до процедури;
  3. встигнете зібрати всі папери;
  4. знайдете хороших фахівців себе в допомогу;
  5. домовтеся про участь у справі фінансового керуючого з обраної вами саморегулівної організації.

Давайте розглянемо, які умови для подачі позову від фізособи:

  1. Сума заборгованості понад півмільйона рублів (це умова зобов'язує боржника подавати позов, інакше йому загрожує штраф і / або подача позову від імені кредитора) .;
  2. Невиконання договірних зобов'язань понад 90 днів (врахуйте, що в цій ситуації погашення одного кредиту іншим, як це часто роблять у нас в країні, вкрай небажано. Якщо ситуація важка, то погашення частини боргів на шкоду іншим - це неправильний підхід. Чи не можете платити - Не платите нікому і звертайтеся завчасно в суд).

Крім цього вам потрібно буде довести свою неплатоспроможність . Причини у неї можуть бути різні в залежності від конкретної ситуації: звільнення / скорочення на роботі, важкі захворювання у вас і ваших близьких, втрата годувальника, травми, які вимагають тривалого відновлення і тягнуть втрату здатності працювати якийсь час, зниження рівня зарплати, валютний займ (через зростання курсу) і т.п.

Як довести свою неплатоспроможність?

У судових процесах з питань банкрутства фізосіб важливе значення має статус боржника. Однією з головних завдань суду є визначення обставин, які привели боржника до банкрутства. Чи справді боржник не може розрахуватися за боргами? Що його привело до такого стану? На що він розраховував, коли брав на себе боргові зобов'язання?

Безкоштовна інструкція з банкрутства!

Отримай вичерпне керівництво по самостійному банкрутства

завантажити Ваш

Тому, якщо ви вирішили звернутися до суду, вам буде потрібно ретельно підготуватися. Зрозуміло, краще це зробити за допомогою кваліфікованих фахівців, так як тільки досвідчені юристи знають особливості судового діловодства в таких процесах.

Головне, це довести, що в період, коли ви брали кредити або інші борги, у вас не було ніяких причин припускати, що справа закінчиться банкрутством. Отже, причинами раптово настала неплатоспроможності можуть стати:

  • звільнення з роботи. Як відомо, звільнення може трапитися з найрізноманітніших причин - внаслідок скорочення штату співробітників, при реорганізації, ліквідації підприємства, в результаті професійної невідповідності працівника умовами посади і так далі. Проте, досвідчені юристи рекомендують запастися позитивними характеристиками з місця роботи. Якщо боржник завжди безвідповідально ставився до своїх робочих обов'язків і часто потрапляв в неприємні ситуації, то у суду можуть виникнути питання: наприклад, чому боржник брав кредити, якщо він знав про своє нестабільному положенні на роботі?
  • тяжка хвороба. Якщо у вас або у ваших близьких трапилася серйозна хвороба, яка спричинила за собою важкий фінансовий стан, то вам буде потрібно запастися медичною картою, чеками про оплату ліків, обстежень та іншими відповідними документами, які підтвердять ваші витрати на лікування. Зрозуміло, захворювання повинно статися раптово, його не повинно бути на момент, коли ви брали кредити.

Судова практика свідчить, що навіть в разі, якщо кредити бралися на лікування, все одно суд може прийняти рішення про банкрутство, і це не буде перешкодою. Подібна ситуація нещодавно трапилася в Челябінську, коли чоловік і жінка брали величезні кредити в надії вилікувати їх сина, який з народження страждав сліпотою. Суд розглянув усі обставини справи, і прийняв рішення про банкрутство обох подружжя.

  • Втрата годувальника. Людина може взяти кредит, якщо в сім'ї є стабільні джерела фінансів. Наприклад, якщо боржник - жінка, яка перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною, і у неї є чоловік, який працює на хорошій роботі. Такий чоловік буде мати статус годувальника. Однак в разі втрати годувальника відповідальність за віддачу боргу буде лежати на боржника. І якщо у вас виникла подібна ситуація, необхідно надати всі документи, що свідчать про втрату годувальника сім'ї, що спричинило за собою підстави для визнання банкрутства.
  • Травми. Тут все і так зрозуміло, якщо ви отримали травму, яка спричинила за собою вашу тимчасову або постійну непрацездатність, вам буде потрібно підготувати медичні висновки та інші документи, які підтвердять цей факт.

    Необхідно чітко розуміти, що бувають травми, отримані під час виробничого процесу (тобто на роботі) і травми, отримані поза роботою. У першому випадку людина, відповідно до норм ТК РФ, отримує компенсацію від підприємства, в другому випадку значення має страховка. Якщо ваше здоров'я було застраховано, ви можете звернутися в страхову компанію за компенсацією. Проте, навіть при отриманні страхових виплат ви все одно можете звернутися до суду за визнанням банкрутства, особливо, якщо травма призвела до вашу непрацездатність і нездатність розрахуватися за кредитами.

  • Зниження заробітної плати. Зрозуміло, коли людина бере кредит, він розраховує погасити його у встановлений термін, виходячи з можливостей своїх доходів. Якщо заробітна плата знижується в результаті настання незалежних від боржника обставин, то це є повноцінним підставою для визнання неплатоспроможності.
  • Валютний кредит. Якщо ви взяли кредит в доларах або євро, і після цього курс виріс, то у вас є всі підстави для визнання своєї неплатоспроможності. Для цього буде потрібно надати суду договір з банком або МФО, різницю в курсах на момент взяття позики і зараз.

Як підготуватися до суду з банкрутства фізичних осіб?

Непідготовленому в юридичних питаннях людині буває важко підготуватися до процедури банкрутства , Оскільки потрібно і документи зібрати, і пропрацювати свій імідж чесного позичальника, і довести суду тяжкість свого становища. Тому вже на даному етапі ми рекомендуємо знайти грамотних фахівців, здатних надати допомогу як при підготовці до процесу, так і під час розгляду справи.

Перш за все, необхідно зібрати потрібні документи. Сюди входять документи, свідетельствующае про вашу неплатоспроможності - медичні висновки, чеки, договори з банками про валютні позики та інші документи, які підтвердять ваші слова. Також буде потрібно скласти заяву про банкрутство. У ньому повинні міститися такі відомості:

  • сума боргу;
  • кількість кредиторів;
  • суми боргу по кожному кредиту;
  • CРО, з членів якої повинен бути обраний фінуправляющій;
  • дата початку прострочення по кредитах;
  • юридичні адреси кредиторів та інші дані.

Документи для банкрутства

Тільки фахівці, які спеціалізуються на банкрутство фізосіб, допоможуть правильно підготуватися до суду - вони складуть заяву, допоможуть зібрати документи, підготують образ сумлінного позичальника і мінімізують ризики, пов'язані з процедурою.

Які наслідки банкрутства фізичної особи для кредиторів?

Кредитні організації зацікавлені в процесі банкрутства, оскільки для них - це єдиний шанс повернути гроші або їх частину, якщо інші методи не подіяли.

Тому якщо вам буде призначений змінений графік платежів, то він однозначно буде м'якше попереднього. Частина заборгованості можна погасити за рахунок продажу матеріальних цінностей. І якщо ви свої зобов'язання виконайте, а заборгованість залишиться, то її за Законом просто спишуть (правила статті 213.28). І більше ніяких листів боржника, дзвінків, вимог повернути гроші і т.п.

Зверніть увагу на важливу деталь: банкрутство визнається перед усіма кредиторами відразу, незалежно від суми заборгованості. Винні банку - з вас копія договору. Чи не маєте можливості платити за квартиру - прикладіть до справи квитанції. Заборгували подрузі якусь суму за розписці - з вас копія розписки. Є борги податкової та Пенсійному фонду - знову ж надайте копії документів. Всі ці борги будуть враховані при розгляді вашої справи і ви будете звільнені від боргових зобов'язань.

Чи існують особливі наслідки для банків?

Наші клієнти часто задають питання «чи можна оголосити себе банкрутом тільки за кредитом?» Відповідаємо: ні, вас оголосять банкрутом за всіма заборгованостями відразу. Звідси випливає, що і банк є таким же кредитором, як, наприклад, податкова, мікрофінансових організація або фізособа, яка дала вам в борг грошей.

Чому ж виникає таке питання? По-перше, від загальної необізнаності і нерозуміння Закону про неспроможність, по-друге, від бажання боржника погасити один кредит іншим, тим самим зберігши майно від продажу. На жаль, така схема часто і призводить людей до банкрутства. Наприклад, людина намагається погасити борг за іпотеку, бере ще пару-трійку кредитів, в результаті втрачає платоспроможність, залишається з купою заборгованостей і необхідністю віддати свою іпотечну квартиру для виконання договірних зобов'язань і позбавлення від боргової кабали.

У такій ситуації, Закон буде не на вашому боці. Обтяжену іпотекою квартиру продадуть (п. 4 статті 213.26 Закону про банкрутство ), А всі ваші старання підуть у Лету.

А вже якщо ви потрапили в подібну ситуацію, шукайте фахівців себе в допомогу. Тоді у вас буде шанс зберегти або житло, або хоча б частину коштів від його продажу.

Позитивні наслідки банкрутства для боржника

  1. На етапі визнання неплатоспроможності зупиняється нарахування штрафів і пені за всіма заборгованостями, підраховується і фіксується загальна сума.
  2. при введенні процедури реструктуризації боргів зупиняється дія всіх виконавчих процесів і рішень, виключаючи виплату аліментів і компенсацій за заподіяння шкоди життю і здоров'ю. Ті ж правила діють і при введенні реалізації майна.
  3. При наявності джерела доходу змінений графік платежів буде складений у відповідності з вашими реальними можливостями. При цьому від частини боргових зобов'язань Ви будете звільнені.
  4. Вам буде залишено необхідне майно і грошові кошти.
  5. Якщо вам вдасться погасити борг за зміненим графіком платежів, поки йде процес, вам не буде приписаний статус «банкрут», і всі обмеження за статтею 213.30 Закону вас не торкнуться.
  6. І, найголовніше, - ви позбудетеся від боргів законним методом і отримаєте шанс почати нове життя.

Негативні наслідки для боржника під час банкрутства

  1. Обмеження на укладання угод.

    Стаття 213.11 Закону зобов'язує вас доводити до відома фінуправляющего, якщо ви хочете здійснити операцію, сума якої більше п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Він може заборонити таку угоду. Також він може оскаржити будь-яку угоду за попередні три роки.

  2. Обмеження на витрату грошей і розпорядження майном.

    Стаття 213.11 Закону зобов'язує вас доводити до відома вашого фінуправляющего, якщо ви плануєте здійснювати якісь великі покупки. Не дивуйтеся, якщо він заборонить подібні дії, адже одне із завдань фінуправляющего - збереження грошей і цінностей для того, щоб можна було розрахуватися з боргами якомога швидше.

  3. Продаж майна.

    Хоча стаття 446 ЦК РФ не дозволить забрати у вас все, але продаж нерухомості, транспортних засобів, предметів антикваріату, хутра та коштовностей - реальність банкрутства, тому будьте готові до певних труднощів. Якщо ви хочете бути впевнені в ситуації і чітко розуміти, чого ви можете втратити, підберіть собі фахівця, який допоможе використовувати наявні ресурси по максимуму, зберегти майно, і, в разі необхідності, продати його на найбільш вигідних умовах.

  4. Обмеження виїзду з країни.

    На час процесу виїзд за кордон може заборонятися або обмежуватися. Заборона знімається з розгляду вашого клопотання, якщо у вас є вагомі підстави для виїзду (робота, лікування, візит до родичів і т.п.).

  5. Необхідність витрат на процедуру.

    Вам обов'язково потрібно сплатити держмито - 300 рублів. Раніше ця сума становила 6 000 рублів, однак з січня 2017 роки її зменшили в 20 разів!

    Бажано відразу оплатити роботу фінуправляющего, або подати клопотання про відстрочку. Зверніть увагу! Сума винагороди управителя збільшилася влітку 2016 і становить тепер 25 тисяч рублів замість 10 тисяч.

    Бажано найняти хорошого фахівця на весь час процесу, щоб уникнути неприємностей і відхилення справи через дрібниці, адже в справах з питань банкрутства безкоштовний адвокат не надається, вам доведеться самостійно захищати свої інтереси.

  6. Очікування рішення суду.

    Зазвичай очікування займає близько 60 днів. Причин тут дві: загальна зайнятість суду і нюанси вашої справи. Іноді причиною зупинки справи є банальний брак необхідних паперів, порушення формальностей в формі заяви, зневага якимись правилами і умовами. І якщо ви не сильні в юридичних питаннях, вам буде необхідна допомога фахівців відповідного профілю.

  7. Нарахування штрафу, якщо не було подано заяву.

    Якщо сума боргу перевищила поріг в півмільйона рублів, а ви не поспішайте подавати заяву, вам можуть нарахувати штраф.

  8. Подача позову кредиторами.

    Коли загальна сума заборгованості стає більше півмільйона, кредитори отримують можливість подати позов першими. Для вас це загрожує раптовістю ситуації, неможливістю адекватно зреагувати на можливі негативні наслідки, лімітом часу на рішення, що приймаються, а також тим, що кредитор скористається можливістю поставити в справу свого фінуправляющего, який буде максимально тягнути з вас гроші для виплати заборгованості.

Криза в країні, скорочення на роботі, особисті причини - все це може стати причиною нездатності людини розплачуватися з кредитами

Обмеження після закінчення судової процедури

Процедура завершена, але це не означає, що ви зможете на наступний день взяти пару кредитів, організувати бізнес, а якщо не вийде, швидко оголосити себе банкрутом і звільнитися від боргових зобов'язань.

Закон про неспроможність 2015 року передбачає наступні вимоги, що пред'являються до фізособи, визнаного банкрутом:

  • три роки у вас не буде можливості стати керівником юридичної особи;
  • п'ять років ви будете зобов'язані повідомляти кредиторів і позикодавця про статус «банкрут», якщо знову зважитеся взяти кредит;
  • п'ять років ви не зможете оголошувати себе банкрутом.

Чи загрожує банкрутство наслідками для родичів?

Банкрутство фізичних осіб на родичів боржника не відбивається.

Але якщо справа стосується пайової майна боржника і якогось його родича, то при необхідності на виділену частку може бути звернено стягнення (це може бути і квартира, і заміський будинок, і машина, і коштовності і т.п.). Це ж стосується і пайової майна подружжя.

Тому перед подачею документів обов'язково проконсультуйтеся з фахівцями, щоб уникнути таких неприємних сюрпризів, від яких можете постраждати не тільки ви, але і близькі вам люди.

Чи будуть для боржника наслідки, якщо немає майна?

Російське законодавство не передбачає ніяких обмежень в банкрутство для громадян, які не мають матеріальних цінностей. Тут головне, щоб ви не робили сумнівних угод в останні три роки, інакше фінансовий керуючий може прийняти їх за спробу незаконного відчуження майна в стані, близькому до банкрутства, а це загрожує негативними наслідками. Наприклад, вкрай небажано переписувати матеріальні цінності на родичів. Або відразу записуйте автомобілі, квартири та ін. на близьких, якщо відчуваєте, що можете потрапити в халепу з виплатою за кредитами, або наймайте юристів і намагайтеся разом з ними розробити найбільш вигідний для вас план продажу або збереження цінностей, якщо розумієте, що судового розгляду не уникнути.

Ще один аргумент на користь відсутність майна - нерідко люди і самі розпродають його для погашення боргу ще до подачі позову.

Вам залишилось єдине житло, но за обов'язкової умови, что воно оформлено у власність и ніде НЕ закладами. Чи не заберуть предмети домашнього вжитку, одяг, взуття, паливо для обігріву приміщення, домашніх тварин, худобу, птицю і бджіл, якщо ви не використовуєте їх в комерційних цілях. Це ж стосується і господарських будівель для худоби, землі з цими будівлями, зерна для посіву та комор для його зберігання. Вам залишать готівку в розмірі прожиткового мінімуму. Чи не відберуть держнагороди, відзнаки, медалі. Якщо ви інвалід, вам залишать засобу пересування. Чи не заберуть також і професійне обладнання, потрібне для роботи.

Але щоб уникнути прикрих непорозумінь і не втратити більшу частину майна, завчасно підберіть собі хорошого фахівця в галузі юриспруденції. Це дасть впевненість в своїх діях і допоможе вам пройти визнання неспроможності з найменшими втратами.

(11(11

оцінок, середнє: 4,73 з 5)
оцінок, середнє: 4,73 з 5)   Завантаження Завантаження ...

Закон про банкрутство фізосіб - кому він корисний?
Як довести свою неплатоспроможність?
Як підготуватися до суду з банкрутства фізичних осіб?
Які наслідки банкрутства фізичної особи для кредиторів?
Чи існують особливі наслідки для банків?
Чи будуть для боржника наслідки, якщо немає майна?
Що робити, куди звертатися за допомогою?
Чи є законодавча база для захисту громадян, які потрапили в біду?
І з чим доведеться зіткнутися боржника, яка звернулася до суду за дозволом своєї непростої ситуації?
Закон про банкрутство фізосіб - кому він корисний?