Реклама
Реклама
Реклама

Розорений, але не переможений: як правильно стати банкрутом

  1. Банкрут або боржник
  2. Як стати банкрутом
  3. Банкрут сім'ї не товариш
  4. нюанси банкрутства

Фото: m24.ru/Роман Балаев

Автор програми "Рада безпеки" на "Радіо Москви" Ігор Швиткін розповідає про те, що робити, якщо борги стали непідйомними, а вихід зі складної ситуації не знаходиться.

В одному зі своїх попередніх матеріалів я торкнувся теми зростання кількості боргів , Які росіяни все частіше стали "прощати" своїм кредиторам. З тих чи інших причин громадяни все рідше повертають борги банкірам або іншим кредитно-фінансовим організаціям. У зв'язку з цим, природно, відзначається небувалий сплеск судових розглядів і позовів між кредиторами і позичальниками. І якщо перші, нерідко, вдаються до допомоги вибивав-колекторів, то останні просто подаються в бігу і починають ховатися.

Загалом, ситуація все більше починає нагадувати лихі дев'яності, коли з боржниками розмовляли мовою бейсбольних біт і монтувань. І це в той час, коли ще в жовтні 2015 року в країні з'явився закон про банкрутство фізичних осіб, який абсолютно чітко регулює цивілізовані, правові взаємовідносини між позичальником і кредитором.

На прохання читачів, я вирішив більш детально висвітлити цю проблему.

Банкрут або боржник

Поява процедури банкрутства було продиктовано прагненням держави полегшити фінансові страждання горе-позичальників. На перший погляд, статус "банкрут" дозволяє боржникові уникнути пресингу з боку кредиторів або все тих же горезвісних колекторів. Однак це не означає, що після присвоєння статусу банкрута з боржника все хабара будуть не візьмеш.

Тому варто відразу обмовитися, що банкрутство це аж ніяк не прощення або списання ваших боргів. Це або реструктуризація вашої заборгованості, або, наприклад, передача вашого майна в рахунок погашення боргу. Останній момент навряд чи обрадує тих, у кого є чим поділитися з кредиторами. Так що не все так просто, як здається.

Крім того, для того, щоб офіційно "збанкрутувати" доведеться заборгувати комусь не сто і не двісті тисяч, а не менше 500 тисяч рублів. А не платити за рахунками доведеться протягом трьох місяців.

Ті ж громадяни, які заборгували менше 500 тисяч, відповідно, банкрутами не визнаються, а тому залишаються звичайними боржниками. У підсумку, вони змушені самостійно вирішувати свої фінансові проблеми. На жаль, саме ця категорія громадян дуже часто виявляється об'єктом підвищеної уваги з боку колекторів, адже захиститися статусом "банкрута" ці люди не можуть.

Як стати банкрутом

Фото: ТАСС / Юрій Машков

Щоб отримати статус банкрута, необхідно звернутися в арбітражний суд за місцем проживання. При цьому доведеться розщедриться на 20 тисяч рублів за державне мито та витрати призначеного арбітражного керуючого.

У суді необхідно написати заяву про початок процедури банкрутства. Потім порушується справа про банкрутство фізичної особи. Призначається керівник, який оцінює ваш стан. Після цього суд виносить рішення або про банкрутство, або про реструктуризацію боргу.

У першому випадку, як я і писав вище, людину визнають повністю неплатоспроможним. У другому - його борг просто буде реструктуризовано, тобто громадянин отримує своєрідну розстрочку по виплаті позикових або кредитних зобов'язань. Можливо, буде серйозно скорочено щомісячний платіж або термін виплати кредиту буде збільшено.

Процедура банкрутства може дійсно допомогти в тому випадку, якщо громадянин розуміє, що в термін розплатитися з боргами не зможе, а сумарна вартість належного йому майна не покриває розмір цих боргів. В такому випадку громадянину нічого не залишається як звернутися до суду в заявою про банкрутство. Однак, необхідно пам'ятати, що громадянин, після закінчення процедури банкрутства, не зможе обіймати керівні посади в органах управління юридичної особи, а також протягом п'яти років не зможе оформити кредити без вказівки того, що він був визнаний банкрутом. І все ж на поточний момент, банкрутство може стати єдиним і реальним вирішенням фінансової проблеми, адже борг може бути списано або реструктуризовано.

Денис Ульянов

судовий юрист

Банкрут сім'ї не товариш

Сьогодні на слуху чимало історій, коли один із подружжя в таємниці від інших членів сім'ї оформляє кілька кредитів або, наприклад, бере участь в різного роду пірамідах, а потім терпить фіаско. Як діяти в таких випадках, щоб кредит не повісили на інших членів сім'ї? На думку фахівців, не можна забувати про таке поняття, як загальна власність (майно або нерухомість) подружжя, яка була придбана в шлюбі.

Так ось, це майно ділиться навпіл між подружжям. Одна частина, наприклад, чоловіка-боржника, йде до складу ліквідаційної маси на відкуп кредиторам. А інша частина залишається у дружини. Розділити це майно можна або за угодою сторін, або в судовому порядку.

нюанси банкрутства

Банкрутство може оформити будь-яка людина, у якого зовсім немає майна. Однак оформити процедуру банкрутства без залучення третіх осіб вкрай важко. Арбітражний керуючий і юрист допоможуть уникнути неприємних сюрпризів.

Що стосується банкрутства ипотечников, то тут все набагато складніше. Як правило, квартира - це заставне майно банку і зберегти її в разі визнання людини банкрутом навряд чи вдасться. Її заберуть в рахунок погашення боргу в першу чергу.

Банкрутство фізичних осіб було введено як доповнення до закону "Про неспроможність (банкрутство)", оскільки занадто великий відсоток населення загруз в боргах, за якими розплатитися був не в змозі.

Основна причина тут - неможливість адекватно оцінити свою платоспроможність і ризики при здійсненні позики. Насправді, мені невідомо жодного випадку, щоб люди брали кредит через те, що їм не вистачало, наприклад, на макарони і крупи тобто на товари першої необхідності.

В основному, позичальники отримували кредити на нерухомість або транспортні засоби, тому що бажали жити розкішніше ...

Денис Ульянов

судовий юрист


В цілому, пам'ятайте, якщо вас визнають-таки банкрутом, то відповідно до закону "Про виконавче провадження", в рахунок погашення боргів перед кредиторами у вас можуть забрати останнє майно, за винятком єдиного житла, якщо це, звичайно, не іпотечний варіант.

Вам, зрозуміло, залишать необхідний мінімум для "комфортного" існування: один телевізор, одне ліжко, а також особисті речі. Так що, стає банкрутом чи ні, вирішуйте самі. А краще спочатку тверезо оцінюйте свої фінансові можливості, адекватно порівнюючи їх зі своїми бажаннями.

Попереджений значить озброєний. Будьте пильні і не повторюйте чужих помилок!

Читайте також

сюжети: Зручний місто: все, що потрібно знати , Ігор Швиткін - про те, як убезпечити своє життя в мегаполісі

Як діяти в таких випадках, щоб кредит не повісили на інших членів сім'ї?