Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізосіб в Україні - що потрібно знати

  1. Списати борги з аліментів українці не зможуть
  2. Що це за процедура
  3. Куди йти і що робити
  4. Коли можна йти в суд і які документи для цього потрібні
  5. У яких випадках не визнають банкрутом
  6. Якими будуть наслідки
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

переглядів:

Списати борги з аліментів українці не зможуть

переглядів:   Списати борги з аліментів українці не зможуть   Якщо фізособа визнають банкрутом, його чекає чимало наслідків

Якщо фізособа визнають банкрутом, його чекає чимало наслідків. Фото: прес-центр НБУ.

Банкрутство фізосіб: як нововведення допоможе українцям розібратися з боргами по кредитах Анастасія Іщенко //smm.ollcdn.net/img/article/11828/81_main_new.1528461869.jpg //smm.ollcdn.net/img/article/11828/81_tn.1528461869 .jpg 2018-10-26T07: 37: 34 + 03: 00 Фінанси Списати борги з аліментів українці не зможуть

Нещодавно в Україні у фізосіб з'явилася можливість оголосити себе банкрутом в тому випадку, якщо людина не може оплатити непідйомні борги по кредитах. Сайт "Сегодня" розбирався, навіщо потрібна така ініціатива, що потрібно зробити для того, щоб оголосити себе банкрутом, і які можуть бути наслідки.

Що це за процедура

Минулого тижня Верховна Рада прийняла Кодекс України за процедурою банкрутства (№8060). Завдяки цьому документи в країні з'явиться інститут банкрутства для фізичних осіб. Кодекс вступить в силу тільки через шість місяців, ну а ми вже зараз вирішили розібратися, як же він буде працювати і для чого взагалі це потрібно.

Автори документа вже відзначили, що цей кодекс дасть можливість фізособам, які були сумлінними позичальниками, але потрапили в складну економічну ситуацію, ініціювати процедуру банкрутства і зняти з себе борги. Кредитор в цій справі виступити ініціатором не може. До слова, до цього моменту інститут банкрутства фізичних осіб в українському законодавстві відсутній, така опція була доступна тільки для юридичних осіб.

"Тільки боржник зможе ініціювати порушення процедури банкрутства. Тобто кредитор, якщо на це немає згоди боржника, не зможе почати відповідний процес. Також неможливо буде для погашення боргу забрати єдине житло боржника, якщо це квартира до 60 квадратних метрів або приватний будинок до 120 квадратних метрів ", - під час брифінгу розповів співавтор законопроекту Сергій Алексєєв.

Але домогтися того, щоб вас визнали банкрутом не так-то просто. Щоб виключити спекуляції і різні нечесні схеми, документ передбачає складну процедуру.

Куди йти і що робити

Щоб ініціювати процедуру банкрутства потрібно звернутися в суд. Такі справи розглядаються в господарських судах за місцем проживання, за участю арбітражного керуючого.

"Дійсно, кодекс по процедурам банкрутства допускає визнання банкрутом не тільки юридичного, а й фізичної особи (звичайної людини), нездатного виконати свої грошові зобов'язання, термін виконання яких настав. Для цього потенційному банкруту необхідно звернутися в господарський суд", - зазначив в коментарі " сьогодні "Валерій Присяжний, адвокат АТ" Suprema Lex "

Крім того, що варто звернути до суду, у боржника має бути певна кількість грошей, які б дозволили оплатити послуги арбітражного керуючого як мінімум за три місяці його роботи.

"Щоб почати процедуру, боржник повинен мати кошти, необхідні для оплати послуг арбітражного керуючого як мінімум за три місяці його роботи. Ці кошти авансуються на депозитний рахунок суду з розрахунку трьох мінімальних зарплат за один місяць роботи. Людину не визнають банкрутом відразу ж після звернення в суд з відповідною заявою та документами. Після відкриття провадження у справі суд вводить процедуру реструктуризації боргів ", - пояснює в коментарі сайту" Сегодня "Наталія Харчук, партнер АФ Pragnum.

Вона також додає, що реструктуризація боргу передбачає реалізацію частини майна боржника на користь боргу, відстрочку, розстрочку або списання боргу, зміна термінів та розміру боргу, можливість повернути борг третьою стороною. Але варто пам'ятати, що термін реструктуризації залишається чинним протягом п'яти років, якщо ж мова йде про погашення боргів за кредитами на житло, то термін збільшується до 10 років.

Таким чином, не варто думати, що після того, як вас оголосять банкрутом, борги просто спишуть. Їх все одно доведеться виплачувати, просто протягом іншого терміну або іншими способами, наприклад, тієї ж продажем майна.

Коли можна йти в суд і які документи для цього потрібні

Мабуть, відразу відзначимо, що не можна ініціювати процедуру банкрутства, якщо ви взяли в кредит телефон і не можете повернути гроші. Так, Наталія Харчук пояснює, в яких випадках боржник може звернутися до суду:

"Боржник має право звертатися до суду із заявою про банкрутство якщо:

  • його заборгованість перед кредиторами становить не менше тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, без урахування неустойки та інших штрафних санкцій (111 690,00 грн.);
  • останні два місяці боржник припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі понад 50% місячних платежів по кожному з зобов'язань;
  • в рамках виконавчого провадження винесено постанови про відсутність у боржника, на яке можна звернути стягнення;
  • існує загроза неплатоспроможності боржника (наявність обставин, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов'язання або здійснювати звичайні поточні платежі) ", - зазначила юрист.

До того ж, навіть при наявності всіх вищеназваних пунктів, боржник не може просто прийти в суд і подати заяву про те, щоб його визнали банкрутом. Йому потрібно зібрати великий список доказів і документів та надати їх все на суді.

"Варто звернути увагу на досить великий список доказів, які повинен надати боржник в якості додатків, а саме:

  • список кредиторів і боржників із зазначенням суми грошових вимог;
  • опис майна боржника з копіями документів, що підтверджують право власності; перелік майна, що перебуває в заставі (іпотеці) або є обтяженим іншим способом;
  • копії документів про укладені боржником (протягом року до моменту подачі заяви про порушення провадження у справі про неплатоспроможність) угодах щодо нерухомого майна, цінних паперів, транспортних засобів і угодах на суму не менше 30 мінімальних розмірів заробітної плати;
  • відомості про всі наявні рахунки боржника в банках в Україні і за кордоном;
  • копія трудової книжки при наявності;
  • відомості про роботодавців боржника;
  • декларація про майновий стан боржника;
  • докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;
  • інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини;
  • пропозиції щодо реструктуризації боргів ", - розповідає Сергій Штогрин, старший юрист" Spenser & Kauffmann ".

Юрист додає, що, якщо заяву, яке подав боржник, про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність відповідає вимогам і є обґрунтованим, суд не пізніше 5 днів виносить ухвалу про прийняття заяви до розгляду.

У яких випадках не визнають банкрутом

Ми вже згадували, що домогтися визнання про банкрутство і списати всі борги буде досить складно. Але, до того ж, є цілий перелік ситуацій, при яких людині відмовлять у визнанні банкрутства. Та й з боргами можуть вчинити по-різному. Одні можуть реструктуризувати, а з деякими і зовсім нічого не можна зробити.

"За результатом процесу з питань банкрутства фізичної особи може бути як повне списання боргів, так і їх реструктуризація", - зазначив Валерій Присяжний.

Також, є ще одне "але". Якщо в суді буде встановлено, що у боржника, який ініціював процедуру визнання банкрутства, є валютна заборгованість, яку він не може виплатити, а його будинок або квартира - це єдине місце проживання для всієї родини, суд може закрити провадження у справі про банкрутство.

"Це значить, якщо у боржника є валютна заборгованість, а крім іпотечного житла нічого немає, визнати його банкрутом та списати його борг не вийде.

Крім цього, через один рік з дня набрання чинності Кодексом втрачає силу закон "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті".

Якщо президент підпише новий кодекс, спокійне життя валютних позичальників закінчиться. Доведеться платити. В цьому випадку, Кодекс пропонує пільгові умови. Зокрема, конвертація по курсу НБУ на день відкриття справи про неплатоспроможність і можливість оплати ринкової вартості квартири без урахування штрафних санкцій ", - пояснює механізм Наталія Харчук.

Всього новий кодекс передбачає дві процедури вирішення проблеми з боргом:

  • процедура реструктуризації боргів;
  • процедура погашення боргів боржника.

Ми вже писали, що разом із заявою про відкриття провадження, боржник надає суду і план по реструктуризації боргу.

"План реструктуризації боргів після схвалення його зборами кредиторів підлягає затвердженню судом, але тільки після повного погашення боргів боржника зі сплати аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, якщо така заборгованість існує ", - говорить Сергій Штогрин.

Юрист додає, що реструктуризації не підлягають такі борги, як відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, сплата аліментів. А ось податковий борг, який виник протягом трьох років до дня винесення ухвали про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника, визнається безнадійним та просто списується.

У тому випадку, якщо через 120 днів після відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не було прийнято рішення про реструктуризацію боргу, фізособа визнають банкрутом і починається процедура погашення боргів, тобто розпродається майно боржника, яке знаходиться в ліквідаційній масі.

"Це не означає, що людина залишиться на вулиці, без будь-якого житла і засобів до існування. До складу ліквідаційної маси не включається житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловою площею не більше 13.65 квадратних метрів на кожного члена сім'ї боржника, або житловий будинок, загальною площею не більше 120 квадратних метрів) і не є предметом забезпечення, а також інше майно боржника, на яке, згідно із законодавчими актами України, не може бути обра щено стягнення ", - коментує Наталія Харчук.

Якими будуть наслідки

Не варто думати, що визнання банкрутства пройде безслідно. Так, у боржника з'явиться цілий ряд обмежень, які розтягнуться на декілька років.

"Протягом п'яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути порушено провадження у справі про його неплатоспроможності за його заявою, за винятком випадку, коли боржник погасив всі борги в повному обсязі. Крім того, протягом п'яти років після визнання людини банкрутом він зобов'язаний перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки або договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності другу сторону відповідних договорів. При цьому, на протязі трьох років фізична особа - банкрут не може вважатися людиною з бездоганною діловою репутацією ", - говорить Валерій Присяжний.

Крім цього, суд на свій розсуд або ж за вимогами кредиторів, зможе накласти додаткові обмеження для боржника. Сергій Штогрин повідомляє, що серед таких обмежень може бути:

  • заборона боржникові укладати угоди;
  • зобов'язання боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам;
  • вчинення або утримання від вчинення певних дій;
  • заборона боржникові розпоряджатися його нерухомим майном;
  • накладення арешту на конкретне майно боржника, інші заходи по збереженню майна боржника;
  • заборона виїзду боржника за кордон.

Якщо ж на суді був затверджений план по реструктуризації боргів, то боржник протягом цієї процедури не має права:

  • "Здійснювати операції з відчуження або обтяження нерухомого та рухомого майна, цінні папери і т.д., вартість яких становить понад десяти мінімальних заробітних плат;
  • укладати договори позики, довічного утримання, уступки вимоги, переведення боргу, а також передачі в довірче управління майна боржника;
  • виступати поручителем за зобов'язаннями інших осіб ", - говорить Штогрин.

Юристи впевнені, що найбільше змін в законодавстві, які б дозволили оголошувати про банкрутство фізосіб, чекали валютні позичальники. Але, новий Кодекс не розв'язав їм руки.

"Для валютних позичальників, які найбільше сподівалися на норми нового Кодексу, дива не сталося. Їм доведеться сідати за стіл переговорів з банкірами, домовлятися про реструктуризацію і платити. Для тих, хто не обтяжений іпотекою, але потрапив в боргову яму, банкрутство - це шанс вирішити питання з боргами законним шляхом і почати життя з чистого аркуша. Безумовно, банкрутство - далеко не найприємніша процедура, але у нього, як не дивно, є великий плюс - звільнення від накопичених боргів ", - підсумувала Наталія Харчук.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як не дати себе обдурити в ломбарді .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook , Twitter , Telegram , Instagram

Ви зараз переглядаєте новина "Банкрутство фізосіб: як нововведення допоможе українцям розібратися з боргами по кредитах". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Анастасія Іщенко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ