Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб в 2018 році покрокова інструкція

  1. Закон і процедура банкрутства фізичних осіб в 2018 році покрокова інструкція
  2. Реалізація майна боржника
  3. Реструктуризація боргів фізичних осіб
  4. Які документи для банкрутства необхідно представити в суд?
  5. Наслідки визнання фізичної особи банкрутом
  6. Які нововведення в закон про банкрутство фізичних осіб можуть чекати боржників в 2018 році
  7. Трохи відео по темі банкрутства фізосіб

Ще кілька років тому, в 2015 році, був прийнятий дуже важливий для багатьох громадян закон, згідно з яким стати банкрутом може не тільки підприємство, а й фізична особа. Це багато в чому пов'язано з прагненням полегшити роботу судових приставів, які ось уже кілька років безуспішно намагаються стягнути борги з практично повністю неплатоспроможних осіб.

Закон і процедура банкрутства фізичних осіб в 2018 році покрокова інструкція

Почнемо з головного, що з себе представляє процедура банкрутства фізичної особи (неспроможності)? Це виконання комплексу заходів і умов, за результатами виконання яких, будь-яка людина, відповідно до вимог глави X Федерального закону № 127-ФЗ "Про неспроможності, банкрутство" може позбутися від непідйомних боргових зобов'язань.

Простою мовою, це означає що тепер будь-який громадянин може реалізувати право на визнання його банкрутом. Для цього необхідно відповідати необхідним умовам закону про банкрутство і подати заяву в суд. Заява приймається тільки за умови, що громадянин заборгував банку або іншої організації більше 500 тис. Рублів і на протязі 3-х і більше місяців, не справив жодної виплати. Винятком за сумою заборгованості може бути ситуація, коли загальна вартість майна, яке належить фізичній особі менше 500 тис. Рублів, в такому випадку є можливість почати процедуру визнання неспроможним і з меншою сумою боргів. З практики важливо відзначити, що мінімальною сумою заборгованості при якій має сенс проводити банкрутство, є 300 тис. Рублів. Так як фінансовий керуючий, судові витрати та інші юридичні послуги, зажадають великих фінансових витрат, при яких процедура банкрутства не матиме сенсу.

Важливо! Якщо загальний розмір заборгованості перевищив суму в 500 тис. Рублів, а грошей для здійснення виплат немає, то відповідно до закону, процедура оголошення себе банкрутом це не право громадянина, а обов'язок!

Крім вищевказаних умов, слід також враховувати що у боржника повинні бути серйозні причини, у зв'язку з якими він втратив можливість платити за рахунками. До таких причин належать, втрата роботи через скорочення штату або ліквідації організації, важка хвороба та інші особливо вагомі обставини необхідні суду для прийняття рішення.

У процесі визнання неспроможності фіз. особи, може застосовуватися одна з процедур:

  • реалізація майна боржника;
  • реструктуризація боргів.

Реалізація майна боржника

Реалізація майна боржника

Якщо суд прийняв рішення про реалізацію майна, вся має власність боржника, за винятком зазначеної нижче, підлягає продажу в ході конкурсного виробництва. У разі якщо суми отриманої після продажу майна буде не достатньо для погашення всіх боргів і виконання зобов'язань перед кредиторами, зобов'язання по боргах, в будь-якому випадку будуть анульовані.

Власність і майно боржника, яке не можна вилучити і продати в ході виробництва:

  • Має у власності єдина квартира або будь-яка інша житлова площа, до яких в тому числі відноситься і частка в квартирі (за винятком житла переданого в заставу, в тому числі і іпотечне житло);
  • Транспортний засіб, якщо буде доведено що воно потрібне боржникові для роботи (для обґрунтування досить контракту на підставі якого боржник працює використовуючи автомобіль);
  • Комп'ютери та комп'ютерна техніка, тут також як і з авто, необхідно довести що обладнання використовується для роботи.
  • Держ. премії і нагороди;
  • Продукти харчування (необхідні для повноцінного харчування боржника і сім'ї, включаючи дітей);
  • Інше майно на яке не поширюється стягнення і арешти, в тому числі предмети необхідні для життєдіяльності.

Якщо у боржника відсутнє будь-яке майно, то процедура банкрутства зупиняється, громадянин визнається банкрутом і відповідно вимоги кредиторів не задовольняються.

Реструктуризація боргів фізичних осіб

Реструктуризація боргів фізичних осіб

Як і у випадку з реалізацією майна, рішення з цього питання, також приймає суд, виходячи з наявності або відсутності у боржника, джерела постійних і стабільних доходів. Рішення по реструктуризації боргів, приймається за умови що у громадянина є стабільна заробітна плата, достатня для внесення щомісячних платежів, необхідних для погашення боргу, після яких у боржника залишиться сума необхідна для життя.

Судові пристави і колектори більше не будуть Вас турбувати. Величезним плюсом реструктуризації боргів є фіксація суми заборгованості, яка відповідно перестає збільшуватися. Але тут необхідно враховувати важливий момент, як показує практика, суд може застосувати реструктуризацію за умови що підтверджений щомісячний дохід становить не менше 25 - 30 тис. Рублів.

Які документи для банкрутства необхідно представити в суд?

Які документи для банкрутства необхідно представити в суд

Нижче наведено вичерпний перелік документів, які необхідно надати разом з позовом про визнання банкрутом в Арбітражний суд. Не всі з них є обов'язковими, але кожен може запросити суд. Від наявності більшості нижчезазначених документів залежить як саме рішення суду, так і час, необхідний на процедуру банкрутства.

  • Позовна заява до суду про визнання банкрутом - ( завантажити зразок позовної заяви про банкрутство фізичних осіб );
  • Насамперед складається список тих кредиторів, які видали позику громадянину, у випадку з боргами по податках, вимога про сплату заборгованості з податкової і інші документи, що стосуються заборгованості;
  • Виписки та наявні відомості про сплачені податки (бажано за останні 3 роки);
  • Довідка з банку про наявність рахунків та залишок грошових коштів на них (у разі наявності);
  • Опис всього майна, яке належить боржнику (в тому числі вказується нерухомість);
  • Якщо судові пристави виробляли опис майна, то даний акт також прикладається до загальних документів;
  • Потрібна також довідка про доходи (бажано за останні 3 роки), яка свідчить про те, що зарплата ніяк не може покрити великі борги;
  • Документи які можуть підтвердити трудову діяльність боржника (довідка зі служби зайнятості населення про визнання громадянина безробітним, трудовий контракт з роботодавцем, виписка ЕГРІП - якщо Ви є індивідуальним підприємцем);
  • Якщо громадянин здійснював останнім часом угоди з нерухомістю або іншим майном, вартість якого понад 300 тис. Рублів, тоді знадобиться копія договору купівлі-продажу, яка також буде прийнята до розгляду судом;
  • Документи які можуть підтвердити суду що Ви не оголошували себе банкрутом за останні роки, а також документи, що підтверджують відсутність статусу підприємця;
  • Медичні довідки та виписки, які можуть підтвердити інвалідність або важку хворобу (у разі якщо такі були причиною або якимось чином могли вплинути на платоспроможність громадянина);
  • Свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу (при наявності);
  • Копія шлюбного контракту (договору) (при наявності);
  • Паспорт (і копія);
  • ІПН (і копія);
  • СНІЛС (І копія).

Перед відвідуванням Арбітражного суду, необхідно оплатити государственною мито (у 2017 році вона становить 300 рублів) за подачу позовної заяви та обов'язково зберегти квитанцію. Також необхідно внести грошові кошти на депозит Арбітражного суду за роботу фінансового керуючого, на даний момент сума становить 25 тис. Рублів. Сплатити мито і внести кошти на депозит можна в Ощадбанку або в будь-якому іншому банку. Реквізити Арбітражного суду Вам також можуть підказати в банку, або Ви можете уточнити їх заздалегідь на офіційному сайті , Так як у кожного суду вони відрізняються.

Якщо ви вносите гроші на депозит господарського суду до того як подали заяву про визнання громадянина неспроможним, то в квитанції номер справи не вказується (так як його ще не присвоїли);

У разі якщо ви вносите грошові кошти на депозит Арбітражного суду після того як подали заяву і судом було присвоєно номер арбітражного справи, то в квитанції необхідно обов'язково вказати цей номер в призначенні платежу (дана ситуація може статися, якщо Ви забули внести гроші на депозит Арбітражного суду або суд надав Вам відстрочку)

Далі з позовною заявою, усіма документами і оплаченими квитанціями, необхідно звернутися в Арбітражний суд, за місцем проживання, так як всі справи про банкрутство фізичних осіб розглядаються тільки Арбітражним судом. Як правило після першого засідання, у разі якщо фінансове становище боржника та всі інші умови відповідають вимогам закону, суд призначає фінансового керуючого, який відповідно проводитиме контроль над грошовими потоками боржника і формувати реєстр кредиторів між якими будуть розподілятися виплати.

За умови що боржник володіє засобами і можливістю заробітку, достатнього для виплати заборгованості кредиторам протягом трьох років, суд може встановити план реструктуризації боргу. Якщо громадянин протягом цього терміну, ну буде допускати порушення і зможе здійснювати всі виплати, то в результаті, йому не буде надано судом статус банкрута. План і графік реструктуризації боргу може бути розроблений як самим боржником так і його кредиторами.

У разі якщо громадянин з якихось причин, порушить затверджений судом графік реструктуризації боргу, суд приймає рішення про реалізацію майна боржника, арбітражним керуючим.

Важливо! Процес банкрутства фізичних осіб, в середньому триває близько 6 - 10 місяців. Також перед прийняттям рішення про банкрутство, необхідно враховувати що в процесі реалізації майна боржника, буде вилучено і спільно нажите подружжям майно. При цьому, після продажу власності на торгах, частка в розмірі 50% від отриманої суми, буде компенсована дружині або чоловікові.

Наслідки визнання фізичної особи банкрутом

Наслідки визнання фізичної особи банкрутом

Процедура має ряд особливостей, які доставляють громадянину певні незручності. Основні з них:

  • Протягом п'яти років йому буде непросто отримати кредит, так як за законом громадянин зобов'язаний заздалегідь інформувати потенційних кредиторів про те, що недавно він був визнаний банкрутом. У будь-якому випадку дані про процедуру банкрутства заносяться в бюро кредитних історій і міститься в кредитному досьє громадянина;
  • Також протягом п'яти років фізична особа не зможе знову скористатися своїм правом на банкрутство;
  • Громадянину не можна буде три роки обіймати посаду в управлінні будь-яким юридичною особою і інші керівні пости. (Якщо у громадянина є статус підприємця, то він анулюється разом з усіма ліцензіями та дозволами);
  • Під час розгляду справи про визнання громадянина-підприємця банкрутом він не має права здійснювати операції з продажу свого майна на суму понад 50 тис. Рублів;
  • Вводиться заборона на покупку акцій і часток організацій;
  • На розсуд судді залишається питання про те, дозволено чи ні громадянину залишати територію країни протягом певного терміну;
  • Якщо людина спробує надати фіктивні документи для визнання його банкрутом, то суд зобов'яже виплатити штраф або навіть буде порушено кримінальну справу, тут все залежить від суми боргу;
  • У разі смерті громадянина під час реалізації процедури банкрутства справа може розглядатися і далі за умови, що про це будуть клопотати його родичі або ж уповноважені ними особи. Це дозволяє виключити ряд спірних моментів, коли на майно померлого будуть одночасно претендувати і кредитори, і спадкоємці;
  • Можуть бути анульовані будь-які угоди безоплатного характеру, що стосуються відчуження власності боржника за останні 3 роки.

Які нововведення в закон про банкрутство фізичних осіб можуть чекати боржників в 2018 році

Які нововведення в закон про банкрутство фізичних осіб можуть чекати боржників в 2018 році

З першого Января 2017 року набули чинності нові поправки стосуються держмита, для фізичних осіб. В результаті поправок її знизили в двадцять разів, тепер за подачу заяви на банкрутство буде потрібно заплатити 300 рублів, замість 6000 рублів. Варто зазначити що вартість мита для юридичних осіб, залишилася колишньою і становить 6000 рублів.

Також що буде важливо для більшої кількості позичальників, в 2017 - 2018 році Мінекономрозвитку Росії планує спростити процедуру банкрутства для фізичних осіб. З обговорюваних нововведень можна відзначити можливість проводити банкрутство без фінансового керуючого. Ухвалення поправок зробить доступнішим процедуру боржникам потопаючим в мікро-позиках, а також мають низький дохід і борги в розмірі 50 - 150 тис. Рублів. Також варто відзначити що сама процедура буде проходити в більш короткі терміни. Планована сума боргів при якій буде доступна процедура спрощеного банкрутства від 50 до 700 тис. Рублів.

Трохи відео по темі банкрутства фізосіб

З повагою, приставам Немає .

Читайте також

Які документи для банкрутства необхідно представити в суд?