Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб. Як визнати себе банкрутом?

  1. Особливості процедури для індивідуальних підприємців

Закон про банкрутство фізичних осіб дозволяє вирішити складні життєві ситуації, коли з боргами розправитися практично неможливо. Він був підписаний в грудні 2014 року і вступив в чинності 1 жовтня 2015 року. Тепер кожен громадянин, чиї борги перевищують 500 000 рублів, при неможливості їх погасити за рахунок існуючого доходу, може звернутися із заявою до суду, щоб його визнали банкрутом.

Тепер кожен громадянин, чиї борги перевищують 500 000 рублів, при неможливості їх погасити за рахунок існуючого доходу, може звернутися із заявою до суду, щоб його визнали банкрутом

Якщо боржник помер, звернутися до суду мають право кредитори або його спадкоємці. Банкрутом вважається громадянин, у якого після виплати щомісячних платежів по кредитах залишається на руках сума менша за прожитковий мінімум, що не дозволяє йому оплачувати комунальні послуги або утримувати неповнолітніх дітей.

Суд може призначити в якості альтернативи мирову угоду між боржником і кредитором або реструктуризацію боргу. Закон поширюється також на індивідуальних підприємців (ІП), але в цьому випадку із заявою про банкрутство до суду можуть звертатися також і їх кредитори. Це можливо в разі прострочення платежів протягом трьох місяців і більше.

Заяви про банкрутство беруть у фізичних осіб суди загальної юрисдикції, а у ІП - арбітражні суди. Якщо судова інстанція визнає вас банкрутом, це буде означати припинення відносно вас переслідувань з вимогою виконання боргових зобов'язань. Однак останні вами повинні бути максимально задоволені: просто так все борги з вас не спишуть.

Для початку буде оцінена ваша платоспроможність. Для погашення боргу може бути прийнято рішення про реалізацію вашої власності. Також вам можуть запропонувати альтернативний варіант отримання доходу для сплати заборгованості.

Судом в обов'язковому порядку вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника. Для цього суд призначає тимчасового керуючого. Про початок процедури вашого банкрутства будуть повідомлені всі відомі кредитори, щоб протягом двох місяців вони могли пред'явити вам свої вимоги.

Далі можливі три варіанти розвитку подій:

  • Укладення мирової угоди. Має місце, якщо сторони зуміли домовитися про прийняття кредитором якоїсь суми або майна в сплату боргу і про зняття претензій до боржника.
  • Реструктуризація боргу. При наявності у боржника якогось доходу суд визначає суму, необхідну на проживання, а решта щомісяця йде на сплату боргу. Це можливо тільки в разі, якщо термін виплати складе не більше трьох років.
  • Організація торгів. Складається опис всього майна боржника, і воно виставляється на торги. Виручена сума пропорційно сумі боргу розподіляється між кредиторами.

Якщо вас визнали банкрутом, пені, неустойки, штрафи щодо вас припиняються. Статус банкрута дійсний протягом п'яти років з моменту рішення суду.

Особливості процедури для індивідуальних підприємців

У разі банкрутства ІП суд уточнює, яким чином були придбані борги. Якщо громадянин не може повернути кредит, взятий на купівлю дорогої машини для особистих потреб, то справа перекваліфікується на процедуру банкрутства фізичної особи, а якщо на розвиток бізнесу, то ІП буде визнаватися банкрутом як індивідуальний підприємець.

У будь-якому випадку без звернення до судових інстанцій процедура банкрутства неможлива. Гарантом дотримання прав сторін і законності винесеного рішення може бути тільки суд. Допомогти грамотно скласти і подати заяву, а також представити ваші інтереси в суді готові адвокати компанії «ЮрСіті» . Ми зробимо все можливе, щоб процедура банкрутства пройшла для вас якомога швидше і без зайвих втрат.