Реклама
Реклама
Реклама

Бахматюк вже «купив» Ворушиліна, а Гонтарева ще «ламається»

15:27

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін пропонує надати Олегу Бахматюку можливість реструктуризувати борги перед державою за банкрутство банків «VAB Банк» і «Фінансова ініціатива».

У той час як глава Національного банку Валерія Гонтарєва проти такої схеми і стверджує, що Бахматюк - банкрут, і взагалі не погашає свої борги.

«Якщо говорити про стан активів, то переважна більшість активів кредитів пов'язаних з власниками (Жеваго і Бахматюк) залишилися на місці. В даному випадку, кажучи про Бахматюк і Жеваго потрібно говорити про те, щоб дати їм 2-3 роки, може 5 років дати для реструктуризації боргу, щоб вони могли розрахуватися з НБУ і Фондом, а потім з іншими кредиторами », - заявив керівник ФГВФО Ворушилін.

У свою чергу в одному з недавніх інтерв'ю глава Нацбанку заявила, що виступає проти реструктуризації і назвала Бахматюка банкрутом: він не повертає отриманий його банками рефінансу від НБУ, не платить за кредитами державним банкам і іншим кредиторам.

«Національний банк не займається реструктуризацією виданого рефінансу. У нас законодавства для цього немає ... ... Поки в банку знаходиться тимчасова адміністрація, рефінансу можна погашати. І під час ліквідації теж можна погашати. Але Бахматюк нічого не погасив », - сказала Гонтарєва.

За словами глави НБУ, Бахматюк вивів з банків всі ліквідні активи і застави.

«НБУ зобов'язаний по закону стягувати застави і виставляти їх на відкриті торги. Точно так само діє і Фонд гарантування. Але, щоб стягувати застави, вони повинні в реальності існувати. Практично вся заборгованість Бахматюка з рефінансування зарезервована в НБУ, так як застави або низької якості, або просто відсутні », - сказала Гонтарєва.

Як повідомлялося раніше, Фонд гарантування вкладів фізосіб до сих пір не приступив до ліквідації банку «Фінансова ініціатива»: вона заблокована судом за позовом кіпрської компанії «Perusta Constructions Ltd», а ФГВФО не поспішає оскаржувати дане судове рішення. Тому процес ліквідації банку «завис у повітрі» на невизначений термін, що також дає можливість Бахматюку уникнути кримінальної відповідальності за доведення банку до неплатоспроможності.

Замість цього Ворушилін досить творчо застосовує законодавство, щоб перекачувати бюджетні гроші в мертвий банк «Фінансова ініціатива»: нещодавно законом було заборонено кредитування засобами ФГВФО банків-банкрутів, тому Фонд не відкрив нову кредитну лінію, як раніше, а розширив раніше діючу - ніби й не порушення закону. Через цю схему в банк «Фінансова ініціатива» ФГВФО перевів вже близько 4 млрд грн. Теоретично, через цю законодавчу лазівку ФГВФО може до безкінечності перекачувати гроші в банк Бахматюка.

Раніше Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії «Concorde Capital», заявив, що Олег Бахматюк має понести відповідальність за крах своїх двох фінансових установ для науки іншим власникам банків.