Реклама
Реклама
Реклама

Як стати банкрутом?

  1. З жовтня 2015 року в Росії діє закон про неспроможність або банкрутство фізичних осіб. З його допомогою...
  2. Чи важливий розмір заборгованості?
  3. Будь-які борги можна списати?
  4. Як почати процедуру банкрутства?
  5. Зібрав усі документи. Що далі?
  6. Продадуть все моє майно?
  7. Можна обійтися без продажу майна?
  8. А в яких випадках можуть відмовитися реструктуризувати борг?
  9. Які наслідки тягне за собою банкрутство?
  10. Чи треба звертатися за допомогою до юриста або я сам можу подати позов?
  11. Скільки коштує банкрутство?

З жовтня 2015 року в Росії діє закон про неспроможність або банкрутство фізичних осіб. З його допомогою можна реструктуризувати свій борг і отримати розстрочку оплати до 3 років або домогтися повного списання заборгованості. ІА «Чіта.Ру» з членом експертної ради при уповноваженому з прав людини в Забайкаллі Василем Шелеметьєва відповіло на головні питання про банкрутство - як працює закон, що необхідно робити для визнання себе банкрутом і які це тягне наслідки.

Хто може стати банкрутом?

Визнати себе банкрутом може громадянин, який не в змозі сплатити борг у встановлені терміни. У законі прописані ознаки неплатоспроможності, при наявності хоча б одного з яких можна стати банкрутом:

Якщо ви припинили оплачувати борги, термін виконання яких настав;

Якщо більше 10% сукупного розміру всіх боргів, термін погашення яких настав, не сплачені через місяць після настання терміну оплати;

Якщо розмір заборгованості перевищує вартість вашого майна;

Якщо у вас є постанова про закінчення виконавчого провадження через відсутність майна, яке можуть стягнути в рахунок погашення боргу.

Чи важливий розмір заборгованості?

Так, з боргом менше 200 тисяч сенсу ініціювати процедуру банкрутства немає через досить дорогий її вартості (в середньому - від 30 тисяч рублів). Але якщо розмір боргу становить 500 тисяч рублів і більше, подача заяви про банкрутство стає не правом, а обов'язком.

Будь-які борги можна списати?

Майже так. Не можна списати лише аліменти, виплати за відшкодування шкоди життю або здоров'ю, вихідної допомоги, оплати послуг за трудовою угодою, виплати винагород авторам результатів інтелектуальної діяльності.

Важливо пам'ятати, що арбітражний суд теж не спише борги, якщо ви залучені до субсидіарної відповідальності (поручилися) в рамках іншої процедури банкрутства, завдали юридичній установі шкоду і збитки або з необережності чи ні зіпсували майно.

Як почати процедуру банкрутства?

Будь-яка процедура починається зі збору необхідних документів. Для банкрута це :

Підтверджують заборгованість: кредитні договори, графіки платежів, претензії банків, позовні заяви кредиторів, договори позики, розписки в отриманні грошей, договори застави майна;

Не раніше ніж за 5 робочих днів до дати подачі заяви потрібно взяти виписку з Єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців (ЕГРІП), яку можна отримати в ФНС або скачати з сайту ФНС і запевнити;

Списки кредиторів і боржників з усіма їхніми даними;

Опис майна, в тому числі того, що знаходиться під заставою;

Свідоцтво про реєстрацію права власності на нерухоме майно, за наявності - паспорт технічного засобу та свідоцтво про державну реєстрацію транспорту;

Договори про операції з нерухомістю, цінними паперами, частками в статутному капіталі, транспортом і угодах на суму понад 300 тисяч рублів, які відбувалися протягом останніх 3 років;

Відомості про доходи та про утримані суми податку за 3 роки (податкові декларації чи довідки з місця роботи за формою 2НДФЛ);

Видана банком довідка про наявність рахунків, вкладів у банку, а також про залишки коштів на рахунках і виписки по операціям;

Відомості про стан індивідуального особового рахунку застрахованої особи, які можна отримати через роботодавця, ПФР, відправивши рекомендований лист, або через портал держпослуг;

Копії: рішення про визнання безробітним у разі такого, ІПН, СНІЛС, свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (якщо вони видані протягом 3 років до подачі заяви), шлюбного договору, свідоцтва про народження дитини, квитанції про внесення на депозит суду 25 тисяч рублів (для виплати винагороди фінансового керуючого), квитанції про сплату держмита в арбітражний суд (300 рублів).

Кредиторам необхідно надіслати копію заяви про банкрутство.

Зібрав усі документи. Що далі?

Далі подається позовна заява до Арбітражного суду, який після перевірки прийме рішення про його правомірності і законності. Судові розгляди допомагають знизити суму вимог кредиторів, а також зменшити загальний розмір штрафів і пенею, опротестувати придумані і нелегальні кредиторські претензії.

Якщо все пройде успішно, то заборгованість більше не росте, припиняється нарахування відсотків і штрафних санкцій. Після цього складається графік реструктуризації боргу і йде підготовка до самого процесу продажу майна боржника.

Важливо знати, що арбітражний суд може тимчасово заборонити виїжджати за межі країни - але лише до завершення розгляду його справи про банкрутство.

Продадуть все моє майно?

Ні. Якщо у вас єдина житлова квартира, її не продадуть. Чи не чіпатимуть і особисті речі. Все це реалізовувати заборонено згідно із законом. Звичайно, є але. Якщо єдина житлова квартира знаходиться в заставі, тоді ймовірність її продажу дуже висока. До речі, вся процедура проводиться в строк не більше 3 років.

Можна обійтися без продажу майна?

Так, можна реструктуризувати борг зі збереженням майна.

А в яких випадках можуть відмовитися реструктуризувати борг?

Якщо постійного джерела доходів у вас немає, то реструктуризувати його в принципі ніхто не буде. Але важливий не просто факт наявності доходу - важливий ще і його розмір. Якщо ж суд затвердив план реструктуризації, за рахунок власних коштів вам будуть видавати лише суму прожиткового мінімуму - все решту грошей отримуватимуть кредитори.

Які наслідки тягне за собою банкрутство?

Протягом 5 років знову заявити про банкрутство у вас не вийде. Протягом 3 років ви не зможете керувати або іншим способом управляти якоюсь організацією або заходом. Після завершення процедури продажу майна в наступні 5 років при зверненні за новими кредитами ви зобов'язані говорити про те, що були визнані банкрутом.

Зате кредитори після того, як арбітражний суд звільнив вас від зобов'язань по сплаті боргу, не можуть більше вимагати погасити його.

Чи треба звертатися за допомогою до юриста або я сам можу подати позов?

Це ваш вибір - з юристом працювати чи ні. Але допомога юристів буде відчутна. По-перше, вони швидше працюють. По-друге, представляючи ваші інтереси, вони допоможуть вибрати фінансового керуючого - людини, який буде розбиратися з вашим обов'язком і майном. Пам'ятайте, що якщо фінуправляющего вибере кредитор, він, швидше за все, буде працювати в його інтересах.

Скільки коштує банкрутство?

Процедура банкрутства недешева, в середньому становить від 30 тисяч рублів. Разом з держмитом (300 рублів) і депозитом суду (25 тисяч рублів), враховуйте витрати на винагороду фінансового керуючого і юристів - від 10 тисяч рублів, а також обов'язкову публікації в газеті «Коммерсант» (газета отримала право офіційно публікувати відомості про банкрутства) або інші публікації - 8-16 тисяч рублів.

Кіра Деревцова 2017-03-08 8:00, 08 березня 2017Чи важливий розмір заборгованості?
Будь-які борги можна списати?
Як почати процедуру банкрутства?
Що далі?
Продадуть все моє майно?
Можна обійтися без продажу майна?
А в яких випадках можуть відмовитися реструктуризувати борг?
Які наслідки тягне за собою банкрутство?
Чи треба звертатися за допомогою до юриста або я сам можу подати позов?
Скільки коштує банкрутство?