Реклама
Реклама
Реклама

Як стати банкрутом :: Суспільство :: Газета РБК

Які плюси і мінуси є в законі про банкрутство громадян

Восени в Росії має запрацювати закон про банкрутство фізосіб. Які переваги отримають банкрути і чим їм це загрожує - в матеріалі «РБК Гроші».

мета поправок

Поправки до закону «Про неспроможність (банкрутство)», що дозволяють росіянам визнавати себе банкрутами, повинні вступити в силу з 1 жовтня 2015 року. Їх мета - дозволити громадянам, угрузлим в боргах, почати життя з чистого аркуша.

Людина може звернутися до суду із заявою про визнання себе банкрутом, пройти процедуру банкрутства. Поки вона йде, банки та інші організації, яким заборгував громадянин, припиняють нарахування відсотків і штрафів за простроченими кредитами. Також припиняються судові справи по стягненню майна. Потім фінансовий керуючий продає майно боржника, виручені гроші пропорційно діляться між кредиторами. Після цього банкрут вільний від усіх зобов'язань.

Масово використовувати не будуть

Поки ніхто точно не знає, як в реальності буде працювати закон. «Правозастосовна практика поступово створить уявлення про те, які є плюси і мінуси у цього рішення. Зараз ні в кого в Росії подібного досвіду немає », - говорить фінансовий омбудсмен Павло Медведєв.

«На даний момент багато банків зайняли вичікувальну позицію», - додає начальник управління ризик-менеджменту фізичних осіб Райффайзенбанку Станіслав Тивес. У самому Райффайзенбанку не планують самостійно ініціювати банкрутство фізичних осіб, але готові відстоювати свої інтереси, якщо на банкрутство будуть подавати їх клієнти. Більшість з десяти найбільших банків за обсягом споживчого кредитування заявили «РБК Гроші», що не збираються масово використовувати цей інструмент. Те ж саме говорить і заступник голови правління колекторської фірми «Сентінел Кредит Менеджмент» Олександр Савінов.

Закон повинен був набути чинності 1 липня цього року, але в останній момент його вступ перенесли на 1 жовтня.

Закон повинен був набути чинності 1 липня цього року, але в останній момент його вступ перенесли на 1 жовтня